Μόνος ολομόναχος




Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Ένας διάλογός μου με τον Δ. Κοδέλα

Έλαβα πριν από μερικές μέρες ένα email από τον βουλευτή Αργολίδας Δ. Κοδέλα, με το οποίο έκανε κάποιες παρατηρήσεις στις αναρτήσεις μου με τίτλους "Η τρόικα της Αργολίδας"  και "Μανταρίνι Χίου και όχι Ασίνης; ΄Η έστω Επιδαύρου κ. Ανδριανέ;" που μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ και εδώ.

Η απάντηση του Δημήτρη Κοδέλα


"Κώστα,
οι απόψεις που εκφράζεις στο μπλογκ σου μπορεί να μη με βρίσκουν συνήθως σύμφωνο όμως είναι σεβαστές όπως και κάθε πολιτική άποψη. Θα ήθελα να σου επισημάνω, όμως, τουλάχιστον τρία συγκεκριμένα ζητήματα που ανέδειξες το τελευταίο διάστημα τα οποία δεν είναι απλά πολιτική διαφωνία αλλά ανακρίβειες.

1.      Αναφέρεις συχνά τελευταία ότι είμαι/αστε σύμφωνος/νοι με το πώς προχωρά το ζήτημα του Ανάβαλου. Αυτό δεν είναι ακριβές και έχει εκφραστεί δημοσίως:
Η «εγκληματική αμέλεια» χρόνων, η έλλειψη μακροχρόνιου, ολοκληρωμένου και βιώσιμου σχεδιασμού, οι “μελέτες” της τελευταίας στιγμής, οι “υπόγειες ” εντάξεις, οδήγησαν σε σειρά λανθασμένων και αντιεπιστημονικών επιλογών καθώς και αμφιλεγόμενων ή/και ανεφάρμοστων τεχνικών λύσεων. “ Ερώτηση, 05/09/2012
Είναι φανερό ότι υπάρχουν κενά και αστοχίες στις τεχνικές μελέτες που προκαλούν τραγική αργοπορία στην υλοποίηση του έργου. Παράλληλα, είναι αναμενόμενο, ότι, λόγω των κενών και αστοχιών αυτών, εκείνο που θα προκύψει θα είναι πολύ κατώτερο του αναγκαίου.”. Δ.Τ. Ύστερα από επίσκεψη Τσαυτάρη.

2.      Σε σχέση με το ζήτημα των παράνομων συνδέσεων ηλεκτροδότησης ΡΟΜΑ, αναφέρεις ότι “και του "αριστερού" βουλευτή που υποστηρίζει τις παράνομες συνδέσεις και τις κλοπές ρεύματος”. Δυστυχώς εδώ αντιγράφεις και υποβοηθάς τη λογική της Χ.Α.. Προσπάθησα να είμαι πολύ προσεκτικός στις τοποθετήσεις μου και πουθενά δεν υποστήριξα την παραμονή του καθεστώτος της παράνομης ηλεκτροδότησης, η οποία είναι προφανές ότι και μετά τη διακοπή από τη ΔΕΗ θα συνεχίσει να υπάρχει!!! Μάλιστα καταθέσαμε και συγκεκριμένη πρόταση που νομίζω δεν υμνεί την παρανομία:

Τέλος, με διάφορες ευκαιρίες έχουμε επισημάνει την έλλειψη οποιουδήποτε στρατηγικού σχεδιασμού και ουσιαστικής διαβούλευσης ώστε να επιλυθούν μια σειρά προβλήματα που αφορούν στους ΡΟΜΑ με τρόπο που να εξασφαλίζεται η αξιοπρεπής διαβίωσή τους, η ίση μεταχείριση, η νομιμότητα, η αποτελεσματική άμβλυνση και επίλυση των ζητημάτων που δημιουργούνται με την υπόλοιπη τοπική κοινωνία. Η σταθερή λειτουργία ενός οργάνου μόνιμης διαβούλευσης και παρέμβασης με τη συμμετοχή της πολιτείας, της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, και εκπροσώπων της κοινότητας των ΡΟΜΑ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τα ζητήματα που υπάρχουν. Ένα τέτοιο όργανο θα μπορούσε, μεταξύ άλλων, να προχωρήσει σε πολιτικές επίλυσης τόσο του στεγαστικού ζητήματος όσο και του ζητήματος της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.” ΔΤ 20/12/2012

3.      Όσον αφορά το μανταρίνι Χίου πάλι δεν κατανοώ το τσουβάλιασμα της “τρόικας”. Παραλείπεις να αναφέρεις πως η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε από την ΕΕ, προφανώς ύστερα από αίτηση που είχε κατατεθεί από την ελληνική πλευρά πολλούς μήνες πριν! Διαβάζοντας αυτά σχολιάζει μάλιστα, άστοχα, ένας αναγνώστης σου “Καλά ο Ανδριανός εκεί στο ανοιχτό Πανεπιστήμιο δεν τάμαθε τα αγροτικά. Ο Κοδέλας που είναι και γεωπόνος; Μάλλον το ντοματάκι και τα ζαρζαβατικά είναι ... χαμηλού επιέδου για αυτόν. Εδώ ποντάρουμε σε διεθνή πολιτική!” λες και ψηφίστηκε τις προηγούμενες μέρες από την ελληνική βουλή...

Φιλικά,
Δημήτρης Κοδέλας"


Η απάντηση του αιρετικού

Δημήτρη,

Γνωρίζεις πολύ καλά ότι σε εκτιμώ σαν άτομο και τίμιο αγωνιστή στο χώρο σου και το έχω πει επανειλημμένα δημοσία. Ειδικά επειδή ζούμε σε έναν πολύ μικρό τόπο και όλοι γνωρίζουν τη λυσσαλέα εσωκομματική επίθεση που δέχτηκες (δεν είναι ένα θέμα που δεν μου επιτρέπεται να θίξω από τη στιγμή που, με έναν ανεπίτρεπτο για αριστερό κόμμα τρόπο, έγινε επίσημη ένσταση κατά της εκλογής σου, προκειμένου να πάρει τη θέση σου ένας άσχετος με την Αργολίδα βουλευτής) χαίρομαι που είσαι εσύ βουλευτής Αργολίδας και η όποια αντιπαράθεση γίνεται με πολιτικούς όρους, χωρίς ύβρεις, πάνω σε πραγματικά προβλήματα.
Η κριτική μου βασικά αφορά την παντελή έλλειψη ενός συγκεκριμένου συνεκτικού προοδευτικού σχεδίου για την Αργολίδα εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνον σε επιμέρους ζητήματα, για τα οποία έχεις αγωνισθεί, για τους οποίους αγώνες σου και θέσεις σου μπορεί κάποιος να συμφωνήσει ή διαφωνήσει. Ως βουλευτής λοιπόν Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναλάβεις όλα τα τυχόν θετικά και αρνητικά του κόμματός σου και σε τοπικό επίπεδο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ,  θεωρεί ότι είναι η εν δυνάμει η αυριανή κυβέρνηση του τόπου (ο αιρετικός βέβαια πιστεύει ότι σύντομα πρόκειται να καταρρεύσει) και ως εκ τούτου κάποτε πρέπει να  αναπτύξετε το σχέδιό σας για την Αργολίδα. Ένα τέτοιο σχέδιο ακόμα περιμένουμε να το ακούσουμε και δεν μπορείς να ισχυρισθείς ότι μέχρι τώρα το έχετε παρουσιάσει.
Αυτή η έλλειψη ενός συνεκτικού σχεδίου για τον τόπο, δυστυχώς σου στερεί τη δυνατότητα εκτός από την άρνηση και τη διαμαρτυρία, να προτείνεις τη φυγή προς τα εμπρός, έστω και βάσει του δικού σας συνολικού σχεδίου. Έτσι αναγκαστικά η σκέτη αντίδραση σε κάνει να συμπαρατάσσεσαι με  ανθρώπους που πολύ εύκολα λένε το "όχι", χωρίς πρόταση, δηλαδή ουσιαστικά βρέθηκες να αγωνίζεσαι στο ίδιο μετερίζι σε αγώνες οπισθοδρόμησης (κατά τη γνώμη μου πάντα) με  πολιτικούς που ο πολιτικός σου χώρος τους είχε κηρύξει ανεπιθύμητους στην Αργολίδα.
Αυτό το είδαμε στις περιπτώσεις των φωτοβολταϊκών, του στρατοπέδου, του νοσοκομείου, των ιχθυοκαλλιεργειών, αλλά και του Αναβάλου.
Θα σταθώ περαιτέρω σε δύο επιμέρους σημαντικά  ζητήματα αγαπητέ Δημήτρη.
Το θέμα του Αναβάλου.
Εδώ η διαφωνία δεν μπορεί να είναι τα "κενά και αστοχίες στις τεχνικές μελέτες που προκαλούν τραγική αργοπορία στην υλοποίηση του έργου. Παράλληλα, είναι αναμενόμενο, ότι, λόγω των κενών και αστοχιών αυτών, εκείνο που θα προκύψει θα είναι πολύ κατώτερο του αναγκαίου.” Το θέμα αφορά το μέλλον των μικροαγροτών για πάντα. Οι μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις χωρίς νερό που να μπορούν να το πάρουν φτηνά κάθε μέρα θα είναι για πάντα δεσμευμένες στις δενδρώδεις καλλιέργειες και στα μεγάλα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων και μεγαλοεξαγωγέων. Το θέμα αυτό δεν επιδέχεται κομματικής αντιδικίας. Πρέπει όλοι οι ενεργοί πολίτες να αγωνισθούμε για την άμεση αλλαγή του όλου σχεδιασμού. Και ναι μεν  δεν μπορείς να έχεις καμία εμπλοκή στην καθιέρωση του μανταρινιού της Χίου ως Προϊόντος Γεωγραφικής Προέλευσης, αλλά ποτέ δεν θα μπορέσει ο αγροτικός κόσμος να  ξεφύγει από τη μιζέρια αν δεν προταθεί και δεν υλοποιηθεί ένα συνεκτικό σχέδιο, για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, το χτύπημα των κερδών των μεγαλοεξαγωγέων και μεσαζόντων, την προώθηση των προϊόντων, τη συσκευασία τους και όλα τα άλλα. Και ένα τέτοιο σχέδιο από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ για τον πρωτογενή τομέα στην Αργολίδα δεν έχουμε δει ούτε ακούσει.
Το θέμα της Χρυσής Αυγής
Βούτυρο στο ψωμί της ρατσιστικής Χρυσής Αυγής, είναι η ανοχή των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου σε ζητήματα βίας και ανομίας. Κατά τη γνώμη μου η μόνη απάντηση που μπορεί και πρέπει να δοθεί στους ρατσιστές είναι η ενδυνάμωση της δημοκρατίας και η επικράτηση σε όλους τους τομείς του κράτους δικαίου. Αυτό ακριβώς σου επεσήμανα, όταν με δηλώσεις σου υποστήριξες τις παράνομες συνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος σε καταυλισμό των Ρομά. Δεν "αντιγράφω και δεν υποβοηθώ τη λογική της Χ.Α.", όπως ισχυρίζεσαι. Αυτό που ισχυρίσθηκα είναι ότι εξ αντικειμένου η ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε πράξεις ανομίας δίνει δύναμη στη Χρυσή Αυγή. Και είναι καλό και ωραίο και επικροτώ το απόσπασμα που ανέφερες για την επίλυση σοβαρότατων προβλημάτων επιβίωσης μιας μερίδας συμπολιτών μας. Όμως παρέλειψες  να αναφέρεις ότι δήλωσες και τα εξής:« … Είναι προφανές ότι η παραπάνω ενέργεια, (η διακοπή της παράνομης ηλεκτροδότησης των Ρομά) όπως και οι διακοπές της ηλεκτροδότησης σε χιλιάδες άλλα νοικοκυριά, ειδικά όταν έχει ως συνέπεια να μείνουν στη διάρκεια του χειμώνα χωρίς ρεύμα οικογένειες και παιδιά, δε μπορεί να βρει σύμφωνο κανένα λογικό άνθρωπο...."  Αυτές είναι οι δηλώσεις που με μεγάλη χαρά υποδέχεται η Χρυσή Αυγή για να κάνει την απαίσια προπαγάνδα της.

Κώστας Καράπαυλος


1 σχόλιο:

  1. Ωραία λοιπόν, ας μείνουν χειμωνιάτικα χωρίς ρεύμα οικογένειες, για να μη λένε οι χρυσαυγίτες ότι οι τσιγγάνοι κλέβουν ρεύμα!!!
    Κάτι δε μου πάει καθόλου καλά εδώ... Το βρήκα! Είναι η κακοποίηση του ορθού λόγου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή