"Χωρίς το βασικό καράβι αντιμετωπίζουμε μεγάλα προβλήματα. Οι ψαράδες σταμάτησαν να ψαρεύουν αφού δεν μπορούν να στείλουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα αλιεύματα. Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους ή να μεταφέρουν ζώα. Ακόμα και στον τουρισμό έχουμε ακυρώσεις, καθώς δεν ξέρουμε πότε θα μπει πλοίο."
Το πρόβλημα της αδυναμίας μεταφοράς αμνοεριφίων από την Πάτμο στο σφαγείο της Λέρου (εκεί υπάρχει σφαγείο), ανέδειξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός.
Εξαγωγική εταιρεία στην Αργολίδα αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα με την μη επιστροφή του φόρου Προστιθέμενης Αξίας από πωλήσεις στο εξωτερικό.
Αλήθεια, δεν είναι μείζον ζήτημα η προστασία του ψαρά στον Αι Στράτη, του κτηνοτρόφου της Πάτμου, του παραγωγού μπύρας στην Αργολίδα, του μικροεπιχειρηματία τους τουριστικού τομέα; Πως μπορούμε να τους λησμονούμε και να θεωρούμε ότι πράξαμε το καθήκον μας μόνον με την επαναπρόσληψη κάποιων δημοσίων υπαλλήλων;
Αργοσβήνει, φίλοι μου, η παραγωγή στην Ελλάδα.Πεθαίνει η οικονομία. Εάν δεν είναι η βασική και μεγάλη κόκκινη γραμμή η προστασία του κτηνοτρόφου, του αλιέα, του εξαγωγέα, του επιχειρηματία του τουριστικού τομέα τότε κάπου το χάσαμε τελείως πατριώτες. Ακριβώς η ίδια πολιτική με πριν συνεχίζεται και σήμερα. Η προάσπιση των κόκκινων γραμμών από την τρόικα εσωτερικού (Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ) που βουλιάζει την χώρα και δεν δημιουργεί όραμα.
Ακούσατε κάτι συγκεκριμένο για παραγωγική ανασυγκρότηση; Είναι δυνατόν να μην κινητοποιούνται οι πάντες για να σωθεί η παραγωγή έστω σε ένα μικρό νησί; Γιατί να μην καταφέρουμε σε αυτό το μικρό νησί, αναπτύσσοντας πολλούς τομείς της οικονομίας, να πετύχουμε μηδενική ανεργία και να υπάρχει ζήτηση για επιπλέον απασχόληση και άνοιγμα νέων επιχειρήσεων; Είναι, κατά την ταπεινή μου γνώμη, κεφαλαιώδους σημασίας το ζήτημα να μπορούν οι τοπικές οικονομίες να αναπτύσσονται σε πολλούς διαφορετικούς τομείς και να μην στηρίζονται μόνον στον τουρισμό. Έτσι από τον ουρανό θα έλθει η ανάπτυξη; Δεν πρέπει να δούμε και τις μικροοικονομίες σε κάθε τόπο χωριστά; Ασχολούμαστε συνέχεια και με έναν αόριστο τρόπο και με μεγάλα λόγια με το γενικόλογο "παραγωγική ανασυγκρότηση" και με το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) και αδιαφορούμε παντελώς για τον Ακαθάριστο Τοπικό Προϊόν (ΑΤΠ), που στο κάτω κάτω της γραφής αποτελεί έναν από τους προσθετέους όρους για να υπολογισθεί το γενικό άθροισμα.
Και δυστυχώς όλες οι προσπάθειές μας και ενέργειες ήσαν και είναι ακόμα η προστασία των πελατών και η υπεράσπιση των ιδεοληψιών μας. Οι γνωστές δηλαδή κόκκινες γραμμές της προηγούμενης Κυβέρνησης που είναι σχεδόν απαράλλακτες και σήμερα.
Για να προστατέψουμε λοιπόν τους γνωστούς πελάτες, θεωρούσαμε ότι ορθόν είναι να επιβάλλουμε άδικους, ισοπεδωτικούς φόρους.
Ουδείς βάζει στο τραπέζι την άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, με την παράλληλη θέσπιση φόρου ακίνητης περιουσίας υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Καμία απολύτως αντίρρηση δεν θα είχε γι΄αυτό η τρόικα, αφού το οικονομικό αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο. Αλλά πλέον ο φόρος δεν θα ήταν οριζόντιος. Θα εναπόκειτο πλέον στον κάθε Δήμο χωριστά να βάλει τον φόρο που πρέπει και να τον κατανείμει σε ιδιοκτήτες, να μην κάνει σπατάλες για να μειώνει τους φόρους, να εισπράξει ποσά, να κάνει έργα και δράσεις, να αναβαθμίσει τις πόλεις και τα χωριά, να δουν οι πολίτες άμεση ανταπόδοση των ποσών που πληρώνουν, να είναι υπόλογες οι δημοτικές αρχές στους πολίτες, να απαιτούν οι κάτοικοι να έχουν λόγο στο που θα πάνε τα χρήματά τους. Αυτό εγώ ονομάζω ποιοτική αναβάθμιση και σωστή εφαρμογή ενός προοδευτικού φόρου που θα επιβάρυνε αυτούς που έχουν περιουσία σε σχέση με τους ακτήμονες.
Αλλά και με τον ΦΠΑ, που είναι τώρα το θέμα των ημερών; Τι είναι ετούτο πάλι; Με ποια ακριβώς πυξίδα και με ποια προοπτική και στόχο πάνε να τον αλλάξουν; Μόνον για να εισπράξουν περισσότερα και να κλείσουν τρύπες; Αυτό δεν οδηγεί πουθενά Είναι γνωστό ότι ένας ισοπεδωτικός έμμεσος φόρος είναι ο πλέον άδικος για τα μεσαία και φτωχά κοινωνικά στρώματα. Αλλά με αυτό ως δεδομένο θα μπορούσαμε να στοχεύσουμε για να πετύχουμε συγκεκριμένα πράγματα. Και το βασικό επιμένω είναι ένα. Η ενίσχυση της παραγωγής στην Ελλάδα για να ενισχυθούν τα εισοδήματα, να μειωθεί η ανεργία, χωρίς να επιβαρύνονται πολύ τα βασικά είδη που καταναλώνουν οι αδύναμοι. Και μόνον με την ενίσχυση της παραγωγής θα είναι δυνατόν να προστατευθούν μισθοί και συντάξεις. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, αφού τελείωσαν τα δανεικά για τον σκοπό αυτό. Τι συζητάμε; Γιατί παλεύουμε με ανεμόμυλους; Μα πως είναι δυνατόν να βγει η εξίσωση; Να θέλει η "πρώτη φορά αριστερά" να μειώσει τον ψηλό συντελεστή ΦΠΑ, όπου εν πολλοίς περιλαμβάνονται τα είδη πολυτελείας, εισαγόμενα κατά κύριο λόγο, και ταυτόχρονα να επιδιώκουν να εισπράξουν περισσότερα συνολικά έσοδα χωρίς να επιβαρυνθούν οι μεσαίες και χαμηλές εισοδηματικές ομάδες του πληθυσμού. Παλαβομάρα. Τι άλλο να πω; Μετά από παλινωδίες και μπαρουφολογίες, ότι ο ΦΠΑ δεν θα αυξηθεί πουθενά πέραν από κάποιο είδος που κανείς καταναλωτής δεν θα το αντιληφθεί για να κοροϊδέψουμε του κουτόφραγκους, φτάσαμε τελικά να εξειδικεύσουμε τη δημιουργική ασάφεια με απίθανες και μη λογικές σαφήνειες. Πως θα το έβλεπα εγώ; Ας αυξήσουμε τον ψηλό φορολογικό συντελεστή για να πετύχουμε περισσότερα έσοδα. Ας μετατάξουμε σε πιο ψηλούς συντελεστές τις κατηγορίες των ειδών που τα εισάγουμε. Ας κρατήσουμε σε πολύ χαμηλό φορολογικό συντελεστή τα βασικά είδη διατροφής, αλλά και όλα όσα παράγουμε εδώ. Ας είναι σε πολύ χαμηλό συντελεστή τα ψάρια που αλιεύει ο ψαράς στον Αι Στράτη και ας αυξήσουμε τον συντελεστή στα κατεψυγμένα αλιεύματα που μας έρχονται από τους ωκεανούς και που μας τα πουλάνε οι μεγάλες πολυεθνικές. Έτσι θα αυξήσουμε τα φορολογικά έσοδα και ταυτόχρονα θα δώσουμε και την βοήθεια στις τοπικές οικονομίες. Ας αυξήσουμε τον ΦΠΑ στα αυτοκίνητα και ας τον μειώσουμε στον τομέα των επίπλων, αφού έχουμε αρκετές ντόπιες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο αυτό. Ας κρατήσουμε χαμηλά τον ΦΠΑ στον τουρισμό, που αφορά Ελληνικές επιχειρήσεις, και ας εξομοιώσουμε τον φόρο σε όλη την χώρα. Διότι δεν μπορεί ένα ξενοδοχείο στην νησί Ερεικούσα (Ελληνικό νησί είναι κι αυτό το απομονωμένο) να πληρώνει περισσότερο ΦΠΑ από ένα πολυτελέστατο της Μυκόνου. Ας δώσουμε ένα τέλος στους παραλογισμούς. Και ας βοηθήσουμε τις πραγματικές ανάγκες των Αιστρατιτών και των Ερεικουσιάνων. Να ενισχυθούν όλα τα άγονα νησιά με χίλιους δυο άλλους τρόπους. Για να μην παύσει η συγκοινωνία και να βελτιωθεί η ζωή των μόνιμων κατοίκων. Για να ενισχυθεί ο πληθυσμός στη νησιωτική Ελλάδα. Και να μειωθεί αντίστοιχα ο πληθυσμός της Αττικής Και κυρίως να δώσουμε αέρα στην τοπική παραγωγή της υπαίθρου.
Και μιας και μιλάμε για ψαράδες. Πρώτη προτεραιότητα εγώ θα έβαζα στον Αργολικό κόλπο να υλοποιηθεί επιτέλους το σχέδιο για τη δημιουργία περιοχής απολύτου προστασίας για την αναπαραγωγή ψαριών, που ήδη έχει χωροθετηθεί από παλαιά. Την χωροθετήσανε και την ξεχάσανε. Αχρηστοι οι παλαιότεροι, ανίδεοι οι τωρινοί. Αυτά είναι τα σημαντικά. Γίνονται όλα αυτά σε όλο τον κόσμο με τη δημιουργία nurseries-fish hatcheries (εκκολαπτήρια) για την αύξηση των αλιευτικών αποθεμάτων. Για να αυξηθούν οι ποσότητες που αλιεύουν οι επαγγελματίες ψαράδες, με παράλληλη πάταξη της παράνομης αλιείας. Για να μεγαλώσει το εισόδημά τους καταβάλλοντας όχι πολλούς φόρους. Και να μπουν και νέοι άνθρωποι στο επάγγελμα. Και να αυξηθούν τα έσοδα όλων όσων ασχολούνται σε παράλληλους τομείς με αυτόν της αλιείας.
Αυτά είναι ανάσες αξιοπρέπειας.
Όλα τα αντίθετα που βιώνουμε είναι για κομματικές σκοπιμότητες