Μόνος ολομόναχος




Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Ο φίλος Παναγιώτης Γκανάς για το Νοσοκομείο Ναυπλίου

Με τον πολύ καλό φίλο Παναγιώτη Γκανά, ιατρό χειρουργό στο Νοσοκομείο Ναυπλίου, θεωρούσα ότι είχαμε κάποιες αποκλίνουσες απόψεις για το ρόλο και το μέλλον του νοσοκομείου μας.
Σε εποχές κατάρρευσης του οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου της χώρας, όπως αυτό διαμορφώθηκε κυρίως από το ΠΑΣΟΚ μετά το 1981, μοντέλο και τρόπο σκέψης και πολιτικής δράσης που παρέλαβε η Νέα Δημοκρατία το 2004, ξεχειλώνοντας και ξεχαρβαλώνοντας μέσα σε πέντε χρόνια οτιδήποτε είχε μείνει όρθιο και το οποίο μοντέλο ουσιαστικά μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Καμμένος σήμερα πλέον υποστηρίζουν, δίνοντας αντιδραστικές μάχες οπισθοφυλακής, δεν ήταν δυνατόν να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την απρόσκοπτη χρηματοδότηση δύο ξεχωριστών νοσοκομείων που απέχουν 12 χιλιόμετρα μεταξύ τους, από ανύπαρκτους ουσιαστικά δημόσιους πόρους.
Γι΄αυτό και εγώ δεν υπέγραψα το χαρτί-ψήφισμα, που ηρωικά προώθησε μια συμπολίτισσά μας και εργαζόμενη στο Νοσοκομείο Ναυπλίου, και το οποίο τελικά υπέγραψαν δεκάδες χιλιάδες Αναπλιώτες. Προσωπικά δεν μου έλεγε απολύτως τίποτα το αίτημα "να μην κλείσει το Νοσοκομείο Ναυπλίου", χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα γενικότερα οικονομικά δεδομένα και χωρίς να προτείνονται ενεργές πολιτικές που θα το κάνουν οικονομικά βιώσιμο.
Η δικιά μου άποψη, όπως και παλαιότερα είχα υποστηρίξει,είναι ότι το Νοσοκομείο Ναυπλίου αυτό που χρειάζεται είναι να μεγαλώσει, να γιγαντωθεί, να αποκτήσει τεράστιο επιστημονικό κύρος. Και για να το πετύχει αυτό, σε εποχές οικονομικής ασφυξίας, χρειάζεται αυτοδύναμη και αυτόνομη ανάπτυξή του και επικέντρωση σε τομείς και δράσεις, στους οποίους μπορεί και έχει τη δυνατότητα, λόγω εγκαταστάσεων και εξειδικευμένου προσωπικού, να προσφέρει εκπληκτικά αποτελέσματα.
Και με πρόσφατη εισήγησή του  προς τον Εμπορικό Σύλλογο Ναυπλίου ο φίλος DR Παναγιώτης Γκανάς,συντονιστής διευθυντής  χειρουργικής κλινικής Γ.Ν.Ναυπλίου, ήλθε να κάνει μια ολοκληρωμένη πρόταση βιωσιμότητας και ανάπτυξης του Νοσοκομείου Ναυπλίου, που κατά πολύ ξεπερνάει σε ιδέες και φαντασία προηγούμενες αναρτήσεις μου.
Δεν μένει παρά οι χιλιάδες πολίτες που υπέγραψαν το ψήφισμα για το Νοσοκομείο Ναυπλίου να υποστηρίξουν τέτοιες ιδέες. Ο Δήμος Ναυπλιέων να σταθεί αρωγός στο δυνάμωμα του Νοσοκομείου και όχι να παίζει κατενάτσιο. (Η άλλη πρόταση έχει κάποια συγκεκριμένη πρόταση ή και αυτή παρέα με τη Δημοτική αρχή παίζει το σύστημα που πριν από δεκαετίες  καθιέρωσε ο Χελένιο Χερρέρα;)
Μόνον έτσι θα  καταφέρουμε να σώσουμε το Νοσοκομείο Ναυπλίου,  αν όχι από το λουκέτο, σίγουρα από τον περαιτέρω μαρασμό που διακρίνεται μπροστά μας, αφού ήδη τον τελευταίο καιρό ψυχορραγεί.
Παραθέτω ολόκληρη την εισήγηση του Παναγιώτη Γκανά.

"Βασική αποστολή των Νοσοκομείων σε όλο τον κόσμο, είναι η παροχή δευτεροβάθμιας φροντίδας στους πολίτες και η εκπαίδευση των νέων στελεχών υγείας.
Ξέχωρα όμως από τις δύο αυτές βασικές αποστολές, ένα καλά οργανωμένο Νοσοκομείο σε μία περιοχή που αποτελεί ένα δημοφιλή τουριστικό προορισμό, υπό προυποθέσεις βέβαια, μπορεί να αποτελέσει ένα ουσιαστικό εργαλείο στο τουριστικό προιόν της περιοχής και στην γενικότερη οικονομική ανάπτυξη του τόπου.
Η Ελληνική κοινωνία ευρίσκεται τα τελευταία χρόνια στη δίνη μίας τεράστιας οικονομικής κρίσης με ανυπολόγιστες συνέπειες και απρόβλεπτες εξελίξεις στις Νοσοκομειακές υποδομές. Τα Ελληνικά Νοσοκομεία πέρα από την οικονομική κρίση έχουν να αντιπαλέψουν πολλαπλές παθογένειες που σέρνουν από το παρελθόν και χρόνια προβλήματα διαρθρωτικά, οργανωτικά, υποστελέχωσης, έλλειψης πόρων, εκπαίδευσης και σύγχρονου management. Έτσι λοιπόν σε ένα νέο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον τα Νοσοκομεία πρέπει να ξεπεράσουν τις παθογένειες του παρελθόντος και να αποτελέσουν πολύτιμο εργαλείο ανάπτυξης.
Ειδικώτερα το Γ.Ν.Ναυπλίου μπορεί υπό προυποθέσεις:
-να ενταχθεί σε προγράμματα Νοσοκομειακού τουρισμού
-να συνδεθεί στενώτερα με το Ασκληπείο της Επιδαύρου και να διοργανώσει ημερίδες-διημερίδες με αντικείμενο την ιστορία της Ιατρικής, θεματολογία ιδιαίτερα προσφιλή για συνταξιούχους γιατρούς που διαθέτουν χρήματα αλλά και ελεύθερο χρόνο για μακρινά ταξίδια
-να γίνει βηματοδότης συνεδριακού ιατρικού τουρισμού.
            Ο Νοσοκομειακός τουρισμός είναι ένα νέο φαινόμενο που αρχίζει να αναπτύσσεται στις χώρες της δύσης από τα τέλη της δεκαετίας 90. Οφείλεται κύρια στο αυξημένο κόστος των υπηρεσιών υγείας στις προηγμένες υγειονομικά χώρες, έτσι που πολλοί ασφαλισμένοι χαμηλών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος της νοσοκομειακής ιατρικής και στις μεγάλες λίστες αναμονής που έχουν πολλές χρόνιες παθήσεις. Έτσι λοιπόν οι ασφαλιστικές εταιρείες σε συνεργασία με ταξιδιωτικά γραφεία προτρέπουν τους ασθενείς να χειρουργηθούν στο εξωτερικό με χαμηλό κόστος συνδυάζοντας χειρουργείο και διακοπές. Χώρες που ήδη έχουν προχωρήσει αυτό το είδος του τουρισμού είναι η Ταιλάνδη, η Σιγκαπούρη, το Μεξικό, οι Ινδίες και πρόσφατα το Ντουμπάι. Βασικός πυλώνας νοσοκομειακού τουρισμού είναι η Ταιλάνδη που το 2010 υποδέχτηκε 600.000 ασθενείς σε σύνολο 12.000.000 τουριστών ετησίως. Έχει μάλιστα υπολογιστεί για την ίδια χώρα, ότι ενώ ο απλός τουρίστας ξοδεύει 144 $ /ημέρα, ο νοσοκομειακός τουρίστας ξοδεύει 362 $ /ημέρα. Παθήσεις που υπάρχει ενδιαφέρον για Νοσοκομειακό τουρισμό είναι: Ορθοπαιδικά χειρουργεία, οφθαλμολογικά χειρουργεία, πλαστική χειρουργική δερματολογικές παθήσεις.
            Παραθέτω μερικές από τις απαραίτητες προυποθέσεις για να ενταχθεί ένα Νοσοκομείο σε προγράμματα Νοσοκομειακού τουρισμού:
            Ξενοδοχειακή υποδομή υψηλών προδιαγραφών
            Υψηλής ποιότητας τηλεπικοινωνίες
            Υπηρεσία μεταφραστική για τον αποδέκτη ασθενή
            Διασύνδεση του Νοσοκομείου με αεροδρόμιο
            Ανάρτηση στο διαδίκτυο μ.ο νοσηλείας, δεικτών νοσηρότητας, λοιμώξεων
Πιστοποίηση τμημάτων
Πιστοποίηση γιατρών και αν είναι δυνατόν μετεκπαιδεύσεις των γιατρών-νοσηλευτών σε δυτικές χώρες.
Θα αναφερθώ ενδεικτικά σε μία χώρα την Ταιλάνδη που το 1997 πέρασε μία μεγάλη οικονομική κρίση που έφερε σε οικονομικό αδιέξοδο πολλά Νοσοκομεία της. Ένα Νοσοκομείο αυτής της χώρας το Bumrungrad Hospital αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα στο Νοσοκομειακό τουρισμό: Συγκεκριμένα:
Μετέτρεψε τους θαλάμους του σε πολυτελείς σουίτες
Εγκατέστησε ασύρματο internet σε όλους τους θαλάμους
Εγκατέστησε δορυφορική τηλεόραση σε κάθε σουίτα
Αγόρασε πολυτελές αυτοκίνητο μεταφοράς των ασθενών από το αεροδρόμιο
Παρείχε υπηρεσίες με μασέρ και σάουνα
Συνδέθηκε με τα κορυφαία εστιατόρια της πόλης για να γνωρίσει ο κάθε ασθενής τη μαλαισιανή κουζίνα στο εξωτερικό.
Προσέφερε στον κάθε μέσο ασθενή υπηρεσίες VIP
Με όλο αυτό το πακέτο υπηρεσιών σε λίγο καιρό από ένα απλό Νοσοκομείο μετατράπηκε σε ένα διεθνές ιατρικό κέντρο και σε μία πενταετία το Bumrungrad Hospital επεκτάθηκε στο Ντουμπάι και τις Φιλιππίνες.
Η πόλη του Ναυπλίου είναι μία σπουδαία πόλη και η Αργολίδα ένας πολύ δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον παρά τις αντίξοες οικονομικές συγκυρίες μπορούμε να κάνουμε σπουδαία πράγματα αν ξεφύγουμε από τη μιζέρια και χαράξουμε συντονισμένα όλοι οι φορείς αναπτυξιακά πλάνα και οράματα σαν και αυτά που παρέθεσα στην εισήγησή μου.

                                                                                                
Ευχαριστώ
                                                                                                
DR Παν. Γκανάς"

6 σχόλια:

  1. Εξαιρετική ιδέα, αλλά ποιός/ποιοι θα την υποστηρίξουν (τοπικοί "άρχοντες") και πολύ περισσότερο ποιά στελέχη εκεί πάνω στα υπουργεία με την κομματική καμαρίλα θα προωθήσουν/υλοποιήσουν κάτι τέτοιο; Θα έλεγα όλοι αυτοί που υπογράφουν για το μη κλείσιμο του νοσοκ. Ναυπλίου (και οποιοσδήποτε άλλος) να ιδρύσουν μια εταιρεία, να νοικιάσουν το νοσοκομείο και με κατάλληλη στελέχωση να το κάνουν όπως ο Κος Γκανάς προτείνει. Θα πώ και κάτι ακόμα που όλοι γνωρίζουν: το επίπεδο παρεχόμενης περίθαλψης στο νοσ. Ναυπλίου ήταν επιεικώς απαράδεκτο. Μέ λίγα χρόνια διαφοράς έτυχε λόγω εφημερίας να εισαχθούν οι γονείς μου εκεί και δεινοπαθήσαμε. Μέχρι να μεταφερθούν στό Αργος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνεχίζω: Δε θέλω να ρίξω λάδι στις χαζοτοπικιστικές κόντρες. Η πρόταση Γκανά είναι όχι μόνο εντυπωσιακή αλλά και υλοποιήσιμη. Γιατροί και ποιοτικό προσωπικό θα βρεθούν. Αρκεί και η διαχείριση να γίνει απο ικανά άτομα και να μην είναι χώρος βολέματος αποτυχημένων κομματικά υποψηφίων και άλλων άσχετων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ Φίλε Κώστα, σε ευχαριστώ γιά την ανάρτησή σου στην εισήγησή μου. Κλήθηκα από τον εμπορικό Σύλλογο Ναυπλίου και θεώρησα σκόπιμο να μιλήσω από καρδιάς δίνοντας ωραίες ιδέες και αισιοδοξία στο πολύ γκρίζο πλάνο που βιώνουμε όλοι μας.Όταν έχω χρόνο διαβάζω τις ανακοινώσεις σου και βρίσκω ότι και εσύ διαθέτεις οπλοστάσιο ιδεών και καινοτόμων εισηγήσεων γιά τη πόλη και την Αργολίδα. Μακάρι εσύ και άλλοι ενεργοί πολίτες με ανάλογη παιδεία και ήθος να εμπλακούν πιό ενεργά με τα κοινά και κάποτε να καταλάβει ο κόσμος ποιοί αξίζουν και γιατί πρέπει να τους επιλέξει ιδιαίτερα τώρα που είμαστε στα πολύ δύσκολα.
    Με εκτίμηση: Παναγιώτης Γκανάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημερα ! Η πολη του Αναπλιου εχει δωσει το Χρυσο Κλειδι της σε εναν συντοπιτη μας ιατρο με περγαμηνες στο Πανεπιστημιο του Χαρβαρντ ( υπαρχει και το Κεντρο Ελληνικων Σπουδων του Πανεπιστημιου Χαρβαρντ- χτυπατε ξυλο αμα παθει κατι σοβαρο καποιος απο τους αμερικανους θα προλαβαουν να διακομιστουν στο ιδιωτικο Νοσοκομειο Υγεια ;;;; ).Γιατι δεν κανει και εκεινος μια κινηση υποστηριξης της ιδεας του Δρ.Γκανα; Να μην παραμεινει το Νοσοκομειο Ναυπλιου ενας Σταθμος Πρωτων Βοηθειων.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στο Harvard δουλεύει και άλλος Ελληνας καθηγητής Χειρουργικής ο καθ. Βέλμαχος και μέσω του εδώ παραρτήματος προσπαθούμε να αναζητήσουμε συνεργασία και βοήθεια γιά όλες τις ιδέες που εξέθεσα στη σύσκεψη του Εμπορικού Συλλόγου Ναυπλίου. Όμως μόνο προκαταρτικές συναντήσεις έχουν γίνει μέχρι τώρα και σε ατομικό-προσωπικό επίπεδο, όμως αυτό δεν φτάνει θα πρέπει οι επίσημοι φορείς του Νοσοκομείου και της πόλης να εμπλακούν πιό ενεργά και αυτό δεν το έχουν κάνει μέχρι τώρα. Ασχολούνται και αναλίσκονται με ήσσονος σημασίας ζητήματα
    Π Γκανάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δυστυχως ετσι ειναι τα πραγματα Δρ.Γκανά.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή