Μόνος ολομόναχος




Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Όχι στο λιγνίτη


Ο αιρετικός έχει δύο πολύ καλές φίλες
Η μία όταν βλέπει τις κορυφογραμμές των Αργολικών βουνών με τα αναβοσβήνοντα κόκκινα και λευκά φώτα των ανεμογεννητριών  ενθουσιάζεται από το θέαμα, που τις θυμίζει χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Η άλλη όταν βλέπει τις  τα μεταλλικά κατασκευάσματα των ανεμογεννητριών με τα τεράστια φτερά, που νωχελικά γυρίζουν ακόμα και με ελαφρύ αεράκι, φαντάζεται μπαλαρίνες που χορεύουν εκεί ψηλά στις κορφές των γυμνών βουνών της Αργολίδας και της Αρκαδίας
Προσωπικά εμένα μ΄αρέσουν υπερβολικά τα δάση των φωτοβολταϊκών που έχουν ξεφυτρώσει στις Ελληνικές πλαγιές. Οποία ομορφιά προσδίδουν αυτοί οι καθρέφτες που απεικονίζουν το πρόσωπο μιας ολόκληρης κοινωνίας!! "Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου, ποιος τελικά είναι ο αντιδραστικός και ποιος ο προοδευτικός σ΄αυτόν τον τόπο;"

Πριν από λίγο καιρό στην Ιρλανδία, όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι ξεσηκώθηκαν κατά της κατασκευής εργοστασίου που θα παράγει ηλεκτρικό με πρώτη ύλη τον λιγνίτη.
Και αυτό διότι η καύση του λιγνίτη είναι η τρίτη πιο βρώμικη πηγή ενέργειας που υπάρχει (πληροφορίες εδώ). Πάνω από το λιγνίτη πιο βρώμικοι είναι ο ανθρακίτης και το κοκ πετρελαίου. Οι Ιρλανδοί αγωνίσθηκαν και κατάφεραν να πετύχουν τη ματαίωση του εργοστασίου που θα έκαιγε λιγνίτη. 

Στην Ελλάδα το 60% του ηλεκτρισμού μας προέρχεται από το βρωμερό αυτό υλικό. Και μάλιστα τα εργοστάσια της ΔΕΗ δεν έχουν υιοθετήσει νέες τεχνολογίες που υπάρχουν και αναπτύσσονται για μικρότερη έκλυση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Από την άλλη, μια σοβαρή πηγή  από την οποία παράγεται ηλεκτρισμός στη χώρα μας είναι το φυσικό αέριο, που ναι μεν από την καύση του εκλύεται το μισό περίπου διοξείδιο του άνθρακα απ΄ότι του λιγνίτη, αλλά είναι υλικό εισαγόμενο.

Αυτό λοιπόν που επιβάλλει η λογική και αυτό για το οποίο πρέπει να αγωνισθεί όλος ο προοδευτικός κόσμος, είναι η ταχεία ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που ευτυχώς στη χώρα μας υπάρχουν άφθονες.
Το αριστερό οικολογικό, προοδευτικό κίνημα στη χώρα πρέπει να αναθεωρήσει προς τα πάνω τους στόχους του 20,20, 20 (20% μείωση βλαπτικών για το περιβάλλον αερίων, 20% συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο όλο ενεργειακό δυναμικό, 20% μείωση της κατανάλωσης ενέργειας), τουλάχιστο ως προς το σκέλος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Να το συζητήσουμε και να θέσουμε νέο βραχυχρόνιο όριο το 40% ή και παραπάνω με αντίστοιχη μείωση των λιγνιτικών σταθμών και μακρόχρονα την πλήρη κάλυψη της χώρας με Ανανεώσιμες Πηγές, με ταυτόχρονες εξαγωγές σε άλλες χώρες, υποστηρίζοντας προγράμματα όπως το "Ήλιος", που μόνον οι ακραία αντιδραστικοί το πολεμούν
Το αριστερό οικολογικό, προοδευτικό κίνημα στη χώρα πρέπει να αγωνισθεί για έναν σωστό σχεδιασμό της ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων και των εργοστασίων καύσης βιομάζας.  Να ξέρουμε που θα δημιουργηθούν τα πάρκα και τα εργοστάσια αυτά, να μην θιγούν ευαίσθητα οικοσυστήματα, να κατασκευασθούν με τέτοιο τρόπο που να  επιτρέπουν παράλληλες χρήσεις και δράσεις, όπως τον τουρισμό και την κτηνοτροφία. Να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε τη σχέση ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών και το γεγονός ότι οι επενδύσεις σε εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού είναι εντάσεως κεφαλαίου.  Να αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες για την εκσυγχρόνιση των δικτύων και την κατασκευή μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων, όπως αυτό της Μεγαλόπολης. Να δοθεί προτεραιότητα και ιδιαίτερες ενισχύσεις για την κατασκευή από τους Δήμους φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων και  για την τοποθέτηση πάνελς στις στέγες δημοτικών και δημόσιων κτηρίων. Να αξιοποιηθούν τα  χρήματα που αποδίδονται στους Δήμους από τις εταιρίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Να ενισχυθεί με διάφορους τεχνικοοικονομικούς τρόπους η εγχώρια παραγωγή πάνελς. Να ενισχυθούν οι μικροί παραγωγοί και να φορολογηθούν οι μεγάλοι, όπως αυτό και έγινε με τελευταία διάταξη.

Και όλα αυτά για να μειωθεί η χρήση του λιγνίτη και να αυξηθεί η παραγωγή ηλεκτρισμού από πηγές που δεν μολύνουν το περιβάλλον και είναι εγχωρίως παραγόμενες.

Δυστυχώς ρο αντιδραστικό τόξο στην Ελλάδα δεν βάζει αυτές τις προτεραιότητες.
Στάθηκε αντίθετο ακόμα και σε μια πολύ μικρή επένδυση στο χώρο της παραγωγής ηλεκτρισμού από βιομάζα και ουσιαστικά επιδοκίμασε πράξεις βίας για τη ματαίωση της επένδυσης.
Με ισοπεδωτικό τρόπο αντιτίθεται σε κάθε ιδιωτική επένδυση στο χώρος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Σε όλο τον κόσμο, πλην Βορείου Κορέας, είναι ευπρόσδεκτες οι ιδιωτικές επενδύσεις σε αιολικά και φωτοβολταϊκά. Και κάποιοι, φαίνεται, θαυμάζουν αυτό το Βορειοκορεάτικο μοντέλο  χωρίς να σκέφτονται το κακό που μας βρίσκει με τη χρήση του λιγνίτη.
Ναι να δούμε το γιατί και πώς επιλέχθηκε μια δημόσια δασική έκταση για την κατασκευή φωτοβολταϊκών στην Ερμιονίδα. Να φωνάξουμε για την έλλειψη χωροθέτησης και προγραμματισμού. Να τα βάλουμε με τον τέως Υφυπουργό Ενέργειας που είναι από τα μέρη μας, για όποιες προχειρότητες, αλλά δεν πρέπει να χάσουμε το τελικό στόχο και η ισοπέδωση με βρίσκει τελείως αντίθετο . Ο Φωτόπουλος και οι περί αυτόν επιχαίρουν,  αφού αντλούν την απαράδεκτη δύναμη του συντεχνιασμού τους από τον ρυπογόνο λιγνίτη. Τελικά το αντιδραστικό ΠΑΣΟΚ του παρελθόντος που μετακόμισε σε άλλη φιλόξενη στέγη με βρίσκει αντίθετο.

2 σχόλια:

  1. Πως λένε ψέμματα οι αιολικοί Κοπελούζοι, Iberdola και άπαν το αλαφουζέικο.

    http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2012/01/blog-post_3750.html
    καθώς και:
    http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2012/10/blog-post_225.html
    Η προσπάθεια κόλλησης Βορειοκορεατίτιδας και Φωτοπουλίτιδας ως δραστικής ουσίας (της μόδας σήμερα) εν είδει επιχειρημάτων-ρετσινιάς για τους αντιαιολικούς δεν είναι επιπέδου μαύρου πρόβατου. Περίμενα κάτι καλύτερο.
    Τα σέβη μου,
    ο Ραμπαγάς-σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kαι ολίγη πολεοδομία. Προσέξατε αγαπητοί μου ενδελεχείς αναγνώστες τα των συντελεστών δομήσεως 0,4-0,6 τα «Παραθεριστικά χωριά» και άλλα ωραία. Αλλά πάλι προς τι η μεμψιμοιρία; Δια 99, μόνον, έτη όλα ταύτα θα διαρκέσωσι. Τι είναι 99 έτη εμπρός στην αιωνιότητα;
    http://topontiki.gr/article/44280/Oi-ependutes-pane-paralia
    ο Ραμπαγάς-σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή