Μόνος ολομόναχος




Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Οι δυνάμεις του "παρελθόντος" και οι δυνάμεις του"μέλλοντος" στην πόλη μας

Πόλεμος ανακοινώσεων έχει ξεσπάσει στα δημοτικά πράγματα στο Ναύπλιο λόγω της απένταξης του έργου της αποχέτευσης στην περιοχή Δρεπάνου.
Παλαιοί Αναγνωσταρικοί κατηγορούν τον τέως Αναγνωσταρικό δημοτικό σύμβουλο και νυν δήμαρχο Κωστούρο για ανικανότητα και αδιαφορία που έπαιξαν ρόλο στο να μην πάρουμε τα χρήματα και να μην γίνει, απ΄ότι φαίνεται, το έργο.
Και ο τέως Αναγνωσταρικός Δήμαρχος Κωστούρος, επικεφαλής ομάδας τέως Ελσικών και Τζιαρικών δημοτικών συμβούλων, απαντάει στις επιθέσεις, κάπως αμήχανα, και διακηρύττει ότι αποτελεί το "μέλλον" ενώ οι άλλοι, τέως σύντροφοί του στο συνδυασμό Αναγνωσταρά μαζί με αυτούς που επεδίωξαν να εκθρονίσουν τον τέως σύντροφό τους Αναγνωσταρά στο κοινό Τσουρνικό σχήμα, αποτελούν το "παρελθόν"!!!
Είναι βέβαιο ότι όσο πλησιάζουμε στις δημοτικές εκλογές οι δυνάμεις "του παρελθόντος", που βασικά ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία με τις αναγκαίες συριζέικες προσθήκες, θα συγκρουσθούν άγρια με τις δυνάμεις "του μέλλοντος", που βασικά αποτελούνται από νεοδημοκράτες μιας συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής, μαζί με Πασοκικά υπολείμματα.

Ο αιρετικός με κάποια εμπειρία από τα δημοτικά πράγματα θα σας πει τα εξής με την ευκαιρία του θέματος που προέκυψε με το έργο του Δρεπάνου.
Δεν θα εισέλθει στο στενό θέμα των όποιων ευθυνών υπάρχουν, αλλά θα σας εκφράσει την γενικότερη άποψή του για τα θέματα των μεγάλων έργων που γίνονται ή καλύτερα θα έπρεπε να γίνονται.

Πρώτον. Με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν γίνει κάποια έργα και εκτελεσθεί κάποιες δράσεις που όμως μένουν τελείως αναξιοποίητες. 'Η  έστω, έχουν αξιοποιηθεί ελάχιστα. Το θέμα δεν είναι μόνον να γίνονται έγκαιρα  οι διαδικασίες για να προχωρήσουν τα έργα, δεν είναι μόνον να εισπράξουν τα ποσά οι εργολάβοι, αλλά τα έργα αυτά να συνεχίσουν να αποδίδουν στην κοινωνία και στην οικονομία. Και αν αυτό δεν γίνεται τότε μιλάμε για το πραγματικό και τεράστιο σκάνδαλο.
Σας παραθέτω λοιπόν χρηματοβόρα έργα στην περιοχή μας που δεν έχουν αποδώσει αυτά που θάπρεπε.
α) Το μεγάλο πρόγραμμα για την Πρόνοια. Εκατοντάδες εκατομμύρια έπεσαν, προκειμένου η υποβαθμισμένη εργατική συνοικία να αναβαθμισθεί. Η "αλλη πρόταση", όταν λειτουργούσε, είχε προτείνει ένα συγκεκριμένο συνεκτικό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα για να γίνει αυτό. Οι αρμόδιοι ξέχασαν τα "δύσκολα", αυτά που απαιτούσαν δουλειά από τους ίδιους και προχώρησαν μόνον στα καθαρά εργολαβικά κομμάτια. Έτσι παρότι  χρήματα έπεσαν πάμπολλα, η συνοικία παραμένει υποβαθμισμένη. Εκατομμύρια δόθηκαν για τον περιφερειακό πεζόδρομο, αυτός έμεινε ημιτελής και σχεδόν ουδείς πολίτης τον γνωρίζει. Οι χώροι προσέλκυσης επισκεπτών, που πρότεινε η "άλλη πρόταση" δεν έγιναν. Το ψηφιακό υλικό που δημιουργήθηκε έμεινε στα αζήτητα και στις αποθήκες. Οι δυνάμεις "του μέλλοντος" σιωπούν και αδρανούν μαζί με τις δυνάμεις του"παρελθόντος" που απ΄ότι φαίνεται θα αποτελέσουν τη νέα δημοτική αρχή από το 2014 και μετά.
 β)  Η ανάπλαση της Ανατολικής παραλίας. Μία ολοκληρωμένη μελέτη που ακόμα τη χρωστάμε, τεμαχίστηκε, κομματιάστηκε, εκτελέστηκε μόνον κατά ένα μέρος της. Έτσι εκατομμύρια δόθηκαν γι΄ αυτά τα πάρκα (που δεν είναι πάρκα), για το φωτισμό (που φωτίζει τους απόντες πολίτες), για την πλακόστρωση που συνεχώς χαλάει. Ένα έργο που δεν απέδωσε απολύτως τίποτα και σήμερα έχει γίνει χώρος στάθμευσης τροχόσπιτων και τσαντιριών.
γ) Η μελέτη του Συνεδριακού Κέντρου. Όταν η "άλλη πρόταση", όταν λειτουργούσε, φώναζε ότι είναι γελοία η λογική για ένα Συνεδριακό Κέντρο μαμούθ  κανείς δεν την άκουγε. Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ διατέθηκαν για μία μελέτη που ποτέ δεν θα υλοποιηθεί και ουδείς πλέον την προωθεί, ούτε και θα μπορούσε άλλωστε.
δ)  Η μελέτη της μαρίνας.  Άλλη μια γελοιότητα για την κατασκευή μιας μαρίνας με συνοδευτικά κτήρια χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, που ανήκε στην πολυτελή σφαίρα φαντασίας των εκπροσώπων του "παρελθόντος" και του "μέλλοντος" της πόλης, τον καιρό της επίπλαστης ευδαιμονίας. Άλλη μια μελέτη που πληρώθηκε και ποτέ δεν θα υλοποιηθεί.
ε)  Η ψηφιακή ξενάγηση. Ένα σπουδαίο και πρωτοποριακό έργο που πληρώθηκε, πραγματοποιήθηκε και έχει μείνει στα αζήτητα  και ρημάζει με ευθύνη των δυνάμεων "του μέλλοντος" της πόλης.
στ) Το πρόγραμμα "Κοιτίδα".  Η ίδια κατάληξη με το προηγούμενο πρόγραμμα της ψηφιακής ξενάγησης. Χαρακτηριστικό είναι ότι το εξαιρετικό αυτό υλικό που πληρώθηκε χιλιάδες ευρώ εξαφανίσθηκε από το διαδίκτυο και ουδείς έχει αναλάβει την παραμικρή ευθύνη
ζ)  Ο έλεγχος των διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης με μηχανήματα τηλεμετρίας. Απ΄ότι λέγεται κόστισε υπερβολικά. Γύρω στο ένα εκατομμύριο. Άγνωστο είναι το πόσο μας έχει χρησιμεύσει για τον έλεγχο των διαρροών και των κλοπών νερού. Μάλλον καθόλου. Καλούνται οι δυνάμεις "του μέλλοντος" να αποδείξουν το αντίθετο

ΔΕΥΤΕΡΟΝ  Το σοβαρό θέμα δεν είναι η απένταξη κάποιου έργου, αλλά το γεγονός ότι τα έργα αυτά με τους ρυθμούς που προετοιμάστηκαν, θα γινόντουσαν μόλις το τελευταίο έτος του εξαετούς προγράμματος που τρέχει. Μάταια φώναζαν κάποιοι να γίνει έγκαιρα η προετοιμασία των φακέλλων. Εδώ οι άνθρωποι έχουν μελέτες ξεχασμένες. Άλλες που δεν έχουν επικαιροποιηθεί. Άλλες που είναι μέσα σε ντουλάπες αραχνιασμένες. Τότε τον καιρό των παχιών αγελάδων όταν η άλλη πρόταση φώναζε και ούρλιαζε και ξερυλαρυγγιαζόταν ότι πρωτεύει η δημιουργία ολοκληρωμένων φακέλων για να πετύχουμε έγκαιρα τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις, μιας και τα κονδύλια λίμναζαν, οι δυνάμεις του παρελθόντος και του μέλλοντος ασχολούντο με τα μικρά έργα πελατειακής μορφής και χάριν εργολαβικών και αντιπαροχικών συμφερόντων
Να θυμίσω μερικές μελέτες που δεν προχώρησαν ενώ θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν και να τύχουν δημοπράτησης;
 Η μελέτη για τις όψεις των κτηρίων του Μεγάλου Δρόμου. Οι μελέτες του Πολυτεχνείου για την παλιά πόλη. Η μελέτη για το Ενετικό κτήριο στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου. Η μελέτη για τον Αρχαιολογικό Χώρο Ασίνης. Η κυκλοφοριακή μελέτη και η δημιουργία ποδηλατοδρόμων.
Να σας πω κάποια από τα  έργα που θα μπορούσαν να γίνουν και που άλλα από αυτά ξεχάστηκαν και για άλλα μάταια τρέχουν την τελευταία στιγμή, αφού ήδη έχουν αρχίσει οι απεντάξεις των ήδη εγκεκριμένων;
Η εκβάθυνση του λιμανιού για να μπορούν να εισέρχονται κρουαζιερόπλοια
Το Μπούρτζι
Το τελωνείο
Η ανακύκλωση απορριμμάτων
Η ενεργειακή αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου και άλλων κτηρίων
Το Διοικητήριο
Η προστασία της Παραλίας Ιρίων από τις διαβρώσεις.
Η εκμετάλλευση των νερών της Λέρνας για την υδροδότηση όλης της Αργολίδας.

Θα πρέπει να είμαι δίκαιος.
Οι δυνάμεις του "παρελθόντος και του"μέλλοντος" κατάφεραν και προχώρησαν κάποια έργα στην πόλη μας.
Αλλά αυτό  δεν είναι αρκετό.

5 σχόλια:

  1. Οι ρουμανοσπουδαγμένοι τοπικοί δημοτικοί άρχοντες μαζί με τα μέτριότατα πακοκικά υπολείμματα μέχρι εκεί τα καταφέρνουν παραπάνω δεν μπορούν μικροψιλικατζήδες σε διαπλοκή με τοπικούς μικροεργολάβους κακοποιούν και ασχημαίνουν τη πόλη. Μέχρι εκεί μπορεί το μυαλό τους τι να γίνει δεν μπορούν να γίνουν ξαφνικά απόφοιτοι του Harvard.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θαμώνας του μεγ.δρόμου24 Ιανουαρίου 2013 στις 10:30 μ.μ.

    Αγαπητέ αιρετικέ τιμώ απεριόριστα τους ρουμανοσπουδαγμένους τοπικούς άρχοντες που εδώ και 30 χρόνια τους βλέπω καθημερινά με τη φόρμα τους το ποδήλατό τους να μου εκθέτουν την προσωπικότητά τους χωρίς να μου το παίζουν ψευτοακαδημαικοί κουλτουριάρηδες. Ξέρω ποιοι είναι γιατί δεν μου κρύβονται ανώνυμα σε σχολιασμούς υστερικών bloggers . Τουλάχιστον ξέρω ότι δεν είναι τεμπέληδες και αν θέλω να τους βρίσω ή να τους μιλήσω θα τους βρω εύκολα κάθε μέρα. Λυπάμαι για τον τρόπο που αφήνετε να μειώνουν την προσωπικότητα ανθρώπων τους οποίους καλημερίζετε κάθε ημέρα και εσείς. Αηδιάζω όταν ξέρω ότι δημοσιεύετε πράγματα για να δώσετε βήμα μέσω σχολίων για την διαπόμπευσή τους. Μην ξαναμιλήσετε σε ρουμανοσπουδαγμένους , ιταλοσπουδαγμένους ή γενικά ξενοσπουδαγμένους χωριάτες αλλά μόνο σε νομπελίστες ακαδημαικούς. Ντρέπομαι για λογαριασμό σας ειλικρινά αυτή η ηθική παράλυση μου εκτραχύνει την καταθλιπτική διάθεσή μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προσυπογράφω το σχόλιο του θαμώνα κ. Καράπαυλε. Και απαιτώ απάντηση αυτοκριτική. Θυμάμαι χαρακτηριστικά που μιλάγατε για την κατάσταση στο συνδυασμό του Αναγνωσταρά και δεν έχετε αναφερθεί στο ξεκατίνιασμα της "Άλλης Πρότασης" Βοά η πλατεία Συντάγματος !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. προς θαμώνα του μεγάλου δρόμου
    σεβαστές οι απόψεις σου, άραξε στη φραπεδιά σου, απόλαυσε τη μιζέρια της πόλης που είναι το ντεκόρ που επιβάλλουν οι εκλεγμένοι λατρεμένοι δημοτικοί άρχοντες και συνέχισε τον υπνάκο σου...μόνο μη ροχαλίζεις γιατί φοβίζεις τις αδέσποτες γάτες της ρημαγμένης πόλης....

    ΑπάντησηΔιαγραφή