Μόνος ολομόναχος




Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Η φορολόγηση του πλούτου

Περίπτωση πρώτη:  Γνωστός μου Ναυπλιώτης: Πρέπει να έχει αυξήσει την περιουσία του την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον δέκα εκατομμύρια. Αν βάλουμε και τους τόκους και την υπεραξία των ακινήτων που έχει αγοράσει θα μπορούσα εύκολα να πω ότι μόνον  κατά την εποχή του ευρώ, ο άνθρωπος έχει γίνει πλουσιότερος κατά 15 εκατομμύρια. Εργάσθηκε σκληρά και επειδή, λόγω της φύσης της δουλειάς του, δεν είχε τη δυνατότητα να φοροδιαφύγει, έχει φορολογηθεί στο 95% των κερδών του. Έχει πράγματι πληρώσει πολλά στο κράτος. Όμως εάν δεν υπήρχε η κατάσταση αυτή στην οικονομία με τα πάμπολλα δανεικά, είναι βέβαιο ότι δεν θα είχε αυξήσει την περιουσία του ούτε στο μισό. Σήμερα λόγω της κρίσης και της φύσης της δουλειάς του, αυτός ο πολύ πλούσιος Ναυπλιώτης, δεν πληρώνει ούτε το 10% των όσων πλήρωνε τα προηγούμενα χρόνια. Ζει μια πλούσια ζωή λόγω των παχιών αγελάδων των προηγούμενων χρόνων και σήμερα τα μέτρα δεν τον επηρεάζουν. Επαναλαμβάνω σήμερα πληρώνει λιγότερα απ΄ότι πριν και περιμένει τις νέες καλύτερες μέρες, όταν με τις πλάτες των πτωχών η οικονομία θα ανακάμψει.
Περίπτωση δεύτερη. Γνωστός μου Ναυπλιώτης: Πρέπει να έχει αυξήσει την περιουσία του την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον δέκα εκατομμύρια. Αν βάλουμε και τους τόκους και την υπεραξία των ακινήτων που έχει αγοράσει θα μπορούσα εύκολα να πω ότι μόνον την εποχή του ευρώ στην Ελλάδα, ο άνθρωπος έχει γίνει πλουσιότερος κατά 15 εκατομμύρια. Ό άνθρωπος αυτός πρέπει να έχει στείλει στο εξωτερικό, τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια, ενώ με μανία αγοράζει χρυσές λίρες. Λόγω της φύσης της δουλειάς του είχε τη δυνατότητα να φοροδιαφύγει, πράγμα που έκανε και δήλωσε το πολύ το 20% των ετήσιων εισοδημάτων του. Σήμερα έχει κάνει πάσο από την παρτίδα, δεν έχει εισοδήματα, ζει πάρα πολύ πλούσια στον πακτωλό που έχει δημιουργήσει και περιμένει εναγωνίως την επιτυχία της δεξιάς (Αλαβάνου, ΚΟΕ, Λαφαζάνη) για την επιστροφή στη δραχμή, ώστε να αγοράσει ως άλλος χιτλερικός μαυραγορίτης τις περιουσίες των απελπισμένων.
Τί λέω εγώ.
Θα πρέπει και οι δύο να πληρώσουν λόγω του πλούτου που δημιούργησαν τα τελευταία χρόνια.
Από τον έναν που δεν έχει φοροδιαφύγει θα μπορούσε το Κράτος να του πάρει ας πούμε το10% του πλούτου του, δηλαδή ενάμιση εκατομμύριο,αφού ο πλούτος αυτός δημιουργήθηκε λόγω της επίπλαστης Ελληνικής ευδαιμονίας με τα δανεικά. Ο άλλος ο φοροφυγάς θα πρέπει να βάλει γερά το χέρι στην τσέπη. Να δούμε πόσα έβγαλε στο εξωτερικό. Πόσα κινητά (σκάφη, αυτοκίνητα) και ακίνητα έχει στην Ελλάδα, πόσες καταθέσεις έχει εδώ και όλα αυτά να δεσμευθούν. Σε αυτόν τον κύριο το Ελληνικό Κράτος θα μπορούσε να του αφήσει το 10% (ενάμιση εκατομμύριο) και να του πάρει τα δέκα τρία και μισό. Πλέον η φοροδιαφυγή είναι ποινικό αδίκημα και θα μπορούσε να πιεσθεί να φέρει πίσω τα χρήματα.
Ξέρετε πόσες τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν;
Πραγματικά δεν αντιλαμβάνομαι δεξιούς, κεντρώους και τους ελάχιστους εναπομείναντες αριστερούς, που δεν κάνουν σημαία τους τη φορολόγηση του πλούτου, αντί την αύξηση της φορολόγησης των εισοδημάτων.

1 σχόλιο: