Μόνος ολομόναχος




Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Οι καραμπουζουκλήδες


Η Ελλαδάρα μας ήταν η μόνη χώρα της Ευρώπης, όπου το Ακαθάριστο Εθνικό προϊόν εκτοξευόταν στα ύψη, ενώ  την ίδια στιγμή η παραγωγική βάση της χώρας βυθιζόταν. Ήταν η μόνη χώρα του κόσμου ολάκερου με τέτοια δυσθεώρητα τριπλά ελλείμματα (ισοζυγίου συναλλαγών, δημοσίων οικονομικών και παραγωγικότητας), μαζί με ένα κολοσσιαίο δημόσιο χρέος.
Ακόμα και σήμερα δεν έχουμε ως πολίτες συνειδητοποιήσει  ότι η χώρα έπεσε έξω λόγω πολιτικών δεκαετιών και όχι λόγω των πολιτικών της τελευταίας τετραετίας.

Δεν υπάρχει άλλη χώρα στην Ευρώπη που να δίνουν δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις ευρωεκλογές. Παντού αλλού ψηφίζουν για ευρωβουλευτές και μόνον. Μόνον εδώ ψηφίζουμε για "σταθερότητα" και για "να φύγουν". Όλοι οι άλλοι Ευρωπαίοι είναι ξενερωτίκλες και μόνον εμείς είμαστε μάγκες και καραμπουζουκλήδες, που ψηφίζουμε για να παραμείνουν στην εξουσία αυτοί που μας κυβερνούν ή για να τους δώσουν μια κλωτσιά για να πάνε στον αγύριστο. Στην Αγγλία  ένα εθνικιστικό κόμμα πήγε πολύ καλά στις ευρωεκλογές που έγιναν χθες και βγήκε πρώτο. Όμως ουδείς δίνει ιδιαίτερη σημασία σε αυτό και ουδείς θέτει θέμα σταθερότητας της δικομματικής Κυβέρνησης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εάν θέλετε μάλιστα μπορείτε σήμερα να βάλετε στοίχημα, το κατά πόσον το κόμμα αυτό, που ήλθε πρώτο στις ευρωεκλογές, θα βγάλει έστω έναν βουλευτή στις επόμενες Εθνικές για τους Βρετανούς εκλογές και έτσι να διπλασιάσετε τα χρήματά σας. Τόση σημασία έχουν εκεί οι ευρωεκλογές. Αλλά είπαμε. Εδώ είμαστε καραμπουζουκλήδες και σκίζουμε και κατασπαράσσουμε και διαλύουμε τον αντίπαλο.


Εδώ μας είπαν και το τρομερό και αμίμητο. Ότι η επιλογή μας ακόμα και για το ποιόν τοπάρχη θα ψηφίσουμε σε ένα χωριό θα έχει δημοψηφισματικό χαρακτήρα ("τρεις κάλπες μία ψήφος") και η ψήφος μας  για τον τοπάρχη της άνω Αγριλίτσας θα έχει σημασία για  "να φύγουν" οι κακοί.


Δεν υπάρχει άλλη χώρα στην Ευρώπη που  οι εκλογές, ακόμα και οι Εθνικές, να θέτουν στους πολίτες τέτοια διχαστικά διλήμματα. Χρόνια τώρα είμασταν οι καραμπουζουκλήδες που ακολουθούσαμε τα κόμματα και τους απαράδεκτους πολιτικούς, που προσπαθούσαν να μας χωρίσουν. Και τσιμπάγαμε τόσα χρόνια. Μπλε και πράσινα καφενεία. Η επάρατος δεξιά. Φως και σκότος. Πατριώτες και ανθέλληνες. Ελληνες και Εαμοβούλγαροι. Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά. Πράκτορες της Ιντέλιτζενς Σέρβις και της Σι Αϊ Εϊ. Και τα διλήμματα αυτά συνεχίζονται και σήμερα. και απ΄ότι φαίνεται τσιμπάμε ακόμα. Και δημιουργούνται, παρ΄ότι πτωχεύσαμε, νέοι δικομματισμοί και νέες διαιρέσεις του λαού.

Ακόμα και σήμερα δεν έχουμε αντιληφθεί ότι βασικό αίτιο που πέσαμε στην ξέρα ήταν ο αχαλίνωτος λαϊκισμός. Δώστε τροφή και θεάματα στο λαό. Οι πολιτικοί θα έπρεπε να επανεκλεγούν. Γιατί να δυσαρεστήσουμε το λαό; Ποιος ενδιαφερόταν το ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό στην τελική; Πράσινος λαϊκισμός. Μπλε λαϊκισμός. Και από πίσω οι κοκκινορόζ σιγοντάριζαν. Και μαζί όλοι οι συνδικαλιστές μας, που έχουν προσχωρήσει ομαδικά πλέον στο Σύριζα. Και εμείς οι καραμπουζουκλήδες τρεφόμαστε ακόμα και σήμερα από τον άκρατο λαϊκισμό. Δεν είναι μόνον ότι η αξιωματική αντιπολίτευση λέει ναι σε κάθε λογικό, παράλογο ή απίθανο αίτημα. Εμφανίσθηκε και ο Αντώνης χθες να λαϊκίσει αισχρά. Τρεις μέρες πριν από τις εκλογές, που να πάρει ο διάολος, άρχισε να υπόσχεται. Δεν του έφτασε ότι δεν κατάφερε να κάνει πράξη τους λαϊκισμούς και τις υποσχέσεις των Ζαππείων. Υποσχέθηκε χθες επτακόσιες τόσες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Πάρτε κόζμε. Για όλους έχουμε. Όχι μόνον για τους Μεσσήνιους. Για να καλυφθούν από Μεσσήνιους και μόνον οι επτακόσιες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας που μας υποσχέθηκε ο Αντώνης, θα πρέπει να ξεκινήσουν εργασία και τα Μεσσηνιακά βρέφη και τα έμβρυα και όλοι οι εξωγήινοι που θα κατέβουν στη Μεσσηνία και θα καταγραφούν στους ειδικούς Μεσσηνιακούς εκλογικούς καταλόγους των έλιενς.

Σε όλη την Ευρώπη η αριστερά δίνει μια τεράστια σημασία στην κοινωνική αξία της εργασίας. Μόνον στην Ελλάδα ο αριστερός λόγος δίνει προτεραιότητα στην ανακούφιση των αδύναμων στρωμάτων, χωρίς να συνδέει την κοινωνική ευαισθησία με άλλες αξίες, όπως ο εθελοντισμός, η αξία της εργασίας, η κοινωνική αλληλεγγύη.

Σε όλη την Ευρώπη έχουν μεγάλη πέραση το ακροδεξιά, εθνικιστικά και αντιευρωπαϊκά κόμματα. Μόνον στην Ελλάδα η τάση αυτή είναι έντονη και στον αριστερό λεγόμενο προοδευτικό χώρο.  Στην Ευρώπη όποιος μιλάει κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι κατά κύριο λόγο υπερδεξιός, εθνικίσταρος, ρατσιστής. Στην Ευρώπη οι αριστεροί ζητούν ενδυνάμωση των θεσμών, κοινωνική αλληλεγγύη, μείωση της ανεργίας, μεταφορά πόρων από τις πλεονασματικές χώρες στις ελλειμματικές, πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος που μειώνουν τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών, φορολόγηση τραπεζικών συναλλαγών. Ζητούν πολιτικές που τείνουν σε μια πιο ισχυρή Ευρώπη. Σε περισσότερη Ευρώπη. Όχι στη διάλυσή της. Μόνον στην Ελλάδα των κραμπουζουκλήδων υπάρχει τόσο έντονος αντιευρωπαϊκός λόγος στην αριστερά.

Μεθαύριο έχουμε εκλογές φίλοι μου.
Οπως δεν έχω ποτέ ζητήσει να με ψηφίσετε, όποτε συμμετείχα σε εκλογική διαδικασία, έτσι και σήμερα σας λέω τι θα κάνω εγώ.
Ψηφίζω για τις ευρωεκλογές και όχι για τον Ελληνικό αυτισμό μας.
Ψηφίζω Ευρώπη και όχι αντιευρωπαϊσμό. Απορρίπτω τα υπερδεξιά εθνικιστικά, ρατσιστικά και ναζιστικά κόμματα. Απορρίπτω όλους τους αριστερούς που δεν θέλουν Ευρώπη και θεωρούν ότι έξω από αυτήν έχουμε περισσότερες δυνατότητες.
Ψηφίζω κατά του λαϊκισμού. Απορρίπτω Νέα Δημοκρατία και Σύριζα. Μου είναι αδιανόητο ότι ο οιοσδήποτε που στο παρελθόν είχε πιστέψει στα ιδανικά της ανανεωτικής αριστεράς μπορεί να υποστηρίξει σήμερα τα κακέκτυπα του πράσινου λαϊκισμού.
Ψηφίζω κατά των κομμάτων που βάζουν διλημματικά χαρακτηριστικά στην ψήφο μου.
Ψηφίζω κατά των κομμάτων που διχάζουν την κοινωνία αντί να προτείνουν πράγματα που την ενώνουν και την πάνε μπροστά σε προοδευτικούς δρόμους.
Ψηφίζω κόμματα που έχουν να προτείνουν συγκεκριμένες  Ευρωπαϊκές πολιτικές. Απορρίπτω το συμπαθές ποτάμι, που ψαρεύει σε θολά ευρωπαϊκά νερά και δεν μας λέει σε ποια ευρωομάδα θα ενταχθεί, πράγμα που για εμένα είναι πρωτεύον σε εκλογές που αφορούν σε ευρωπαϊκές πολιτικές.

Δεν είναι μόνη η ΔΗΜΑΡ που είναι ευρωπαϊκό κόμμα, είναι κατά του λαϊκισμού, κατά των διχαστικών λογικών, υπέρ προοδευτικών ευρωπαϊκών λύσεων στα προβλήματά μας. Δεν είναι μόνη η ΔΗΜΑΡ που συνδέει την προστασία των αδύναμων στρωμάτων και με άλλες αξίες. Υπάρχουν και άλλα κόμματα με τα χαρακτηριστικά αυτά.
Θα επιλέξω όμως ΔΗΜΑΡ από τα κόμματα αυτά για ένα βασικό λόγο.
Διότι πρέπει να επιβραβευθεί κατά τη γνώμη μου διότι είχε το θάρρος να αναλάβει τις ευθύνες της στην πιο κρίσιμη μετά τον εμφύλιο στιγμή της νεώτερης ιστορίας της Ελλάδας. Τη στιγμή που η χώρα κατέρρεε και δεν ήταν δυνατόν να οδηγηθεί σε τρίτες εκλογές (όποιος δεν το πιστεύει αυτό είτε δεν έχει γνώση των πραγματικών δεδομένων είτε είναι.......) η ΔΗΜΑΡ έκανε το μεγάλο βήμα. Έβαλε πλάτη για να σωθεί η χώρα. Η όποια αβεβαιότητα για μία ακόμα μέρα θα οδηγούσε σε πλήρη κατάρρευση το τραπεζικό σύστημα. Σε καταβύθιση της αγοράς. Σε κατακρήμνιση του τουρισμού. Σε άτακτη χρεοκοπία. Στην επαναφορά σε εθνικό νόμισμα. Σε πληθωρισμούς δυσθεώρητους που θα κατέστρεφαν τα λαϊκά στρώματα και θα ευνοούσαν ελάχιστους επιτήδειους. Σε πλήρη αποδιοργάνωση του εξαγωγικού τομέα της οικονομίας. Σε μαζική φυγή κεφαλαίων. Οποιος πιστεύει ότι μετά την κατάρρευση η αριστερά θα είχε καλύτερες δυνατότητες να κυβερνήσει έναν ρημαγμένο τόπο είναι απλά πολιτικά αστοιχείωτος.
Η μικρή ΔΗΜΑΡ είχε το θάρρος τότε και έβαλε πλάτη. Ήταν η, κατά την ταπεινή μου γνώμη,  πιο σπουδαία στιγμή της αριστεράς στην Ελλάδα κατά τις τελευταίες δεκαετίες και ας λένε οι περισσότεροι τα αντίθετα.
Έκανε η ΔΗΜΑΡ  πολλά λάθη έκτοτε. Όμως εγώ θεωρώ υποχρέωσή μου να επιβραβεύσω τη στιγμή εκείνη. Και εάν δεν την επιβραβεύσουμε, τότε οι συναινέσεις και οι συγκλίσεις αύριο, είτε με Σύριζα είτε με ΝΔ θα είναι ακόμα πιο δύσκολες. Και η χώρα και ο λαός ακόμα πιο διχασμένος.
Και η χώρα μας έχει ανάγκη όλων αυτών που είναι υπέρ του διαλόγου, των συγκλίσεων και των συναινέσεων.
Και βέβαια θεωρώ υποχρέωσή μου  να στηρίξω τους ελάχιστους αυτούς που ακολουθούν σήμερα τη σπουδαία παρακαταθήκη που μας άφησε ο Λεωνίδας. Και αυτόν ελάχιστοι τότε τον ακολουθούσαν στις αντιδημοφιλείς και για την εποχή εκείνη θέσεις του για αντιδικτατορική ενότητα του λαού.


Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Μία ψήφος για το Σίμο


Κάνοντας χθες τηλεοπτική περιπλάνηση (ζάπινγκ στα Ελληνικά), έπεσα πάνω σε μια τηλεοπτική συζήτηση (ντιμπέιτ στα Ελληνικά), στην οποία συμμετείχαν εκ μέρους της ΝΔ ο Χατζηδάκης, εκ μέρους του Σύριζα ο Παπαδημούλης και εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ ο Ανδρέας Παπαδόπουλος. Σε κάποια στιγμή ρωτάει ο Παπαδημούλης τον Χατζηδάκη: "Τι θα κάνετε στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στο Βόλο, όπου η εκλογική μάχη δίνεται μεταξύ Μπέου και του υποψήφιου του Σύριζα;" (δεν θυμάμαι το όνομα του υποψηφίου και βαριέμαι να κάνω αναζήτηση στο διαδίκτυο (σέρτς στο ίντερνετ στα Ελληνικά)). Ο Χατζηδάκης σε πλήρη αμηχανία δεν απάντησε. Παρενέβη αμέσως ο Ανδρέας και απερίφραστα δήλωσε ότι οι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ και όχι τον Μπέο, εισπράττοντας την επιδοκιμασία του Παπαδημούλη. Πολύ σωστά τα είπε, χωρίς δισταγμούς ο Ανδρέας της ΔΗΜΑΡ. Εγώ βέβαια θα ήθελα να ακούσω και από τον Παπαδημούλη και από όλο τον Σύριζα να δώσουν μια ξεκάθαρη απάντηση στο εάν θεωρούν ότι οι πολίτες πρέπει στο δεύτερο γύρο  να προτιμήσουν τον Μπουτάρη σε σχέση με τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, τον Τσιλιμίγκα της κεντροαριστεράς σε σχέση με τον Αγοραστό για την Περιφέρεια της Θεσσαλίας ή τους κεντροαριστερούς υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες σε εκατοντάδες άλλες περιπτώσεις, που οι συριζέοι υποψήφιοι έμειναν εκτός μάχης. Προβλέπω ότι ο Σύριζα με το απαράδεκτο και διχαστικό κεντρικό σύνθημά τους "η εμείς ή αυτοί" και "Σύριζα ή Μέρκελ", δεν πρόκειται να υποστηρίξει κανέναν που να μην είναι στο "εμείς" τους. Αυτή είναι η λογική τους. Όλοι όσοι είναι στο εμείς είναι οι καλοί και όλοι οι υπόλοιποι, αποτελούν το απόλυτο κακό.
Εγώ όμως δεν θα πάρω από τη λογική αυτή.
Έχουμε δεύτερο γύρο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στον οποίο αναμετρώνται ο Τατούλης και ο Βουδούρης.
Το λευκό πάντοτε αποτελούσε την τελευταία επιλογή μου.
Έτσι και τώρα. Θα πρέπει λοιπόν να επιλέξω, εάν θέλω να είμαι ευθύς, μεταξύ των δύο. Ισορροπίες εγώ δεν κρατάω, δεν με αφορούν και τις απεχθάνομαι μετά βδελυγμίας. Είμαι ελεύθερος να επιλέγω και καμία σκοπιμότητα (ούτε κομματική ούτε άλλους είδους)  θα μου απαγορέψει  να λέω ανοιχτά την άποψή μου.
Στο δίλημμα Τατούλης ή Βουδούρης απαντώ με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο.
ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΒΟΥΔΟΥΡΗ.  
Η επιλογή μου αυτή βασίζεται σε πολλούς και διάφορους λόγους.
Και λέω επίσης το εξής. Θα πάω με ενθουσιασμό να ρίξω στην κάλπη (αφού αποκολλήσω την αυτοκόλλητη ταινία στο φάκελο) το ψηφοδέλτιο αυτό, εάν ο Βουδούρης βγει και πει με απερίφραστο και κατηγορηματικό τρόπο, ότι πρέπει οι Πελοποννήσιοι να ψηφίσουν με αυτοδιοικητικά κριτήρια. Εάν όμως  θελήσουν να προσμετρήσουν την ψήφο μου στα δημοψηφιστικά τους διλήμματα και στα απαράδεκτα κεντρικά τους συνθήματα, τότε και πάλι Βουδούρη μεν θα ψηφίσω, αλλά με κρύα καρδιά.
Και μία ατάκα για την ψήφο μου υπέρ Βουδούρη.
Έχω ζήσει μαγικές στιγμές στο Σίμο στην Ελαφόνησο, όταν ακόμα λίγοι τον γνώριζαν και ελάχιστοι βουτούσαν στα εκπληκτικά γαλάζια νερά αυτής της εκπληκτικής παραλίας. Ψηφίζω Βουδούρη, διότι γνωρίζω ότι εάν εκλεγεί θα αγωνισθεί για να σωθούν οι αναμνήσεις μου. Όχι ακέραιες, αφού τόσα χρόνια, ελάχιστοι εναντιώθηκαν στα μικροσυμφέροντα που λυμαίνονται και καταστρέφουν λίγο- λίγο τις παραλίες μας (και το Σίμο), αλλά πάντως αυτό το μνημείο της φύσης δεν πρέπει να γίνει λάφυρο κερδοσκοπικών κεφαλαίων.



Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

"Διασπαστές" οι αλλοπροτασίτες;


Έχω ακούσει τα εξής:
"Η άλλη πρόταση έχει ευθύνη που δεν συνεργάσθηκε με την "αύρα"."
"Είσαστε διασπαστές"
"Τι παριστάνετε τόσα χρόνια που κατεβαίνετε στις εκλογές;"
"Δεν θέλετε την εξουσία και το παίζετε μοναχικοί εκ του ασφαλούς"
"Μέλη της άλλης πρότασης στηρίζουν την τρόικα, το ΔΝΤ, την πολιτική της Μέρκελ"
"Παλαιά μέλη της άλλης πρότασης στήριξαν την τριμερή συγκυβέρνηση"

Θα τα έχετε ακούσει και εσείς όλα αυτά.
Για τα τελευταία απίθανα το μόνο που θα μπορούσα να πω είναι ότι μόλις πριν από 30 μέρες με τον πιο επίσημο τρόπο η αύρα ζητούσε στήριξη από το κόμμα της δημοκρατικής αριστεράς που συμμετείχε στην τριμερή συγκυβέρνηση. Εάν η συνεργασία γινόταν, όπως έγινε σε άλλους Δήμους (π.χ.  στη Ρόδο) τότε τι θα έλεγαν; Τότε οι σημερινοί "κακοί" θα γινόντουσαν αθώες περιστερές μέσα στην αυρική κολυμβήθρα του Σιλωάμ;
Αντιπαρέρχομαι λοιπόν αυτά και πηγαίνω κατευθείαν στο θέμα των συνεργασιών και το ποιος είναι διασπαστής.
Είναι παντελώς αστείο να θεωρείται η παράταξη της "άλλης πρότασης" ότι είναι κατά των συνεργασιών ή ότι διέσπασε κάποιο μέτωπο συνεργασίας. Και τούτο διότι οι συνεργασίες, οι συμφωνίες, η συνεύρεση, ο διάλογος είναι ακριβώς η πεμπτουσία της λειτουργίας της άλλης πρότασης.
Είναι η παράταξη που έχει ανοιχτή τις αγκάλες της σε κάθε δημοκράτη προοδευτικό πολίτη, από όποιο κομματικό χώρο και αν προέρχεται. Επιζητά την δική του άποψη και θέση και μέσα από συζήτηση και διάλογο να βρεθούν προοδευτικές συνισταμένες πάνω σε πολιτικές για την πόλη και τα χωριά. Δεν αποκλείει κανέναν. Μόνον με τους γνωστούς παράγοντες που κινούνται από ιδιοτελή κριτήρια δεν μπορούμε να βρούμε κοινή γλώσσα. Τρανή απόδειξη του γεγονότος αυτού είναι ότι ο επικεφαλής της άλλης πρότασης στις προηγούμενες εκλογές είχε παλαιότερα εκλεγεί με  αντίπαλο συνδυασμό και μετά είχε μεταπηδήσει σε καθαρά Πασοκικό Νομαρχιακό συνδυασμό, πριν ενταχθεί στην άλλη πρόταση. Όχι μόνον έγινε δεκτός από την άλλη πρόταση, αλλά και ηγήθηκε ενός ωραίου και καλού αγώνα στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Σημερινά μέλη της Αύρας και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με το συνδυασμό αυτό ήσαν ενεργά και πολύ καλά μέλη της άλλης πρότασης και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με την παράταξή μας στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές. Ακόμα και ο σημερινός επικεφαλής της αύρας ήταν και αυτός υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την Πρωτοβουλία Δημοτών Ναυπλίου. Όλοι αυτοί όχι μόνον ήσαν ευπρόσδεκτοι στην παράταξη, αλλά ουσιαστικά έπαιζαν και τον κυρίαρχο ρόλο στα τεκταινόμενά της την τελευταία τριετία. Ουδείς τους έδιωξε από την παράταξη. Αντιθέτως. Ξαναλέω. Είναι μέσα στο DNA της άλλης πρότασης  οι συνεργασίες και οι συναινέσεις.
Μόνοι τους για τους δικούς τους κομματικούς λόγους αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την άλλη πρόταση και να δημιουργήσουν με άλλους συντρόφους τους την αύρα. Αυτοί θέλησαν να διασπάσουν την άλλη πρόταση. Μόνοι τους ανέδειξαν τον επικεφαλής της παράταξης και αφού έπραξαν όλα αυτά, αποφάσισαν να ζητήσουν πλέον την υποταγή (έτσι την ονομάζω και έτσι είναι) της άλλης πρότασης στα κελεύσματά τους, θεωρώντας ότι πλέον είχαμε αδυναμία να συμμετάσχουμε στις εκλογές.
Στη σημείο όμως αυτό έθιξαν ένα άλλο καίριο κομμάτι του πολύ εσώτερου "είναι" της άλλης πρότασης. Ότι δεν είναι διατεθειμένη από την φύση της να καπελώνεται από κομματικούς μηχανισμούς. Δεν αντελήφθησαν (οι νέοι ηγέτες της αυρας) ότι εκτός από τη συνεργατικότητα και η αυτονομία από κέντρα εξουσίας, παράγοντες και κόμματα είναι η ουσία της ύπαρξής της άλλης πρότασης. Εάν υποκύπταμε και προσχωρούσαμε σε μία καθαρά κομματική παράταξη που ήδη είχε πάρει πολύ καίριες αποφάσεις, έξω από τις διαδικασίες της άλλης πρότασης, όπως το ποιος θα είναι ο επικεφαλής, τότε απλά δεν θα είμασταν άλλη πρόταση. Θα είχαμε καταντήσει η χειρότερη μετάλλαξή της.
Ας θυμίσω λοιπόν τις εκλογές του 1990. Ένας πανίσχυρος ενιαίος Συνασπισμός, στον οποίο τότε βασική συνιστώσα του ήταν και το ΚΚΕ, συνεργάζεται με το κλυδωνιζόμεο από τα τότε σκάνδαλα, αλλά επίσης πανίσχυρο ακόμα ΠΑΣΟΚ. Και η μικρή πρωτοεμφανιζόμενη αυτόνομη, συνεργατική στην ουσία (και όχι σε επίπεδο κομμάτων) Πρωτοβουλία Δημοτών Ναυπλίου, έδωσε τον προεκλογικό αγώνα κόντρα στον παντοδύναμο Τσούρνο και την "παλλαϊκή" συνεργασία ΚΚΕ, ΕΑΡ, "ανανεωτών",Πασόκων, Κεντρώων. Και τότε "διασπαστές" μας αποκαλούσαν. Αλλά εκλέξαμε δημοτικό σύμβουλο. Δεν θελήσαμε να υπακούσουμε στις κομματικές επιταγές. Και είμασταν πιτσιρίκια τότε.
Δικαιωθήκαμε; Το μόνο που μπορώ να σας πω ότι την αντιπολίτευση στην αυταρχική θητεία Τσούρνου εμείς την κάναμε.
Αυτά.
Εγώ δεν ιδρώνω με τον όρο διασπαστές και με το ερώτημα τι ζητάμε τόσα χρόνια.
Για τα νέα παιδιά που εντάχθηκαν τώρα στην άλλη πρόταση τα γράφω αυτά σήμερα, τελευταία μέρα του προεκλογικού αγώνα.


Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Με τσίμπησαν και ξύπνησα.

Κόλωσα στην πολύ ωραία χθεσινή βραδιά της άλλης πρότασης να εκφωνήσω τον λόγο που είχα ετοιμάσει.
Θα σας τον γράψω όμως εδώ:
"Αγαπητοί φίλοι
Πριν τριάμιση χρόνια κατά την προεκλογική περίοδο η άλλη πρόταση έφθασε σε κατάσταση απόγνωσης.
Ο τότε επικεφαλής της αποχώρησε και η συμμετοχή της στις εκλογές φαινόταν αδύνατη.
Τότε  μπήκε μπροστά μια νέα κοπέλα και φώναξε δυνατά. "Θα το πάρω επάνω μου".
Το προσπαθήσαμε όλοι μαζί να μπορέσουμε να την εκλέξουμε δημοτική σύμβουλο.
Το πρώτο αποτέλεσμα το βράδυ των εκλογών που έφθασε στα γραφεία μας ήταν από το Χέλι. Περιμέναμε δύο ψήφους και τελικά στην κάλπη βρέθηκαν 103. Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας.  Άρχισαν να καταφθάνουν ένα- ένα τα τμήματα. Ο κόσμος με μαζικό τρόπο ψήφιζε άλλη πρόταση και Μαργαρίτα για Δήμαρχο.
Το ταξείδι πλέον που είχε ξεκινήσει πριν από τόσα χρόνια έμπαινε στην πιο δύσκολη καμπή του.
Έπρεπε πλέον να αποδείξουμε ότι αυτά που λέγαμε μπορούσαν να γίνουν πράξη.
Μου έλαχε εμένα φίλοι μου, σε αυτή την ωραία σημερινή βραδιά να κάνω έναν μικρό απολογισμό του τι πετύχαμε τα τρία τελευταία χρόνια.
Η θητεία μας συνέπεσε με την μεγαλύτερη οικονομική κρίση που έχει περάσει ο τόπος και έτσι αρκετά από αυτά που είπαμε δεν υλοποιήθηκαν.
Κάναμε όμως πολλά. Τα περισσότερα από αυτά δεν χρειάσθηκαν χρήματα ή οι δαπάνες δεν ήταν μεγάλες.
Μηδενίσαμε τις αμοιβές συμβούλων και μειώσαμε εθελοντικά τις αμοιβές των αιρετών και τα ποσά που εξοικονομήσαμε τα δώσαμε για κοινωνική πολιτική
Στέλνουμε στα σπίτια των ανθρώπων με μεγάλες ανάγκες συσσίτια, ώστε να μην είναι αναγκασμένοι να στέκονται στις ουρές.
Με την ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών ήδη ιδρύσαμε παραρτήματα του ΚΑΠΗ στα τέσσερα μεγάλα χωριά και προχωράμε.
Συντονίσαμε τη δράση όλων των φορέων που ασχολούνται με την κοινωνική πολιτική.
Από πέρσι έγιναν τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης του Κολυμβητηρίου και εφέτος η πισίνα δεν έκλεισε το χειμώνα.
Εδώ και δύο έτη έχει δημιουργηθεί σύγχρονη μαρίνα (αγκυροβόλιο τουριστικών σκαφών) στο χώρο από το Πί μέχρι την οδό Σωφρόνη
Πριν από λίγους μήνες έγιναν τα έργα εκβάθυνσης του λιμανιού και πλέον όλα τα κρουαζιερόπλοια δένουν στο λιμάνι με αποτέλεσμα οι επιβάτες να περιδιαβαίνουν περισσότερες ώρες την πόλη.
Το πρόγραμμα ανακύκλωση στην πηγή προχωράει με καλούς ρυθμούς. Μήνα με το μήνα το ποσοστό των οικιακών αποβλήτων που ανακυκλώνεται αυξάνεται. Ήδη ανακυκλώνουμε το 40% και συνεχίζουμε.
Μοιράστηκαν χιλιάδες κομποστοποιητές σε όλες τις μονοκατοικίες του Ναυπλίου και των χωριών. Προχωράμε στο πρόγραμμα τοποθέτησης κομποστοποιητών και σε πολυκατοικίες.
Κεντρικοί οδικοί άξονες απέκτησαν ποδηλατόδρομους.
Μπήκε τάξη στην ανεξέλεγκτη κατάληψη πεζοδρομίων και στις αυθαίρετες κατασκευές σε κοινόχρηστους χώρους. Οι επαγγελματίες γκρίνιαξαν, αλλά τελικά αντιλήφθηκαν ότι η καλή εικόνα του Ναυπλίου τους ωφελεί.
Σε κάθε νοικοκυριό πηγαίνει πλέον ασφαλές νερό από τη Λέρνα.
Ιδρύθηκε ο ενιαίος φορέας διαχείρισης υδάτων για όλο το Νομό.
Προχωρούν οι εργασίες διυλιστηρίου νερού στη Λέρνα.
Ο έλεγχος των απωλειών του νερού και η καταπολέμηση των κλοπών μας οδήγησε ώστε να μειώσουμε τους λογαριασμούς νερού που πληρώνουν τα ευπαθή νοικοκυριά.
Έγινε κανονισμός λειτουργίας των πεζοδρόμων και μπήκε τάξη στο χάος.
Με παρέμβαση του Δήμου έχει επέλθει σχετική ισορροπία στις σχέσεις έντασης κατοίκων παλιάς πόλης και επιχειρηματιών.
Με παρέμβαση του ΔΟΠΠΑΤ συντονίσθηκαν επιτέλους όλοι οι πολιτιστικοί φορείς του Δήμου.
Για πρώτη φορά έγινε οικονομικός απολογισμός του φεστιβάλ κλασσικής μουσικής. Με πλήρη διαφάνεια των οικονομικών πετύχαμε για πρώτη φορά εφέτος κρατική χρηματοδότηση.
Λειτουργεί εκ νέου το σύστημα της "Ψηφιακής Ξενάγησης".
Το "Κοιτίδα" επανήλθε στο διαδίκτυο.
Η επιτροπή τουρισμού του Δήμου μας με συμμετοχή όλων των φορέων κατάφερε να  συντονίσει τη στοχευμένη τουριστική προβολή.
Η ένταξη των έργων της Καραθώνας στο ΕΣΠΑ, για τη δημιουργία αθλητικού πάρκου και κάμπινγκ και χώρων πολιτιστικών δραστηριοτήτων προχωρούν με γοργούς ρυθμούς. Ποιος ξέρει; Πιθανόν και η Καραθώνα να είχε παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ αν δεν είχαν γίνει οι δράσεις.
Και με εθελοντική εργασία προχωρούν τα έργα για τη δημιουργία πολιτιστικού μονοπατιού στη Ρόμβη.
Αποφασίσθηκε και ήδη μελετάται η δημιουργία εγκληματολογικού μουσείου στο Μπούρτζι, παράλληλα με τα έργα που γίνονται από το Υπουργείο Πολιτισμού για να σωθεί το μνημείο.
Σταδιακά υλοποιείται το σχέδιο να γίνει η παλιά πόλη του Ναυπλίου ένα ανοικτό μουσείο. Ήδη τοποθετήθηκαν πινακίδες  με τα ιστορικά στοιχεία σε όλα τα σημαντικά κτήρια του Ναυπλίου.
Το Τελωνείο του Ναυπλίου είναι πλέον ένα κόσμημα. Η λειτουργία μουσείου Τελωνείων και Λιμένων, αναβάθμισε όλη την περιοχή.
Είμαστε ευτυχείς για τη λειτουργία δημοτικού κυνοκομείου για τα αδέσποτα.
Η κατασκήνωση της Δημάρχου και πέντε δημοτικών συμβούλων έξω από το Υπουργείο μεταφορών για πέντε μερόνυχτα έφερε αποτελέσματα. Λειτουργεί και πάλι η σιδηροδρομική γραμμή Ναυπλίου Κορίνθου, μεταφέρει τουρίστες , εργαζόμενους και φοιτητές και είναι κερδοφόρα.
Ο Δήμος μας είναι αρωγός και συμμέτοχος σε όλες τις προσπάθειες του πανεπιστημίου και του ΠΛΙ.
Προχώρησαν τα έργα περιβάλλοντος χώρου στο Καστράκι της Ασίνης, παράλληλα με τα έργα της αρχαιολογίας και δημιουργήθηκε ένας εκπληκτικός αρχαιολογικός χώρος.
Επισκευάσθηκαν τα φωτιστικά του Παλαμηδιού.
Δόθηκαν κίνητρα σε καταστήματα του Ναυπλίου που πωλούν σε χαμηλή τιμή φυσικό χυμό από πορτοκάλια της Αργολίδας.
Η καμπάνια για την προώθηση του πορτοκαλιού της Αργολίδας σε συνεργασία με άλλους φορείς έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.
Το τουριστικό portal του Δήμου έχει μεγάλη επισκεψιμότητα και εξαιρετικά αποτελέσματα.
Το θέατρο στην πόλη ζει ξανά μέρες δόξας, με πολύ εθελοντική δουλειά, χορηγίες και με μικρή δημοτική επιχορήγηση.
Έγιναν σημαντικά έργα ηλεκτροφωτισμού, νησίδων και τοποθετήθηκαν σαμαράκια και κατά τα τελευταία χρόνια δεν είχαμε δυστυχήματα στο δρόμο ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων.
Ξεκινάει μετά από πιέσεις της δημοτικής αρχής το έργο που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις του Δήμου μας
Τοποθετήθηκαν υπόγειοι κάδοι για τα απορρίμματα.
Τα προαύλια στα σχολεία σε συνεργασία με φορείς, άνοιξαν και έγιναν κύτταρα για δραστηριότητες για τους νέους.
Ενταχθήκαμε σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα και καταργήθηκαν τα τροφεία σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς.
Το κτήριο της Αρβανιτιάς με λίγα χρήματα, μετατράπηκε σε χώρο για πρόβες για τις μπάντες και τα νεανικά μουσικά σχήματα.
Ξεκίνησαν τα έργα για την μετατροπή των καπναποθηκών σε δημοτικό σχολείο.
Έγιναν δημοτικά συμβούλια στις πρωτεύουσες των παλαιών Καποδιστριακών Δήμων με μεγάλη συμμετοχή κατοίκων, για συζήτηση θεμάτων που τους αφορούν.
Κάθε Δευτέρα απόγευμα η Δήμαρχος με επιτελείο δημοτικών συμβούλων, επισκέπτεται ένα χωριό και συμμετέχει σε ανοικτό διάλογο για τα προβλήματα του τόπου.
Τσιμπήστε με......"
Με τσίμπησαν και ξύπνησα.







Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

"Κρουαζιέρα το μεγάλο στοίχημα". Ποιό για να καταλάβουμε;


Ομολογουμένως δεν πίστευα ότι ο συνδυασμός "ΑΥΡΑ" θα μπορούσε να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα για το Δήμο μας.
Ήταν πολύ θετικό ότι το κατάφερε. Υπάρχουν πολύ καλά κεφάλαια στο πρόγραμμά τους, όπως αυτό του τουρισμού και της κοινωνικής πολιτικής. Περιέλαβαν ιδέες, σκέψεις και προτάσεις της "άλλης πρότασης", αλλά και αυτό ευχάριστο και θετικό είναι (θα σας μιλήσω αύριο για το πως ξεκίνησε να διατυπώνεται μία μοναδική στην Ελλάδα πρόταση που είχε περιλάβει η "άλλη πρόταση" στο πρόγραμμά της και που έχει αγωνισθεί γι΄αυτήν, η οποία περιλαμβάνεται, και ορθώς, και στο πρόγραμμα της αύρας.)
Αυτό όμως  που μου προξένησε εντύπωση στο πρόγραμμα του συνδυασμού αυτού, είναι ότι υπάρχει ένα ιδιαίτερο εκτενές κεφάλαιο για την κρουαζιέρα. Ενώ δεν υπάρχουν, και μάλλον λογικό για να μην καταστεί το πρόγραμμά τους πολύ ογκώδες, συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις για τις γειτονιές και τα χωριά, για την τοπική  συγκοινωνία, τα σχολειά, για τα προβλήματα της καρδιάς της πόλης που είναι το παραδοσιακό της τμήμα, δίδεται μεγάλος χώρος στο πρόγραμμα, ειδικά στην κρουαζιέρα, ενώ δεν γίνεται λεπτομερής ανάλυση των θεμάτων των άλλων μορφών τουρισμού (αθλητικού, εκκλησιαστικού, περιπατητικού, πολιτιστικού κλπ).
Λοιπόν τις θέσεις της αύρας για την κρουαζιέρα (και το λιμάνι) μπορείτε σε μια πιο αναλυτική μορφή τους να τις διαβάσετε εδώ. Κάντε σας παρακαλώ τον κόπο να αναγνώσετε το κείμενο και αν καταλάβατε τι θέλουν να πουν μάλλον περιττεύει να συνεχίσετε να διαβάζετε την δική μου ανάρτηση. Κάτι θα πρέπει να αντιληφθήκατε που το δικό μου πεπερασμένο μυαλό δεν καταλαβαίνει


Ξεκινώ λοιπόν:
Θεωρεί ο συγγραφέας του άρθρου  ότι κακώς έγινε η άρση του cambotage, αφού ισχυρίζεται ότι με αυτό τον τρόπο εκδιώχθηκαν οι Ελληνες ναυτικοί από την εργασία τους. Λέει επί λέξει το άρθρο: "Η αρχική απαίτηση για άρση του cabotage ( ουσιαστικά η δυνατότητα, εταιρείες με έδρα χώρες εκτός ΕΕ, να πραγματοποιούν κρουαζιέρες με αφετηρία ή τερματισμό ελληνικούς λιμένες επί''ίσοις όροις΄΄με τις εταιρείες χωρών της ΕΕ) έγινε δεκτή, από τις αρμόδιες αρχές, αφού υποσχόταν αύξηση εσόδων της τάξεως του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Τελικά οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις δεν επαληθεύτηκαν και η ελληνική ναυτιλία δέχτηκε ένα ακόμα μεγάλο πλήγμα αφού το συγκεκριμένο μέτρο( άρση του cabotage) σήμανε και την''εργασιακή εκδίωξη''των Ελλήνων ναυτεργατών από τα πλοία που πραγματοποιούσαν πλόες κρουαζιέρας στις Ελληνικές θάλασσες με ό,τι αυτό συνεπαγόταν για την''λαβωμένη''εθνική οικονομία. Έτσι επήλθε η απώλεια ενός σημαντικού οφέλους για την οικονομία της χώρας που θα προερχόταν από την κατανάλωση του εισοδήματος των ναυτεργατών αλλά και η ανάγκη για αναζήτηση πόρων ώστε να καλυφθεί το κενό που προκλήθηκε στο αντίστοιχο συνταξιοδοτικό τους φορέα ."
Είναι δεδομένο και αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, ότι για να καταστούν τα λιμάνια μας  τόποι έναρξης ή λήξης της κρουαζιέρας (home porting), ήταν αναγκαία η άρση του cambotage, αφού κανένας πολυεθνικός όμιλος που ελέγχουν απόλυτα  τις επιχειρήσεις κρουαζιέρας δεν θα επέλεγε ένα Ελληνικό λιμάνι ως home porting, εάν είχε τις δεσμεύσεις που προέβλεπε ο νόμος και που θα του μείωναν τα κέρδη. Κάλλιστα θα μπορούσε ο ιδιώτης να επιλέξει ως home porting ένα λιμάνι της Τουρκίας, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, του Ισραήλ. Επομένως εάν θέλουμε να είμαστε καθαροί στις απόψεις μας και να έχουμε επαφή με την λογική θα πρέπει να πούμε εάν συμφωνούμε με την άρση του cambotage που συνεπάγεται ότι ένα Ελληνικό λιμάνι θα έχει τη δυνατότητα να καταστεί home porting ή εάν θέλουμε την επαναφορά του cambotage, πράγμα που σημαίνει ότι Ελληνικά λιμάνια δεν θα είναι σημεία αφετηρίας ή λήξης της κρουαζιέρας, πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα αυξηθεί η απασχόληση για τους Ελληνες ναυτικούς (εγώ δεν το πιστεύω, αλλά αυτό είναι θέμα άλλης συζήτησης.)
Το λογικό λοιπόν θα ήταν  μετά τα παραπάνω να μας πουν από την αύρα ότι θεωρούν την επαναφορά του cambotage πιο σημαντική από το να καταστούν τα λιμάνια μας home porting, αφού έτσι πιστεύουν ότι προσατεύεται το εισόδημα των ναυτικών. Και όμως.  Αντιγράφω επί λέξει από το κείμενο της αύρας "Είναι αποδεκτό ότι το 'home porting''αποτελεί το ζητούμενο σε μια τέτοια δρατηριότητα αφού η τοπική κοινωνία αποκομίζει πολλαπλά οφέλη( διαμονή, μεταφορά επιβατών, διατροφή κ.α.)" Τώρα εάν εσείς καταλαβαίνετε τι προτείνουν; Διατήρηση του cambotage ή άρση του; "Ζητούμενο" το να γίνουν τα λιμάνια μας home porting και επαναφορά του cambotage; Πως θα γίνει αυτό το πολύ ωραίο και να ισχύσει εκ νέου το cambotage και να αυξηθεί η απασχόληση των ναυτικών και να καταστούν τα Ελληνικά λιμάνια home porting για την κρουαζιέρα, που όλα μαζί μόνον στα κεφάλια τους μπορούν να συμβούν. Και επειδή μάλλον καταλαβαίνουν ότι μπερδεύτηκαν, έχουν και την σαφέστατη  "πρότασή" τους για το cambotage λίγο πιο κάτω: "Η επανεκτίμηση του θέματος του cabotage και η παροχή κινήτρων για απάσχόληση στα κρουαζιερόπλοια των''εκδιοχθέντων''Ελλήνων ναυτικών, θα έδινε μια ώθηση στην παραπαίουσα από την ανεργία ναυτική εργασία με οφέλη που θα τα αποκόμιζε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και θα''διαχέονταν''και στην περιφέρεια." Τελικά δεν μας λένε εάν θα είναι υπέρ του cabotage ή όχι. Οι ωραίες και μαγικές λέξεις είναι "επανεκτίμηση του θέματος" δηλαδή ούτε έτσι, ούτε αλλιώς και η "παροχή κινήτρων για απασχόληση στην κρουαζιέρα". Δηλαδή για να μας εξηγήσουν καλύτερα: Για ποια ακριβώς κίνητρα ομιλούν; Θα επιδοτήσουν την εργασία των ναυτικών, δηλαδή με άλλα λόγια θα δώσουν χρήματα στους πολυεθνικούς ομίλους που ελέγχουν την βιομηχανία της κρουαζιέρας; Τι άλλα κίνητρα μπορεί να εννοούν για να καταλάβουμε και εμείς οι πτωχοί τω πνεύματι; Μήπως χωρίς να το αντιλαμβάνονται, κλείνουν το ματάκι στους μεγάλους παίκτες;
Αλλά για να πάμε και στο πιο σοβαρό θέμα του κατά πόσον η αύρα μας λέει ότι θέλει την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στο Ναύπλιο ή όχι.
Αντιγράφω επί λέξει, διαβάστε το σχετικό απόσπασμα και πείτε μου τι καταλαβαίνετε: "Η προσέλκυση των ενδιαφερομένων εταιρειών του κλάδου, κυρίως για homeporting, προϋποθέτει και υποτυπώδεις εγκαταστάσεις( χώρο υποδοχής-αναχώρησης, αναψυκτήρια, τουαλέτες κ.α.) Επιπλέον, η εφαρμογή του κώδικα ασφαλείας λιμένων που αποτελεί, απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει ένα λιμάνι ως προορισμός κρουαζιέρας, επιβάλει περαιτέρω''δέσμευση χώρων''και περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας. Τα παραπάνω θα περιορίσουν δραστικά το ζωτικό χώρο στάθμευσης και θα δημιουργήσουν συνθήκες ''κυκλοφοριακής ασφυξίας''αποτρέποντας την έλευση επισκεπτών που μέχρι τώρα συνέβαλλαν καθοριστικά στην τόνωση της τοπικής οικονομίας. Ενώ λοιπόν η πόλη''εισπράτει'' μποτιλιάρισμα και αποτροπή να την επισκεφτείς, το ζητούμενο είναι σε τι ωφελείται από μία τέτοιας μορφής κρουαζιέρα;" Διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά από την παράγραφο αυτή αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι λένε ότι δεν πρέπει να έχουμε κρουαζιερόπλοια στο Ναύπλιο, αφού θα δημιουργηθούν μύρια όσα προβλήματα. Αυτό δεν καταλαβαίνετε;
Ιδού όμως η αμέσως επόμενη παράγραφος: "Η κρουαζιέρα μπορεί να δώσει λύσεις τόσο στο Ναύπλιο όσο και στην πολύπαθη εθνική μας οικονομία." Εδώ μας λένε τώρα ότι την θέλουμε την κρουαζιέρα και ότι μπορεί να δώσει λύση και στο Ναύπλιο και στην εθνική οικονομία, έστω και αν δημιουργούνται τόσα προβλήματα. Συνεχίζουν προσπαθώντας να συνδέσουν τα ασύνδετα μεταξύ τους, ότι θέλουν ένα άλλο μοντέλο κρουαζιέρας αφού: "Το μοντέλο που εφαρμόσθηκε μέχρι τώρα δεν απέδωσε τα αναμενόμενα οφέλη τουλάχιστον στις τοπικές οικονομίες. Τα συνολικά κέρδη που αποκόμισαν πολύ συγκεκριμένοι κλάδοι και μόνο ( τουριστικοί πράκτορες, ιδιοκτήτες πούλμαν, επιχειρηματίες του λεγόμενου''κατευθυνόμενου τουρισμού'') σε καμία περίπτωση δεν ήταν τα αναμενόμενα αλλά ούτε και αντισταθμίζονται με τα ποσά που δαπανήθηκαν για να γίνουν τα λιμάνια''συμβατά''με την κρουαζιέρα( εκβανθύσεις, εγκαταστάσεις υποδοχής και ασφάλειας, εξωραϊσμός περιβάλλοντος χώρου κ.α.)"  Ωπα της.....Για να δούμε ποιο είναι το άλλο μοντέλο που θέλει η Αύρα; Να μην γίνονται καθόλου τα έργα, ώστε τα λιμάνια συμβατά με την κρουαζιέρα ή τα έργα όπως οι εκβαθύνσεις, οι εγκαταστάσεις υποδοχής και ασφάλειας κλπ, να μην γίνονται από το δημόσιο; Τι μας λένε ακριβώς για να καταλάβουμε; Μήπως και εδώ κλείνουν το μάτι για παραχώρηση του λιμανιού σε ιδιώτες;
Αλλά έχουν και αντίρρηση με το μοντέλο του τι εστί η επιχείρηση κρουαζιέρα. Μας λένε επί λέξει: "Η σύγχρονη προσέγγιση της κρουαζιέρας προβλέπει, το σύνολο των τουριστικών υπηρεσιών, να παρέχονται εντός του πλοίου εξασφαλίζοντας έτσι τα μέγιστα δυνατά κέρδη για την εταιρεία που την διεξάγει. Πόσο όμως μπορεί να επωφεληθεί το Ναύπλιο από μία τέτοιου τύπου κρουαζιέρα; Τί έχει να κερδίσει όταν απλά και μόνο οι''δια θαλάσσης επισκέπτες''κατεβαίνουν στο λιμάνι για να επιβιβασθούν αυτομάτως σε λεωφορεία με προορισμός συνήθως τους γειτονικούς αρχαιολογικούς χώρους(Μυκήνες, Τίρυνθα, Αρχ.Επίδαυρος)και επιστρέφοντας επιβιβάζονται στο πλοίο που αναχωρεί αμέσως;" Επιθυμούν δηλαδή ενός άλλου τύπου κρουαζιέρας για να ωφεληθεί το Ναύπλιο. Μα είμαστε σοβαροί; Αυτό ακριβώς που περιγράφουν είναι η λογική της κρουαζιέρας. Το σύνολο δηλαδή των τουριστικών υπηρεσιών, να παρέχονται εντός του πλοίου. Αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της κρουαζιέρας και για τον επιχειρηματία και για τον πελάτη, που θέλει την βολή του και όσο και να φωνασκεί η αύρα η μορφή αυτή δεν αλλάζει. Ας μας πει λοιπόν με ειλικρίνεια εάν επιθυμεί με αυτά τα δεδομένα την έλευση κρουαζιεροπλοίων στο Ναύπλιο, για να εκδράμουν οι επιβάτες με λεωφορεία και στη Νέα Τίρυνθα και στις Μυκήνες (γιατί όχι άλλωστε;). Παντού στο κόσμο και στην Ελλάδα αυτό δεν γίνεται; Στο Κατάκωλο δένουν τα κρουαζιερόπλοια για να επισκεφθούν οι επιβάτες την Ολυμπία. Στο Πειραιά για την Ακρόπολη. Στο Κουσάντασι για την Έφεσο. Στο Ηράκλειο για την Κνωσσό. Στη Χάιφα για τα Ιεροσόλυμα. Μα θα έλθουν οι της Αύρας να αλλάξουν τη λογική και να μας πουν ότι κακώς στέλνουν τους επιβάτες στα σπουδαία μνημεία της Ουνέσκο που βρίσκονται στην Αργολίδα; Στο χέρι του Ναυπλίου είναι να αναδείξει τα πλεονεκτήματά του για να κρατήσει τους τουρίστες κάποιες ώρες. Βέβαια έχουν και επ΄αυτού τη μαγική  λύση: "Η διαπραγμάτευση με τις εταιρείες κρουαζιέρας για την όσο το δυνατόν πιο πολύωρη παραμονή των τουριστών στην πόλη μας θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της κάθε δημοτικής αρχής. " Πόσο ωραία και απλά θα ήταν τα πράγματα εάν θα μπορούσαν όλα να λυθούν με διαπραγματεύσεις της δημοτικής αρχής με τις εταιρίες και έτσι  να μένει ο τουρίστας στην πόλη μας και να μην κάνει εκδρομές στα σημαντικά μνημεία της Unesco. Μα η δημοτική αρχή φταίει που δεν διαπραγματεύεται; Μα είμαστε σοβαροί;
Και έχουν έτοιμη και τη μαγική λύση για μην περιορισθούν οι θέσεις στάθμευσης με τη λειτουργία των συστημάτων ασφαλείας του λιμανιού, ώστε να μην μείνει κανείς παραπονεμένος. Εύκολα πράγματα: "Η διαμόρφωση νέου χώρου πάρκινγκ ώστε να αντικαταστήσει τις''απωλεσθείσες''θέσεις από την υποδοχή της κρουαζιέρας κρίνεται περισσότερο από επιβεβλημένη ώστε το Ναύπλιο να μην''εκδιώξει''τους επισκέπτες του, κυρίως από την πρωτεύουσα και από τις γύρω περιοχές, που τόσα χρόνια αποτελούσαν το κινητήριο μοχλό της τουριστικής του ανάπτυξης."Βρε πως δεν το σκέφτηκαν οι άλλες παρατάξεις. Ας φτιάξουμε ένα νέο χώρο στάθμευσης οχημάτων. Τώρα το που θα γίνει αυτό, προφανώς αποτελεί λεπτομέρεια.
Ακούμε  και μια ακόμα πρόταση από την αύρα για να έλθουν κρουαζιερόπλοια στο Ναύπλιο. "Η παροχή εκπτώσεων στις πάσης φύσεως λιμενικές παροχές είναι κάτι που δύναται να αποτελέσει αντισταθμιστικό όφελος για μία εταιρεία." Το εκπληκτικό!!! Δεν νομίζω ότι θα τολμούσε όποιο δεξιό σχήμα να προτείνει κάτι παρόμοιο. Ηδη τα λιμενικά τέλη είναι εξαιρετικά χαμηλά και τα έσοδα του λιμενικού ταμείου πολύ λίγα. Θέλει η αύρα  να τα μειώσει και άλλο. Πόσο θα τα μειώσει άραγε; Και άλλο δωράκι στους επιχειρηματίες. Τι να πω μετά και από αυτό
Και το αποκορύφωμα του άρθρου με τίτλο: "Κρουαζιέρα το μεγάλο στοίχημα", είναι η κατακλείδα του που ομιλεί για το εμπορικό λιμάνι: "Τέλος, η μεταφορά του εμπορικού λιμένα εντός των ορίων του υπάρχοντος δημοτικού Λιμενικού Ταμείου θα επιτρέψει την πιο ολοκληρωμένη διαμόρφωση του τουριστικού λιμένα αποτελώντας έτσι η πόλη μας έναν ελκυστικό προορισμό όπου δεν θα συγχέονται ετερόκλητες λιμενικές δραστηριότητες. Οι δύο αυτές δραστηριότητες,εμπορική και τουριστική, είναι ουσιαστικά ασύμβατες μεταξύ τους και η ταυτόχρονη παρουσία τους λειτουργεί αποτρεπτικά για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας.Και Φαντάζομαι ότι ήθελαν να πουν να μεταφερθεί το εμπορικό λιμάνι εκτός των ορίων του υπάρχοντος δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και όχι εντός, όπως γράφουν. Τώρα το που θα πάει το εμπορικό λιμάνι (εάν πράγματα προτείνουν να φύγει) είναι και κάτι που δεν μας διευκρινίζουν. Μα σοβαρά προτείνουν, εάν προτείνουν (διότι ουδείς καταλαβαίνει με σιγουριά) την απομάκρυνση του εμπορικού λιμανιού από την πόλη; Και έχουν συζητήσει πάνω στο θέμα αυτό και έχουν συμφωνήσει; Μένω ενεός.
Τα θέματα είναι πολύ απλά
Θέλουμε ή δεν θέλουμε τα έργα στο λιμάνι για να μπορούν να δένουν τα κρουαζιερόπλοια. Εγώ λέω ότι τα θέλουμε.
Θέλουμε τα έργα να γίνου από δημοτικό φορέα και όχι από ιδιώτες. Εγώ λέω ναι στο να γίνουν από το Λιμενικό Ταμείο.
Θέλουμε τα κρουαζιερόπλοια με τη λογική που έχουν στο Ναύπλιο; Εγώ λέω ότι τα θέλουμε έστω και αν οι υπηρεσίες είναι all inclusive. Η πόλη και η περιοχή έχει να κερδίσει.
Χρειάζονται τα έργα στο χερσαίο τμήμα του λιμανιού; Εγώ λέω ναι, αλλά να δούμε πως η όχληση θα είναι μικρότερη και σε κάποια απόσταση από το τουριστικό τμήμα της πόλης.
Θέλουμε μαρίνα; Εγώ λέω ναι αλλά όχι έτσι όπως σχεδιάζεται και να γίνει στη βόρεια προβλήτα.
Θέλουμε εμπορική δραστηριότητα στο λιμάνι; Εγώ λέω ναι αλλά να την απομακρύνουμε στην ανατολική προβλήτα και όσο το δυνατόν μακρύτερα.
Θέλουμε σκάλα αλιευτική; Λέω ναι και θα μπορούσε να γίνει εκεί που σχεδιάζουν να φτιάξουν τη μαρίνα.
Θέλουμε αύξηση των εσόδων του λιμανιού; Εγώ λέω ναι, πράγμα που θα επιτευχθεί εάν προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες. Ναι στην αύξηση των εσόδων και των λιμανιάτικων. Όχι στη μείωσή τους.
Θέλουμε να παραμένουν οι τουρίστες στην πόλη του Ναυπλίου; Εγώ λέω ναι, αλλά αυτό θα επιτευχθεί μόνον εάν η πόλη μας οργανωθεί και προσφέρει ανταγωνιστικές υπηρεσίες. Με διαπραγματεύσεις μεταξύ δημοτικής αρχής και επιχειρηματιών τίποτα δεν γίνεται

.

Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Για τη μαρίνα του Ναυπλίου. Δεν μπορώ να πω ότι δεν χαίρομαι.




Ομολογώ ότι χαίρομαι που οι κάποτε  όλως περιθωριακές απόψεις μου για τον τόπο στον οποίο πρέπει να γίνει η μαρίνα αποκτούν όλο και περισσότερους οπαδούς και αρχίζουν να γίνονται αποδεκτές. Όλο και περισσότεροι αποδέχονται πλέον μετά την έκθεση των σκαφών, ότι ο σωστός χώρος για να δημιουργηθεί, είναι μπροστά από την παλιά πόλη. Και ότι τελικά δεν απαιτούνται εκατομμύρια και ΣΔΙΤ για να δημιουργηθεί ένα αγκυροβόλιο τουριστικών σκαφών για να ωφεληθεί το Ναύπλιο.
Χάσαμε όμως πάρα πολύ χρόνο με τις βλακώδεις λογικές των ιθυνόντων.
Ακόμα και σήμερα υπάρχουν υποψήφιοι που μας λένε για να θολώσουν τα νερά, ότι η μαρίνα του Ναυπλίου έτσι όπως έχει σχεδιασθεί με τα φαραωνικά έργα και μακρυά από το Ναύπλιο, δήθεν ξεκινάει να υλοποιείται.
Θυμίζω λοιπόν τι έλεγα στα αιρετικά μου εδώ και καιρό.
Έγραφα στις 23 Νοεμβρίου 2008 στην ανάρτησή μου με τίτλο "το λιμάνι της ταλαιπωρίας" μεταξύ των άλλων τα εξής: "Δεν μπορεί παρά να είναι αυτονόητο ότι μια μαρίνα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο κοντά στο ιστορικό κέντρο. Έτσι θα δημιουργηθεί μια πολύ καλύτερη σχέση του επισκέπτη, ερασιτέχνη της θάλασσας, με την πόλη. Δεν είναι δυνατόν να τον οδηγήσουμε μακρυά δίπλα στα αδρανή και στο εμπορικό λιμάνι. Είναι αδιανόητο να τοποθετήσουμε τα μικρά τουριστικά σκάφη μέσα στα διασταυρούμενα ηχητικά πυρά των κέντρων της παραλιακής και των μπαρ της Μπουμπουλίνας. Δεν μπορούμε στα σοβαρά να αναζητάμε τον καλό τουρισμό και ταυτόχρονα να τον ραίνουμε με άμμους και χώματα. Τι λέτε; Πιστεύετε σοβαρά ότι μια τέτοια μαρίνα θα γεμίσει από σκάφη; Ποιοι ηλίθιοι θα επισκεφθούν το λιμάνι της ταλαιπωρίας και τη ρύπανσης, που θα τους αφήσει ξύπνιους όλη τη νύκτα; Δεν είναι επίσης λογικό να επιζητάμε τη δημιουργία μιας μαρίνας που στην ουσία θα αποτελεί το χειμερινό «πάρκινγκ» των σκαφών των Αθηναίων, πράγμα που θα προσφέρει ελάχιστο όφελος για την πόλη και τεράστιο βάρος με τη μόλυνση του Αργολικού κόλπου. Ας επιδιώξουμε λοιπόν το πολύ απλό, την άριστη εξυπηρέτηση των διερχομένων σκαφών που θα επισκέπτονται την πόλη μας, πράγμα που θα δημιουργήσει ένα τεράστιο όφελος για όλους. Ο χώρος του λιμανιού μπροστά από τον Αμφιτρύωνα είναι ο κατάλληλος και με μια μικρή επένδυση είναι δυνατόν σε ελάχιστο χρόνο να έχουμε μία μαρίνα, που δεν θα μολύνει και που θα έχει όλες τις υποδομές να δεχθεί μικρά και μεγάλα τουριστικά σκάφη. Το καλοκαίρι του 2009 θα μπορούσε να είναι έτοιμη. Αντί λοιπόν να ακούμε τις μεγαλοστομίες που τόσα χρόνια δεν έχουν γίνει πραγματικότητα και που δεν θα προσφέρουν τα αναμενόμενα, ας κάνουμε τα λογικά και τα εύκολα με άμεσο όφελος για την πόλη" 
Έγραψα ξανά στις 3 Ιουλίου του 2012 στην ανάρτησή μου με τίτλο: "Κάθε λιμάνι και καημός" μεταξύ των άλλων τα εξής: "Χωροθετήθηκε η θέση της μαρίνας μακρυά από την πόλη, πέρα από το εμπορικό λιμάνι και συγκεκριμενοποιήθηκαν τα σχέδια της φαντασίας των μελετητών. Κτήρια χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, για τη δημιουργία ενός νέου εμπορικού κέντρου και σημείου διασκέδασης και λιμενικές εγκαταστάσεις κατάλληλες για χειμερινό πάρκινγκ σκαφών. Το όλο σχέδιο δεν είχε καμία σχέση με τη δημιουργία ενός οργανωμένου αγκυροβολίου τουριστικών σκαφών με άμεση σύνδεση με την πόλη, τη ζωή της, τα καταστήματα. Και βέβαια μετά το πολυτελέστατο και πανάκριβο σχέδιο, που δημοσιεύθηκε  στο ΦΕΚ πριν από τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, τα πάντα οδηγήθηκαν σε τέλμα. Πρότεινα και πίστευα ειλικρινά ότι θα ήταν δυνατόν το 2009 να είχαμε μια μαρίνα στο Ναύπλιο. Κανείς από τους αρμόδιους δεν με άκουσε. Οι πολίτες επέλεξαν και πάλι το δημοτικό σχήμα που προωθούσε τις πολυτελείς επενδύσεις, τα πανάκριβα έργα, τα αδύνατα στην πράξη ΣΔΙΤ. Έτσι τέσσερα χρόνια μετά, οργανωμένο αγκυροβόλιο τουριστικών σκαφών, είτε μπροστά από τον Αμφιτρύωνα, είτε από το Πί μέχρι την οδό Σωφρόνη δεν πρόκειται να έχουμε, αν δεν πάρουμε χαμπάρι, ότι το σχέδιο όχι μόνον δεν είναι ωφέλιμο, αλλά ούτε και δυνατό."
Έγραψα και στις 3 Αυγούστου 2012 στην ανάρτησή μου με τίτλο:" Τσίτσιο το λιμάνι φεύγει"
μεταξύ των άλλων τα εξής: "Μονίμως η άλλη πρόταση έλεγε ότι πρέπει με συγκεκριμένο σχέδιο να ετοιμάζονται ολοκληρωμένοι φάκελοι για υποβολή για χρηματοδότηση χρήσιμων έργων που θα δώσουν ανάσα στον τόπο και στον δοκιμαζόμενο Αναπλιώτη πολίτη.
Δεν εισακουσθήκαμε.
Και σήμερα επιβεβαιώνεται η άλλη πρόταση από την απάντηση του Υπουργού στο βουλευτή Αργολίδας Ανδριανό. Ένα από τα πιο σημαντικά  έργα που πρέπει να γίνουν στο Ναύπλιο και που θα μπορούσε να προσφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην τοπική οικονομία είναι η εκβάθυνση της εισόδου του λιμανιού ώστε να είναι δυνατή η πρόσδεση κρουαζιεροπλοίων. Οι πάντες αυτό προσδοκούν. Και όμως. Ο υπουργός απαντά ότι σήμερα δεν έχουμε καν εγκεκριμένη μελέτη προκειμένου να ολοκληρωθεί ο φάκελος για τη χρηματοδότηση του έργου. Ακόμα περιμένουμε τη σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων υπηρεσιών. Αβελτηρίες δεκαετίας και πλέον. Και τώρα τρέξτε ποδαράκια μου που έλεγε και ο Αστυνόμος Σαϊνης. Τσίτσιο το λιμάνι φεύγει, που έλεγε και ο Φράνκο. Λιμάνι γιοκ. Τη χάσαμε τη Μάλτα, όπως την είχε χάσει και ο Τούρκος κυβερνήτης του πολεμικού πλοίου, όπως αναφέρουν οι κακές γλώσσες.
Και να ήταν μόνον το λιμάνι....
Το Μπούρτζι;
Το Ενετικό κτήριο του Αγίου Γεωργίου;
Το Καστράκι στην Ασίνη (το τμήμα που αφορά το Δήμο μας);"
Και τώρα ξεκινάνε τα έργα μετά τις άρπα κόλλα μελέτες και μετά την παρέμβαση του Αντωνίου και πανηγυρίζουν κάποιοι, που τόσα έτη άφησαν ανεκμετάλλευτα τα κονδύλια.

Ξαναέγραψα και άρχισα να γίνομαι κουραστικός και στις 19 Ιουνίου 2013 στην ανάρτησή μου με τίτλο: "Για τον λιμένα τ΄ Αναπλιού Μια ιστορία από το μέλλον (2029) Ξεχνάω ρε γαμώτο, ξεχνάω....." μεταξύ των άλλων τα εξής: "Για πείτε μου εσείς που μας κυβερνάτε τόσα χρόνια και που σήμερα είστε με χαμόγελα επιτυχίας. Γιατί αποσιωπάτε το γεγονός ότι όλη η ιστορία με τη μελέτη της μαρίνας του Ναυπλίου και της χωροθέτησής της ήταν ένα τεράστιο φιάσκο που έμεινε στα χαρτιά, τα ωραία λόγια και τις όμορφες υποσχέσεις; Θα συμφωνήσετε Τάκη, Χρήστο, Δημήτρη, Σταύρο και όλοι εσείς που υποστηρίξατε το να γίνει μια μαρίνα με γιγαντιαίες χερσαίες εγκαταστάσεις και μακρυά από το τουριστική κομμάτι της πόλης μας, ότι η όλη ιστορία της μαρίνας ήταν μια μεγαλειώδης μπούρδα που ποτέ δεν θα υλοποιηθεί; Έχουμε έστω και σήμερα το θάρρος να αλλάξουμε τη χωροθέτηση και την όλη λογική του έργου  ώστε να φτιάξουμε ένα ωραίο αγκυροβόλιο για σκάφη, στα οποία θα παρέχουμε όλες τις ανέσεις, μέσα στο λιμάνι μπροστά από την παλιά πόλη, έτσι ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη οικονομική διασύνδεση των επισκεπτών με τις τουριστικές επιχειρήσεις;"

Μάλλιασε η γλώσσα μου φίλοι μου. Αλλά ήμουν η περιθωριακή φωνή. Και τώρα που όλοι έρχονται στα λόγια μου, τα ακούσαμε και από πάνω από πράσινο μεγαλοπαράγοντα, που μετακινήθηκε σε Τσούρνους και τώρα έγινε  φιλοαυρίτης, ότι εμείς δεν είπαμε τίποτα και ότι αυτός τα λέει σήμερα με στόμφο για να πάρει όλη τη δόξα. Τι να πω;
Θα αποφασίσουμε επιτέλους ότι έργα για μαρίνα έτσι όπως έχουν σχεδιασθεί δεν πρόκειται να γίνουν και ότι οι υποψήφιοι επομενομερίτες, σας δουλεύουν κανονικά;
Το τρομερό για να κλείσω είναι ότι η Αύρα στο πρόγραμμά της περιέλαβε και ένα ακατανόητο κεφάλαιο για την κρουαζιέρα (και για το λιμάνι). Αλλά για αυτό αναμείνατε στο ακουστικό σας. Θα σας τα πω το βραδάκι, εάν προλάβω και εάν έχω κέφι να γράψω.

Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Η γιορτή της μάνας σήμερα. Δημήτρη χρόνια πολλά.


Γιορτή της μητέρας σήμερα και λέω να σας πω μια ιστοριούλα
Ξεκινάω να γράφω στις 11 και τέσσερα λεπτά το βράδυ και θα προσπαθήσω να ολοκληρώσω την ανάρτηση αυτή πριν αλλάξει η ημερομηνία
Η ιστορία μου έγινε πριν πενήντα τόσα χρόνια χρόνια.
Μία επιστολή ενός συζύγου έγινε κύριο θέμα στην Αμερική.
Ας πάμε λίγο νωρίτερα.
Θυγατέρα ενός Νορβηγού αγρότη, που είχε γίνει τραγουδίστρια όπερας η Coya Knutson (δε ξέρω πως προφέρεται Ελληνιστί) ήταν η πρώτη γυναίκα μέλος του Κογκρέσου στην Πολιτεία της Μινεσότα των ΗΠΑ την δεκαετία του 50, με το Δημοκρατικό κόμμα.
Ως μέλος του Κογκρέσου κατάφερε αρκετά πράγματα όπως την θέσπιση του πρώτου προγράμματος σπουδαστικών δανείων και την βοήθεια στην έρευνα για την φοβερή και τρομερή ασθένεια της κυστικής ίνωσης.
Η Coya Knutson είχε ξεκινήσει τον αγώνα της για μια τρίτη θητεία στο Κογκρέσο, όταν μια μέρα σαν σήμερα βγήκε στη δημοσιότητα μια επιστολή του αλκοολικού συζύγου της, που της ζητούσε να γυρίσει σπίτι της να γίνει νοικοκυρά και να προσέξει αυτόν και τον γιο της, που ήδη βέβαια ήταν στο Κολέγιο.
Η επιστολή αυτή, που έγινε γνωστή με τον τίτλο ""Coya, Come Home" άρχισε να μεταδίδεται σε όλη την Αμερική με ταχύτητα, ακόμα και τότε που δεν υπήρχε το διαδίκτυο με τις ιλιγγιώδεις ταχύτητες, με τα shares και τα likes.
Η επιστολή του συζύγου έλεγε μεταξύ των άλλων: ""As your husband I compel you to do this...I'm sick and tired of having you run around with other men all the time and not your husband. I love you honey."
Η επιστολή αυτή τερμάτισε την πολιτική καριέρα της Knutson. Άλλωστε εκλεγόταν σε μία αγροτική και συντηρητική περιοχή της Μινεσότα, που δεν ανεχόταν πολλά πολλά. Έπρεπε να γίνει μανούλα, νοικοκυρούλα και συζυγούλα .Στις 4 Ιανουαρίου του έτους 1959, την ημέρα που εγώ γεννήθηκα, η Knutson, επέστρεψε στα οικιακά της καθήκοντα.


Εορτάζει λοιπόν όλος ο πλανήτης την μέρα της μητέρας σήμερα, αλλά τα αιρετικά μου έχουν μία άλλη διαφορετική ανάγνωση της εορτής.
Η μεγάλη μητέρα, η σπουδαία μητέρα δεν είναι αυτή που μένει συνεχώς  σπίτι, αφοσιωμένη μόνον στα καθήκοντα της συζύγου, της μάνας, της νοικοκυράς. Για να μπορέσει όμως μια μάνα να συνδυάσει και άλλες δραστηριότητες είναι απαραίτητο να υπάρχει και ο πολύ σπουδαίος πατέρας ή σύντροφος, που θα βοηθάει.
Ως αιρετικός λοιπόν σας λέω, ότι η μέρα της σπουδαίας μητέρας είναι  ουσιαστικά μια  γιορτή του καλού πατέρα και συντρόφου.


Η Μαργαρίτα, που είναι η πρώτη γυναίκα υποψήφια Δήμαρχος Ναυπλίου, είναι ταυτόχρονα, σας διαβεβαιώνω  γι΄αυτό, και μια εκπληκτική μητέρα.
Αλλά αφού είμαι αιρετικός, δεν μπορώ παρά να αφιερώσω τη γιορτή της μητέρας, όχι μόνον  στη μάνα Μαργαρίτα, αλλά και σε έναν άλλον σπουδαίο άνθρωπο, που γνώρισα πρόσφατα.
Ο Δημήτρης, ο άνθρωπος της Μαργαρίτας, είναι μια εξαιρετική περίπτωση που έχει βοηθήσει τη Μαργαρίτα να ασχολείται και με πολλά άλλα, όπως με την προσφορά στην κοινωνία, με το τραγούδι και ταυτόχρονα να παραμένει μια πολύ καλή και αφοσιωμένη στα παιδιά  μητέρα.
11 του Μάη σήμερα. Δημήτρη χρόνια πολλά.
Η ώρα είναι 11 και 34. Πρόλαβα και σηκώνω την ανάρτηση πριν αλλάξει η μέρα



Γιατί όχι "επόμενη μέρα"

Δημοσιεύθηκε πριν δύο μέρες ένα άρθρο με τίτλο: "Γιατί επόμενη μέρα-Γιατί Δημήτρης Κωστούρος". Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ. Εμένα με ερέθισε η αλαζονεία του άρθρου, που φαντάζομαι, πηγάζει από το γραφείο τύπου του Δημάρχου, ότι ο συνδυασμός αυτός είναι ο "μοναδικός που μπορεί να εγγυηθεί την επόμενη μέρα". Έτσι λέει το άρθρο-δελτίο τύπου

Απαντώ λοιπόν στο άρθρο αυτό με τους λόγους που εγώ θα έλεγα: "Γιατί όχι επόμενη μέρα" ακόμα και αν δεν  υπήρχε "άλλη πρόταση".
Αφήνω κατά μέρος το θέμα του ποιοι συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο (άλλωστε υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με την επόμενη μέρα είναι  και ικανά και σωστά άτομα) και την έλλειψη ενός συγκεκριμένου σχεδίου για την επόμενη μέρα (έστω και αν ονομάζονται έτσι) και θα επικεντρώσω σε άλλα μικρά και μεγάλα του παρελθόντος και παρόντος της παράταξης αυτής.

Γιατί λοιπόν εγώ λέω όχι στην "επόμενη μέρα".
Διότι ως μέλη της παράταξης Αναγνωσταρά ανέχθηκαν τη δημιουργία χωματερής στην Καραθώνα
Διότι ο επικεφαλής της παράταξης όντας Δήμαρχος δήλωσε ότι μέσα σε λίγες μέρες η χωματερή στην Καραθώνα θα έκλεινε, πράγμα το οποίο δεν έγινε, χωρίς μετά να ζητήσει συγγνώμη ή να δικαιολογηθεί.
Διότι δεν αντέδρασαν στο σχέδιο δημιουργίας σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων κοντά στην παραλία μεταξύ Ναυπλίου και Νέας Κίου.
Διότι δεν προώθησαν κανένα σχέδιο για την ανακύκλωση στην πηγή (στην πηγή επαναλαμβάνω)
Διότι άφησαν το Μπούρτζι έρημο τόσα χρόνια
Διότι δεν έχουν καμία απολύτως σκέψη για τη χρήση της καστρονησίδας, πέραν του γενικόλογου της δημιουργίας  χώρου πολιτιστικών εκδηλώσεων
Διότι επί χρόνια άφησαν έρημο το Τελωνείο και δεν κατάφεραν να το εντάξουν σε κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ
Διότι το Ενετικό κτήριο στον Άγιο Γεώργιο καταρρέει χωρίς να καταφέρουν να κάνουν κάτι.
Διότι οι Μπανιέρες και ο Ναυτικός Ομιλος παραμένουν ερείπια, χωρίς να έχουν ένα οργανωμένο σχέδιο για το τι θα κάνουν με αυτά.
Διότι το κτήριο στην Αρβανιτιά είναι άδειο, χωρίς να έχει γίνει τίποτα.
Διότι δεν έχουν αντιδράσει για το χάλι με το παλιό Ξενία.
Διότι ο τομέας του πολιτισμού και αθλητισμού υποχρηματοδοτούνται.
Διότι επί χρόνια παρέχουν νερό δηλητήριο σε διάφορες περιοχές του Δήμου μας.
Διότι δεν έχουν κανένα απολύτως σχέδιο για την αντιμετώπιση των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων της ΔΕΥΑΝ.
Διότι συνέχεια κοροϊδεύουν   ότι ξεκινάει η κατασκευή της μαρίνας, ενώ το μόνο που έχει γίνει είναι ότι αποφασίσθηκε το έργο να γίνει με ΣΔΙΤ, χωρίς να έχουν προχωρήσει οι διαγωνισμοί και χωρίς να έχει ανακηρυχθεί ιδιώτης που θα βάλει τα χρήματα.
Διότι το σχέδιο για τη μαρίνα με τις φαραωνικές κατασκευές και λάθος είναι και ποτέ δεν θα γίνει, ενώ όπως απέδειξε  η έκθεση σκαφών, θα μπορούσε εδώ και πολλά χρόνια να οργανωθεί ένα σωστό αγκυροβόλιο σκαφών, στη βόρεια προβλήτα με πολλαπλά οφέλη για την πόλη και τις επιχειρήσεις.
Διότι τόσα χρόνια δεν έχουν προχωρήσει οι ενέργειες για  να αποκτήσει ο Δήμος τους χώρους πράσινου, που κινδυνεύουν να γίνουν οικόπεδα.
Διότι τόσα χρόνια δεν έλυσαν το σοβαρό πρόβλημα του δεύτερου και πέμπτου δημοτικού σχολείου.
Διότι δεν έγινε ούτε ένας ποδηλατόδρομος στην πόλη, παρότι μεγάλωσαν πεζοδρόμια (για τραπεζοκαθίσματα;) και μίκρυνε το πλάτος του οδοστρώματος σε κεντρικούς δρόμους
Διότι προχώρησαν και ορθώς οι πεζοδρομήσεις, χωρίς την θέσπιση ενός κανονισμού λειτουργίας, με αποτέλεσμα το χάος
Διότι οι κάτοικοι της παλιάς πόλης είναι για τη δημοτική αρχή ένας βραχνάς και μόνον
Διότι είμαστε η μόνη πόλη στην υφήλιο που ζει κατά κύριο λόγο από τον τουρισμό, που δεν διαθέτει επίσημο τουριστικό portal.
Διότι δεν είχαν το θάρρος να πουν ότι η Αψίδα του Θριάμβου που κατασκεύασαν στην Ενδεκάτη ήταν κάτι το φρικώδες, να παραδεχθούν το λάθος τους (όλου του δημοτικού συμβουλίου) και να το γκρεμίσουν.
Διότι δεν είχαν το θάρρος να παραδεχθούν ότι η μεταφορά του τόπου συνάντησης των Επιταφίων ήταν λάθος.
Διότι συνεχίζουν να δίνουν χιλιάδες ευρώ σε εταιρίες συμβούλων για πράγματα που θα έπρεπε να γίνουν από τους αιρετούς.
Διότι συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η διαδικασία των απευθείας αναθέσεων.
Διότι δεν μας ενημέρωσαν (εγώ τουλάχιστον δεν είδα) για τις ΕΔΕ που ξεκίνησαν για τη διερεύνηση θεμάτων που απασχόλησαν την κοινωνία, όπως η καλλιέργεια δενδρυλίων σε δημοτικό χώρο.
Διότι δεν έχουν τουριστική πολιτική, ούτε και μία επιτροπή που να επεξεργάζεται λύσεις για τα προβλήματα.
Διότι δεν έκαναν απολύτως τίποτα για τη σύνδεση της τοπικής παραγωγής με τον τουρισμό.
Διότι συμμετείχαν σε επιτροπή για την μη ιδιωτικοποίηση της Καραθώνας, η οποία επιτροπή δεν έκανε απολύτως τίποτα.
Διότι μας κοροϊδεύουν με την απόφαση της  διεκδίκησης της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, ενώ δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα.
Διότι επί χρόνια μοιράζουν προσκλήσεις στο μουσικό φεστιβάλ και βάζουν μόνον τους ηλιθίους και αυτούς που δεν καταδέχονται να πάρουν προσκλήσεις να πληρώνουν.
Διότι ποτέ δεν είδαμε πλήρη οικονομικό απολογισμό για το μουσικό φεστιβάλ κλασσικής μουσικής.
Διότι πανηγυρίζουν σήμερα για την έναρξη των εργασιών στο λιμάνι ενώ τα κονδύλια του ΕΣΠΑ υπήρχαν αδιάθετα εδώ και χρόνια.
Διότι το Κολυμβητήριο παρέμενε κλειστό τους προηγούμενους χειμώνες.
Διότι αναγγέλλουν την έναρξη έργων ενεργειακής αναβάθμισης των Κολυμβητηρίου, ενώ αυτό που έκαναν ήταν μόνον να αποστείλουν τον φάκελλο με τις μελέτες, μετά τη λήξη του ΕΣΠΑ, με αβέβαιο αποτέλεσμα χρηματοδότησης.
Διότι δεν αντέδρασαν στην αλλαγή χάραξης της όδευσης του αγωγού φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να  καταστεί πολύ πιο ακριβό το να φθάσει το φυσικό αέριο στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Διότι δεν πιέζουν για να γίνουν οι μελέτες και τα έργα για να φθάσει το φυσικό αέριο στο Ναύπλιο, έστω και αν η μετατόπιση του αγωγού δυσχέρανε το εγχείρημα.
Διότι δεν έχουν δώσει την βαρύτητα που απαιτείται  για την ενίσχυση και οικονομική βιωσιμότητα του Γηροκομείου Ναυπλίου.
Διότι ο φωτισμός στο Παλαμήδι είναι πλέον σε τραγικό σημείο.
Διότι αδιαφορούν για τις δράσεις που κάνει ή που προτείνει το ΠΛΙ, αντί να είναι προτεραιότητα η ενίσχυσή τους.
Διότι δεν έχουν κανένα απολύτως σχέδιο για την αναδιάρθρωση των διοικητικών υπηρεσιών.
Διότι μας έχουν αφήσει στο σκοτάδι αφού δεν ενημέρωσαν τους πολίτες, όπως έκαναν άλλοι Δήμαρχοι, για το ύψος των δανείων του Δήμου για τις οφειλές του, και για τα ποσά απαιτήσεων που έχει.
Διότι δεν έχουν κανένα απολύτως σχέδιο για την προβολή των προϊόντων της τοπικής παραγωγής.
Διότι αδιαφόρησαν τελείως για το έργο του Αναβάλου.
Διότι είναι υπεύθυνοι ότι με το έργο Μπαλτατζής δεν έγινε το οτιδήποτε ουσιαστικό για τους αγρότες.
Διότι έχουν αδιαφορήσει για την παύση λειτουργίας του σιδηρόδρομου.


Έφθασαν μεσάνυχτα. Θα ξενυχτήσω να γράφω "διότι", αν πρέπει να τα σκεφτώ όλα. Πιστεύω όμως  ότι αυτά αρκούν για να δικαιολογήσω την άρνησή μου να ψηφίσω "επόμενη μέρα"

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Γιατί να είναι απόντες από τη βραδιά στο "εσαεί";


Ήταν μια πολύ όμορφη βραδιά στο "εσαεί".
Μαζευτήκαμε οι παλαιοί. Η γερολαία της άλλης πρότασης, αλλά και πολλοί - πολλοί νέοι.
Άτομα με προβληματισμούς για την πορεία της πόλης και της ενδοχώρας της.
Ένα μέρος των προοδευτικών ανθρώπων του Δήμου μας ήσαν εκεί.
Δεν ισχυρίζομαι ότι όλοι οι προοδευτικοί είναι μαζί μας. Ισχυρίζομαι όμως ότι σε εκείνη των όμορφη βραδιά δεν υπήρχε ούτε ένας αντιδραστικός. Ουδείς με  ιδιοτελείς σκέψεις.
Τραγούδησε η Μαργαρίτα με την εκπληκτική φωνή της.
Έπαιξαν μουσική μέλη της παράταξης και φίλοι.
Συζητήσαμε.
Διασκεδάσαμε.
Πραγματικά ακόμα δεν μπορώ να αντιληφθώ πως κάποιοι φίλοι μας λόγω φρικτών κομματικών επιλογών δεν ήσαν μαζί μας, εκείνη τη βραδιά.
Προφανώς δεν αναφέρομαι σε όσους  στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση είχαν κάνει επιλογή να στραφούν με δημόσια δήλωση κατά της άλλης πρότασης και της επιλογής τότε του Σύριζα να μας υποστηρίξει  ή σε αυτούς που είχαν συμμετάσχει σε δεξιό ψηφοδέλτιο την προηγούμενη τετραετία.
Αλλά οι υπόλοιποι; Είμαι βέβαιος ότι βαθιά μέσα τους γνωρίζουν, ότι κάτι δεν πάει καλά με  την, λόγω κομματικής  επιλογής, χωριστή κάθοδό τους.
Γνωρίζουν ότι δεν θα είχαμε τίποτα να χωρίσουμε εδώ στο μεγάλο όμορφο  χωριό μας. Ξέρουν ότι όλοι της άλλης πρότασης θα σεβόντουσαν τις επιλογές τους στην κεντρική πολιτική σκηνή. Αρκεί και αυτοί να έδειχναν τον ανάλογο σεβασμό σε όσους είναι αλλοπροτασίτες, αλλά ουχί συριζέοι. Άλλωστε, χωρίς να έχω κάνει κάποιο γκάλοπ, οσμίζομαι ότι οι περισσότεροι υποψήφιοι της άλλης πρότασης είναι είτε μέλη είτε φίλοι του Σύριζα. Αυτό που χρειάζεται μια αυτοδιοικητική κίνηση είναι η σύμπτωση και συμφωνία  στα αυτοδιοικητικά θέματα και ταυτόχρονα ο σεβασμός της άποψης του καθενός συμμετόχου σε όλα τα υπόλοιπα.
Τώρα το γιατί πήγαν και έφτιαξαν καινούργια παράταξη και δεν ήσαν εκεί μαζί μας την ωραία βραδιά, μου είναι ακατανόητο.
Τόσο πολύ το κομματικό καθήκον επιβάλλει το διαζύγιο;
Μεγαλύτερη όμως σημασία για εμένα έχει η επόμενη μέρα, όταν αντιληφθούν ότι πόρρω απέχουν από οποιαδήποτε ανατροπή στο Δήμο και όταν ζήσουν την βέβαιη αδράνεια και απουσία της παράταξής τους από τα δημοτικά δρώμενα.
Τότε πρέπει να είμαστε έτοιμοι να  τους αγκαλιάσουμε. Για κοινές δράσεις και προσπάθειες.
Θυμήθηκα έναν πολύ καλό φίλο που κάποτε κατέβηκε με άλλη παράταξη. Αυτός ήταν, τότε που για πρώτη και μοναδική φορά, μας στέρησε τη συμμετοχή μας στο δημοτικό συμβούλιο. Για ελάχιστες ψήφους δεν εκλέχθηκε ο Μπάμπης δημοτικός σύμβουλος και μετά όλοι οι υπόλοιποι με το σύστημα της εναλλαγής.
Όμως δεν είπαμε κουβεντούλες για την επιλογή που έκανε τότε ο φίλος. Δεν τσακωθήκαμε. Και τώρα είναι πρώτος στους αγώνες. Και εμψυχωτής μας. Και παίζει και την κιθάρα του για να τραγουδήσει η Μαργαρίτα μας.
Κάντε κλικ εδώ για να ακούσετε την άλλη φωνή της άλλης πρότασης