Μόνος ολομόναχος




Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

PSI και ΣΥΝ

Από ομιλία του Δημήτρη Παπαδημούλη στη Βουλή; "Χωρίς ένα κούρεμα πολύ μεγαλύτερο από το 50% που προβλέπει η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, χωρίς ένα επιτόκιο περί το 3%, χωρίς μια περίοδο αποπληρωμής πάνω από τριάντα χρόνια και χωρίς μια τριετή αναστολή αποπληρωμής τοκοχρεολυσίων έτσι ώστε να ξαναβγεί σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης η ελληνική οικονομία μειώνοντας την ανεργία και νοικοκυρεύοντας τα δημόσια οικονομικά της, το χρέος δεν μπορεί να είναι και να γίνει διαχειρίσιμο και θα επωφεληθούν οι τράπεζες και τα κερδοσκοπικά funds, τα οποία αγόρασαν στη δευτερογενή αγορά ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στο 25% και στο 30% της αξίας τους. Θα κερδίσουν"
Από συνέντευξη του Π. Λαφαζάνη "Μέσα στο «ευρώ», αλλά και σε σημαντικό βαθμό μέσα στην Ε.Ε., μία προς μία, οι περιφερειακές χώρες εξωθούνται στην εξάρθρωση, την κατάρρευση και τη «μνημονιακή» κηδεμονία της τρόικας....Η υπέρβαση του μνημονίου και της τρόικας ή θα είναι προοδευτική και σοσιαλιστική ή θα είναι ψευδεπίγραφη και δεν θα υπάρξει! Και για να είναι προοδευτική και σοσιαλιστική πρέπει να βρίσκεται σε σύγκρουση με το ευρώ, την ΟΝΕ και τελικά την Ευρωπαϊκή Ενωση!"
Αυτό που αντιλαμβάνομαι (πέστε μου αν καταλαβαίνετε διαφορερικά είναι  ότι μέσα στο ίδιο κόμμα, υπάρχουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις. Η πιο μεγάλη τάση του ΣΥΝ, (το Αριστερό Ρεύμα) υποστηρίζει την έξοδό μας από το Ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Και από την άλλη ο Παπαδημούλης, ζητάει καλύτερη διαπραγμάτευση, καλύτερους όρους, μεγαλύτερο κούρεμα στο χρέος μας.
Και σήμερα ήκουσα τον Αλέξη στηγ ΝΕΤ. Τέρμα οι παλαιότερες δηλώσεις περί μονομερούς διαγραφής του χρέους, που θα μας οδηγούσε υποχρεωτικά στο Ευρώ. Τώρα η επίσημη θέση του ΣΥΝ, όπως εκφράζεται από τον Πρόεδρό της, είναι να σταματήσουν οι συζητήσεις του PSI, να γίνει μια προσωρινή ενδιάμεση συμφωνία, που θα μας δίνει περίοδο χάριτος πληρωμής τόκων και χρεολυσίων για τρία χρόνια, να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε την οικονομία μας και μετά από τρία χρόνια να ξανακάνουμε νέα συμφωνία γενναίου κουρέματος του χρέους.
Με τη θέση του Αριστερού Ρεύματος και του Λαφαζάνη, για επιστροφή στη δραχμή και έξοδό μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση διαφωνώ για πολλούς λόγους, αλλά τη θεωρώ μια γενναία και τίμια  στάση.
Με τη λογική Παπαδημούλη, κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει, καλό είναι να βάζουμε στόχους, όμως πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι όταν ζητάμε κούρεμα μεγαλύτερο του 80%, αφού είναι αδύνατον αυτό να γίνει με εθελοντικό τρόπο.
Και έρχεται και ο Πρόεδρος για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους μεταξύ των διαμετρικά αντίθετων απόψεων.
Σοβαρολογεί ο Πρόεδρος, όταν λέει ότι πρέπει η χώρα να πάει με μια τέτοια πρόταση στο διάλογο για το κούρεμα; Πιστεύει κανείς ότι θα θελήσει ο οιοσδήποτε πιστωτής μας να συμφωνήσει να μην εισπράττει τίποτα για τρία χρόνια (κούρεμα περίπου 20%) και μετά την τριετία να κληθεί σε γενναίο νέο κούρεμα απροσδιορίστων διαστάσεων; Είναι φανερό ότι θα μας που όχι, οπότε χρεωκοπία, οπότε δραχμή. Μα δεν είναι πιο τίμια η λογική Λαφαζάνη, να πάμε κατευθείαν σε εθνικό νόμισμα χωρίς να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας και τον κόσμο ολόκληρο;
Είναι δυνατόν να υπάρξει έστω και ένας σοβαρά σκεπτόμενος άνθρωπος που να πιστέψει πραγματικά, ότι εάν μας δοθεί μια τριετής περίοδος χάριτος θα εξοικονομήσουμε 17 δισεκατομμύρια το χρόνο και 51 δισεκατομμύρια την τριετία για να μπορούμε να τα διοχετεύσουμε στην πραγματική οικονομία, όπωε ο Αλέξης ισχυρίζεται; Καλά δεν έχει διαβάσει τα νούμερα ο άνθρωπος, ώστε να γνωρίζει ότι δεν υπάρχουν αυτά τα 51 δισεκατομμύρια; Δεν έχει δει ότι δεν έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και επομένως δεν μας περισσεύουν αυτά τα 51 δισεκατομμύρια. 17 δισεκατομμύρια κάθε χρόνο θα είχαμε περισσεούμενα εάν είχαμε ισόποσο πρωτογενές πλεόνασμα. Δυστυχώς  αυτό δεν συμβαίνει. Και τούτο το γνωρίζει άριστα ο Αλέξης και κοροϊδεύει ασύστολα, όταν λέει ότι δεν θα δώσουμε τα  17 δισεκατομμύρια το χρόνο σε τόκους και θα τα δώσουμε στον κοσμάκη. Πού θα τα βρεί από πού θα τα γεννήσει; (περιμένω σοβαρή απάντηση από τους  υποστηρικτές του λαϊκιστή ηγέτη της "αριστεράς")
Αλλά ας δούμε και ποιές άλλες συνέπειες θα είχε για τον φτωχό κοσμάκη η επίσημη πρόταση
 του ΣΥΝ εάν γινόταν αποδεκτή (που ευτυχώς δεν θα γίνει)
Τί θα γίνει με τα ομόλογα των Ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων; Αυτά θα εξαιρεθούν  από την τριετή αναστολή; Εάν ναί, που θα βρεί ο Αλέξης να αποπληρώσει τα τοκοχρεολύσια (μιλάμε για τόκους και χρεολύσια, όχι μόνο για τόκους). Εάν δεν εξαιρεθούν, τα ασφαλιστικά ταμεία θα πέσουν άμεσα έξω, αφού θα είναι αδύνατον τα ομόλογά τους, που θα έχουν υποστεί την αναστολή πληρωμών και θα επίκειται το αβέβαιο κούρεμά τους, να γίνουν δεκτά ως collateral (τί να κάνουμε ζούμε ακόμα σε καπιταλιστικό κόσμο) για την άντληση ρευστότητας για την πληρωμή συντάξεων και για ιατροφαρμακευτική πείθαλψη.
Τί θα γίνει με το Τραπεζικό σύστημα; Είναι βεβαία η πτώχευση των τραπεζών, εάν επί τρία χρόνια δεν εισπράττουν τίποτα από το Κράτος. Με τί χρήματα θα επανακεφαλαιοποιηθούν γαι να μπορούν να λειτουργήσουν; Τί θα γίνει με τις καταθέσεις; Πώς θα διοχετευθεί ρευστότητα στην πραγματική οικονομία; Πώς θα ελεγχθούν οι ροές των κεφαλαίων και η νέα μαζική έξοδος χρημάτων στο εξωτερικό; Δεν θα χάσει ο μικρός επιχειρηματίας και ο μικροκαταθέτης από την βεβαία πτώχευση των Τραπεζών;
Πώς θα υπάρξουν οι αναγκαίες τραπεζικές εγγυήσεις για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις; Ποιός θα δέχεται εγγυητικές επιστολές Ελληνικών τραπεζών; Πώς θα γίνεται η εισαγωγή των αναγκαίων για τη λειτουργία της οικονομίας πρώτων υλών; Πώς θα γίνονται οι πληρωμές των εισαγομένων ειδών;
Είναι κατά τη γνώμη μου βέβαιο, ότι η πρόταση του ΣΥΝ θα οδηγήσει σε μια νέα τεράστια υφεσιακή τροχιά τη χώρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την νέα τεράστια αύξηση της ανεργίας, για τους μισθούς των εργαζομένων, για τα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας.
Επιτέλους πάρτε το απόφαση οι ψήφοι της αριστεράς και της "αριστεράς" δεν αθροίζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου