Μόνος ολομόναχος




Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Για τον Υφυπουργό Μανιάτη 5

είχα ακούσει ότι θα πάρει την αρμοδιότητα της Χωροταξίας και της Πολεοδομίας.
Έτσι είχα ετοιμάσει σχετική πρόταση.
Πήρε τελικά το τμήμα της ενέργειας γι΄αυτό και θα πρέπει να προετοιμάσω και άλλη πρόταση-ανάρτηση.
Αυτά όμως έχω να πω για την Πολεοδομία και Χωροταξία που θα πρέπει, πιστεύω, να μεταφερθούν στον αρμόδιο Υφυπουργό στο διπλανό γραφείο.
Η διπλανή μας πόλη, το Αργος, είχε την τύχη να αναλάβει το Γενικό Πολεοδομικό του Σχέδιο ένα καλό, απ΄ότι λέγεται, γραφείο και με τη συμβολή των ανθρώπων του εκεί Δήμου και της πολύ καλής τεχνικής του υπηρεσίας, προχώρσαν πολύ γρηγορότερα από το Ναύπλιο και από τις άλλες πόλεις και ήσαν ένα βήμα πριν την τελική υπογραφή του Γ.Π.Σ, του Δήμου τους.
Ενα Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο είναι το εργαλείο βάσει του οποίου θα λειτουργήσει πολεοδομικά και χωροταξικά μια πόλη και μια περιοχή.
Που θα γίνουν επεκτάσεις σχεδίων, που θα γίνουν οι βιομηχανίες και βιοτεχνίες, που το νεκροταφείο, που θα είναι οι βασικοί οδικοί άξονες και όλα τα σχετικά καθορίζονται στο Γενικό Πολεοδομικό της κάθε πόλης.
Σε όλη την Ελλάδα που είναι σε διαδικασία σύνταξης τα ΓΠΣ, υπάρχει ένα κυριολεκτικό χάος.
Το Αργος έφθασε στην πηγή, άλλά δεν ήπιε νερό διότι δεν είχε συνταχθεί μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Και έτσι πάλι πίσω.
Στο Ναύπλιο δεν ξέρουμε καν τί έχουμε αποφασίσει στην Πρώτη φάση. Ενα χάλι.
Δεν πιστεύω ότι υπάρχει έστω και ένας Δήμαρχος, έστω και ένας Δημοτικός Σύμβουλος που να γνωρίζει με κάποια μικρή έστω ακρίβεια πώς πρέπει να γίνουν τα πράγματα για να προχωρήσει και εγκριθεί ένα ΓΠΣ.
Προτείνω λοιπόν στον νέο Υφυπουργό, εφόσον επιθυμεί να προχωρήσουν τα Πολεοδομικά, να συντάξει έναν οδηγό με πρακτικές συμβουλές, με συμβουλές επί των γραφειοκρατικών και επί των θεμάτων ουσίας για να γνωρίζουν δημοτικοί άρχοντες, μελετητές και τεχνικές υπηρεσίες πώς πρέπει να ενεργήσουν για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
Αυτά τα βαρετά σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου