Μόνος ολομόναχος




Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Πρόγραμμα "Εξοικονομώ" σχόλιο δεύτερο

Δεν γνωρίζω εάν ο Δήμαρχος Αρτας κ. Οικονομίδης είναι κόκκινος, πράσινος ή μπλέ, ανεξάρτητος ή με κομματικό χρίσμα. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι κάτι κάνει σε σχέση με τους κύριους τίποτα του Δήμου Ναυπλίου.
Ιδού:
Δυνατότητα υποβολής προτάσεων έχουν οι ΟΤΑ και ο Δήμος της Άρτας με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια έχει τη δυνατότητα υλοποίησης έργου έως και 700.000 ευρώ. Εξ αυτών το 70% θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και το υπόλοιπο 30% από ίδια συμμετοχή.
Όπως τόνισε ο κ. Οικονομίδης: «μέσω του προγράμματος θα εφαρμοστούν δράσεις για τον κτιριακό τομέα, τους υπαίθριους χώρους αλλά και για τις δημοτικές μεταφορές και τις ενεργοβόρες δημοτικές εγκαταστάσεις. Η υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται να ξεκινήσει το 2009 και ο Δήμος της Άρτας στο πλαίσιο του σχεδιασμού και της προώθησης δράσεων ενεργειακής αποδοτικότητας, εξοικονόμησης ενέργειας και βιοκλιματικών παρεμβάσεων θα υποβάλλει- με τη βοήθεια εξειδικευμένων μελετητών- ολοκληρωμένη πρόταση χρηματοδότησης που θα αφορά πιθανόν το σύνολο των δράσεων.
Μεταξύ αυτών η ανακατασκευή της Οδού Σκουφά και- εάν τα χρήματα επαρκούν- της Πλατείας Εθνικής Αντίστασης με βιοκλιματικά υλικά. Δηλαδή, τεχνικά έργα για τον δημοτικό φωτισμό (φωτιστικά, λαμπτήρες και σύστημα διαχείρισης, και «ψυχρά υλικά» για τη βελτίωση του μικροκλίματος σε πεζοδρόμια και πλατείες. Ενδιαφέρον επίσης είναι και το σκέλος της παρέμβασης που αφορά τις αστικές συγκοινωνίες αλλά και τα οχήματα του Δήμου.


Πόσα θα μπορούσαν να γίνουν στο Δήμο μας;
Ιδού κάποια που θα μπορούσαν να ενταχθούν εάν οι κύριοι τίποτα ήσαν σπίτι τους.
Έως 30% αναμένεται να φτάσει το ποσοστό εξοικονομούμενης ενέργειας στα δημοτικά κτίρια και τους υπαίθριους χώρους με την εφαρμογή του Προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ», η υλοποίηση του οποίου ξεκινά άμεσα από το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ, το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).
Στόχοι του Προγράμματος είναι η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και του φορτίου αιχμής, η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και ο περιορισμός της κλιματικής αλλαγής, η αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης στα κτίρια και στις πόλεις, η δημιουργία ευνοϊκού αστικού περιβάλλοντος, η στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών για την εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στα θέματα της περιβαλλοντικής διαχείρισης και η αλλαγή της καθημερινής συμπεριφοράς, η κινητοποίηση των δυνάμεων της αγοράς και η προώθηση επενδύσεων προς την κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης.


Αντικείμενο του Προγράμματος είναι η εφαρμογή δράσεων και αποδεδειγμένων καλών πρακτικών για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κυρίως στον κτιριακό τομέα (δημοτικά κτίρια) και την αναβάθμιση των υπαίθριων χώρων και δευτερευόντως στον τομέα των δημοτικών και ιδιωτικών μεταφορών και τις ενεργοβόρες δημοτικές εγκαταστάσεις.
Σε ότι αφορά στα Δημοτικά κτίρια προβλέπονται έργα αναβάθμισης υφιστάμενων κτιρίων (μελέτη, κατασκευή) στο κτιριακό κέλυφος, στις εγκαταστάσεις ΗΜ (θέρμανση / κλιματισμός), στον φωτισμό (τεχνητό και φυσικό), στην εγκατάσταση Συστήματος Ενεργειακής διαχείρισης (Building Energy Management System – BEMS).
Ενδεικτικές παρεμβάσεις είναι η προσθήκη θερμομόνωσης στους τοίχους, στις οροφές και στα δάπεδα, η αντικατάσταση παλαιών παραθύρων, θυρών και κουφωμάτων, η χρήση ειδικών επιχρισμάτων σε οροφές και όψεις, η εγκατάσταση εξωτερικών σκιάστρων, η Φύτευση - κατά 60% τουλάχιστον – στεγών, η αναβάθμιση του συστήματος κεντρικής θέρμανσης και κλιματισμού, η εγκατάσταση εναλλακτών θερμότητας, κυκλοφορητών, γεωθερμικών αντλιών, ανεμιστήρων οροφής.
Τα αναμενόμενα οφέλη από την εφαρμογή των παραπάνω είναι η εξοικονόμηση ενέργειας για θέρμανση έως και 40%, και έως 30% για ψύξη ανάλογα και με την επιμέρους παρέμβαση που θα πραγματοποιηθεί.
Σε ότι αφορά στους κοινόχρηστους χώρους το Πρόγραμμα προβλέπει τεχνικά έργα για τον δημοτικό φωτισμό (φωτιστικά, λαμπτήρες και σύστημα διαχείρισης) και για τη βελτίωση του μικροκλίματος σε πεζοδρόμια, πλατείες, περιβάλλοντα χώρο δημοτικών εγκαταστάσεων.
Επιλεγμένες παρεμβάσεις θα γίνουν και στον τομέα των μεταφορών και της αστικής κινητικότητας. Ειδικότερα θα αφορούν περιορισμένες επεμβάσεις για βελτίωση ενεργειακής απόδοσης και περιβαλλοντικής επίδοσης ήδη κυκλοφορούντων βαρέων οχημάτων του δημοτικού στόλου, ενώ θα εκπονηθούν συγκοινωνιακές μελέτες σε δήμους με υψηλό δείκτη αστικότητας και πυκνότητας.
Όλα τα παραπάνω μέτρα θα συνδυαστούν με σειρά δράσεων για την ενημέρωση των υπευθύνων των Δήμων αλλά και των ίδιων των πολιτών.
Κάθε δήμος θα καταθέσει το δικό του σχέδιο δράσης.
Η χρηματοδότηση των έργων θα γίνει από κατά 70% από το ΕΣΠΑ και κατά 30% από ίδια συμμετοχή των Δήμων.
Η κατανομή του προϋπολογισμού θα γίνει με πληθυσμιακά κριτήρια:
έως 1.500.000 για <150.000 κατ., έως 3.000.000 για >150.000 <300.000 κατ., έως 6.000.000 για > 300.000 κατ.
Η κατανομή προϋπολογισμού ανά άξονα είναι: δημοτικά κτίρια 55-65%, κοινόχρηστοι χώροι 15- 25%, μεταφορές 10-15%, τεχνικές υποδομές 4%, δράσεις διάδοσης, δικτύωσης και ενημέρωσης 4%.

1 σχόλιο: