Μόνος ολομόναχος




Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Και όμως οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια.


"Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια" (η υπογράμμιση στο "πάντα" ιδική μου). Αυτό μας είπε η δημοτική αρχή κάνοντας επίθεση στον Αντωνιάδη και την άλλη πρόταση.
Επεξεργαστείτε το αυτό λιγουλάκι στο μυαλό σας.
Ότι οι αριθμοί λένε "πάντα" την αλήθεια.
Αυτός ήταν ο  τίτλος ανακοίνωσης της πλειοψηφούσας παράταξης στο Δήμο μας για να κοκορευθεί και να την πει στον ενοχλητικό Αντωνιάδη που ομιλεί και δεν σιωπά.
Δεν ξέρω ποιος είναι ο συντάκτης του άρθρου αυτού.
Σκεφτείτε  όμως, φίλοι μου, αυτόν το τίτλο της ανακοίνωσης πριν σας αναλύσω κάποιους αριθμούς.
"Πάντα"; Πάντα λένε την αλήθεια οι αριθμοί; Και την αντικειμενική αλήθεια λένε ή την δικιά μας αλήθεια ή και το δικό μας μεγάλο ή μικρό ψέμα  όπως ο καθείς μας θέλει να τα εμφανίσει;

.................................
...................................
....................................

Το σκεφτήκατε;

Δεν μπορώ να διανοηθώ μεγαλύτερη  πολιτική ανοησία από το να ισχυρίζεται κάποιος ότι οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια.
Και η δημιουργική λογιστική; Σε νούμερα και αριθμούς δεν στηρίζεται;
Η ένταξή μας στην ζώνη του ευρώ σε έξυπνο κρύψιμο του χρέους δεν στηρίχθηκε;
Οι οίκοι αξιολόγησης που έβλεπαν οικονομικά εύρωστη την Λήμαν Μπράδερς σε αριθμούς δεν στηριζόντουσαν;
Η "θωρακισμένη Ελλάς" του Κώστα του φλύαρου σε αριθμούς δεν στηριζόταν;
Εκατοντάδες παραδείγματα που οι αριθμοί δεν έλεγαν την αλήθεια ή  έστω όλη την αλήθεια.
Διότι αλλιώς πως ξαφνικά κατέρεευσε η folli-follie;

Τους μέτρησα τους αριθμούς που περιείχοντο στον Οικονομικό Απολογισμό  των Ελεγκτών για το έτος 2017. Επτακόσιοι σαράντα οκτώ  αριθμοί ήσαν. Μπορεί ο οιοσδήποτε να τονίσει κάποιους από τους αριθμούς αυτούς και να καταπιεί κάποιους άλλους και να τους στείλει στην λήθη.
Και να κάνει υπολογισμούς και προσθαφαιρέσεις αριθμών και μετά να μας σερβίρει ένα ρεζουμέ για το πόσο εξαιρετικά είναι τα πάντα.

Ας γίνω όμως λίγο πιο συγκεκριμένος.

Μας λέει η παράταξη της δημοτικής αρχής ότι τα "παγίου χαρακτήρα στοιχεία αυξήθηκαν στην χρήση του 2017 κατά το ποσό των 885.037,60 ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη χρήση"
Ουάου!!!!!!! Αυξήθηκε, λένε, η περιουσία του Δήμου. Ωσαννά!!! 
Δεν κατάφερα να βρω αυτό το νούμερο στην αναλυτική έκθεση. Μπορεί κάπου να είναι κρυμμένος αυτός ο αριθμός και να ανασύρθηκε για να εντυπωσιασθούν οι σανοφάγοι.
Δεν μας λένε όμως εάν ομιλούν για αύξηση της  αναπόσβεστης αξίας των παγίων ή για την συνολική αξία των παγίων. Δεν μας λένε ποια ήταν τα καινούργια πάγια που αποκτήθηκαν από τον Δήμο ώστε να αυξηθεί το ποσό των παγίων. Από πουθενά στην έκθεση δεν εξάγεται το συμπέρασμα ότι έγινε αναπροσαρμογή της αξίας των παγίων.
Πάρτε όμως μία εικόνα  για την συνολική (όχι αναπόσβεστη) αξία κάποιων παγίων όπως εμφανίζονται στα βιβλία του Δήμου και στην έκθεση απολογισμού:
Επιβατικό Alfa Romeo 164 έτους κτήσης 1999, αξία ευρώ 23.477,62
Επιβατικό αυτοκίνητο δημάρχου κτήσης 1999, αξία ευρώ 22.990,87
Ρόβερ 75 του έτους 2001, ευρώ 34.878,94
Αυτοκίνητο (σκέτο χωρίς άλλα στοιχεία) κτήσης 1999, αξία ευρώ 23.477,62
Προμήθεια ποδηλάτων 2010 ευρώ 5.781
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές και ηλεκτρονικά συγκροτήματα ευρώ 495.000
Πόσους άραγε ηλεκτρονικούς υπολογιστές να έχει ο Δήμος μας, έτσι ώστε η αξία τους να είναι μισό εκατομμύριο; Ποιος τους μέτρησε και ποιος εκτίμησε την αξία τους; Να αρχίσω να μετράω; Μία, δύο, τρεις, τέσσερις αίθουσες στο ισόγειο του Δημαρχείου. Είναι δέκα οι υπολογιστές εκεί; Να πάμε και στον πρώτο όροφο....... και στον δεύτερο; Και η τεχνική υπηρεσία, και η Πολεοδομία...... Πενήντα υπολογιστές Εβδομήντα; Μισό εκατομμύριο ευρώ η αξία τους; Ουάου και πάλι. Ποιος τους μέτρησε τους υπολογιστές και ποιος εκτίμησε την αξία τους;
Αλλά ας αφήσω προς το παρόν τους αριθμούς και ας σας αντιγράψω από την έκθεση ελέγχου κάποια παρατήρηση που έχει να κάνει με την περιουσία του Δήμου (πάγια).
"Δεν έλαβε χώρα καμία απογραφική διαδικασία, καθ΄όσον παρουσιάζονται σημαντικά προβλήματα όσον αφορά τον εντοπισμό και την καταγραφή του συνόλου των μεταφορικών μέσων. Δόθηκαν εντολές ....."
Να σας λένε λοιπόν ότι η αξία του παγίου εξοπλισμού έχει αυξηθεί, αλλά να μην έχει γίνει απογραφική διαδικασία τουλάχιστον για τα μεταφορικά μέσα. Και "δόθηκαν εντολές", αλλά..... Και να εμφανίζονται τα πάγια αυτά σε αυτές τις απίστευτες αξίες.

Μας είπε στην ανακοίνωσή της και κάτι άλλο η δημοτική παράταξη που μας κυβερνά.
Αντιγράφω το ασύντακτο τμήμα της ανακοίνωσης:
"Τα υπό εκτέλεση έργα τα οποία στις 31.12.2017 ευρίσκοντο σε εξέλιξη (sic) παρουσιάζονται αυξημένα κατά το ποσό € 324.866,81."
Οι αριθμοί, μας  λένε στην ανακοίνωσή τους, αποτυπώνουν πάντα την αλήθεια.
Ωχ θεέ μου τι τραβάμε.
Ψεματούκλες μας λένε. Και είναι ψεματούκλες όλα αυτά, διότι στον κατάλογο των έργων που δήθεν ευρίσκοντο σε εξέλιξη στις 31-12-2017 συμπεριλαμβάνονται όλα τα έργα της προηγούμενης περιόδου που έχουν ολοκληρωθεί εδώ και πολλά χρόνια.
Απίστευτο αλλά αληθινό!!!!
Τα περισσότερα αυτά είναι από την εποχή Αναγνωσταρά. Αμφιβάλλω εάν ο Αναγνωσταράς το πήρε χαμπάρι ότι κοκορεύονται με τα έργα που έγιναν στην εποχή του. Όλο το πρόγραμμα "Θησέας" που τελείωσε πριν πολλά χρόνια συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των έργων που εκτελούντο στις 31-12-2017!!!!
Και τι δεν έχουν μέσα. Τις παλοκοστρώσεις των στενών του Αγίου Νικολάου, τις απαλλοτριώσεις του ΘΗΣΕΑΣ για την διάνοιξη της Χαριλάου Τρικούπη, την διαπλάτυνση των πεζοδρομίων της Σιδηράς Μεραρχίας. Και άλλα πολλά. Θα μπορούσε ο Αναγνωσταράς να τους σκίσει με το ότι εκμεταλλεύονται τα έργα της δικιάς του εποχής για να πουν ότι κάτι κάνουν. Αλλά δυστυχώς είναι Αναγνωσταράς και δεν έχει αντιληφθεί......
Και βέβαια τους πήραν χαμπάρι οι ελεγκτές και έκαναν την παρατήρησή τους. Αλλά την κατάπιαν την παρατήρηση αυτή οι ιθύνοντες και κομπορρημονούν από πάνω.
Τι μας λένε οι ελεγκτές:
"Σύμφωνα με τις πληροφορίες που αποκομίσαμε από κατ΄ίδία συζητήσεις με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, διαπιστώσαμε ότι στον πίνακα των εν εξελίξει έργων, υπάρχουν ακίνητα που έπρεπε ήδη να έχουν μετακινηθεί στον λογαριασμό των παγίων (έχουν ολοκληρωθεί δηλαδή). Παρά τις επανειλημμένες συναντήσεις μας και συζητήσεις με τους υπεύθυνους του έργου και προφορικές μας εγγυήσεις προς τις οικονομικές υπηρεσίες, το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα"!!!!!!!!!!! Με ευγενικό τρόπο επισημαίνουν το απίστευτο να συμπεριλαμβάνονται έργα που έχουν ολοκληρωθεί πριν χρόνια στα υπό εκτέλεση έργα το 2017!!! Για να δείχνουν κάτι.
Είναι να προσθέσει κάποιος κάτι επ΄αυτών; Και βγαίνουν και στην λένε μετά.
Ειλικρινά δεν γνωρίζω εάν όλα αυτά τα ισχυρίζονται, εν γνώσει ότι έχουν γίνει αυτές οι αλχημείες στα νούμερα. Δεν ξέρω. Θέλω να πιστεύω ότι δεν σερβίρουν τον σανό τόσο ασύστολα. Μάλλον ουδείς από αυτούς μπήκε στον κόπο να διαβάσει τα αναλυτικά στοιχεία.

Και φθάνουμε στο τελευταίο ωραίο που ισχυρίζονται οι ιθύνοντες για να μας πουν ότι οι αριθμοί "λένε πάντα την αλήθεια" και να τα βάλουν με την αντιπολίτευση, δηλαδή με τον Μπάμπη που είναι ο μόνος δημοτικός σύμβουλος που μίλησε.
Λένε το εξής επί λέξει και αυτό το θεωρούν και τον θρίαμβό τους:
"Το συνολικό πλεόνασμα στην χρήση 2017 παρουσιάζει αύξηση κατά το ποσόν €714.232,38 σε σύγκριση με την προηγούμενη χρήση. Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος εξακολουθεί να παρουσιάζει μία σταθερή και ανοδική πορεία ως προς τα ετήσια πλεονάσματα του"

Όποιος έχει τον μαζοχισμό να διαβάσει τα νούμερα θα διαπιστώσει ότι δεν είναι αλήθεια αυτό που γράφουν. Τα αποτελέσματα χρήσεως του 2017 δεν είναι αυξημένα σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Είναι μειωμένα σε σχέση με το 2016 κατά 28,67%. Και αυτό το ποσοστό μείωσης είναι γραμμένο ακριβώς δίπλα στο ποσό των 716.232,38 ευρώ, που επικαλούνται. Τι να προσθέσω παραπάνω; Αυτό το ποσοστό μείωσης, είναι βέβαιο ότι το γνώριζαν. Αλλά το αποσιώπησαν και είπαν το ακριβώς αντίθετο.
Και τι άλλο να σας πω για τα επιμέρους νούμερα;
Την πολύ μικρή συνολική δαπάνη για έργα και μελέτες;
Τον υπερτριπλασιασμό των εξόδων προβολής και δημόσιων σχέσεων, όπως αυτοί τα ονομάζουν;
Την αύξηση έστω και μικρή και όχι μείωση των εξόδων για αιρετούς;
Την μείωση των προνοιακών επιδομάτων;
Το ότι μειώθηκε το υπόλοιπο των καταθέσεων του Δήμου σε σχέση με το 2016; Πως γίνεται αυτό εάν έχουν πλεόνασμα;
Ότι τα οικονομικά του Δήμου τα έσωσε η αύξηση των εισπράξεων από οφειλές προηγουμένων ετών και όχι οι εισπράξεις των οφειλών του έτους 2017;

Όμως το σημαντικότερο το πιο σοβαρό απ΄όλα  είναι οι παρατηρήσεις των ελεγκτών για την ΔΕΥΑΝ που την θεωρούν οι ίδιοι οι ελεγκτές μη βιώσιμη επιχείρηση.
Και κάνουν παρατηρήσεις.
Και δεν είναι εφέτος που κάνουν τις παρατηρήσεις αυτές. Τις επαναλαμβάνουν χρόνια.
Αλλά το θέμα ΔΕΥΑΝ απαιτεί ξεχωριστή ανάρτηση.

Ο αιρετικός σας τα λέει από τώρα.
Ας μην ευρεθείτε για μια ακόμα φορά ενεοί, όπως την πάθατε με την χρεωκοπία της χώρας, όταν πιστεύατε αυτούς που κορόιδευαν με τους "αλάθητους" αριθμούς.
Διότι πίσω από τους αριθμούς κρύβονται πολλά. Και οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια αν δεν τους εξετάσεις καλά και δεν λάβεις όλα τα δεδομένα υπόψη.
Και κάτι ακόμα. Ουδαμού στην έκθεση υπάρχει μνεία για τις δικαστικές εκκρεμότητες του Δήμου.
Σας το λέω και αυτό.
Μην εκπλαγείτε.
Γνωρίζω ότι η ανάρτησή μου είναι βαρετή και ελάχιστοι φθάσατε να διαβάσετε μέχρις εδώ.
Όμως αυτά είναι τα σημαίνοντα αγαπητοί μου.
Εάν λοιπόν θέλετε να δείξετε ότι φθλάσατε μέχρις εδώ διαβάζοντας όλα αυτά τα βαρετά, γράψτε ως σχόλιο στο φουβού ένα κεφαλαίο άλφα. Από το γράμμα άλφα ξεκινάνε διάφορες λέξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου