Μόνος ολομόναχος




Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Χύμα και τσουβαλάτα. Περί ακραίας φτώχειας ομιλώ


Σήμερα λέω να μην βάλω τα λογάκια μου σε κάποιο όμορφο περιτύλιγμα. Να μην τα συσκευάσω και να μην προσθέσω  και μια όμορφη χρωματιστή κορδέλα.
Λέω να τα πω χύμα και τσουβαλάτα.
Σήμερα το βράδυ θα μπουν σε γνωστό μου, μαζί με τη μικρή σύνταξή του από το ΙΚΑ και επιπλέον χρήματα, παρότι αυτός είναι εκατομμυριούχος με απίστευτες καταθέσεις στο εξωτερικό, με σεβαστή ακίνητη περιουσία και παρότι  η επιχείρησή του κερδίζει εκατοντάδες χιλιάδες ετησίως. Ακριβώς έτσι όπως το ακούτε είναι. Αυτός ο άνθρωπος που ευνοήθηκε τα μέγιστα κατά την περίοδο της κρίσης λόγω συγκυριών θα πάρει και το επίδομα από πάνω, που βγήκε από τους φόρους που πληρώνουν οι μεροκαματιάρηδες μέσω του φουπουά και των άλλων φόρων κατανάλωσης και που πληρώνει και όλη η μικρομεσαία Ελληνική τάξη.
Και μπορεί αυτός ο συγκεκριμένος να αποτελεί μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις, όμως χιλιάδες είναι οι άλλοι που έχουν σεβαστά εισοδήματα ή που εν πάση περιπτώσει δεν πένονται και που θα πάρουν απόψε το αισχρό αυτό επίδομα. Είναι όλοι αυτοί που έχουν επιπλέον της σύνταξης μικρά, μεσαία, μεγάλα και τεράστια εισοδήματα από άλλες πηγές. Είναι η σύζυγος του γιατρού που παίρνει σύνταξη πεντακόσια ευρώ, αλλά ο σύζυγος γιατρός η  επιχειρηματίας μπορεί να έχει εισόδημα εκατό χιλιάδες τον χρόνο. Και αυτή απόψε θα πάρει το επίδομα. Και ο νέος δικηγόρος και μηχανικός ιδρώνουν για να φέρουν την κατάσταση ίσα βάρκα ίσα νερά για να πληρώσουν την σύζυγο του πλούσιου που θα κάνει ρεβεγιόν στο Χίλτον. Ρεβεγιόν πληρωμένο από το 70% των εισοδημάτων τους που πληρώνουν οι έμποροι και ελευθεροεπαγγελματίες. Για να τα πάρει μεταξύ των άλλων και ο εκατομμυριούχος επιχειρηματίας που έχει και μια σύνταξη και η χήρα του μαικήνα, που τον παντρεύτηκε και βγήκε στη σύνταξη από την Ολυμπιακή. Εξεπίτηδες δεν έβαλαν ούτε ένα κριτήριο, παρότι τα έχουν έτοιμα με όσα ορίζονται για το ΕΚΑΣ ή για το επίδομα θέρμανσης. Αλητεία.
Παράλληλα αποτελεί μια πολιτική αλητεία τεραστίου μεγέθους που δεν βρέθηκε ένας βουλευτής από τους τριακόσιους να πει όχι στον ποπουλιστικό πολιτικό σύστημα που επικρατεί από άκρη σε άκρη.
Για να μην γίνουν δυσάρεστοι στους πτωχούς μεν συνταξιούχους, αλλά σε αυτούς που τουλάχιστον έχουν ένα κάποιο εισόδημα. Πολιτικό κόστος, ποπουλισμός, πολιτική αλητεία και η χώρα δεν πρόκειται να πάει ποτέ μπροστά και δεν πρόκειται να βοηθηθούν αυτοί που βρίσκονται κυριολεκτικά στο μηδέν.
Σε τριακόσια χιλιάδες σπίτια δεν μπαίνει ούτε ένα μεροκάματο που να πάρει και να μας σηκώσει όλους μαζί. Έχουν μηδενικό εισόδημα. Το ξαναλέω. 300.000 οικογένειες ζουν με μηδενικό εισόδημα. Και όλοι αυτοί δεν θα πάρουν απολύτως τίποτα. Το είπα με  αριθμούς, όμως δεν είναι όλοι αυτοί οι συνάνθρωποί μας νούμερα και αριθμοί και στατιστικά στοιχεία. Είναι νέοι άνθρωποι, μεσόκοποι, παιδιά.
Όσο και αν μας έχει χτυπήσει η οικονομική κρίση παραμένουμε σαν χώρα  στην φωτεινή πλευρά της υφηλίου, στις πιο πλούσιες χώρες. Και είναι τεράστια ντροπή για την κοινωνίας μας, για το πολιτικό προσωπικό, για τον τρόπο ζωής μας που έχει επικρατήσει, το ότι ζουν μικρά παιδιά δίπλα μας στην απόλυτη φτώχεια, άνθρωποι ευγενικοί και με αξιοπρέπεια να αγωνίζονται για τα πολύ βασικά της επιβίωσης.
Χύμα και τσουβαλάτα θα τα πω.
Αυτός που ζει δίπλα μας και δεν έχει το παραμικρό είναι ο αόρατος  άνθρωπος για την πολιτική ηγεσία, αυτός που ζει στο περιθώριο, αυτός που δεν ψηφίζει ή που εάν ψηφίζει έχει απομακρυνθεί από τα κόμματα εξουσίας και για αυτό δεν τους απασχολεί και τον θεωρούν σκιά και αόρατο. Έτσι ωμά αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους αυτούς. Είναι αδυσώπητοι. Είναι αδίστακτοι, προκειμένου να γίνουν αρεστοί και να παραμείνουν στις καρέκλες τους. Να διατείνονται ότι έχουν πλεόνασμα  και επιπλέον χρήματα και από αυτά να μην δίνουν μία για την αντιμετώπιση της ακραίας και πολύ σκληρής φτώχειας.
Όχι. Δεν είναι σκιές αυτοί οι άνθρωποι. Δεν είναι αόρατοι. Είναι ο Μήτσος, ο Νικόλας, η Λενιώ, το Μαράκι, ο Κώτσος. Είναι τίμιοι άνθρωποι που εργαζόντουσαν και έμειναν άνεργοι και δεν βρίσκουν δουλειά στα πενήντα και τα εξήντα τους. Ήσαν καταστηματάρχες που είχαν το κούτελο καθαρό στην κοινωνία και δεν έκαναν κομπίνες και δεν προσκύνησαν τις εξουσίες και τώρα έβαλαν λουκέτο στα καταστήματά τους και δεν έχουν υπό τον ήλιο μοίρα και χρωστούν από πάνω. Είναι αυτοί που σιωπηλοί κάνουν ουρές στα συσσίτια, αλλά και αυτοί που ντρέπονται να πάνε στο συσσίτιο της Ευαγγελίστριας στο Ναύπλιο και έτσι μένουν στην αφάνεια.
Για να κερδίσουν μια - δυο μονάδες στις δημοσκοπήσεις αγνοούν τους εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας που έχουν κάνει αίτηση για σύνταξη την οποία καθυστερούν να τους την δώσουν. Δεν χρειάζονται χάρες οι άνθρωποι αυτοί. Δικαιώματα έχουν που προκύπτουν από την εργασία τους επί δεκαετίες και τώρα οι πολιτικοί αλήτες τους αγνοούν. Διότι αποτελεί πολιτική αλητεία να μην τους δίνουν τις συντάξεις που έχουν κατοχυρώσει, προκειμένου να βγει ένα δήθεν πλεόνασμα για να εμφανισθεί το μεγάλο κουτσαβάκι μπροστά από το τζάκι στο μέγαρο και να εξαγγείλει με στόμφο τα επιδόματα κάνοντας τον φιλάνθρωπο και αριστερό.
Θα τα πω χύμα και τσουβαλάτα. Δεν έχεις δικαίωμα να εξευτελίζεις ανθρώπους που εργάσθηκαν τόσα χρόνια και να μην τους δίνεις αυτά που δικαιούνται και μετά να  κάνεις τον καλό σε μία ομάδα συμπολιτών μας που τα περνάει μεν δύσκολα αλλά δεν είναι στον πάτο.
Θα τα πω χύμα και τσουβαλάτα. Μα να μην βρεθεί ένας να πει όχι σε όλο αυτό;
Υπάρχουν μελέτες φίλοι μου που μας δείχνουν το  σε ποιες κοινωνικές τάξεις υπάρχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά ακραίας φτώχειας και σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται οι συνταξιούχοι.
Είναι οι μακροχρόνια άνεργοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και έμποροι που έχουν πέσει έξω, οι αγρότες.
Εδώ σας θέλω μάγκες μου, εάν έχετε το σχέδιο, την όρεξη, την διάθεση να βοηθήσετε αυτούς που έχουν τεράστιες πραγματικές ανάγκες.
Και όχι με επιδόματα, που θα δοθούν μια φορά και εφάπαξ για να κάνουμε τον καλό, αλλά με πολιτικές που θα κάμουν εκ νέου τους ανθρώπους αξιοπρεπείς. Που θα ξέρουν ότι αυτά που λαμβάνουν είναι δικαίωμά τους και όχι χάρη του Αλέξη ή της Φώφης.
Είναι κάποιοι αγρότες δίπλα μας, εδώ στον Αργολικό Κάμπο που βρίσκονται σε κατάσταση  ακραίας φτώχειας. Είναι αυτός που έχει ένα κτηματάκι με εσπεριδοειδή των πέντε ή δέκα στρεμμάτων και που τα εισοδήματά του είναι μηδαμινά. Υπολογίστε πόσα κιλά πορτοκάλια μπορεί να πουλήσει ο άνθρωπος αυτός και μετά πολλαπλασιάστε με δέκα λεπτά κάθε κιλό. Ποιος είναι αυτός που τον αγνοούμε; Είναι εκείνος που δεν προσκύνησε τους γαλάζιους και τους πράσινους, που δεν παίρνει επιδότηση, που δεν έχει εισόδημα από κάποιον μέσα στο σπίτι του που διορίσθηκε στην ΔΕΗ. Θέλεις να είσαι μάγκας και όχι ψευτοκουτσαβάκι; Ξεκίνησε με δράσεις για αυτούς τους ανθρώπους. Να αγοράσει κατά προτεραιότητα το Κράτος από αυτούς τα πορτοκάλια που χρειάζεται για τα νοσοκομεία, το στρατό, τους παιδικούς σταθμούς όχι σε χαριστική τιμή, αλλά στην τιμή που γενικά αγοράζει, ώστε να μην εξαρτάται ο άνθρωπος από τον μεγαλοεξαγωγέα. Βρες και τρόπους να επεκτείνει την παραγωγή του αυτός ο άνθρωπος που δεν έχει υπό τον ήλιο μοίρα. Εκεί σε θέλω κουτσαβάκι μου και όχι στα εύκολα του να δίνεις επιδόματα και μετά να κάνεις την πάπια στους ισχυρούς της Ευρώπης. Και όλες αυτές οι δράσεις δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα ώστε γονυπετής να ζητάς συγχώρεση, αφού, απλά, θα μειώσει το πλεόνασμα του πελονάσματος, δίνοντας μέσα από δράσεις δικαιώματα σε ανθρώπους που δεν έχουν. Εδώ σε θέλω ψευτοκουτσαβάκι μου. Αυτά να κάνεις και οι άνθρωποι που θα ωφεληθούν ας μείνουν στην αποχή από τις εκλογές ή στο λευκό και άκυρο ή στις ψήφους διαμαρτυρίας σε μικρά κόμματα.
Και δώσε, βρε κουτσαβάκι, το δικαίωμα εργασίας στο άνθρωπο που είναι κοντά στη σύνταξη και λόγω της μακροχρόνιας ανεργίας τα τελευταία χρόνια του λείπουν κάποια ένσημα  για να τα συμπληρώσει. Προχώρησε σε δέκα δράσεις μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και σκέψου και μερικά ξύπνια πράγματα ώστε  η εργασία του μεσόκοπου να βοηθήσει την κοινωνία και την οικονομία. Εκεί σε θέλω, αν θέλεις να είσαι μάγκας και ωραίος.
Και δώσε το δικαίωμα σε αυτούς που χρωστάνε στον ΟΑΕΕ και δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη να το πράξουν. Για να είναι περήφανοι άνθρωποι. Να λαμβάνουν τα χρήματά τους διότι τα δικαιούνται και όχι διότι εσύ αποφάσισες ένα βραδάκι να στηθείς μπροστά στο τζάκι και να κοροϊδέψεις για άλλη μια φορά. Δος τους το δικαίωμα να είναι ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Και μόνον τότε θα δεις όλο το πράγμα να γυρίζει για όλους και μαζί με όλους και για τους συνταξιούχους.
Τα είπα χύμα και τσουβαλάτα. Ξεπέρασα τον ίδιο μου τον εαυτό.
Επρεπε να τα πω και να τα βγάλω από μέσα μου διότι δεν βρέθηκε ένας κερατάς, που να ομολογήσει την προτέρα κερατοσύνη του και να καταψηφίσει. Λευκά και αποχές και τρίχες κατσαρές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου