Μόνος ολομόναχος
Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου 2010

σκύλοι εκεί τώρα αδέσποτοι βαϋίζουν (Α. Κάλβος)


Εκατοντάδες περνούσαν μπροστά στα μάτια μας εδώ και χρόνια οι καταγγελίες για θανάτους τετράποδων στην πόλη του Ναυπλίου και εμείς τις διαβάζαμε ανήμποροι να κάνουμε το οτιδήποτε. Ομαδικές «εκκαθαρίσεις» αδέσποτων με φόλα, χτυπημένα ζώα και παρατημένα στο έλεος της τύχης τους, πεταμένα στους κάδους απορριμμάτων μέσα σε πλαστικές σακούλες, λιπόσαρκα, φοβισμένα και με ελάχιστες ελπίδες επιβίωσης. Κανείς που νοιάζεται για αυτή τη πόλη δε μπορούσε να καταλάβει γιατί αυτή η Δημοτική Αρχή, σε αντίθεση με άλλες περιοχές τις Ελλάδας- ακόμη και την Αθήνα, δε παίρνει πρωτοβουλίες να συστήσει κυνοκομείο, να επιχορηγήσει πρόγραμμα στείρωσης και εμβολιασμού των αδέσποτων και να δημιουργήσει μια υπηρεσία περιοδικής σίτισης και φροντίδας των ζώων που πέφτουν θύματα της ανθρώπινης αμέλειας.
Το ερώτημα αν ο πολιτισμός μιας πόλης συνίσταται μόνο στα περί υμών φαντεζί φεστιβάλ και όχι στον πολιτισμό της καθημερινότητας: στο επίπεδο ανάπτυξης δηλαδή του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, στην αισθητική και λειτουργικότητα των δημόσιων χώρων, στις πνευματικές αξίες των καθημερινών βιωμάτων, την πολυπολιτισμικότητα, και φυσικά τη φροντίδα των ζώων, η Δημοτική Αρχή το έχει επιλύσει εδώ και αρκετό καιρό: Όχι, μια σύγχρονη πόλη δεν οφείλει να παρέχει τέτοιες υποδομές ούτε καν για τη φροντίδα των αδέσποτων. Για την ακρίβεια πρέπει να τα κρύβει ή και να τα θανατώνει…οτιδήποτε για να μην χαλάσει η ψευδώς ωραία εικόνα αυτής της πόλης.
Σε όλα αυτά τα ερωτήματα ήρθε να απαντήσει με όρους εθελοντικής δράσης η ιδιωτική πρωτοβουλία. Ο φιλοζωικός σύλλογος Ναυπλίου «Οι αδέσποτοι» ξεκίνησε σαν ιδέα μερικών νέων, δραστήριων και ζωόφιλων εθελοντών τον Μάρτιο του 2010 (Ελένη Καούνη, Πένυ Αρσενοπούλου, Ελένη Άσπρου, μερικά από τα ονόματα των πρωτεργατριών). Είχε ήδη προπορευτεί σε δράση ο σύλλογος Άργους «Λάιζα», όπου και σε εκείνη την πόλη είναι πολλά και διογκωμένα τα προβλήματα της φροντίδας των αδέσποτων ζώων. «Οι αδέσποτοι» προχωρούν άμεσα σε δυο ανοιχτές εκδηλώσεις. Μια μπροστά στο Τριανόν τον Μάιο του ’10 όπου ενημέρωσαν τον κόσμο της πόλης και τους επισκέπτες για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα τετράποδα στο Ναύπλιο και δεσμεύτηκαν για την δράση τους. Η δεύτερη διοργανώθηκε μπροστά στο Δημαρχείο, τον Ιούνιο του ’10 και πήρε τη μορφή διαμαρτυρίας, ζητώντας από το Δήμο να προστατεύσει τα ζώα από τις φόλες και από την Αστυνομία να παρεμβαίνει άμεσα σε περιπτώσεις καταγγελίας βασανισμού και δηλητηρίασης ζώων. Είναι εντυπωσιακό πως αρκεί ένα ηλιόλουστο απόγευμα, μερικοί δραστήριοι άνθρωποι και πολλή αγανάκτηση για να κινήσει μηχανισμούς και ανθρώπους που για χρόνια παρέμεναν ανενεργοί. Εκείνη την μέρα συγκεντρώθηκαν πάνω από 300 υπογραφές κατοίκων, που στήριζαν τα αιτήματα του συλλόγου και λίγο καιρό μετά η ΕΛ.ΑΣ. έβγαλε ανακοίνωση- οδηγία προς τα αστυνομικά τμήματα στην οποία καλεί να αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερο ενδιαφέρον οι καταγγελίες για κακοποίηση και φόλα (αρ. πρωτ. 71572/10/497632 4/08/10). Αναμένονται ακόμη οι πρωτοβουλίες του Δήμου.
Από την πρώτη απόφαση για δράση του συλλόγου μέχρι και την προ λίγων ημερών επίσημη ίδρυσή του, «Οι αδέσποτοι» έχουν προχωρήσει, πάντα με κινητήρια δύναμη την εθελοντική προσφορά, σε: πάνω από 10 στειρώσεις και έχουν βρεί οικογένειες σε 31 σκυλάκια και 10 γατάκια. Η ομάδα σε συνεργασία με τους έμπειρους και έμπιστους κτηνιάτρους Ζαχαρία Ντούρο και Ελένη Σταματίου που συμμερίζονται τις ίδιες ανησυχίες, έχει προσφέρει πολύ σημαντική ιατρική βοήθεια, περίθαλψη, αποπαρασιτώσεις και εμβολιασμούς. Κατά τη διάρκεια ακόμη αυτών των μηνών ενημερώνουν τους κατοίκους της πόλης με διάσπαρτες αφίσες για ζωάκια που βρέθηκαν εγκαταλελειμμένα και ψάχνουν σπίτι και εφιστούν την προσοχή στους οδηγούς για την ταχύτητα και το κίνδυνο που διατρέχουν τα ζώα στο δρόμο με φυλλάδια.
Ας ευχηθούμε το κέφι τους, η δράση τους και οι ευαισθησίες τους να συνεχίσουν να συμβάλλουν στην αλλαγή της κατάστασης αυτής στην πόλη μας, μαζί με τη βοήθεια όλων μας. Αφού τόσο καιρό οι ιθύνοντες κώφευαν και σκόρπιζαν ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, ας είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία και ο εθελοντισμός μια μορφή αφύπνισης και απαρχής μιας συνολικότερης ορθότερης αντιμετώπισης του θέματος για το Ναύπλίο με τελικό σκοπό να δημιουργηθεί ένα εξολοκλήρου δημοτικό και μόνο πλαίσιο φροντίδας.
Αυτό είναι το πραγματικό ζητούμενο του συλλόγου και των κατοίκων. Έστω η νέα δημοτική αρχή που έρχεται με τον Καλλικράτη να πάρει πρωτοβουλίες, να χρησιμοποιήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια για δομές φροντίδας, τροφής και νερού και το κυριότερο, να δείξει πραγματικό ενδιαφέρον για τα αδέσποτα, μέρος και αυτά αναντίρρητα μιας πόλης που θα έπρεπε να μας χωράει όλους, δίποδα και τετράποδα!
Χατζοπούλου Αγγελίνα
Τρόποι επικοινωνίας με τους «αδέσποτους»:
e-mail: adespotoi@hotmail.gr
τηλ: 6983166458, 6972173246 και 6944364637

2 σχόλια:

 1. Από δικό μου λάθος, παρέλειψα να αναφέρω ότι το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε από την εφημερίδα ¨Αργολίδα¨, στις 2/9/10 με τίτλο: "μια σύγχρονη πόλη δεν οφείλει να παρέχει υποδομές και για τη φροντίδα των αδέσποτων;". Αγγελίνα Χατζοπούλου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΜΦΑΝΗΣ:
  ΣΤΟ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΣΚΟΥΠΙΔΑΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
  ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΚΑΚΟΤΕΧΝΙΑΣ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΑΓ ΕΛΕΟΥΣΑΣ
  ΣΤΑ ΠΕΘΑΜΕΝΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΕΠΙ ΜΕΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΗΜΜΕΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
  ΣΤΙΣ ΚΑΚΟΤΕΧΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΛΑΧΟΜΠΑΡΟΚ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
  ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΕΠΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΑ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ??

  ΑπάντησηΔιαγραφή