Μόνος ολομόναχος




Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Αναμένουμε. Στην ουρά. Υπομονή κάνουμε. Ισως κάποτε.....


Πήγαν στη Νέα Υόρκη με έξοδα του Δήμου. Πολύ ωραία. Η έκθεση απευθυνόταν σε μεγάλους tour operators, διαφημιστές, παγκόσμια Μέσα μαζικής Ενημέρωσης. Όχι στο κοινό.
Αναρωτιέμαι τι είδαν, τι είπαν, τι αποτελέσματα είχε η συμμετοχή μας εκεί. Κάποιος να δώσει απολογισμό, βρε παιδιά
Πήγαν και στην Μόσχα με έξοδα του Δήμου. Πολύ ωραία. 
Αναρωτιέμαι τι είδαν, τι είπαν, τι αποτελέσματα είχε η συμμετοχή μας.Κάποιος να δώσει απολογισμό, βρε παιδιά. Αυξήθηκαν οι Ρώσοι τουρίστες; Ήλθαν κάποιοι εδώ διότι μας είδαν εκεί;
Ισχυρίσθηκαν πριν από κάποιους μήνες ότι : "δημιουργήθηκε Επιτροπή Τουρισμού στον Δήμο Ναυπλίου". Η αλήθεια είναι ότι αυτή η Επιτροπή είχε συσταθεί πριν από τρία ολόκληρα χρόνια και απλώς τώρα τελευταία έγιναν κάποιες προσθήκες στην επιτροπή αυτή για να είναι νόμιμη η αποστολή των ατόμων στις τουριστικές εκθέσεις.
Η αλήθεια είναι ότι η Επιτροπή Τουρισμού εδώ και τρία χρόνια δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα

Μία κυρία που είναι στην Επιτροπή του Τουρισμού και που την στείλαμε στη Νέα Υόρκη μας είπε πριν από μήνες ότι εργάζεται σε αυτήν "ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ" (τα κεφαλαία δικά της) και ότι "θα διαμορφωθεί η πρόταση του Δήμου για τον τουρισμό". Κάποτε μας είπε ότι θα διαμορφωθεί. Αναμένουμε με αγωνία.
Πρόταση του Δήμου για τον τουρισμό!!!!  Ουάου!!!!
Για να γνωρίζουν και οι άνθρωποι που αποστέλλουμε, τι θα λένε εις τας Νέας Υόρκας και τας Μόσχας.
Πριν από μερικές μέρες παρουσιάστηκε ενώπιον καμιά δεκαπενταριά ατόμων μία μελέτη για την κρουαζιέρα στο Ναύπλιο. Ενδιαφέρον και αυτό. Αναμένουμε και ετούτη την μελέτη να υλοποιηθεί. 
Διεβρώθησαν οι ακτές στα Ιρια και στην Πλάκα. Παρεδόθη εφέτος η μελέτη για την διάβρωση των ακτών που βεβαίως έπρεπε να είχε παραδοθεί το 2016. Αναμένουμε την υλοποίησή της. Διότι δεν μπορούμε να μιλάμε για σωστή ανάπτυξη του τουρισμού όταν τις ακτές μας τις τρώει το κύμα.

Ακόμα και σήμερα, στο λιμάνι επικρατεί ο πρωτογονισμός με το να μην έχουμε τοποθετήσεις pillars για να παίρνουν ρεύμα και νερό τα τουριστικά σκάφη. Με νερουλάδες δουλεύουμε ακόμα!! Αμυδρά τους θυμάμαι, εγώ ο γέρων, να φέρνουν νερό στο σπίτι. Εχουν καταργηθεί μισό αιώνα τώρα στο Ναύπλιο για τα σπίτια. Αλλά παραμένει ο νερουλάς για τα σκάφη. Απίστευτο. Αναμένουμε πότε θα τοποθετηθούν τα pillars

Βασική υπόσχεση του Τατούλη το 2010 ήταν το να λειτουργήσει το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τρίπολης ως πολιτικό για να δέχεται πτήσεις τσάρτερ. Αναμένουμε.  Άραγε αναμένουμε; 

Πριν από κάποια χρόνια το Ελληνικό Δημόσιο προχώρησε σε απαλλοτριώσεις για να επεκταθεί το ανύπαρκτο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Άργους. Λησμονήθηκε τελείως η απαλλοτρίωση αυτή. Ωωωω ρε καταλήψεις που φαίνονται και από το google maps.Αναμένουμε. Αναμένουμε; (με ερωτηματικό) Τι αναμένουμε; Γιατί έγινε η απαλλοτρίωση τότε; Για ποιο λόγο;. Βρε μπας και;

Λέω για ακόμα μια φορά ότι το Ναύπλιο είναι η μοναδική πόλη στην υφήλιο που η οικονομία της βασίζεται στον τουρισμό, που δεν διαθέτει ένα επίσημο τουριστικό portal. Αναμένουμε. Γιατί να μην αναμένουμε; Τόσα άλλα αναμένουμε. Σε αυτό θα κολλήσουμε; Υπομονή έχουμε. Γιατί δηλαδή; Μία ζωή θα ζήσουμε; Στην άλλη ζωή

Δημοπρατήθηκε πριν μερικά χρόνια το έργο της εκβάθυνσης του λιμανιού μας για να μπαίνουν μέσα τα κρουαζιερόπλοια.
Το έργο έμεινε στην μέση. Δεν είδα κάποιον να αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για το τότε φιάσκο.
Δεν πειράζει όμως. Μετά από χρόνια το έργο είναι έτοιμο να προχωρήσει εκ νέου. Δημοπρατήθηκε λοιπόν και η λήξη κατάθεσης των προσφορών ήταν προ μηνός. Έκτοτε αναμένουμε τα αποτελέσματα.
Δεν πιστεύω ότι βρέθηκε κάποιος εργολάβος  να προσφέρει έκπτωση μεγαλύτερη του 50% για ένα τόσο πολύπλοκο έργο. Γενικώς αρκετά από τα δημόσια έργα για τα οποία δόθηκαν μεγάλες εκπτώσεις είχαν προβλήματα.
Αυτό που πρέπει να γίνει εάν το έργο προχωρήσει εκ νέου, είναι οι εργασίες να ξεκινήσουν από το δύσκολο κομμάτι των υποθαλάσσιων εκβραχισμών. Και μετά να πάμε στα εύκολα του να βγάζουμε την λάσπη από τον πυθμένα. Και αυτό πρέπει να γίνει, εάν και εφόσον έχει δοθεί και μεγάλη έκπτωση στο έργο από μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία.
Και ελπίζω ότι ο Δήμος μας θα συμμορφωθεί και με την απόφαση του ΚΑΣ για την προστασία των υποθαλλάσσιων αρχαίων. Πρέπει να συμμορφωθεί, όχι μόνον για να μην υπάρξει κινδυνος νέας διακοπής του έργου και νέου φιάσκου, αλλά και διότι τα αρχαία πρέπει να τα προστατεύουμε. Ελπίζουμε και αναμένουμε.

Όμως αυτό που είναι απαράδεκτο στο λιμάνι μας και η όποια αναμονή αποτελεί ντροπή για την πόλη μας και για όλους όσους ζούμε εδώ, είναι οι τριτοκοσμικές συνθήκες υποδοχής των επισκεπτών της κρουαζιέρας.
Αίσχος.
Στην ουρά οι άνθρωποι κάτω από τον ήλιο.
Να μην υπάρχει μία βρύση.
Μία τουαλέτα. Έφεραν τουαλέτες και τις  εγκατέστησαν μόνον όταν είχαμε εδώ την έκθεση της χλίδας των τουριστικών σκαφών. Οι ηλικιωμένοι επισκέπτες από τα κρουαζιερόπλοια να πα να.....
Είμαστε το λιμάνι που δέχεται κρουαζιέρες που δεν έχει έναν οργανωμένο χώρο υποδοχής των επισκεπτών. Για να μπορούν να προστατευθούν από τον ήλιο. Να μπορούν να κατουρήσουν. Να αγοράσουν ένα νεράκι ή μία πορτοκαλάδα. Και το κυριότερο να ενημερωθούν. Να πληροφορηθούν για τα αξιοθέατα της πόλης. Για να μπορούμε να προβάλλουμε τις ομορφιές μας και όχι μόνον. Και τα τοπικά μας προϊόντα θα μπορούσαμε να προωθήσουμε σε έναν τέτοιο χώρο.
Και που να πάρει ο διάολος άλλες πόλεις αρκούνται σε μία μεγάλη τέντα για την υποδοχή των επισκεπτών. Εμείς να τους παρατάμε πάνω στην άσφαλτο, κάτω από τον ήλιο;
Πόσο κοστίζει μία τέτοια τέντα; Είναι δυνατόν να βάζουμε ηλικιωμένους ανθρώπους να στήνονται στην ουρά και να προσπαθούν να προστατευθούν σηκώνοντας οι ίδιοι πανιά πάνω από το κεφάλι τους; (Δείτε την φωτογραφία). Είναι δυνατόν να μην μπορεί κάποιος ηλικιωμένος να πιει το χάπι του;

Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε  επί πολύ εικόνες σαν και αυτή της φωτογραφίας που σας αναρτώ. Σήμερα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Δεν είναι δυνατόν να αναμείνουμε το πότε εγώ θα αναλάβω , δηλαδή το ποτέ.
Είναι και θέμα πολιτισμού και αξιοπρέπειας που να τους πάρει και να τους σηκώσει

Όχι. Στο θέμα αυτό δεν μπορούμε να αναμένουμε, όπως σε όλα τα άλλα τα παραπάνω.

Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Σταθάκη πλιζζζζ. Μην κόψεις το ρεύμα στον Ανάβαλο.


Μιας και έχω πιάσει τις αγροτικές περιοχές του Δήμου μας.
Μύλος.
Τρέλα.
Χάος.

Η μισοχρεοκοπημένη ΔΕΗ διακόπτει την παροχή ρεύματος στον χρεοκοπημένο ΓΟΕΒ, που δεν πληρώνει την κατανάλωση ρεύματος. Δυο εκατομμύρια οκτακόσιες χιλιάδες ευρώ οφείλει. Αμαρτίες ετών. Και με τη σειρά τους οι χρεοκοπημένοι ΤΟΕΒ δεν μπορούν να δώσουν νερό για να ποτίσουν οι αγρότες που και αυτοί οφείλουν τις εισφορές τους προς τους οργανισμούς. Αρκετοί από αυτούς.
Καταστροφή για τους αγρότες, αφού δεν μπορούν να καλλιεργήσουν.
Καταστροφή και για τους ΤΟΕΒ, που δεν μπορούν να εισπράξουν τα οφειλόμενα από τους αδύναμους οικονομικά αγρότες.
Επικείμενη καταστροφή και για την ΔΕΗ.
Και μία ενεργειακή κρίση στην χώρα ισοδυναμεί με μεγαλύτερη καταστροφή απ΄ότι έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια.

Έκοψε λοιπόν  η ΔΕΗ το ρεύμα στον ΓΟΕΒ, που δεν μπορεί πλέον να αντλήσει νερό από τον Ανάβαλο. Και οι 12 ΤΟΕΒ οφείλουν στον ΓΟΕΒ.
Και ακούω ότι οι λογαριασμοί δεν βγαίνουν, Ψάχνονται τώρα οι αγροτοσυνδικαλιστές το πως και γιατί.
Και υπάρχουν και τα έξοδα λειτουργίας των ΤΟΕΒ. Και κάποιος Πρόεδρος ενός ΤΟΕΒ είπε ότι: "πρέπει να σταματήσουμε να πληρώνουμε τα κινητά μας"

Πως θα ποτίσει ο Ασινιώτης τις κλημεντίνες του; Όλοι γκαρσόνια στην χλίδα τ΄Αναπλιού πρέπει να γίνουν;
Πάμε καλά;

Φαντασθείτε λοιπόν τον Τζεφεραγίτη ή τον Τσελαίο που με χίλιους δυο κόπους και θυσίες πληρώνει κανονικά τις οφειλές του για την άρδευση του κτήματός του, να του πουν σήμερα ότι δεν μπορείς να ποτίσεις, διότι υπάρχει οφειλή δύο εκατομμυρίων οκτακοσίων χιλιάδων ευρώ προς την ΔΕΗ.
Τρελαίνεται ή όχι;

Όμως ο Σπαντζιώτης  και ο Κουτσαϊτης και ο Κοφινώτης διαθέτουν τα ψηφουλάκια τους.
Και το τρέμουν αυτό το όπλο οι βουλευτάδες μας.
Έτρεξε λοιπόν ο Μανιάτης στον Σταθάκη για να κάνει ο Σταθάκης παρέμβαση στη ΔΕΗ να επανασυνδεθεί το ρεύμα.
Ο Αδριανός ωσαύτως έτρεξε προκειμένου να γίνει η Σταθάκειος παρέμβαση.
Και κάποια στιγμή, είναι βέβαιο, ότι το ρεύμα θα επανασυνδεθεί με κάποιον δήθεν διακανονισμό, για να είμαστε και εντάξει με τον νόμο, για να μπορέσει να ποτίσει η αγροτιά.
Και τότε θα πανηγυρίζει η Κυβέρνηση και οι παρατρεχάμεοί της.

Όμως ο φαύλος κύκλος παραμένει.
Μόλις προχθές ο Μανιάτης που ζητά από το Σταθάκη να κάνει τα στραβά μάτια, ανέδειξε, και δικαίως, τα τεράστια οικονομικά προβλήματα της ΔΕΗ.
Χάος  και στη ΔΕΗ.
Ο μη πληρώσας του μη πληρώσαντος.
Και κάποιοι αγρότες εισπράττουν σεβαστά ποσά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για επιδοτήσεις. Και τα τσεπώνουν κανονικά. Και κάποιοι από αυτούς δεν πληρώνουν τις εισφορές τους για το πότισμα. Ομορφες καταστάσεις.
Κάποιοι που δεν είχαν πορτοκάλια πρώτης ποιότητας και τα πήγαιναν για χυμό λαμβάνουν κάθε έτος  τις επιδοτήσεις. Αφήστε και τους άλλους, τους γνώστες, τους πονηρούς. Με τα φορτηγά αυτοκίνητα στο πέρα δώθε.
Οι αγρότες που κατάφερναν να παράγουν προϊόν άλφα ποιότητας που πήγαινε για εξαγωγή ή στην εγχώρια αγορά λαμβάνουν ένα συγκλονιστικό μηδενικό.
Φαντασθείτε λοιπόν πως αισθάνεται αυτή τη στιγμή ο αγρότης που παράγει το καλό προϊόν και προσπαθεί καθημερινά να πληρώνει τις εισφορές του στους διάφορους ΤΟΕΒ και την ίδια στιγμή κάποιοι ακαμάτηδες που εισπράττουν τις επιδοτήσεις να μην πληρώνουν μία.
Χαμούλης γενικά.


Η προσπάθεια από τους πολιτικούς είναι να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί.
Και βλεεεεπουμε για το μέλλον.
Όμως το μέλλον κάποια στιγμή αδυσώπητο πίπτει επάνω μας και μας συνθλίβει.


Ουδείς από τους έχοντες την μάχαιρα αποφασίζει να το δει τελείως διαφορετικά.
Ουδείς σκέφτεται μήπως το όλο θέμα το έχουμε κάνει ριζικά λάθος και πρέπει να το ξαναφτιάξουμε εξαρχής.

Ουδείς θέτει θέμα να λαμβάνουν τις όποιες επιδοτήσεις οι ενεργοί και σωστοί αγρότες που αγαπούν την γη και τα δένδρα τους.

Ουδείς βάζει το θέμα ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να πορευόμαστε με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Και τελευταίο αλλά το πιο σημαντικό

Μια μικρή μειοψηφία το λέει και το ξαναλέει. Ρωτάει και ξαναρωτάει
Ποιος ο λόγος να έχουμε δεύτερες και τρίτες και τέταρτες κινήσεις για να φτάσει το νερό στα κτήματα;
Γιατί να πληρώνουμε τέσσερις λογαριασμούς ρεύματος;
Γιατί να πληρώνουμε τέσσερις φορές ΦΠΑ;
Ουδείς τους έχει ακούσει για την Αρχή του Πασκάλ;
Γιατί δηλαδή να μην ανεβάσουμε το νερό μια φορά στο βουνό πάνω από τον Ανάβαλο και μετά με φυσική ροή να φτάνει στα κτήματα; Μα τόσο λάθος κάνω; Γιατί δεν έχει βγει κάποιος να μου πει ότι λές μπούρδες βρε δικαιόρε και αρκέσου στους νόμους και τη νομολογία;
Και ξαναλέω κάτι που είπα παλαιότερα.
Εναλλακτικές μορφές ενέργειας για να ανεβάσουμε το νερό ψηλά και παραγωγή ενέργειας από την υδατόπτωση.
Γίνονται αυτά σε άλλα μέρη.
Εδώ ούτε καν τα μελετάμε.

Σταθάκη πλιζζζζ. Μην κόψεις το ρεύμα στον Ανάβαλο.
Με τα πλιζζζζ όμως δεν πάει πουθενά ο τόπος.
Μόνον οι βουλευτάδες θα ωφεληθούν, αφού δεν θα εισπράξουν στις επόμενες εκλογές την οργή.
Να βολευλόμαστε προς το παρόν και βλέπουμε για το μέλλον.
Ποιος σκάει για αυτό;
Ποιος ενδιαφέρεται για τις επόμενες γενιές;
Αντε μέχρι τις εκλογές να την βγάλουμε καθαρή.

Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Συνέχεια για Ιρια. Αγκινάρες υπάρχουν. Στα πιάτα μας δεν φτάνουν

(Φωτογραφία του κτήματός μου. Καλή παραγωγή, όμως να μαγειρευτούν αλά πολίτα  στις ταβέρνες της περιοχής ουδείς ενδιαφέρεται)

Συνέχεια λοιπόν περί Ιρίων και για την παραίτηση του εκεί Τοπάρχη, έστω και αν το κτήμα μου δεν είναι στα Ιρια και δεν μπορώ να πετύχω την πρωιμότητα της Ιριώτικης αγκινάρας.

Έγραψα στο προηγούμενο αρθράκι μου, ότι δεν γνωρίζω τον άνθρωπο που παραιτήθηκε, αλλά υπέθεσα ότι ενδιαφέρεται για τον τόπο του.
Έγραψα επίσης ότι το σημαντικό δεν είναι το ποιος προσχωρεί σε ποιον συνδυασμό, ποιος αποχωρεί, ποιος μεταγράφεται, αλλά το με ποιες διαδικασίες  οι ευαίσθητοι πολίτες θα ενεργοποιηθούν για να αγωνισθούν πάνω σε ένα συνολικότερο σχέδιο με προοπτική για την πρόοδο του τόπου τους.

Διότι δεν φτάνει να βουλώνουμε κάποιες τρύπες στους δρόμους και να αλλάζουμε καμένες λάμπες.
Διότι οι ακτές διαβρώνονται και δεν φτάνει να κάνουμε μία πρόχειρη κοπτοραπτική.
Διότι η μελέτη για την διάβρωση των ακτών στην περιοχή παραδόθηκε μεν, όπως μας είπαν, ένα χρόνο και πλέον μετά τον συμφωνηθέντα χρόνο παράδοσης, αλλά έκτοτε  υπάρχει πλήρης αδράνεια

Και έθεσα κάποια αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα που διαθέτουν τα Ιρια και η Κάντια (τοπική παραγωγή, παραλίες, πολιτιστικός πλούτος)
Νομίζω ότι οι αποκαλύψεις μετά τη δημοσίευση του αρθρακίου μου  με επιβεβαίωσαν πλήρως.
Πράγματι ο τοπάρχης των Ιρίων ενδιαφέρεται για τον τόπο του  και αυτό το αποδεικνύουν οι 21 γραπτές αναφορές που έχει υποβάλει προς τα κεντρικά του Δήμου.
Αλλά επιβεβαιώνεται ότι η δημοτική παράταξη που μας κυβερνάει δεν έχει ένα συνολικότερο πρόγραμμα για το πως θα αναπτυχθεί η περιοχή. Πήραν τις ψήφους χωρίς να προτείνουν κάτι. Χωρίς να έχουν σκεφτεί το παραμικρό. Χωρίς όραμα και σκέψεις. Αν κάνω λάθος, παρακαλώ να μου υποδείξει κάποιος  το πρόγραμμα για τα Ιρια και θα ζητήσω ταπεινά συγγνώμη. Και σε αυτή την δημοτική παράταξη την έτσι άνευ προγράμματος είχε προσχωρήσει ο παραιτηθεί τοπάρχης.
Από τις 21 λοιπόν αναφορές του παραιτηθέντος τοπάρχη, οι 11 αφορούν τον ηλεκτροφωτισμό και την αλλαγή καμένων λαμπτήρων!!!
Οι 6 αναφορές αφορούν λακκούβες σε δρόμους
Οι 2 αναφορές αφορούν τον καθαρισμό ρεμάτων και
Άλλες 2 αναφορές  την άμεση επισκευή του βραχότοπου στην  πλατεία των Ιρίων (ομολογώ ότι δεν γνωρίζω τι είναι αυτό).
Ούτε μία από αυτές δεν αφορά κάποια από τα μεγάλα και σπουδαία. Για την διαχείριση των ακτών βρε αδελφέ. Για την προώθηση της τοπικής παραγωγής. Για την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων. Για την διάβρωση των ακτών και τα τεράστια προβλήματα που έχουν προκληθεί.

Πραγματικά όλα αυτά για τα οποία αγωνίστηκε ο άνθρωπος αποτελούν τα αυτονόητα για κάθε περιοχή. Και βέβαια πρέπει ν αλλάζονται οι καμένες λάμπες και να τοποθετείται άσφαλτος ή τσιμέντο στις γούβες και να καθαρίζονται τα ρέματα, αλλά αυτά θα έπρεπε να είναι λυμένα χωρίς αναφορές και διαβουλεύσεις. Το τοπικό συμβούλιο να αποφάσιζε και οι λάμπες να άλλαζαν την ίδια ακριβώς μέρα. Αποτελεί υποβάθμιση για τον αναφέροντα, για τους αναφερομένους και για όλους τους πολίτες  να υποβάλλονται αναφορές για όλα αυτά. Και μάλιστα αλλεπάλληλες
Τι στο διάολο γίνεται σε αυτόν τον τόπο;

Νομίζω ότι αποδεικνύεται ότι οι κυρίαρχες τοπικές δυνάμεις που έχουν κυβερνήσει τα τελευταία χρόνια τον Δήμο (ουσιαστικά η μία και αυτή παράταξη είναι) δεν έχουν όραμα. Και δυστυχώς οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες με σκέψεις και όνειρα για τον τόπο τους στις τοπικές κοινωνίες έχουν απογοητευτεί και είναι αδρανοποιημένοι. Εδώ έγκειται το μεγάλο πρόβλημα.

Αύριο οι λάμπες θα έχουν αντικατασταθεί και κάποιες λακκούβες στους δρόμους θα έχουν επουλωθεί. Ίσως και σήμερα, να έχουν αλλαχτεί κάποιες ή και όλες οι λάμπες ως αντίδραση στα καταγγελθέντα από τον παραιτηθέντα τοπάρχη.
Και το μεγάλο θέμα της διάβρωσης των ακτών θα επιχειρούν με ασπιρίνες να το αντιμετωπίσουν. και με πρόχειρα έργα. Ίσως και χωρίς καμία μελέτη και χωρίς εγκρίσεις.  Άντε να περάσουμε και αυτό το θέρος και έχει ο θεός. Όμως όλα αυτά δεν δίδουν προοπτική
Ίσως λοιπόν να γίνουν τα αυτονόητα. Τα οραματικά ας περιμένουν την επόμενη χιλιετία. Δεν θα τα δουν ούτε τα εγγόνια μου αν μείνουμε στα εντός εκτός και επί ταφτά.
Όμως ο τοπάρχης κατήγγειλε και κάτι ανατριχιαστικό και μέχρι σήμερα δεν έχω δει κάποια απάντηση. Δεν έχω διαπιστώσει και την οποιαδήποτε αντίδραση των πολιτών.
Κατήγγειλε ότι του μήνυσαν από τα κεντρικά της τοπικής εξουσίας, ότι θα γίνει η αλλαγή των καμένων λαμπτήρων, αρκεί να μην είναι αυτός παρών κατά την ώρα της αλλαγής και να παρευρίσκεται μόνον ο υπεύθυνος επί των λαμπτήρων δημοτικός σύμβουλος (έχουμε και τέτοιον)!!!!
Είναι απίστευτο αυτό που κατήγγειλε.
Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια.
Αν είναι, έχουμε ξεφύγει τελείως.
Μικροκομματική ακόμα και για το άλλαγμα καμένων λαμπτήρων;
Αυτό που  ξέρω βέβαια είναι ότι για να γίνουν αυτά τα μικρά καθημερινά, αλλά απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία της πόλης, των κωμοπόλεων, των χωριών και της υπαίθρου θα πρέπει ο πολίτης να απευθυνθεί στον αρμόδιο αντιδήμαρχο.
Σε μια σωστή πόλη οι διαδικασίες αυτές είναι αυτοματοποιημένες. Και ο κάθε πολίτης δικαιούται να λαμβάνει απάντηση στην αναφορά του, που μπορεί να την κάνει με όλα τα σύγχρονα μέσα (ίντερνετ, sms, τηλέφωνο, έγγραφο, προφορικά) στην αρμόδια υπηρεσία.
Αυτά όμως στον άλλο κόσμο.
Τον έξω αποδώ. Όχι στα καθ΄ημάς.
ΥΓ Να την χέσω την τροποποίηση του νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τον μεγαλεπήβολο τίτλο "ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ" εάν δεν δίδεται η δυνατότητα στα τοπικά συμβούλια των χωριών τουλάχιστον να έχουν την δυνατότητα αλλάζουν τις καμένες λάμπες στο χωριό και να μην περιμένουν τον κοστουμάτο από το μεγάλο χωριό για να γίνει αυτό, ώστε να εισπράξει αυτός τα εύσημα και τα ψηφαλουδάκια


Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Ο παράδεισος των Ιρίων και η μικροπολιτική

 (τις φωτογραφίες και κάποιες πληροφορίες τις έλαβα από το argolisculture.gr)

Υπάρχει ένα αρχαίο λατομείο, αριστερά του δρόμου, όπως πηγαίνουμε προς Καρνεζέικα.
Κοντά εκεί είναι και ο Βυζαντινός Ναός του Αγίου Νικολάου με κάτι περίφημες τοιχογραφίες.
Στα Ιρια σώζεται σε πολύ κακή κατάσταση και ο Πύργος του χωριού. Δυστυχώς η ανωδομή του έχει καταπέσει.
Αγνωστα μνημεία ακόμα και σε εμάς. Πως θα ανακαλύψει ο επισκέπτης και περιγητής τους κρυμμένους θησαυρούς;
Φαντασθείτε στο Πυργόσπιτο στην Κάντια να λειτουργούσε μια μικρή έκθεση για τα χειμαδιά των ποιμένων. Να προβαλλόταν  η μικρή αλλά τόσο σημαντική σύγχρονη ιστορία της περιοχής.
Οι ιδιοκτήτες θέλουν να μεταβιβάσουν το κτήριο στον Δήμο, συζητήσεις έχουν γίνει, αλλά όλα σέρνονται. Και το παρελθόν μας διδάσκει ότι ακόμα  και αν γίνει η μεταβίβαση, δύσκολα το έργο της αποκατάστασης θα προχωρήσει.

"....Στις Μυκήνες σήκωσα τις μεγάλες πέτρες και τους θησαυρούς των Ατρειδών
και πλάγιασα μαζί του στο ξενοδοχείο της Ωραίας Ελένης του Μενελάου
Χάθηκαν μόνον την αυγή που λάλησε η Κασσάνδρα
με΄ναν κόκκορα κρεμασμένο στον μαύρο λαιμό της.....
Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει
παραπετάσματα βουνών αρχιπέλαγα γυμνοί γρανίτες....."

Ο κάμπος των Ιρίων είναι ένας σκέτος παράδεισος.
Και όμως μας πληγώνει

Ήλθε και το νερό και τα κηπευτικά και οι αγκινάρες θα μπορούσαν να κατακλύζουν τις αγορές πριν εισρεύσουν οι ποσότητες των άλλων περιοχών και οι τιμές να είναι εξαιρετικές. Βλέπετε το μικροκλίμα της περιοχής εξασφαλίζει την πρωιμότητα και τη νοστιμιά των προϊόντων.

Η Ακτή Τζαμαλή, η Παραλία της Κάντιας, η Αμμουδιά των Ιρίων, το Μπαράκι, οι ψαροταβέρνες.......
Μην μου  πείτε ότι έχει η περιοχή να ζηλέψει το παραμικρό από τους σούπερ ντούπερ άλλους τουριστότοπους.
Ονειρευτείτε να μπορούσαν τα Ιρια και η Κάντια να προσφέρουν στον επισκέπτη μια πανδαισία γεύσεων με πολλές συνταγές αγκινάρας, φρέσκο ψάρι, και πολλές σαλάτες. Κατσαρές σαλάτες, λείες σαλάτες, αγκιναροσαλάτες με τοματοπελτέ κρεμμυδάκι και άνηθο.
Όχι. Δεν είναι τα σεξοριάλιτι στον σύγχρονο πύργο της Κάντιας που χαρακτηρίζουν την περιοχή.

Όλα αυτά τα αναφέρω εγώ, ένας άνθρωπος που ζει στο μεγάλο χωριό της περιοχής, που το παίζει πρωτεύουσα και στο οποίο γίνονται όλες σχεδόν οι φιέστες της χλιδής.
Οι άνθρωποι στο μικρό χωριό, σίγουρα γνωρίζουν πολύ περισσότερα από εμένα και όλες τις αυθεντίες.
Και αυτοί είναι που πρέπει να αναλάβουν τις πρωτοβουλίες για να δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων για να αναβαθμιστεί το χωριό και η περιοχή τους και να φτάσει εκεί που του αξίζει .
Ακριβώς διότι το πολιτιστικό απόθεμα, οι άνθρωποι, το μικροκλίμα, οι παραλίες είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν τον τόπο μοναδικό.
Αυτοί γνωρίζουν, όχι εγώ ή κάποιος άλλος, την Κρανιδόστρατα, τον αρχαίο δρόμο που συνέδεε την περιοχή με την Ερμιονίδα. Μια ενεργή κοινωνία μπορεί να διεκδικήσει την ανάδειξη του δρόμου αυτού και των αρχαίων που βρίσκονται πάνω σε αυτόν. Αυτοί θα δουν πως θα αξιοποιήσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα να εκμεταλλευθούν την αγκινάρα, που όλοι ελπίζουμε ότι θα ονομαστεί ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Αυτοί θα πρέπει να διερευνήσουν τους τρόπους να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η περιοχή για την αύξηση του τουρισμού.
Όμως απαραίτητες προϋποθέσεις για να πάει μπροστά και η περιφέρεια του Ναυπλίου είναι να έχει η δημοτική αρχή όραμα και γνώσεις και η τοπική κοινωνία να είναι ενεργή.

Όλα αυτά τα λέω σήμερα  με αφορμή την αποχώρηση του τοπάρχη Ιρίων από την δημοτική παράταξη που έχει τα ηνία του Δήμου.
Τον άνθρωπο αυτό, που έκανε την δήλωση ανεξαρτητοποίησης, δεν τον γνωρίζω, όμως, υποθέτω, ότι είναι δραστήριος, αγαπάει τον τόπο του, θέλει το καλύτερο για το χωριό του και ότι έκανε προσπάθειες να λυθούν προβλήματα.
Τώρα ο τοπάρχης ισχυρίζεται ότι η δημοτική αρχή δεν ενδιαφέρεται για τα Ιρια. Βεβαίως λίγο πριν την υμνούσε. Και τούμπαλιν. Η δημοτική αρχή τον θεωρούσε σπουδαίο, ενώ τώρα τον απαξιώνει
Αυτό που ισχυρίζομαι είναι ότι θα πρέπει να μας είναι παντελώς αδιάφορο το ποιος προσχωρεί σε έναν συνδυασμό, ποιος αποχωρεί από αυτόν, ποιος μετακινείται σε έναν άλλον, εάν όλα αυτά δεν συνοδεύονται από ένα σχέδιο για τον τόπο, ένα όραμα, μία λογική ορθής κατανομής των πόρων μεταξύ του μεγάλου χωριού και των μικροτέρων.
Οι άνθρωποι εκεί αγαπούν τον τόπο τους πολύ περισσότερο από τους πρωτευουσιάνους του εδώ κουτσομπολότοπου, όμως εμείς οι μεγαλοκουτσομπόληδες παρέα με αυτούς στα χωριά θα πρέπει να συμφωνήσουμε για το αύριο σε ένα οραματικό σχέδιο, αφού βάλουμε κάτω τα δεδομένα, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της περιοχής.
Και υπάρχει κάτι για το οποίο είμαι απόλυτα βέβαιος. Ότι  τα Ιρια και η Κάντια διαθέτουν το ιδιαίτερο δυναμικό στην κοινωνία για να τα παλέψουν όλα αυτά.
Οι διαδικασίες είναι αυτές που φρενάρουν τους νιούς και τους γέροντες να ενεργοποιηθούν.
Πανηγυρίζουν σήμερα οι Αναγνωσταρικοί που αποχώρησε από την κυβερνώσα παράταξη ο τοπάρχης Ιρίων, θα πανηγυρίζουν αύριο οι Κωστουρικοί όταν θα ανακοινώσουν την δικιά τους μεταγραφή κάποιου προσώπου που επίσης μπορεί να είναι αξιόλογο και να αγαπά τον τόπο. Αυτά όμως είναι τα μικροπολιτικά.
Με αδρανοποιημένες τοπικές κοινωνίες και με λογικές φιεστών στ΄Ανάπλι οι πολιτιστικοί τόποι στην ενδοχώρα θα παραμένουν σε ερήμωση, η προώθηση της αγκινάρας θα αφορά μια εορτή και μόνον και ο σεξοτουρισμός μέσω ενός αισχρού τηλεοπτικού ριάλιτι, θα δίνει τον τόνο και θα υποβαθμίζει τον τόπο μας όλον

(Μία από τα ίδια θα μπορούσα να γράψω και για ένα άλλο χωριό της περιοχής μας, το Μάνεση, όπου και εκεί ο αντιτοπάρχης αποχώρησε από την παράταξη Κωστούρου)



Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Κολυμβητήριο Ναυπλίου. Ας είμαστε λίγο ταπεινοί


Θεωρώ ότι μετά από μπόλικες δεκαετίες σκέφτηκαν επιτέλους λογικά για το Κολυμβητήριο Ναυπλίου.
Επί πολλά έτη φωνάζαμε. Ουρλιάζαμε δηλαδή και ξαναουρλιάζαμε. Και προτείναμε. Και γράφαμε.
Αλλά ήμασταν οι πολύ κακοί τότε που θέλαμε το κακό του Ναυπλίου. Ήμασταν αυτοί που ήθελαν να κάνουν άγονη αντιπολίτευση και όχι να βελτιωθούν τα πράγματα.  Τώρα πως γινόταν αυτό να είμαστε οι κακοί ενώ ποτέ δεν κάναμε τον παραμικρό συμβιβασμό για τις καρέκλες, υμείς θα πείτε.

Τέλος πάντων. Φαίνεται ότι  τα πράγματα μπήκαν στον ορθό δρόμο.

Επί πάρα πολλά χρόνια  λέγαμε ότι πρέπει να μπει κουβέρτα στο Κολυμβητήριο για να μειωθούν κατά πολύ οι ενεργειακές απώλειες. Επί δεκαετίες προτείναμε να γίνει μια μελέτη για να βρεθούν λύσεις για οικονομίες στον τρόπο που θα ζεσταίναμε τις τεράστιες ποσότητες νερού του Κολυμβητρίου μας. 
Επί χρόνια δεν μας άκουγαν.
Ευτυχώς τώρα μετά από τόσα χρόνια και αφού δεν τους βγήκαν οι φαραωνισμοί, επικράτησε  επιτέλους η λογική.
Και αποδείχθηκε ότι η κουβέρτα για το κολυμβητήριο δεν κόστιζε πολλά.  Λιγότερα μάλλον απ΄όσα είναι ο ετήσιος προϋπολογισμός ενός μόνον Μαραθωνίου δρόμου
Φαίνεται λοιπόν ότι το έργο μπορεί να γίνει και να αποδώσει. Τα εγκατέλειψαν τα μεγαλεπήβολα που ποτέ δεν επρόκειτο να γίνουν. Σύγχρονα μηχανήματα θα βάλουν για οικονομίες κλίμακας για να μην λειτουργούν συνεχώς οι θηριώδεις καυστήρες.
Τόσα χρόνια δαπανούσαμε τεράστια ποσά να καίμε πετρέλαιο. Και η πισίνα δεν λειτουργούσε.
Γενιές ολόκληρες μικρών παιδιών που κολυμπούσαν στο Ναύπλιο έβλεπαν απορημένα το Κολυμβητήριο κλειστό κάθε χειμώνα.Ένα παιδί που ήταν επτά χρονών το 1982 ή 83 (πότε άνοιξε το κολυμβητήριο;) είναι σήμερα 43 ετών. Πιθανόν και καραφλός.
Όμως ας είμαστε λίγο ταπεινοί και όχι υπερφίαλοι και τόσο πολύ υμνητές αυτών που επί χρόνια ολιγωρούσαν. Διότι βλέπω θριαμβολογίες και ύμνους πριν καν ξεκινήσει το έργο. Και παλαιοκομματικές φωτογραφήσεις άμα.
Έχω όμως μια παρατήρηση που είναι, κατά την ταπεινή μου γνώμη, πάρα πολύ σημαντική.  Ας πούμε και ας ελπίσουμε ότι πράγματι το έργο θα γίνει. Όμως και πάλι το κόστος θέρμανσης της πισίνας δεν θα είναι αμελητέο. Δεν θα είναι πλέον αυτά τα τερατώδη ποσά, αλλά θα είναι ένα σεβαστό νούμερο. Αυτό είναι βέβαιο. Βλέπετε, η Ελλάς του τότε, με τα εύκολα δανεικά έκανε φαραωνικά έργα. Κατασκεύασαν στο Ναύπλιο μία πισίνα με δέκα και όχι οκτώ διαδρομές και με μεγαλύτερο βάθος από ότι οι πισίνες για κολυμβητικούς αγώνες.
Επομένως εγώ δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι στο μέλλον η πισίνα θα λειτουργεί καθ΄όλο το χρόνο, ακόμα και αν γίνει το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης. Διότι ο ΔΟΠΠΑΤ έχει χρέη. Δεν έχει περίσσευμα Και ουδείς μας είπε ποια κονδύλια θα κοπούν για να περισσέψουν χρήματα για να ζεσταίνεται η πισίνα. Εσείς πιστεύετε ότι είναι βέβαιο ότι θα κόψουν τις φιέστες και τις δεκάδες χιλιάδες ευρώ για τον Μαραθώνιο για να λειτουργεί το Κολυμβητήριο όλο τον χρόνο και να αθλούνται τα παιδιά;

Ας το πάρουμε όμως από την αρχή, διότι η ιστορία είναι σημαντική και αν την αγνοούμε δεν θα πάμε μπρος.
Αρχές της δεκαετίας του ογδόντα το ΠΑΣΟΚ με τα μεγαλεπήβολά του και τις εύκολες λύσεις, κατασκευάζει αυτό το θηριώδες Κολυμβητήριο. Ουδείς τότε σκέπτεται τα κόστη λειτουργίας του.
Κάποιος πραγματικά πεφωτισμένος σκέφτηκε και γέμισε την οροφή του αναψυκτηρίου με δεκάδες ηλιακούς θερμοσίφωνες για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος
Μέσα στον πρώτο μήνα λειτουργίας του Κολυμβητηρίου, τότε, πριν από σαράντα περίπου έτη, κάποιος από τους υπεύθυνους κάνει μια μαλακία και οι ηλιακοί θερμοσίφωνες σπάνε. Έκτοτε δεν ξαναλειτούργησαν. Φωνάζαμε και για αυτό. Τίποτα. Και σήμερα δεν βλέπω κάτι επί τούτου.
Ήλθε ο πρώτος χειμώνας. Ο τότε φωστήρας που διοικούσε το Αθλητικό Κέντρο που ανήκε ακόμα στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, θεώρησε καλό να αδειάσει την πισίνα!!! Ενώ εκ κατασκευής το νερό υπερχειλίζει στα πλαϊνά του και σιγά-σιγά αντικαθίσταται. Ένα τεράστιο χρέος προς τη ΔΕΥΑΝ δημιουργείται για να ξαναβάλουμε μέσα τους χίλιους πεντακόσιους τόνους νερού. Όταν μετά από δεκαετίες έτυχε να είμαι στο δουσού του Δημοτικού πλέον Αθλητικού Κέντρου, το χρέος υπήρχε ακόμα. Δεν ξέρω αν συνεχίζει να υφίσταται. Πολύ πιθανόν. Και βεβαίως από την άλλη, ο Δήμος, δηλαδή όλοι εμείς, πληρώνουμε τα χρέη της ΔΕΥΑΝ. Μύλος.
Πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί της Αθήνας. Εύκολα ακόμα τα χρήματα και έργο μεγάλο και δαπανηρό γίνεται στο Αθλητικό Κέντρο. Ενα κομμάτι από όλα αυτά τα χρήματα θα δοθεί στο Κολυμβητήριο. Βλέπετε, εδώ θα έκανε προπόνηση η Εθνική ομάδα πόλο της Αμερικής και όλα έπρεπε να είναι τζιτζί. Οι Αμερικάνοι φουσκωτοί ήλθαν και όχι οι Σπανιόλες της φωτογραφίας που σας έβαλα. Το κτήριο του Κολυμβητηρίου βάφεται. Αλλάζουν και τα σώματα του καλοριφέρ. Αγοράζονται σύγχρονα πανάκριβα όργανα φυσικοθεραπείας.  Η αίθουσα φυσικοθεραπείας ουδέποτε λειτούργησε οργανωμένα. Δεν ξέρω αν έστω και ένας αθλητής έκανε φυσικοθεραπεία εκεί. Πιθανόν. Λίγα χρόνια μετά τα όργανα της φυσικοθεραπείας που απλώς ήσαν τοποθετημένα εκεί, δωρίζονται στο ΚΑΠΗ. Αμφιβάλλω αν και εκεί έπιασαν τόπο τα χρήματά σου φορολογούμενε. Με δάνεια όλα αυτά. Ναι. Ο Σόιμπλες πταίει.
Βαψίματα, φρεσκαρίσματα, καλοριφέρ, όργανα φυσικοθεραπείας. Και το κόστος για τη λειτουργία του Κολυμβητηρίου τον χειμώνα στα ύψη. Ουδέν γίνεται για αυτό, ενώ χρήματα, έστω και δανεικά, υπήρχαν.
Τα είπαμε και τότε.
Από την αρχή της λειτουργίας του Κολυμβητηρίου πέραν από το κόστος του πετρελαίου ερχόταν και ένας τεράστιος λογαριασμός της ΔΕΗ (πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως), παρότι οι προβολείς δεν άναβαν και οι αθλητές προπονούνταν στο ημίφως των μικρών φώτων της πισίνας. Δεν είναι δυνατόν, τους είπα τότε στο Δ.Σ., να βγαίνουν τέτοιοι λογαριασμοί. Μετά έμαθα. Είχε ζητηθεί από κατασκευής και είχε δοθεί παροχή ρεύματος τύπου τάδε, παρόμοια με αυτήν που παίρνουν τα μεγάλα εργοστάσια. Και έτσι πληρώναμε  κάθε μήνα ένα απίστευτο πάγιο, χωρίς να καταναλώνουμε το ρεύμα που είχαμε δεσμεύσει. Οι μηχανολόγοι πρέπει να ξέρουν τι λέω. Τίποτα δεν έγινε και επ΄αυτού. Συνεχίσαμε να πληρώνουμε τζάμπα χρήματα. Θα ξαφνιαζόμουν αν μέχρι σήμερα κάποιος έχει φροντίσει το θέμα.
Και φτάσαμε λίγο πριν από τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές και είχαμε θριαμβευτικές ανακοινώσεις, ότι εγκρίθηκε η ενεργειακή αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου με γεωθερμία. Μπούρδες. Όσοι και πάλι εκφράζαμε κάποιες επιφυλάξεις ήμασταν οι κακοί και οι εχθροί του Ναυπλίου.
Έτσι φτάσαμε στο σήμερα και επήλθε η κάποια λογική.
Λέω όμως τα εξής που πρέπει να γίνουν:
Από τώρα να γνωρίζουμε ποιες φιέστες θα σταματήσουν για να εξοικονομηθούν χρήματα για τη λειτουργία του Κολυμβητηρίου και τον χειμώνα.
Άμεσα να δούμε έστω και με ίδιους πόρους το θέμα των ηλιακών πάνω από το αναψυκτήριο του Κολυμβητηρίου
Να δούμε το θέμα της ΔΕΗ και τι πληρώνουμε για πάγια.
Να σταματήσουν τα "μαγαζάκια" στην πισίνα όπου κάποιοι οργανώνουν τμήματα ενηλίκων με χορούς στο νερό, ζούμπα σουίμινγκ, μπέιμπι σουίμινγκ (μωρά κάτω του έτους!!!). Όλα αυτά, εάν αποφασιστεί να συνεχίσουν, να γίνονται νόμιμα.  Να φορολογούνται τα ποσά. Να δηλώνονται τα εισοδήματα των "καταστηματαρχών". Να πληρώνονται ασφαλιστικές εισφορές. Να εισπράττει το αθλητικό κέντρο.

Και ένα τελευταίο.
Εγώ θα έλεγα μετά από όλα αυτά να είμαστε ταπεινοί. Τόσες γενιές κολυμβητών έβλεπαν το Κολυμβητήριο κλειστό.
Ομως εντάξει. Ας είναι.
Ευκαιρία είναι να πείτε εύγε και σε ένα έργο που αφορά το μέλλον και όχι μια φιέστα.
Αλλά μην κρύβεστε όταν υμνείτε. Να γνωρίζουμε ποιος λέει τι.



Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Μία φωτογραφία, ένα εκατομμύριο λέξεις



Τι να πει κάποιος περισσότερα απ΄όσα λέει ο φωτογραφικός φακός;
Αίσχος.
Το Ναύπλιο της χλιδής αλλά και της εγκατάλειψης.
Οποία κοροϊδία όλα αυτά τα περί σύγκρισης του Ναυπλίου με τις Κάννες.
Πως έχουν το θράσος και πανηγυρίζουν για τα σπουδαία επιτεύγματα και την αναβάθμιση του Ναυπλίου.
Και μας εμφανίζονται οι πούροι Πασόκοι του Αργους, που τώρα ευαγγελίζονται το δήθεν νέο, να υμνούν την δημοτική αρχή του Ναυπλίου, στην προσπάθειά τους να αντιπολιτευθούν τον δικό τους, τον Καμπόσο.
Και με ύφος χιλίων καρδιναλίων κατέβηκε στ΄Ανάπλι ο του βαθέος ΠΑΣΟΚ Κουρουμπλής να εγκαινιάσει τα μισθωμένα γραφεία του Λιμεναρχείου.
Εδώ, σε αυτό το κτήριο που αποτελεί ντροπή του Ναυπλίου σε ήθελα βρε Πασόκε Κουρουμπλή να κόψεις κορδέλες. Όχι στα εύκολα. Να νοικιάζει το κράτος γραφεία και να πανηγυρίζεις, μαζί με τους τρεις Γιάννηδες, τους βουλευτάδες του Ναυπλίου, και το κτηριο ντροπή να μας κοροϊδεύει όλους ασύστολα.
Σιγή ιχθύος και οι τρεις βουλευτές Γιάννηδες για το κτήριο αίσχος.
Δεν είναι ότι δεν έχουν δώσει λύση. Είναι ότι ούτε καν το παλεύουν το θέμα. Ούτε καν έχουν μία άποψη για το ποια χρήση πρέπει να δοθεί στο εξάμβλωμα. Ούτε καν αγωνίζονται για να γίνει μια μελέτη. Ούτε καν σκέπτονται τρόπους χρηματοδότησής της αποκατάστασής του.
Στα παλιά τους τα παπούτσια. Και είμαι λίαν επιεικής.
Κυβέρνηση, λέει, της "αριστεράς" και αφήνουν αυτό το δημόσιο κτήριο να ντροπιάζει όλους εμάς που ζούμε  στο Ναύπλιο της δήθεν χλίδας. Στο Ναύπλιο που έγινε "Μονακό", λέει.
Η οργή ξεχειλίζει για τους Γιάννηδες.
Θα το αντιλαμβανόμουν να μας πουν ότι προσπαθήσαμε, αλλά ...."η γραφειοκρατία..... η έλλειψη κονδυλίων......". Εδώ δεν έχουν καν ενεργοποιηθεί για το παραμικρό σε σχέση με αυτό το απαίσιο κατασκεύασμα.
Δεν θα ασχοληθώ με την σημερινή δημοτική αρχή των φιεστών.
Θα ασχοληθώ όμως με αυτούς τους τέως που θέλουν να γίνουν σωτήρες του μέλλοντός μας. Πάλι θα μας σώσουν.
Αλήθεια τι είχαν κάνει αυτοί για το κτήριο αυτό και όχι μόνο. Τι έκαναν για το παλιό Ξενία, για την κλειστή Πύλη του Σαγρέδου, για το Μπούρτζι, το Τελωνείο, το κτήριο στην Πλατείας Αγίου Γεωργίου, για το κτήριο Βίγκα, για τις Καπναποθήκες; Μην τρελαθούμε και τελείως ότι καταφτάνουν οι σωτήρες.

Τώρα η άποψή μου.
Διότι πάντοτε την λέω, όταν κριτικάρω σκληρά.
Πρώτα απ΄όλα θα έπρεπε για τέτοια  θέματα να φωνάξουμε κάποιους ειδικούς για να μας πουν τη  γνώμη τους και να προτείνουν λύσεις. Αρχιτέκτονες της περιοχής και παλαιούς Ναυπλιώτες, ανθρώπους των τεχνών, προσωπικότητες από τα μουσεία μας και άλλους. Και να γίνει και μια μεγάλη συζήτηση στην τοπική κοινωνία, όπου ο κάθε πολίτης θα μπορούσε να πει τη γνώμη του. Το ιδανικό θα ήταν να είχαμε ενεργές δημοτικές παρατάξεις που θα επεξεργαζόντουσαν προτάσεις. Και μετά το Δημοτικό Συμβούλιο θα αποφάσιζε.

Έχουμε τρεις δρόμους να διαχειριστούμε το χουντικό έκτρωμα.
Ο πρώτος είναι να γκρεμίσουμε το εξάμβλωμα. Πολλοί θα ήσαν υποστηρικτές μια τέτοιας άποψης. Και αν αυτή ήταν κυρίαρχη στην πόλη θα την καταλάβαινα και θα τη σεβόμουν. Αλλά προσωπικά δεν είμαι θιασώτης.

Αφού φτιάξανε το κτήριο αυτό εκείνη την εποχή θα πρέπει να δούμε πως θα το αξιοποιήσουμε.
Η μία λύση είναι να του δώσουμε ξανά την χρήση για την οποία κατασκευάστηκε. Γενιές ολόκληρες σαραντάρηδων, πενηντάρηδων και εξηντάρηδων έχουν όμορφες αναμνήσεις από τη λειτουργία του κτηρίου.
Beach Bar. Μπαράκι το βράδυ. Και εστιατόριο με φανταστική θέα ο πάνω όροφος. Θέσεις εργασίας θα δημιουργούντο. Μια άλλη όμορφη όψη του Ναυπλίου, έστω και χωρίς θαλαμηγούς θα προέκυπτε για ντόπιους και επισκέπτες. Αλλά και στο υποτιθέμενο ισόγειο του κτηρίου θα είχαμε τα Πάκμαν. Αχ αυτά τα Πάκμαν!!!! Σκεφτείτε έναν τέτοιο χώρο γεμάτο με Πάκμαν και άλλα  vintage ηλεκτρονικά των έιτιζ.  Και φλιπεράκια. Πραγματικά πολύχρωμα φλιπεράκια. Χαμός θα γινόταν. Έτσι πιστεύω. Μπορεί να είμαι ρομαντικός, αλλά έτσι πιστεύω. Κόσμος θα μαζευόταν στο Ναύπλιο μόνο και μόνο για τα πάκμαν του κτηρίου της Αρβανιτιάς. Κοροϊδέψτε με τώρα τρολάκια. Αλλά τουλάχιστον εγώ έχω το θάρρος της γνώμης μου. Και οραματίζομαι.

Η άλλη λύση είναι να εντάσσαμε το πανάσχημο κτήριο στη σύγχρονη πραγματικότητα  και να του δίναμε εξτρήμ χρήσεις. Χώροι για την Φιλαρμονική. Στουντιάκια για να κάνουν πρόβες τα νεανικά γκρουπάκια. Προβάδικο να γίνει. Και χώρος που τα βράδια θα παίζεται live μουσική. Και στον άλλο όροφο ένας εκθεσιακός χώρος σύγχρονης τέχνης για Αναπλιώτες και όχι μόνον καλλιτέχνες. Και έχουμε τέτοιους.
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα σε σπουδαίες Ευρωπαϊκές πόλεις, ακόμα και νεοκλασσικές, που πανάσχημα κτήρια εντάχθηκαν στην ζωή και την λειτουργία της κοινωνίας και έγιναν και εμβλήματα!!!

Τελείωσα το άρθρο μου. Αλλα και εσείς τελειωμένοι είστε με τους Γιάννηδες.
Λέω να ξανασυμμετάσχω ως υποψήφιος βουλευτής με ένα πολύ πολύ μικρό κόμμα που τώρα δημιουργείται. Μπορεί και να ξεπεράσω τους είκοσι ψήφους. Ευτυχής θα είμαι



Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Αποκομιδη σκουπιδιών. Είναι βρώμικη η πόλη;


Η πρώτη μου ανάρτηση ήταν στις 23-11-2008. Κοντεύουν δέκα χρόνια. Ήμουν νιος και γέρασα.
1284 αναρτήσεις έχω κάνει όλον αυτόν τον καιρό. Χαράς στο κουράγιο μου!!!  Και εις έτη πολλά δέσποτα!!!
Όμως ούτε σε μία από αυτές τις αναρτήσεις δεν έχω κάνει κριτική για τα σκουπίδια στους δρόμους και για αυτά που κάποιες φορές είναι αφημένα απέξω από τους κάδους.
Δεν μου αρέσει αυτή η κριτική και πράγματι, όπως έγραψε ο Δήμαρχος, είναι μια εύκολη και ανέξοδη κριτική. Και πιασάρικη θα έλεγα.

Ήταν πολύ πρωί ή μάλλον αργά το βράδυ αφού δεν είχε ξημερώσει ακόμα. Εγώ με τις βαλίτσες μου και με ένα πλατύ χαμόγελο ευτυχίας  στα χείλη μου πήγαινα προς το αεροδρόμιο για μακρινό ελκυστικό ταξείδι. Την ώρα που έφευγα βλέπω αυτούς τους ανθρώπους μέσα στη νύχτα να μαζεύουν τα σκουπίδια μου και τα σκουπίδια σου, Αναπλιώτη.
Σεβασμός. Μόνον σεβασμός στους ανθρώπους αυτούς.
Από τότε αποφάσισα ότι δεν θα προσβάλλω ποτέ αυτούς τους ανθρώπους ακόμα και όταν υπάρξουν και άσχημες καταστάσεις με τα σκουπίδια στην πόλη.

Δεν έχω κάνει  ποτέ κριτική και στους αρμόδιους επί της καθαριότητας Αντιδημάρχους. Όλους τους έβλεπα να τρέχουν πάνω κάτω, να προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο δυνατόν. Πέρασε πριν από δυο μήνες ο καρνάβαλος και από πίσω αυθωρεί και παραχρήμα ήταν η υπηρεσία καθαριότητας.
Δεν μπορώ να τους ψέξω, διότι γνωρίζω ότι εγώ δεν θα μπορούσε με τίποτα να κάνω αυτό που αυτοί επιχειρούν.

Και ο Έντι ήταν εξαιρετικός και ο Χρόνης πιο παλιά και οι άλλοι.
Βρε Έντι, τις ήθελες με δαύτους; Ανάγκη τους είχες; Ελα να μαζευτούμε και να οργανωθούμε για την πόλη και τα χωριά. Όρεξη έχεις και δεν τα κάνεις όλα αυτά για τα οποία πασχίζεις για την πάρτη σου.

Τον σημερινό αντιδήμαρχο επί της καθαριότητας δεν τον γνωρίζω προσωπικά. Ούτε καν χαιρετιόμαστε. Αλλά τον βλέπω και αυτόν να προσπαθεί για το καλύτερο για την πόλη και για να μένει το Ναύπλιο καθαρό.
Και εμείς οι πολίτες έχουμε την δικιά μας ευθύνη όταν η πόλη είναι βρώμικη.

Κριτικάρουν κάποιοι την κατάσταση με τα σκουπίδια στο λιμάνι τώρα που είχαμε  την έκθεση των σκαφών. Πράγματι κάποιες στιγμές τα σκουπίδια ξεχείλιζαν, αλλά εγώ τους έβλεπα, λόγω θέσης του σπιτιού μου, να προσπαθούν υπεράνθρωπα.

Αλλά εδώ δεν είμαι για να δίνω συγχαρίκια.
Είμαι για να πω και τη γνώμη για το πως θα καλυτερέψουν τα πράγματα.
Δεν φτάνει ο Κανονισμός Καθαριότητας που ετοίμασε ο Αντιδήμαρχος Καχριμάνης. Άποψή μου είναι ότι μπορεί να είναι καλά δομημένος ο Κανονισμός αυτός, όμως χρειάζεται μια διαφορετική λογική και πολιτική για τα σκουπίδια για να βελτιωθεί η κατάσταση. Διότι μπορεί μεν οι άνθρωποι να ξυπνούν πολύ πριν από εμένα και να προσπαθούν υπεράνθρωπα, όμως δυστυχώς οι προσπάθειές τους θα είναι εν πολλοίς ατελέσφορες αν δεν υπάρξει ένα διαφορετικό πλάνο και σχέδιο.

Πρώτα και κύρια πρέπει να υπάρξει η συμμετοχή του πολίτη στην προσπάθεια να παραμείνει καθαρή η πόλη. Χωρίς την βοήθεια του κατοίκου και του επιχειρηματία, καλό αποτέλεσμα δεν μπορεί να υπάρξει. Αν αφήνουμε τα σκουπίδια όποτε γουστάρουμε και ανεξέλεγκτα, αν δεν κάνουμε ανακύκλωση δεν πα ναναι και ο Εντι αντιδήμαρχος. Η εικόνα κάποιες στιγμές θα είναι τραγική.

Αλλά για να υπάρξει η συμμετοχή και η βοήθεια του δημότη, πρέπει και αυτός να γνωρίζει ότι η προσπάθεια που θα κάνει θα φέρει αποτέλεσμα. Αλλιώς συναίνεση και συμμετοχή είναι όνειρο άπιαστο. Και ποτέ ο δημότης δεν θα συμμετάσχει ολόψυχα για μια καθαρή πόλη όταν ξέρει ότι τα σκουπίδια του οδηγούνται σε μία διπλανή παραλία. Αν δεν αλλάξει αυτό, αποτέλεσμα δεν θα έχουμε. Αλλά και η ανακύκλωση δεν θα έχει επιτυχία όταν ουδείς  έχει ενημερώσει τον πολίτη για το αποτέλεσμα της προσπάθειας που κάνει. Πόσα ανακυκλώσαμε; Τι εισπράξαμε; Ποιο το όφελος; Τι έργο έγινε από το όφελος αυτό;

Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αποκομιδή των σκουπιδιών. Πουθενά στον προηγμένο κόσμο δεν περνάει το σκουπιδιάρικο κάθε μέρα ή και δυο φορές τη μέρα. Οι πολίτες είναι αναγκασμένοι να κρατάνε τα σκουπίδια τους μέσα στο σπίτι τους και να τα βγάζουν δύο ή τρεις φορές τη βδομάδα μία συγκεκριμένη ώρα. Αλλιώς την πάτησαν άγρια.
Σε άλλες πόλεις έχουν προμηθευτεί τους βυθιζόμενους μεγάλους κάδους. Είναι σκέτη τρέλα να μαζεύουν τα σκουπίδια μικρά αγροτικά αυτοκίνητα και να τα τρέχουν πάνω κάτω στην Καραθώνα.
Οι βυθιζόμενοι κάδοι έχουν τσιπάκι και ενημερώνουν όταν έχουν γεμίσει  για να μην γίνονται άσκοπα δρομολόγια.
Σε άλλες πόλεις έχει οργανωθεί η ανακύκλωση στην πηγή. Διαχωρισμός από το νοικοκυριό. Εδώ, όπως και σε όλη την Ελλάδα, η αστειότης των μπλε κάδων.
Σε άλλες πόλεις έχουν μοιρασθεί κομποστοποιητές για τη μείωση του όγκου των σκουπιδιών και την παραγωγή λιπάσματος. Εδώ απατηλά όνειρα αυτά.
Υπάρχουν και οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Δεν είναι δυνατόν οι κάδοι να είναι ορθάνοιχτοι. Δεν είναι δυνατόν να μην έχουν όλοι ποδαράκι για να ανοίγουν και να κλείνουν.
Και υπάρχει και ακόμα μία λεπτομέρεια που κάνει την μεγάλη διαφορά. Πρέπει να οργανωθεί η υπηρεσία καθαριότητας με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι ευνοημένες μερικές μόνον περιοχές του Δήμου και άλλες να είναι αφημένες στη μοίρα τους.
Άριστοι, όπως είπα, όλοι οι Αντιδήμαρχοι. Όμως είναι λάθος να πρέπει αυτοί να ειδοποιηθούν προσωπικά για τα όποια πεταμένα σκουπίδια. Πρέπει να σταματήσουν άμεσα τα κονέ
Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα αυτοποιημένο σύστημα ενημέρωσης της αρμόδιας υπηρεσίας είτε με τηλέφωνο, είτε με sms, είτε διαδικτυακά. Και η υπηρεσία να είναι υποχρεωμένη να απαντά στον δημότη. Αυτά θα κάνω. Έτσι γίνεται στην Βαρκελώνη και σε άλλες πόλεις. Μην μου πείτε ότι εδώ είναι Ελλάντα. Εδώ έχουμε αυτούς τους αιρετούς που ψηφίσαμε. Αυτή είναι η διαφορά μας

Τελειώνω τη σημερινή μου ανάρτηση με αυτό.
Ο Αντιδήμαρχος Καχριμάνης βρέθηκε αυτές τις μέρες στην αδελφή πόλη Μαρτινιάς της Γαλλίας. Εγώ θα ήθελα, πέρα από τις εορτές που έγιναν, να ζητούσε μια πλήρη ενημέρωση για τον τρόπο αποκομιδής των απορριμμάτων και την ανακύκλωση σε αυτή την πόλη. Και να ερχόταν αυτός να ενημερώσει για να βελτιωθεί η κατάσταση. Διότι εμένα δεν με ακούν. Με θεωρούν γκρινιάρη και ότι έχω άλλους σκοπούς. Ψηφοθηρικούς. Χαχα