Διακόπτω τη ροή των ανοικτών επιστολών για ένα τεράστιο κατά τη γνώμη μου θέμα.
Αντιγράφω από την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Ναυπλίου:
Το 2004 η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ναυπλίου (Δ.Ε.Π.Α.Ν.) αποφάσισε να προχωρήσει σε μια καινοτόμο και με υψηλές επιστημονικές προδιαγραφές προσπάθεια για το πιο πολύτιμο αλλά και σε μεγαλύτερο κίνδυνο από άποψη αλλοίωσης, το ιστορικό κέντρο του. Γεννήθηκε έτσι το "ΚΟΙΤΙΔΑ", ένα πρόγραμμα για την "Καταγραφή, την Ψηφιοποίηση και το Συσχετισμό του υπάρχοντος υλικού για τη διάσωση και ανάδειξη του ιστορικού κέντρου του Ναυπλίου".
Στα πλαίσια του προγράμματος δημιουργήθηκε το ΟΣΚΤ, το Ολοκληρωμένο Σύστημα Καταγραφής και Τεκμηρίωσης, μία ηλεκτρονική βάση δεδομένων στην οποία συμπεριλήφθηκαν διατηρητέα κτίρια (περίπου 405), η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται εντός ιστορικού κέντρου και πολύ λίγα εκτός), πλατείες και αξιόλογα μνημεία. Επίσης, στο ΟΣΚΤ καταχωρήθηκε πληροφοριακό υλικό που αφορά στις οχυρώσεις του Ναυπλίου (Παλαμήδι, Μπούρτζι, Ακροναυπλία), αλλά και την πόλη του Ναυπλίου γενικότερα (εικ. 1-3).
Πρόκειται για μια δυναμική, ηλεκτρονική βάση δεδομένων στην οποία καταχωρήθηκε το σύνολο του πληροφοριακού (γραπτού & οπτικού) υλικού που συγκεντρώθηκε στα πλαίσια του προγράμματος ΚΟΙΤΙΔΑ και το οποίο τεκμηριώνει ιστορικά και επιστημονικά τα διατηρητέα κτίρια, τους ελεύθερους χώρους, τα μνημεία και τις οχυρώσεις του Ναυπλίου.
Το σύνολο της πληροφορίας συσχετίστηκε με έναν ψηφιακό χάρτη που σχεδιάστηκε ειδικά για τις ανάγκες του προγράμματος. Χάρη στη διαδραστικότητα του, τη δυναμική του και την άμεση συσχέτισή του με τα δεδομένα της βάσης, ο χάρτης παρέχει τη δυνατότητα ανάκλησης των πληροφοριών μέσα από ποικίλα κριτήρια που ο ίδιος ο χρήστης καλείται να ορίσει. Καθένας που επισκέπτεται την σχετική ιστοσελίδα (www.koitida.gr) είναι σε θέση να αναζητήσει τις πληροφορίες που επιθυμεί, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του, τους προβληματισμούς του ή τον λόγο για τον οποίο έχει επισκεφτεί την ιστοσελίδα του ΚΟΙΤΙΔΑ (ακαδημαϊκή έρευνα, τουριστικό ενδιαφέρον, προσωπική αναζήτηση λόγω δεσμών με την πόλη).
Το πρόγραμμα "ΚΟΙΤΙΔΑ" χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Κοινωνία της Πληροφορίας", του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.
Οταν πριν από κάποιους μήνες παραιτήθηκε από τη ΔΕΠΑΝ κάποιο μέλος του ΔΣ, ένα από τα θέματα που έθεσε είναι και τα προβλήματα του προγράμματος ΚΟΙΤΙΔΑ. Τότε η δημοτική αρχή έδωσε μια απάντηση στο παραιτηθέντα μέλος του ΔΣ και ανέφερε σχετικά με το πρόγραμμα ΚΟΙΤΙΔΑ
Για το πρόγραμμα Κοιτίδα δεν καταλαβαίνω ποια είναι η απορία του. Το πρώτο και κύριο μέρος του προγράμματος έχει ολοκληρωθεί κανονικά με μέλος της επιτροπής τον συνάδελφό του κ. Χαρ. Αντωνιάδη. Το δεύτερο έχει ολοκληρωθεί κανονικά και απλώς δεν έχει κλείσει από την Κοινωνία της Πληροφορίας όπως και κανένα άλλο έργο στην Ελλάδα. Εάν είχε προσέλθει στο τελευταίο συμβούλιο θα είχε ενημερωθεί και θα γνώριζε για το έργο. Και επειδή ξέρω ότι ο κ. Καράπαυλος ασχολείται με τους υπολογιστές, γιατί δεν μπαίνει στο διαδίκτυο να το δει; Όσο για την εξέλιξη και το μέλλον του προγράμματος και πάλι έλειπε στο σχετικό συμβούλιο. Εν πάσει περιπτώσει τον ενημερώνω ότι το υλικό του "ΚΟΙΤΙΔΑ" όπως και αυτό της Ψηφιακής Ξενάγησης το χρησιμοποιούμε ως βάση για την δημιουργία ενός νέου προγράμματος επαφής και γνωριμίας με την πόλη για Γυμνάσια και Λύκεια σε συνεργασία με όλους τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ΠΛΙ, Εθνική Πινακοθήκη, Δημοτικό Θέατρο, Γενικά Αρχεία, Πανεπιστήμιο Harvard κ.λ.π.). Εάν έχει κάτι να προτείνει ας το κάνει, διότι μέχρι σήμερα δεν θυμάμαι κάποια πρότασή του.
Εμπρός λοιπόν για κάντε τον κόπο να μπείτε στη σχετική ιστοσελίδα www.koitida.gr που χρηματοδοτήθηκε από τον Ευρωπαϊκό πρόγραμμα "κοινωνία της Πληροφορίας.
Τί συμβαίνει; Πώς χάθηκε ο ιστότοπος; Μήπως πλέον η αδιαφορία της δημοτικής αρχής (δεν μιλάω για κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο) για τα δημοτικά πράγματα είναι τέτοια, που ακόμα και πρωτοποριακά προγράμματα εγκαταλείπονται. Τί έχουν να πουν τέλος πάντων οι συντελεστές του προγράμματος;
Μάλλον δικαιώνονται τελικά όσοι υποστήριζαν ότι η σημερινή δημοτική αρχή δεν πρέπει να υποστηρίζεται ούτε και για ωραίες ιδέες για το γενικότερο καλό. Αφού ούτως ή άλλως ακόμα και τα ωραία οδηγούνται στον κάλαθο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου