Μόνος ολομόναχος




Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Έχασα μια προθεσμία. Άυπνος εγώ. Ομως αυτοί; Κοιμούνται ησύχως;


ΘΕΜΑ ΠΡΩΤΟ
Ένα τεράστιο ποσό που αφορά εισφορά σε χρήμα για την ένταξη στο σχέδιο πόλης "λησμόνησαν"  επί πάρα πολλά χρόνια οι υπεύθυνοι  να βεβαιώσουν σε βάρος του Ιερού Ναού της Ευαγγελίστριας και η απαίτηση του Δήμου αποσβέστηκε (παραγράφηκε), λόγω παρόδου της προθεσμίας!!!!!!
Ερώτημα είναι αν "λησμονήθηκαν" και άλλες τέτοιες απαιτήσεις του Δήμου κατά ιδιωτών
Παρ΄όλα αυτά και παρά την απόσβεση της απαίτησης, ο Δήμος μας βεβαίωσε έστω και εκπρόθεσμα την σε βάρος του Ιερού Ναού οφειλή του.
Η Ευαγγελίστρια, ως εικός,  προσέφυγε στα Δικαστήρια κατά της βεβαίωσης αυτής και δικαιώθηκε σε πρώτο βαθμό.
Για το εάν ο Δήμος μας θα  ασκούσε έφεση κατά της απόφασης αυτής που έκρινε ότι ο Δήμος μας έχασε την προθεσμία να εισπράξει το παραδάκι έγινε μεγάλο θέμα. Συζητήθηκε η υπόθεση της άσκησης έφεσης στην αρμόδια Οικονομική Επιτροπή και μετά στο Δημοτικό Συμβούλιο και εν τέλει αποφασίστηκε να μην ασκηθεί ένδικο μέσο.
Η επιστημονική μου γνώμη επιβεβαιώθηκε πλήρως  από την απόφαση της Δικαιοσύνης σε πρώτο βαθμό.Από την πρώτη στιγμή είχα γνωμοδοτήσει ότι η απαίτηση είχε αποσβεσθεί.
Όμως εδώ τίθεται ένα τεραστίων διαστάσεων ζήτημα.
Ο Δήμος Ναυπλίου απώλεσε ένα τεράστιο ποσό εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, επειδή αδράνησε και έτσι αποσβέστηκε (παραγράφηκε) η απαίτησή του κατά του Ιερού Ναού.
Ο φάκελος έμεινε επί χρόνια κρυμμένος στα συρτάρια.
Έλεγχος για το εάν βεβαιώθηκαν όλα τα ποσά από την εισφορά σε χρήμα φαίνεται ότι δεν υπήρξε.
Άραγε δεν ευθύνονται  κάποιοι αιρετοί που επί τόσα χρόνια όλοι σφύριζαν αδιάφορα;

ΘΕΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ
Ο συμπολίτης μας και παλαιός αντιδήμαρχος Μάνος Περράκης με αλλεπάλληλες αναρτήσεις του αποκάλυψε και ανέδειξε το θέμα ότι ο Δήμος μας πλήρωσε ένα λίαν σεβαστό ποσό, πάνω από εκατό χιλιάδες ευρώ σε εργολάβο μετά από έκδοση απόφασης από την Δικαιοσύνη. Και μπήκε σε λεπτομέρειες για μια τουλάχιστον περίεργη υπόθεση.
Ο εργολάβος ισχυρίστηκε ότι πραγματοποίησε ένα μεγάλο έργο πληροφορικής για την ενοποίηση των στοιχείων των δημοτολογίων των παλαιών Καποδιστριακών Δήμων κατόπιν προφορικής συμφωνίας με τον Δήμο μας!!!!
Προφορική συμφωνία, χωρίς διαγωνισμό, χωρίς υπογραφές σε έγγραφα για έργο που ξεπερνούσε τις εκατό χιλιάδες ευρώ!!!!!
Όποιοι  γνωρίζουν έστω και στο ελάχιστο τα διαδικαστικά και τα γραφειοκρατικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλα αυτά περί δημοσίων έργων καταλαβαίνουν ότι αυτό που ισχυρίζεται η εταιρεία  είναι έξω από κάθε λογική.
Ο Δήμος μας αρνήθηκε την οφειλή του στο Δικαστήριο, όμως η απόφαση δικαίωσε τον εργολάβο και υποχρέωσε τον Δήμο μας να του τα σκάσει.
Αλλά η απόφαση αυτή ήταν σε πρώτο βαθμό. Μπορούσε να γίνει έφεση. Και η έφεση, γνώμη μου και αυτή,  είχε πολλές πιθανότητες να γίνει δεκτή.
Αλλά έφεση δεν ασκήθηκε. Δεν συζητήθηκε στην αρμόδια Οικονομική Επιτροπή. δεν συζητήθηκε στο δημοτικό Συμβούλιο, όπως έγινε για το θέμα της αποσβεσθείσης απαίτησης κατά της Ευαγγελίστριας. Στην περίπτωση της Ευαγγελίστριας το θέμα συζητήθηκε διεξοδικά παρότι οι πιθανότητες ευδοκίμησης της έφεσης ήσαν μηδενικές, ενώ στην περίπτωση αυτή του εργολάβου τίποτα δεν συζητήθηκε παρότι η επιτυχία μιας έφεσης θα ήταν μεγάλη και πάντως όχι μηδενική
Άραγε δεν φταίει κάποιος που έφεση δεν ασκήθηκε; Και που δεν συζητήθηκε καν για το εάν θα πρέπει να ασκηθεί ή ου;  Έτσι θα το περάσουμε στο ντούκου;

Το θέμα είναι σοβαρό. Είτε έχει δίκιο ο εργολάβος στον ισχυρισμό του ότι με προφορική συμφωνία του ανατέθηκε χωρίς έγγραφα, χωρίς υπογραφές, χωρίς διαγωνιστική διαδικασία ένα έργο ύψους εκατό χιλιάδων ευρώ και πλέον, όπερ είναι από μόνο του εξωφρενικό και μη σύμφωνο με τον νόμο, είτε δεν ανατέθηκε το έργο στον εργολάβο και επομένως, η αγωγή του δεν ήταν βάσιμη και έπρεπε ο Δήμος μας τουλάχιστον να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Δεν υπάρχει κάποιος που να αναλάβει ευθύνες για αυτά; Όλοι ανεύθυνοι είναι εκεί μέσα;

Αλλά έχω και κάτι ακόμα.
Πόσο διατεθειμένοι είναι οι αιρετοί εκπρόσωποί μας, οι νυν , αλλά και οι τέως, αλλά και οι διεκδικούντες αξιώματα να βοηθήσουν με όσα γνωρίζουν για να μην καταδικάζεται ο Δήμος μας να πληρώνει χρήματα που δεν οφείλει;
Εγώ προσωπικά δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι αιρετοί εκπρόσωποί μας ανέθεσαν με προφορική συμφωνία σε μία εταιρεία ένα έργο τόσο μεγάλου ύψους χωρίς να κάνουν διαγωνισμό και μετά να θέλησαν να της ρίξουν φέσι.
Μου προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι κανένας αιρετός δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο να καταθέσει με όρκο στο Ευαγγέλιο ή στην προσωπική του τιμή και αξιοπρέπεια ότι οι ισχυρισμοί του εργολάβου στο Δικαστήριο ήσαν ψευδείς και ότι συμφωνία δεν υπήρξε.
Και είναι αξιοπερίεργο ότι στην δίκη αυτή εμφανίσθηκε τέως ανώτερος υπάλληλος που κατέθεσε υπέρ της εταιρείας και βεβαίωσε ότι ο ίδιος και άλλοι δύο υπάλληλοι της ανέθεσαν το έργο!!!! Απίστευτα πράγματα.

Και όταν επιδόθηκε η απόφαση στο Δήμο τι έγινε; Λησμονήθηκε κάπου η απόφαση και δεν έφτασε στα αρμόδια όργανα; Νταξ. Ίσως να την πατούσε ο κάθε αιρετός αν συνέβη αυτό. Αλλά να μην δώσουν προσωπική παρουσία στο Δικαστήριο και να δικασθεί η υπόθεση χωρίς να καυαθέσει κάποιος μάρτυρας υπέρ του Δήμου;
Τι γίνεται ρε παιδιά;

Και κάτι ακόμα. Κάτι ακούω ότι και τέως αιρετοί κατέθεσαν κατά του Δήμου σε άλλη υπόθεση.
Βλέπω στο προσεχές μέλλον ωραία πράγματα ενόψει εκλογών. Κάτι μου λέγει ότι κάποιοι θα εκμεταλλευθούν αυτές τις όμορφες ένορκες καταθέσεις υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων για να πλήξουν τους αντιπάλους υποψηφίους. Και θα επικεντρωθούν εκεί τα θέματα και όχι στο μέλλον της πόλης

Τώρα όμως για σκεφτείτε και αυτό.
Ο ίδιος ο εργολάβος, με τους ίδιους ακριβώς ισχυρισμούς στράφηκε και κατά του Δήμου Επιδαύρου.
Και εκεί βγήκε απόφαση που δικαιώνει τον εργολάβο σε πρώτο βαθμό.
Όμως ο Δήμος Επιδαύρου άσκησε έφεση.
Δεν αδράνησε όπως ο Δήμος μας, που το έσκασε το παραδάκι στον εργολάβο.
Φανταστείτε τώρα τι τραγωδία θα είναι για τον δικό μας Δήμο να δικαιωθεί ο Δήμος Επιδαύρου στον δεύτερο βαθμό.

Ευθύνη βρε παιδιά.
Καμία ευθύνη;
Δεν ομιλώ για ποινικές ευθύνες. Δεν είμαι εγώ ο αρμόδιος.
Δεν ομιλώ ούτε καν για πολιτικές ευθύνες. Έτσι κι αλλιώς οι πολίτες δεν πρόκειται να τις αποδώσουν. Ψηφίζουν με άλλα κριτήρια.
Δεν αισθάνονται όμως καμία προσωπική ευθύνη μέσα τους;
Κοιμούνται ησύχως;
Δεν στριφογυρίζουν στον ύπνο τους;
Δεν τριβελίζονται που ο Δήμος μας απώλεσε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, διότι ξέχασαν να βεβαιώσουν το χρέος; Που πληρώσαμε μια κατοστάρα και πλέον διότι δεν κάναμε έφεση και δεν υποστηρίξαμε την υπόθεση με  προσωπική παρουσία στο Δικαστήριο αυτών που αποφάσιζαν τότε; Τι όνειρα βλέπουν που το Γηροκομείο μας χρωστάει οκτακόσια χιλιάρικα και πλέον και ο πρόεδρός του καταδικάσθηκε σε φυλάκιση για τα χρέη;

Εγώ, βρε παιδιά, μια φορά στα 35 χρόνια μου ως δικηγόρος, έχασα μια προθεσμία και κόντεψα να πεθάνω. Και η υπόθεση ήταν τελείως ασήμαντη.
Μάλλον κάτι τρέχει με εμένα που δεν  είμαι σαν αυτούς αλλά είμαι από τους άλλους.
Αυτοί μάλλον ενδιαφέρονται περισσότερο για την δημοσκόπηση που τρέχει αυτές τις μέρες για το ποιος έχει δημοφιλία.

Ξέχασα να σας πω παραπάνω. Και η ΔΕΥΑΝ υποχρεώθηκε να πληρώσει τον ίδιο εργολάβο. Και στην περίπτωση αυτή ο εργολάβος μίλησε για προφορικές συμφωνίες!!!!!
Α ναι...... Και η ΔΕΥΑΝ δεν κατέθεσε έφεση. Και ο Δήμος Ναυπλίου και η ΔΕΥΑΝ δεν κατέθεσαν εφέσεις. Ο Δήμος Επιδαύρου κατέθεσε
Ωραιότατα.

Ωχχχ. Δεν θα κοιμηθώ το βράδυ.
Θυμήθηκα την προθεσμία που έχασα πριν μια δεκαετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου