Ωωωωρεεεε Γιάννηδες!!!!!
Με βροντερή φωνή ομιλώ μέσω του γραπτού μου λόγου.
Σε εσάς τους τρεις Γιάννηδες βουλευτές Αργολίδας απευθύνομαι.
Γιάννη Γκιόλα εσέ κράζω ..............
Γιάννη Αδριανέ εσέ κράζω ...........
Γιάννη Μανιάτη εσέ κράζω.......
(Δεν κράζω τον Δήμαρχο διότι θα έχανα την ώρα μου, αφού η δημοτική αρχή δεν έχει καταφέρει να λύσει κάποιο σοβαρό πρόβλημα).
Θα ασχοληθείτε ωρε Γιάννηδες με έναν σοβαρό τρόπο για κάποια από τα αίσχη που βλέπουμε καθημερινά στην πόλη μας;
Για το ντροπιαστικό για όλους τους Αναπλιώτες θέαμα του Ξενία ομιλώ σήμερον.
Για πείτε μου ωρέ Γιάννηδες. Έχετε ασχοληθεί καθόλου με το θέμα;
Μάλλον όχι.
Διότι εάν είχατε την ευαισθησία να δοθεί ένα τέλος στο αίσχος, και επομένως εάν είχατε στο ελάχιστο ασχοληθεί για το τι γίνεται με το παλαιό Ξενία, αλλά και με το συναφές θέμα του Κήπου και της πισίνας του Αμφιτρύωνα, θα γνωρίζατε ότι υπάρχει μια προθεσμία μέχρι το τέλος του 2016.
Όμως υμείς ωρε Γιάννηδες μάλλον αδιαφορείτε. Περί άλλα τυρβάζετε. Αναμένω να ακούσω το τι έχετε πράξει για να αποσύρω τον ισχυρισμό μου ότι γράφετε αυτά τα πολύ σπουδαία για τ΄Ανάπλι θέματα στα παλαιότερα των υποδημάτων σας. Για να το πω κομψά δηλαδή το τελευταίο.
Ας το πάρουμε λοιπόν από την αρχή το θέμα, διότι παρότι έχει μαλλιάσει η γραφιστική "γλώσσα" μου ο πολύς κόσμος δεν γνωρίζει.
Το 2000 έγινε ο διαγωνισμός για τα Ξενία. Μέσα στους όρους της δημοπρασίας υπήρχε και η πολύ μα πολύ συγκεκριμένη δέσμευση για τον υπερθεματιστή, ότι εντός πολύ συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος θα λειτουργούσαν και οι τρεις ξενοδοχειακές μονάδες (παλαιό Ξενία, Ξενία Παλλάς και Αμφιτρύων). Ήταν προφανέστατο ότι ο όρος αυτός του διαγωνισμού ήταν εκ των ων ουκ άνευ. Διότι νοικιάστηκαν οι ξενοδοχειακές μονάδες του αποβιώσαντος ΕΟΤ, με σκοπό να λειτουργήσουν και όχι να αραχνιάσουν, να νυχτεριδιάσουν και να κουκουβαγιάσουν.
Έτσι στο διαγωνισμό υπήρχε σαφέστατος και πολύ συγκεκριμένος όρος ότι οι μονάδες έπρεπε υποχρεωτικά να λειτουργήσουν εντός 18 μηνών από την υπογραφή της μισθωτικής σύμβασης. Έπρεπε λοιπόν να λειτουργεί το παλαιό Ξενία ήδη από το 2001. Μάλιστα για να μην υπάρχει κάποια παρερμηνεία του στυλ δεν προλάβαμε να κάνουμε τις εργασίες, δεν πήραμε άδειες, μας φρέναρε η αρχαιολογική υπηρεσία κ.ο.κ. στη σύμβαση υπήρξε όρος που διευκρίνιζε με πολύ αναλυτικό τρόπο όλες τις συγκεκριμένες εργασίες που θα έπρεπε να γίνουν στο παλαιό Ξενία και στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονταν πισίνες υπόγειες και ανώγειες και αλλαγές στο "άνω κατώφλι", όπως μας είπε ένας πολιτικός μας που τυγχάνει, υποτίθεται και μηχανικός.
Όμως η μισθώτρια εταιρεία αποφάσισε να κάνει μείζονες αλλαγές στο συγκρότημα αυτό. Και υπέβαλε σχέδια για πισίνες, αλλαγή των όψεων και πολλά άλλα, που δεν υπήρχαν στην προκήρυξη του διαγωνισμού. Και κατάφερε να κρατήσει κλειστό το παλαιό Ξενία, να μην προβεί στις δαπάνες που προβλεπόντουσαν στη σύμβαση. Και έτσι από το 2001 χάθηκαν χιλιάδες μεροκάματα, το Δημόσιο απώλεσε το ΦΠΑ και τους άλλους φόρους, ο Δήμος Ναυπλιέων έχασε τον φόρο παρεπιδημούντων που θα έπρεπε να είχε πληρώσει η μισθώτρια εφόσον δούλευε το ξενοδοχείο. Και όλα αυτά έγιναν χωρίς να αντιδράσουν οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας μετά.
Και το χειρότερο από όλα είναι ότι χωρίς κάποιος να το πάρει χαμπάρι έγινε εν κρυπτώ και παραβύστω από την σωτήρια Κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή (του μη κανονικού) τροποποίηση της μισθωτικής σύμβασης και δόθηκε η δυνατότητα στην μισθώτρια εταιρεία να κρατήσει κλειστό το παλαιό Ξενία μέχρι και το έτος 2016. Μέχρι και εφέτος δηλαδή. Για 16 ολόκληρα έτη από την υπογραφή της μισθωτικής σύμβασης κλειστό το Ξενία. Και το αποδέχθηκε η Ελληνική Κυβέρνηση. Το ξαναλέω. 192 μήνες κλειστό το Ξενία. Το ξαναλέω: 5.760 μέρες κλειστό το Ξενία. Υπολογίστε τώρα πόσα ημερομίσθια χάθηκαν για το Ναύπλιο. Υπολογίστε πόσες ασφαλιστικές εισφορές. Πόσο φουπουά. Υπολογίστε την απώλεια του τζίρου των επιχειρήσεων που σχετίζονται με τα τουριστικά και τους ξενοδοχειακούς εξοπλισμούς, τα τρόφιμα, τα ποτά, τις εταιρίες που προμηθεύουν πετρέλαιο, του τεχνικούς κλπ. Και πάνω σε όλα αυτά συνυπολογίστε ότι πιθανόν (έτσι προκύπτει) συμφωνήθηκε να καταβάλλει η μισθώτρια εταιρεία ένα κατά πολύ μικρότερο μίσθωμα σε σχέση με αυτό που επιτεύχθηκε στο διαγωνισμό. Εξαιρετικά πράγματα. Και μετά μου λέτε ότι πταίει ο Σόιμπλε για την κατάντια μας. Το ξερό μας το κεφάλι πταίει. Και αυτούς που ψηφίσατε. Και αυτούς που τώρα έχουμε εκλέξει και που δεν κάνουν απολύτως τίποτα τώρα που η προθεσμία λήγει και το ξενία πρέπει να ανοίξει, όπως είχε συμφωνηθεί. Και όχι μόνον δεν ανοίγει, αλλά κλείνει και το Ξενία Παλλάς (Ναυπλία Παλλάς) που είναι και αυτό αντισυμβατική πράξη. Και ουδείς συγκινείται
Και αυτή η τροποποιητική σύμβαση έγινε γνωστή μόλις το έτος 2011. Δηλαδή πως έγινε γνωστή; Ο βουλευτής Τσούκαλης υπέβαλε την τέταρτη ερώτησή του στο Κοινοβούλιο για να αποκαλυφθεί το γεγονός και το πήρα εγώ και τα έγραψα στα "αργολικά"
Ποιος τα ήξερε όλα αυτά στην κοινωνία του Ναυπλίου; Μόνον αυτοί οι λίγοι που με διαβάζουν ή επισκεπτόντουσαν τον ιστότοπο της άλλης πρότασης ή που είχαν δει το άρθρο μου στα διαδικτυακά τότε "αργολικά"
Τώρα πρέπει να κινητοποιηθούμε μπας και γίνει κάτι.
Όλοι ντρεπόμαστε αλλά ολίγοι ομιλούν και προτείνουν.
Ο βουλευτής Τσούκαλης του Συνασπισμού αρχικά και της ΔΗΜΑΡ μετά έκανε τέσσερις ερωτήσεις στη Βουλή και απαντήσεις δεν έπαιρνε σε αυτά που ρωτούσε.
Εγώ έγραφα και ξαναέγραφα.
Οι Βουλευτές ττου νομού μας (ωωωω ρεεεε Γιάννηδες), δημαρχέοι, αντιπεριφερειάρχες, νομαρχέοι όλοι πέρασαν και ουδείς ακούμπησε το θέμα. Ουδείς ασχολείται και σήμερα.
Ντροπή φίλοι μου για το Ναύπλιο η κατάσταση του παλιού Ξενία
Ντροπή!!!!
Ντροπή!!!
Ντροπή που να πάρει.
Ωωωω ρε Γιάννηδες!!!!
Να θυμίσω και τι είχα γράψει το 2011 στα Αργολικά που δημοσιεύθηκαν και στο ιστολόγιο της άλλης πρότασης :
"Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης έχει υποβάλει τέσσερες ερωτήσεις προς τον αρμόδιο Υπουργό Πολιτισμού (την πρώτη την συνυπέγραφε ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης) σε σχέση με την υλοποίηση της σύμβασης των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων (Ε.Τ.Α.) με την εταιρία ΑΡΓΟΛΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ, που αφορούσαν τα Ξενία του Ναυπλίου.
Στην τέταρτη ερώτησή του, απάντησε την 1-7-2011 ο Υφυπουργός κ. Νικητιάδης, που ουσιαστικά αυτό που έκανε ήταν να διαβιβάσει στο βουλευτή το ενημερωτικό σημείωμα των Ε.Τ.Α., χωρίς να πάρει ο ίδιος κάποια συγκεκριμένη θέση σε σχέση με την υλοποίηση της σύμβασης.
Από το ενημερωτικό αυτό σημείωμα των Ε.Τ.Α., αλλά και από έγγραφα που κατατέθηκαν κατόπιν της ερώτησης του βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς, προέκυψαν κάποια γεγονότα, που μέχρις σήμερα ήταν άγνωστα στο μεγαλύτερο μέρος της τοπικής κοινωνίας.
Για πρώτη λοιπόν φορά γίνεται γνωστό, ότι στις 30-3-2009, επί Νέας Δημοκρατίας, υπογράφηκε, χωρίς τη γνώση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών αρχών, νέα σύμβαση μεταξύ ΕΤΑ και Αργολικού Ήλιου, που τροποποίησε την αρχική σύμβαση. Με την τροποποιητική αυτή σύμβαση, όπως προκύπτει από το σημείωμα των ΕΤΑ, δίδεται παράταση υλοποίησης των έργων στα Ξενοδοχειακά Συγκροτήματα ΞΕΝΙΑ Α και σε ορισμένα bungalows του Nafplia Palace, μέχρι το 2016, ενώ η αρχική σύμβαση του έτους 2000 προέβλεπε ολοκλήρωση των εργασιών μέσα σε 18 μήνες, ήτοι δίδεται μία πρωτοφανής παράταση ολοκλήρωσης των εργασιών 15 περίπου ετών!! Επιπλέον δίδεται η δυνατότητα στη μισθώτρια εταιρία να παρατείνει επιπλέον το χρόνο αποπεράτωσης των έργων, εφόσον η έκδοση των αδειών καθυστερήσει. Είναι περίεργο, αλλά στην προηγούμενη απάντησή του ο Υπουργός κ. Γερουλάνος, δεν είχε αναφέρει την ύπαρξη της τροποποιητικής αυτής σύμβασης.
Ενώ η αρχική σύμβαση προέβλεπε ολοκλήρωση των αυστηρά καθορισμένων εργασιών μέχρι το έτος 2001, η μελέτη ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού του Ξενία Α εγκρίθηκε από τον Υπουργό Πολιτισμού μόλις το 2005 (δεν αναφέρεται στο σημείωμα το πότε υπέβαλε τη μελέτη η μισθώτρια εταιρία). Μετά την έγκριση το θέμα παραπέμφθηκε στο κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, προκειμένου αυτό να γνωμοδοτήσει για το χαρακτηρισμό του ξενοδοχείου ως μνημείου ή μη. Έκτοτε απόφαση δεν έχει ληφθεί. Φθάσαμε λοιπόν 11 ολόκληρα χρόνια μετά την αρχική σύμβαση και ενώ έπρεπε μέσα σε 18 μήνες να γίνουν από τη μισθώτρια εταιρία οι συγκεκριμένες εργασίες που προέβλεπε η σύμβαση και να είχε ξεκινήσει η λειτουργία του ξενοδοχείου ΞΕΝΙΑ Α, τελικά να μην έχει γίνει τίποτα, διότι δεν έχει ληφθεί ή απορριφθεί από την Κρατική γραφειοκρατία η άδεια για την κατασκευή υδατοδεξαμενών και λοιπών μειζόνων εργασιών που επιθυμεί η εταιρία «ΑΡΓΟΛΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ».
Για πρώτη φορά γίνεται γνωστό ότι η εταιρία «ΑΡΓΟΛΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ» δεν έχει καταβάλει σε μετρητά στα ΕΤΑ το μίσθωμα του β εξαμήνου του 2010, το οποίο υπολογίζεται από τα ΕΤΑ σε 217.566,34 ευρώ (πιθανότατα να μην έχει καταβάλει και το μίσθωμα του α εξαμήνου του 2011), με το αιτιολογικό ότι η αδελφή της εταιρία ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ έχει κερδίσει απόφαση διαιτητικού δικαστηρίου με την οποία υποχρεώνεται η ΕΤΑ να καταβάλει σ΄ αυτήν το ποσόν των 10.034.879 ευρώ με τους νόμιμους τόκους!! Είναι επομένως λογικό να μην αναμένουν τα ΕΤΑ, με τη νομική μορφή που αυτά θα έχουν στο μέλλον, την καταβολή σε μετρητά από τούδε και στο εξής οποιουδήποτε ποσού από την εταιρία «ΑΡΓΟΛΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ» (εκτός και αν η διαιτητική απόφαση ανατραπεί). Είναι επίσης απορίας άξιον πώς η ΕΤΑ, υπολογίζει το ήμισυ του ετησίου μισθώματος σε ευρώ μόνον 217.566,34, όταν η αρχική υπογραφείσα σύμβαση, προέβλεπε ετήσιο μίσθωμα 450.000.000 δραχμών ή 1.320.616 ευρώ, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως με το ύψος του τιμαρίθμου. Απ΄ ότι φαίνεται με τη συμπληρωματική σύμβαση, μειώθηκε κατά ένα τεράστιο ποσοστό το ετήσιο μίσθωμα, το οποίο είχε προκύψει κατόπιν διαγωνισμού!!
Γίνεται επίσης γνωστό από την απάντηση που έλαβε ο κ. Τσούκαλης, ότι οι υπηρεσίες (Πολεοδομία, Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας), κινητοποιήθηκαν τον Ιανουάριο του 2010 για τη γνωστή απαράδεκτη κατάσταση στο κτήριο του Ξενία Α και παρά τις εκθέσεις που έγιναν η κατάσταση παρέμεινε ως έχει, μέχρις ότου στις 1-3-2011 ο κ. Εισαγγελέας προέβη σε νέα επείγουσα παραγγελία του για νέα αυτοψία της Πολεοδομίας.
Τα συμπεράσματά μου.
- Μετά την υπογραφή της τροποποιητικής σύμβασης που δίνει επιπλέον δικαιώματα στην εταιρία ΑΡΓΟΛΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ, και πιθανόν να μειώνει κατά πολύ το μίσθωμα, είναι αβέβαιο το εάν η απαίσια κατάσταση που βρίσκεται το Ξενία Α θα βελτιωθεί.
- Είναι πλέον νομικά δυσχερές να γίνει αποβολή της μισθώτριας εταιρίας και το ξενοδοχείο να αποδοθεί στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων, όπως θα έπρεπε να είχε γίνει αρχικά.
- Το Ελληνικό Δημόσιο, πιθανότατα θα παύσει να έχει έσοδα στο μέλλον από μισθώματα από τη λειτουργία των ξενοδοχείων.
- Ο Κήπος του Αμφιτρύωνα και η πισίνα θα συνεχίσει να παραμένει για κάποια ακόμα χρόνια στα χάλια που βρίσκεται.
- Η Πύλη του Σαγρέδου θα παραμένει κλειστή, παρά τις επισημάνσεις της Αρχαιολογίας.
- Καθόλου δε αποκλείω το ενδεχόμενο η μισθώτρια εταιρία να εγείρει αξιώσεις κατά του Ελληνικού Δημοσίου και αντί να πληρώσει μισθώματα να εισπράξει και αποζημιώσεις από πάνω.
- Η Αρβανιτιά θα παραμείνει στην ίδια κατάσταση, αφού ουδείς ενδιαφέρεται για το γεγονός ότι δεν λειτούργησε τη σεζόν που πέρασε.
- Απαιτείται λοιπόν μία απεξαρχής ολοκληρωμένη εξέταση του φακέλου της σύμβασης για την προάσπιση των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου και της τοπικής κοινωνίας και τη βελτίωση της απαράδεκτης κατάστασης στην οποία βρίσκονται το Ξενία Α, ο Κήπος του Αμφιτρύωνα και η Αρβανιτιά."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου