Μόνος ολομόναχος




Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ALPHA BANK.

Δεν ξέρω αν το πήρατε χαμπάρι, αλλά ολοκληρώθηκε με επιτυχία και σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς η ανακεφαλαιοποίηση της ALPHA BANK
Θα μου πείτε: Και εμάς τους Αναπλιώτες τι μας κόφτει ρε αιρετικέ;
Απαντώ:
Μας νοιάζει και πολύ μάγκες μου.
Ο Δήμος μας ήταν ένας από τους μεγαλομετόχους της Τράπεζας αυτής. Αν δεν κάνω λάθος και αν θυμάμαι καλά από το απώτερο παρελθόν μου ως Δημοτικός Σύμβουλος έχει περί το ένα εκατομμύριο μετοχές. Το μέρισμα της ALPHA BANK έφθασε μια εποχή το ένα ευρώ ανά μετοχή, οπότε αντιλαμβάνεσθε τα ποσά που εισέπραττε ο Δήμος και τα οποία διαχειριζόταν η τότε Δημοτική αρχή. Χαράς Ευαγγέλια.... Εργάκια, μικροεργάκια, προμηθειούλες, μικροπρομηθειούλες, προσληψούλες (μέσω του προγράμματος φροντίδας  των κήπων και των πρασίνων της πόλης).
Μάταια τότε κάποιοι φώναζαν ότι με τα χρήματα αυτά που ήλθαν στην πόλη μας εξ ουρανού, έπρεπε να γίνει ένας σωστός σχεδιασμός για να παραμείνει κάτι μεγάλο και στέρεο.
Μάταια ένας από τους δημοτικούς συμβούλους της Πρωτοβουλίας (όχι εγώ), προτείναμε ένα μέρος των μερισμάτων να παραμένει ως αποθεματικό προκειμένου ο Δήμος μας να μπαίνει στις αυξήσεις κεφαλαίων της Τράπεζας, προκειμένου να μην μειώνεται με το καιρό το ποσοστό που μας άφησε ο Κοντολέων. Ο τότε Δήμαρχος, ο "αναμορφωτής" του Ναυπλίου, απάντησε ότι ο Δήμος μας δεν είναι τζογαδόρος. Και έτσι το ποσοστό μας συνεχώς λιγόστευε και λιγόστευε και κατάντησε με τον καιρό ένα ισχνό κομμάτι του αρχικού που μας άφησε ο δωρητής.
Ποτέ δεν  σκεφθήκαμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο έχοντας ένα επεξεργασμένο σχέδιο για το πως θα εκμεταλλευθούμε αυτό το τεράστιο περιουσιακό στοιχείο που μας άφησε ένας φίλος του Ναυπλίου
Ας ξαναγυρίσουμε όμως στο σήμερα. Ολοκληρώθηκε η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας και δεν είδα ούτε μία ανακοίνωση (λέτε να μου ξέφυγε;) για το πως διαχειρίσθηκε η δημοτική αρχή το τεράστιο αυτό θέμα. Μαθαίνω ότι έγινε κάποια συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο κατόπιν όμως εορτής και αφού είχε ολοκληρωθεί η αύξηση.
Το θεώρησαν όλοι τυπικό και διαδικαστικό θέμα!!!!!! Δεν εκδόθηκε καμία απολύτως ανακοίνωση για το ζήτημα αυτό από την λαλίστατη κατά τα άλλα δημοτική αρχή.
Και όμως. Το διακύβευμα ήταν τεράστιο.
Τα δικαιώματα συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΛΦΑ είχαν τεράστια για τα δεδομένα του Ναυπλίου αξία.
Στις λίγες μέρες που έγινε η διαπραγμάτευσή τους, η ενδοσυνεδριακή τιμή τους κυμάνθηκε από  0,99 ευρώ μέχρι 2,05 ευρώ.  Κάθε μέτοχος που καθυστέρησε να πουλήσει τα δικαιώματά του στην αύξηση, πούλησε κατά κανόνα σε πιο χαμηλή τιμή από αυτόν που πήρε την απόφαση νωρίς.
Πραγματικά δεν ξέρω σε ποια τιμή πούλησε ο Δήμος Ναυπλιέων τα δικαιώματά του, η αξία των οποίων κυμάνθηκε από 950.000 ευρώ έως 2.100.000 ευρώ. Αντιλαμβάνεσθε τη διαφορά που προκύπτει και τα συμφέροντα που είχε ο Δήμος μας από την υπόθεση αυτή. Επειδή δε η τιμή αγοράς κάθε νέας μετοχής είχε ορισθεί σε 0,44 ευρώ, υπήρχε η δυνατότητα να πουλήσουμε μόνον 200.000 δικαιώματα για να συμμετάσχουμε στην αύξηση, χωρίς να καταβάλουμε ούτε ένα ευρώ και να αποκτήσουμε 800.000 καινούργιες μετοχές.
Όλα αυτά πέρασαν στα ψιλά. Στα πολύ ψιλά και ουδείς από τους αιρετούς μας άρχοντες, απ΄ότι φαίνεται, ενδιαφέρθηκε σοβαρά για το θέμα. Ακόμα οι πολίτες  του Ναυπλίου δεν έχουν ενημερωθεί για το πόσα δικαιώματα πούλησε ο Δήμος μας και πόσες καινούργιες μετοχές απέκτησε.
Αλλά στο θέμα υπάρχει και άλλη σοβαρή ουρά.
Με την απόκτηση των νέων μετοχών ο Δήμος μας απέκτησε και ισάριθμα warrants το δικαίωμα δηλαδή να αποκτήσει πολλαπλάσιο αριθμό μετοχών στην προκαθορισμένη τιμή των 0,44 ευρώ συν ένα μικρό τόκο.
Άραγε απασχολεί κάποιον το θέμα αυτό; Πώς θα διαχειρισθεί στο μέλλον ο Δήμος μας τα δικαιώματά του αυτά; Το σκέφτεται κανείς;
Πραγματική δυστυχία. Οι άνθρωποι που μας κυβερνούν είναι άσχετοι στο θέμα αυτό. Ας αποφασίσουν λοιπόν, αφού δεν τα καταφέρνουν, να προσλάβουν έναν χρηματοοικονομικό σύμβουλο. Το περιουσιακό στοιχείο του Δήμου μας είναι αρκετά σοβαρό για να το αφήσουμε στην τύχη του. Χθες με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου το διακύβευμα ήταν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Αύριο με τα warrants που διαθέτουμε, το διακύβευμα θα είναι πολλαπλάσιο.

4 σχόλια:

  1. Κε Καράπαυλε αυτά που αναφέρετε αποτελούν πραγματικά κινέζικα για τους γυμναστές. Εδώ μόστρα στο γυαλί να προβάρουμε με αβανταδόρισα την γνωστή δημο?σιοκάφρο, αθλοπαιδιές και αυτά που γράφεις εσύ είναι θεμα μαθηματικών στις πενελλήνιες για κουμπούρες μαθητές.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καθολου μα8ηματικα πανελληνιων εξετασεων αγαπητε Ανωνυμε .Ειναι πιο συνθετα μαθηματικα και χρειαζεται το Excel για να λυσεις τον γριφο της αξιας ενος warrant ( για αυτο το αποκαλω βαράν - διοτι βαραει πολυ το ατιμο ....)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ποιον χρηματοοικονομικο συμβουλο θα παρει ο Δημος μας ; Καποιον που πουλησε ομολογα Lehman Brothers? Καποιον εμπειρο τραπεζικο υπαλληλο σαν τους διευθυνταδες και υπαλληλους τραπεζων που περνανε τηλεφωνο καταθετες και μικρομετοχους να μπουν στην ΑΜΚ της Τραπεζας; Για προσδιοριζε τα κριτηρια επιλογης χρηματοικοινομικου συμβουλου Αιρετικε του Αναπλιου .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή