Μόνος ολομόναχος




Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Ηγγικεν η ώρα.... και κάποιοι άλλοι περί χωροταξικών αναδιαρθρώσεων τυρβάζουν



Και ήγγικεν η ώρα της αποκαλύψεως στον αργολικό κάμπο.
Η απόγνωση και η εξαθλίωση των πορτοκαλοπαραγωγών.
Ήταν πριν από 16 χρόνια που πρωτοπόρος αγρότης μου είχε πει, ότι η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη για την πλήρη καταστροφή και ότι τότε έπρεπε να ξεπατώσω τις πορτοκαλιές στο κτήμα μου. και ευτυχώς τον άκουσα.
Τότε έπρεπε να είχε γίνει η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, αντί να υπόσχονται παραδείσους.
Το  κόστος παραγωγής έχει πολλαπλασιασθεί και η τιμή του πορτοκαλιού έχει καταρρεύσει.
Τα πορτοκάλια αζήτητα στο δένδρα πέφτουν στο χώμα. Και  πλέον χωματερές δεν υπάρχουν.
Όσοι κατάφεραν να πουλήσουν έλαβαν (ή μάλλον έλαβαν υπόσχεση ότι θα λάβουν) μια  εξευτελιστική τιμή για το πανόστιμο πορτοκάλι τους.
Δέκα ή δώδεκα λεπτά το κιλό. Απίστευτες καταστάσεις. Ο αργολικός κάμπος αργοπεθαίνει. Όχι δεν αργοπεθαίνει, ξεψυχάει τώρα.

Και οι υποψήφιοι δημοτικοί μας άρχοντες;
Όλοι αυτοί που δεν πρότειναν το οτιδήποτε για το αγροτικό ζήτημα στην Αργολίδα;
Όλοι αυτοί που ψήφιζαν μόνον ασφαλτοστρώσεις αγροτικών δρόμων στο πρόγραμμα Μπαλτατζής για να ευνοηθούν οι κατασκευαστές εξοχικών μεζονετών;
Όλοι αυτοί που δεν είχαν κανένα απολύτως όραμα για την πρωτογενής παραγωγή;
Όλοι αυτοί που έχουν συναινέσει στον εσφαλμένο τρόπο κατασκευής των δικτύων του Αναβάλου με τα αντλιοστάσια και τις διπλές και τριπλές κινήσεις, κάτι που θα κάνει το αγροτικό νερό πανάκριβο;
Παρόντες όλοι αυτοί στα αγροτικά συλλαλητήρια που ασχολούνται με  το φορολογικό των αγροτών για να μην κρατούν βιβλία οι αγρότες που έχουν εισοδήματα άνω των 15.000 ευρώ. Και νομίζουν πως έκαναν το καθήκον τους.
Και μας ήλθε και η κανούργια παράταξη, με βασική θέση στη διακήρυξή της την χωροταξική αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής, χωρίς καμία άλλη αναφορά. Μα τέτοιο δούλεμα;

Εδώ λοιπόν είναι η υποχρέωση των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου που είχαν μιλήσει, και δυστυχώς αγνοηθεί, στο παρελθόν. Η υποχρέωσή τους να είναι παρόντες στις εξελίξεις και ενισχυμένοι.

Η «άλλη πρόταση» έχει επανειλημμένα μιλήσει για τον διαφορετικό σχεδιασμό των έργων του Αναβάλου, ώστε να φθάνει και φθηνό νερό στα χωράφια και να μπορούν να λαμβάνουν νερό οι αγρότες καθημερινά ώστε να έχουν τη δυνατότητα να μπουν σε πιο δυναμικές καλλιέργειες.

Η «άλλη πρόταση» έχει μιλήσει για προγράμματα εξοικονόμησης νερού και για ενιαίο φορέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων

Η «άλλη πρόταση» είχε συγκεκριμένες θέσεις για το πρόγραμμα Μπαλτατζής που πήγε χαμένο.

Η «άλλη πρόταση» μίλησε για αναδιάρθρωση καλλιεργειών, για πιστοποίηση προϊόντων, για τυποποίηση προϊόντων, για σύνδεση της τοπικής παραγωγής με τον τουρισμό, για Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης, για την βιολογική γεωργία, για κατάρτιση αγροτών, για ενίσχυση των συνεταιριστικών δομών, για ανταλλακτήρια και δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων, για  χώρους διάθεσης της τοπικής παραγωγής.
Η άλλη πρόταση ήταν βέβαια απούσα τα τελευταία χρόνια σε όλα αυτά τα ωραία που πρότεινε και έκανε παλαιότερα, αλλά αδράνησε με ευθύνη των προσώπων που έφυγαν και δημιούργησαν τη νέα παράταξη της οπισθοδρόμησης και της συντήρησης.


Μα να προτείνουν "χωροταξικές αναδιαρθρώσεις" για την πρωτογενή παραγωγή….. ;Τι λένε οι άνθρωποι……; Ποιος τα σκέφτεται…..; Έχουν κάτι συγκεκριμένο να πουν.....; ΄Η πετάνε λόγια του αέρα για να εντυπωσιάσουν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου