Μόνος ολομόναχος




Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Ανάβαλος. Οι θέσεις της ΔΗΜΑΡ. Απίστευτα Χειβιδόπουλου. Να τι λέει και ένα ιστολόγιο του Αργους.

Ο αιρετικός έχει μιλήσει και άλλες φορές για τον τελείως εσφαλμένο σχεδιασμό για τα έργα του Αναβάλου και για το ότι  οι μελέτες ήταν γραμμένες στο πόδι, προκειμένου να δημοπρατηθεί το έργο και να φανούν οι νεοδημοκράτες και πασόκοι ευχάριστοι και καλοί στους πορτοκαλοπαραγωγούς, που τα κτήματά τους διψάνε την ίδια στιγμή που τεράστιες ποσότητες νερού χάνονται στη θάλασσα.
Οι όποιες μελέτες ολοκληρώθηκαν, τα χρήματα εγκρίθηκαν, οι "αφελείς" ευρωπαίοι άρχισαν να πληρώνουν, όμως τίποτα δεν προχώρησαν όπως είχε σχεδασθεί. Όσο τα έργα προχωρούσαν, έστω και με χελωνικούς ρυθμούς, ουδείς έφερε καμία σοβαρή αντίδραση.  Ο ΣΥΡΙΖΑ κάτι έλεγε για την πορεία προόδου του έργου, το ΚΚΕ για τις ιδιωτικοποιήσεις των νερών, παρά το ότι εκατομμύρια ευρώ διατίθενται με τελείως παράλογο τρόπο από τον κρατικό και ευρωπαϊκό κορβανά.
Οι φωνές που έλεγαν ότι όλο το έργο είναι στραβό ήσαν μειοψηφικές και ισχνές. Ουδείς (πλην των μειοψηφιών) ενδιαφερόταν για την ενεργειακή σπατάλη, που τελικά θα επιβάρυνε υπερβολικά την τελική τιμή διάθεσης του νερού στους αγρότες, πράγμα που θα το καθιστούσε απαγορευτικό ειδικά για πορτοκαλλιέργεια με τη σημερινή τιμή διάθεσης του προϊόντος και ουδείς (πλην των μειοψηφιών) έθιγε το τεράστιο θέμα, ότι με τον τρόπο που σχεδιαζόταν το έργο του Αναβάλου θα ήταν αδύνατη η στροφή των καλλιεργητών σε νέες δυναμικές καλλιέργειες, αφού οι αγρότες θα ήσαν αναγκασμένοι να μείνουν στην εσπεριδοειδοκαλλιέργεια, δεδομένου ότι θα είναι υποχρεωμένοι να αναμένουν επί 20ήμερο στην ουρά για να ποτίσουν. Ουδείς (πλην των μειοψηφιών) έθιγε το θέμα της αλλαγής του σχεδιασμού με την κατασκευή μεγάλων υδατοδεξαμενών σε υψηλά σημεία, ώστε να αποφύγουμε το πολλά αντλιοστάσια, την υπερκατανάλωση ρεύματος, την αύξηση του κόστους μεταφοράς του νερού και να μπορούν οι αγρότες να τοποθετήσουν στάγδην άρδευση για αλλαγή της καλλιέργειας. Πράγμα που θα μπορούσε να γίνει όπως αποδείχθηκε στα Ιρια
Ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέν λέει επί τούτων. Ουσιαστικά αντιπολίτευεται με τον ίδιο τρόπο που ο Μανιάτης αντιπολιτευόταν επί χρόνια τον Ανδριανό και ο Ανδριανός τον Μανιάτη και που τώρα αμφότεροι δεν ξέρουν πως να χειρισθούν τις πολιτικές Τατούλη και Χειβιδόπουλου, που μας έφεραν σε πλήρες αδιέξοδο.



Οι Χρυσαυγίτες θεωρούν ότι ξαφνικά θα βρεθούν οι αγρότες με πολλά χρήματα εάν διώξουμε τους ξένους εργάτες γης. Και οι Πασοκονεοδημοκράτες συνεχίζουν αμέριμνοι.
Ιδού όμως η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ Αργολίδας πριν ένα χρόνο την οποία οι αγρότες δεν μπόρεσαν, δεν ήθελαν ή αδυνατούσαν να ακούσουν:

"Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων της ΔΗΜΑΡ Αργολίδας

Να δημιουργηθεί ενιαίος φορέας διαχείρισης υδάτινων πόρων για πόσιμο νερό και νερό για άρδευση, έτσι ώστε να σταματήσει άμεσα η αναρχία στη λήψη υδάτων από τον Ανάβαλο, τη Λέρνα, το κεφαλάρι και τις άλλες πηγές του νομού.
Ταυτόχρονα με το έργο της επέκτασης του Ανάβαλου πρέπει να σχεδιασθεί συνολικά η διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Το κόστος για το πότισμα για τους αγρότες, έτσι όπως σχεδιάσθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες το έργο του Αναβάλου, σχεδιασμός που επαναλαμβάνεται σήμερα είναι υπέρογκο. Το μικρότερο κόστος  για τους αγρότες μπορεί να επιτευχθεί με τη διαφορετική προσέγγιση στο σχεδιασμό της άρδευσης μέσα από την επέκταση του Ανάβαλου και την εκμετάλλευση των επιφανειακών νερών. Πρέπει να κατασκευασθούν  κεντρικές δεξαμενές με δυνατότητας παροχής νερού μέσα από φυσική ροήώστε ο αγρότης να ποτίζει όποια στιγμή επιθυμεί, με ταυτόχρονη αλλαγή του τρόπου άρδευσης, (σταγονίδια, εδαφοκάλυψη για ελάττωση της απώλειας νερού κ.λπ ). Όχι στο «χύμα» πότισμα. Όχι να περιμένουν οι αγρότες στην ουρά επί 20 μέρες για να ποτίσουν.

Να συνεχισθεί και να ενταθεί ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα
Να σχεδιασθούν μικρά φράγματα στα ρέματα για καλύτερο εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.
Να δοθεί νερό για ύδρευση και άρδευση στην Ερμιονίδα με σωστό προγραμματισμό. Να δοθεί προτεραιότητα στο φράγμα της Τζερτζελιάς.

Κοστολόγηση των προτάσεων: Δεκάδες εκατομμύρια σήμερα διατίθενται από Ευρωπαϊκά προγράμματα για το θέμα των νερών στην Αργολίδα. Θεωρούμε επομένως ότι δεν τίθεται θέμα χρηματοδότησης των έργων σωστής διαχείρισης των νερών της Αργολίδας, αλλά ότι δεν έχει γίνει ο σωστός προγραμματισμός και σωστή ιεράρχηση των έργων. Ενώ υπάρχει άφθονο πόσιμο νερό στην πηγή της Λέρνας, υπάρχουν ακόμα μεγάλες περιοχές της Αργολίδας που υδρεύονται από γεωτρήσεις με νερό δηλητήριο. Αντί να αντιγράψουμε το παράδειγμα των Ιρίων, όπου εκεί φθάνει το νερό με φυσική ροή στους αγρότες που ποτίζουν με μικρό κόστος, όποτε επιθυμούν, επιλέξαμε τη μεταφορά του νερού με αλόγιστη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας (βλπ επέκταση προς Κουτσοπόδι), πράγμα που θα καταστήσει το κόστος της παροχής νερού άρδευσης για τον αγρότη απαγορευτικό."



Και τώρα πλήρες και ολοκληρωτικό αδιέξοδο.
Αποδεικνύεται πλέον ότι όλα έγιναν για τα ψηφαλάκια.  Οι αγρότες, τέως πελάτες, και νυν υποψήφια θύματα των κομμάτων του εύκολου και γλυκάκουστου λόγου, διαμαρτύρονται και δικαίως διότι βλέπουν τα δέντρα τους διψασμένα.
Οι πολιτικοί της παλαιάς κοπής τρέχουν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα.
Και ακούγονται πλέον και τρομερά και φοβερά που αποδεικνύουν την πλήρη ανικανότητα της Περιφερειακής αρχής να διαχειρισθεί τα δεδομένα.
Ακούστε τι είπε ο Αντιπεριφερειάρχης μας, όπως διάβασα σε τοπικό ειδησεογραφικό ιστολόγιο:
".... ζήτησε τη συνδρομή των παρευρισκόμενων σε ζητήματα που αφορούν αναζήτηση χώρων προς απαλλοτρίωση στις υποδεικνυόμενες από τον ανάδοχο περιοχές για κατασκευή δεξαμενών ή αντλιοστασίων."
Τι να πω; Απίστευτο!!! Έχουν γίνει οι μελέτες, έχουν ξεκινήσει τα έργα και τώρα, κατόπιν εορτής, ο Αντιπεριφερειάρχης ζητάει από τους "παρευρισκόμενους", να του υποδείξουν χώρους για να απαλλοτριωθούν προκειμένου να κατασκευασθούν δεξαμενές και αντλιοστάσια!!!!
Αντιλαμβάνεσθε την προχειρότητα; Τώρα να βρούμε τους χώρους; Να στείλουμε μετά τους μηχανικούς να τους κτηματογραφήσουν. Να γίνουν όλες οι διαδικασίες στα Δικαστήρια, για να μπορέσουμε να κατασκευάσουμε τις δεξαμενές και τα αντλιοστάσια!!!! Τι άλλο θα ακούσουν τα αυτιά μας......;
Και το χειρότερο που προβλέπω είναι ότι εξ αιτίας της απουσίας μιας μεγάλης μεταρρυθμιστικής προοδευτικής Περιφερειακής πελοποννησιακής παράταξης, που θα βάλει ζητήματα και δεν θα λαϊκίζει, θα έχουμε τον Τατούλη εκ νέου θριαμβευτή. 

Αλλά έχω και ένα άλλο ωραίο να σας πω.
Διάβασα τώρα σε ιστολόγιο του Αργους που υποστηρίζει Καμπόσο,  μια σημερινή ανάρτηση για τον Ανάβαλο.
Αφού έγραψε τα τοπικιστικά του, ότι ο Ανάβαλος ανήκει στο Αργος (φοβερό) και καλεί με θριαμβευτικό λόγο τον Καμπόσο να πάρει την υπόθεση πάνω του λέει και μια αλήθεια που δεν ακουγόταν πριν:
"..... Προσοχή!!!Το να έρθει το νερό στα χωράφια μας είναι το ένα ζητούμενο, πόσο θα κοστίζει το ρεύμα για να ποτίζουμε το σκεφτήκατε ? όταν το νερό για να φτάσει εκεί που το χρειαζόμαστε, αλλά περισσότερο στο βόρειο μέρος του δήμου μας πολύ πιο πάνω από τα Φίχτια χρειάζονται μεγάλες αντλίες που δουλεύουν με ρεύμα και η τιμή του ρεύματος είναι στα ύψη σήμερα, άρα για να πάνε έως εκεί το νερό η ΔΕΗ θα μας πάρει τα χωράφια αλλά και τα σπίτια....."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου