Μόνος ολομόναχος




Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Ιδωμεν

Ο Γουόρεν Πλατ, ήταν ένας Αμερικανός που δημιούργησε την πλατφόρμα, πάνω στην οποία διαπραγματεύονται τα συμβόλαια παράδοσης πετρελαίου. Ετσι έχουμε σήμερα τις Platt τιμές πετρελαίου, που είναι οι τιμές στις οποίες γίνονται οι αγοραπωλησίες ημέρας. Σε  αντίθεση τα futures πετρελαίου αποτελούν συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μηνός παραδοτέο το εμπόρευμα στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Αυτά τα futures είναι ένα χρηματιστηριακό προϊόν που διαπραγματεύεται βασικά στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγου.
Τώρα γιατί σας λέω αυτά τα καπιταλιστικά; Για έναν απλό λόγο. Οι τιμές platt, οι τιμές δηλαδή που γίνονται οι πραγματικές ημερήσιες αγοραπωλησίες, επηρεάζονται 100% σε όλο τον κόσμο, από τη Τζακάρτα και το Τζιμπουτί, μέχρι τους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας από το πώς θα κλείσει το προηγούμενο βράδυ το χρηματιστήριο στο Σικάγο.
Κάτι σχετικά παρόμοιο γίνεται και με τα futures του χυμού πορτοκαλιού. Βέβαια το πετρέλαιο είναι ένα παγκοσμιοποιημένο προϊόν και γι΄αυτό οι προσαρμογές στην τιμή, ανάλογα με το πώς πάνε τα futures είναι πιο άμεση και απόλυτη. Ομως και στο χυμό πορτοκαλιού οι τιμές επηρεάζονται πάρα πολύ με το τί θα πεί το Σικάγο, για τα συμβόλαια συμπυκνωμένου χυμού, παραδοτέου στην Καλιφόρνια ή το Ντελαγουέρ.
Χρηματιστηριακό προϊόν δεν είναι μόνον ο χυμός του πορτοκαλιού. Είναι και το βαμβάκι. Πέρσυ η τιμή του ανέβηκε πάρα πολύ (βέβαια σήμερα έχει πέσει πάρα πολύ) και οι αγρότες της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας κατάφεραν να πετύχουν πολύ καλύτερες τιμές λόγω αυτής της ανόδου των cotton futures (κάτι που δεν θα καταφέρουν και του χρόνου αν η χρηματιστηριακή τιμή παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα). Αν οι εκκοκιστές δεν είχαν προσφέρει αυτές τις αυξημένες τιμές στους αγρότες τότε τα κέρδη τους θα ήταν δυσθεώρητα.
Το δυσνόητο, όμως είναι το γιατί, οι τιμές του πορτοκαλιού στο χωράφι παραμένουν εξευτελιστικές και δεν έχουν ανέβει καθόλου παρά την τεράστια αύξηση της χρηματιστηριακής τιμής του χυμού πορτοκαλιού. Σίγουρα κάτι φταίει. Οι αγρότες παραμένουν στο σκοτάδι και ουδείς μέχρι σήμερα έχει κάνει κύριο θέμα την άνοδο της χρηματιστηριακής τιμής του προϊόντος, για να ενημερωθεί η αγροτιά. Προφανώς οι κανόνες της αγοράς δεν λειτουργούν. Προφανώς πρέπει να υπάρχουν ολιγοπωλιακές καταστάσεις από τους χυμοποιούς και εξαγωγείς και προφανώς η πολιτεία αδρανεί. Η τιμή του κιλού του χυμού έχει ανέβει πάνω από ένα δολάριο και τη διαφορά την καρπώνονται οι μεγάλοι. Οι αγρότες ούτε λεπτό. Εμαθα λοιπόν ότι για να παραχθεί ένα κιλό χυμός χρειάζονται τρία κιλά πορτοκάλια. Αν λοιπόν την αύξηση της τιμής του πορτοκαλιού την κέρδιζαν οι αγρότες θα μπορούσαν να πουλήσουν τα πορτοκάλια τους κατά 33 λεπτά ακριβότερα, χωρίς να θιγούν ούτε στο ελάχιστα τα κέρδη των χυμοποιών.  Και όμως φύλλο δεν κουνιέται. Ηδη η χρηματιστηριακή τιμή που είχε κάνει ρεκόρ στις 10 Γενάρη, υποχώρησε (και λογικό ήταν μετά από ραγδαία άνοδο) για μερικές μέρες και σήμερα έχει επανέλθει στα ίδια επίπεδα ρεκόρ των τεσσάρων περίπου δολαρίων ανά κιλό (2,10 δολάρια ανά λίβρα).
Επειδή ουδείς φαίνεται να ενδιαφέρεται, εγώ δεν θα κάτσω στα αυγά μου. Ηδη ετοιμάζω αναφορά στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Ιδωμεν

1 σχόλιο:

  1. Ελπίζω να μας ξυπνήσετε!
    Επιμείνετε!

    (για να παραχθεί 1 κιλό χυμού-συμπύκνωμα, χρειάζονται κατά μέσο όρο 15 κιλά πορτοκάλια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή