Μόνος ολομόναχος




Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Για τον Υφυπουργό Μανιάτη

Συλληπητήρια.
Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Πράσινης Ανάπτυξης.
Ωραίο όνομα στο νέο Υπουργείο. Και Ενέργεια και Περιβάλλον και Πράσινη Ανάπτυξη.
Λιγνίτης και Πράσινη Ανάπτυξη;
Πυρόλυση και Περιβάλλον;
Εκτροπή Αχελώου, περισσότερο βαμβάκι και εξοικονόμηση υδάτινων πόρων;
Ποιοί θα είναι οι σύμμαχοι του στην προσπάθεια για την Πράσινη Ανάπτυξη;
Πώς θα συμβιβαστούν τα αντικρουόμενα συμφέροντα στο ΠΑΣΟΚ του 44%, χωρίς τη συμμετοχή της αδιάφορης κοινωνίας;
Αλλά ας αφήσω τα μεγάλα ερωτήματα και ας πάω σε μικρά, που έστω και αυτά θα δώσουν ένα στίγμα και μια καλυτέρευση για το αύριο.
Το νέο Υπουργείο και πιθανόν ο νέος Υφυπουργός Μανιάτης θα χειρισθεί το πρόγραμμα της εξοικονόμησης ενέργειας στα ιδιωτικά κτήρια. (αλλαγή κουφωμάτων, φωτοβολταϊκά, μονώσεις τοίχων και ταρατσών κλπ)
Το πρόγραμμα είχε ξεκινήσει ο τέως Υπουργός Χατζηδάκης, που ξεχώριζε από τα γιουρούκια σαν τη μυία μες το γάλα.
Αλλά το πρόγραμμα είχε μια σημαντική αδυναμία που επηρέαζε και την πόλη μας.
Κίνητρα και επιχορηγήσεις δινόντουσαν μόνον σε κτήρια των οποίων η αντικειμενική αξία ήταν κάτω από 1500 Ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Επομένως αποκλειόταν όλη η παλιά πόλη του Ναυπλίου, όπως και η παλιά πόλη της Ρόδου, του Ρεθύμνου, των Χανίων.
Όμως είναι φανερό ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα παραδοσιακά κτήρια, που χρησιμοποιούνται ως κατοικίες.
Οι ιδιοκτήτες των κατοικιών αυτών (που δεν τις έχουν μετατρέψει σε ξενώνες) υφίστανται τρομερά βάρη και δεσμεύσεις. Θάπρεπε λοιπόν να δοθεί πρώτη προτεραιότητα στα κτήρια αυτά για την αναβάθμισή τους, για εξοικονόμηση ενέργειας. Όχι να αποκλείονται.
Θάπρεπε να δοθεί και τεχνική βοήθεια για το πώς μπορεί και πρέπει να γίνει η ενεργειακή αναβάθμισή τους. Πώς πρέπει να κατασκευασθούν τα ξύλινα κουφώματα, πώς πρέπει να μονωθούν οι σκεπές και οι ταράτσες. Και πρώτα απ΄όλους να λάβουν τις επιχορηγήσεις οι ιδιοκτήτες των παραδοσιακών.
Μπείτε σ΄ένα παλαιό νεοκλασικό ή Τούρκικο σπίτι και θα συμφωνήσετε. Κουφώματα που μπάζουν. Σκεπές που στάζουν. Ζέστη το καλοκαίρι, κρύο το χειμώνα.
Και αυτοί να αποκλείονται;
Επειδή λοιπόν ο νέος Υφυπουργός θα τα βρει δύσκολα με τους Αχελώους και τους λιγινιτικούς σταθμούς, τουλάχιστον ας κάνει κάτι πιο απλό, αλλά υλοποιήσιμο που θα αποδώσει και άμεσα.
Αν με διαβάζει ή αν με διαβάζει κάποιος από τους πολλούς οπαδούς του ας του το μεταφέρει. Ας είναι αυτή η πρώτη απόφασή του.
Να ενταχθούν τα διατηρητέα κατά προτεραιότητα στο πρόγραμμα της εξοικονόμησης ενέργειας.
Δεν θα κάνει τα πολλά και μεγάλα το ΠΑΣΟΚ και ο νέος Υφυπουργός (έτσι προβλέπω). Τουλάχιστον ας κάνει τώρα που είναι και φρέσκος και γεμάτος όρεξη τα μικρά που μπορεί όμως να είναι σημαντικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου