Μόνος ολομόναχος




Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Λιμάνι τσίρκουλο. Της ταλαιπωρίας. Των απευθείας αναθέσεων


Κρουαζιερόπλοιο και σήμερα στην πόλη μας.
Το ιντερνέτι που έψαξα τώρα στις εννέα το πρωί, που ξεκίνησα να γράφω τις σημερινές σοφίες μου, λέει ότι στις τρεις το μεσημέρι η θερμοκρασία θα φτάσει τους 33 βαθμούς Κελσίου

Δεν είχαμε σκληρούς καύσωνες αυτό το θέρος.
Παρ΄όλα αυτά η μεσημεριανή έκθεση στον ήλιο ενός ηλικιωμένου ατόμου δεν είναι και το ό,τι καλύτερο μπορεί να αντιμετωπίσει. Κινδυνεύει κιόλας εάν έχει τα προβληματάκια του. 33 βαθμούς Κελσίου θα αντιμετωπίσουν σήμερα οι επισκέπτες της πόλης μας στην ουρά για την επιστροφή με την λάντζα στο κλιματιζόμενο κρουαζιερόπλοιο.

Τάκα -τάκα στήθηκε μία τέντα εκεί στις Πρέσπες, στο χωριό Ψαράδες για να υπογράψουν τη συμφωνία υπό το βλέμμα Τσίπρα και Ζάεφ, οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και "Βόρειας Μακεδονίας".
Δεν έπρεπε οι Πρωθυπουργοί, οι Υπουργοί και οι λοιποί αξιωματούχοι να είναι εκτεθειμένοι στην βροχή ή στον ήλιο, παρότι τζόβενοι οι περισσότεροι.
Και η τέντα στήθηκε χωρίς πολλά πολλά. Σιγά τα ωά. Σιγά το έργο. Υποθέτω ότι κάποιος τοπικός εργολάβος τσέπωσε μερικά κατοσταρικάκια για την όλη προετοιμασία της εκδήλωσης και για το στήσιμο της τέντας και την τοποθέτηση των καρεκλών για να αράξουν τις αρίδες τους οι επίσημοι.
Προστατεύθηκαν λοιπόν τα αγορινουλινούλια και οι μεστωμένες κορασίδες εκεί επάνω στις Πρέσπες, όμως εδώ στο λιμάνι μας γίνεται το έλα να δεις όταν καταφτάνει μεγάλο κρουαζιερόπλοιο που μένει αρόδο και πρέπει το μεσημέρι να επιστρέψουν οι γέροντες ματσοί.

Απροστάτευτοι στον ήλιο οι γέροντες που συμμετείχαν σε κρουαζιέρα που προσεγγίζει τον λιμένα του Ναυπλίου. Και αναμένουν σε μεγάλες ουρές για να πάρουν την λάντζα να γυρίσουν στο πλοίο. Είναι μεγάλοι άνθρωποι. Κάποιοι από αυτούς παίρνουν διουρητικά για να τους πέσει η πίεση. Και περιμένοντας στην ουρά, δεν έχουν κάπου να κατουρήσουν. Που θα πάνε; Στην θάλασσα; Και αν είναι γραίες πως θα ισορροπήσουν στην προκυμαία για να πέσουν τα τσισάκια μέσα και όχι στο τσιμέντο;
Για γέλια και για κλάματα η υπόθεση.

Δεν ξέρω εάν το έχετε αντιληφθεί, αλλά στο Ναύπλιο γίνεται το περίεργο να μειώνεται η έλευση κρουαζιερόπλοιων κατά τους πολύ ζεστούς μήνες του θέρους και να αυξάνεται το Μάιο και το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.
Και μην μου πείτε ότι δεν παίζει για αυτό ρόλο ο κρανίου τόπος του λιμανιού μας και οι ανύπαρκτες υποδομές που οδηγούν σε άθλιες συνθήκες.

Τα είπα και τα ξαναείπα. Φώναξα και ξαναφώναξα για το χάλι.
Και.....και......
Και ω του θαύματος και αφού είχα αναρτήσει την φωτογραφία που και σήμερα βάζω εδώ, σε μία συνεδρίαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπλίου αποφασίσθηκε ομοφώνως να συγκληθεί σύσκεψη με φορείς για να τοποθετηθεί ένα σκίαστρο!!! Μια τέντα βρε αδέλφια για να μην είναι σκληρές οι συνθήκες παραμονής των γερόντων στην πόλη μας. Επαναλαμβάνω. Αντί να αποφασισθεί η τοποθέτηση ενός σκιάστρου, αποφασίσθηκε σύσκεψη για να συζητήσουν με τους φορείς για το κατά πόσον θα τοποθετηθεί ένα σκίαστρο!!!! Τι άλλο θα ακούσουμε; Δηλαδή υπάρχει έστω και η παραμικρή πιθανότητα κάποιος εκπρόσωπος φορέα να πει ότι δεν πρέπει να προστατευθούν τα νιάτα της τρίτης ηλικίας; Πάμε καλά;
Εγώ βέβαια μιλούσα για μεγάλη τέντα με κλιματισμούς και λοιπά καλούδια ως κέντρο υποδοχής των επισκεπτών της πόλης δια θαλάσσης. Εγώ μιλούσα για έναν μεγάλο χώρο κλιματιζόμενο με τις τουαλέτες του, τα σημεία πώλησης πορτοκαλάδας και μπύρας, με  ανθρώπους στην υποδοχή που θα παρέχουν πληροφορίες για την πόλη και την περιοχή.
Δεν ξέρω αν έγινε η γελοία σύσκεψη για το αν πρέπει να μπει αυτή η απλή τέντα. Αλλά μέχρι τώρα τίποτα δεν έγινε.  Σήμερα οι άνθρωποι θα υποφέρουν το μεσημέρι στους 33 βαθμούς. 
Στις 7 Ιουνίου 2018 αποφασίσθηκε η σύσκεψη. Δεν ξέρω αν πραγματοποιήθηκε, όμως τελειώνει το καλοκαίρι και ακόμα τίποτα. Εξαιρετικά θα έλεγα.

Όλα τα σωστά αγκυροβόλια της υφηλίου έχουν τα pillars για να παίρνουν νερό και ρεύμα τα τουριστικά σκάφη, πληρώνοντας τον διαχειριστή του λιμανιού που τους φιλοξενεί.
Όλα τα σωστά λιμάνια της χώρας εκτός από το δικό μας, που είναι ένα τσίρκουλο. Δεν πα να λέτε για τον λιμενάρχη.... Ένα τσίρκουλο είναι το λιμάνι.
Εδώ στ΄Ανάπλι ακόμα κάνουμε απευθείας αναθέσεις και πληρώνουμε νερουλά για να παίρνουν νερό τα σκάφη!!!!!!.
Το δίνουμε το έργο σε αυτόν που εμείς γουστάρουμε. Χωρίς το παραμικρό κριτήριο!!!!
Χωρίς διαγωνισμό.Ωραίο δώρο σε κάποιον ημέτερο. Πόσοι και πόσοι άνεργοι νέοι και νέες δεν θα ήθελαν να αναλάβουν το έργο να συνδέουν την βάνα για να δίνουν νερό σε δέκα-είκοσι-τριάντα σκάφη το καλοκαίρι και  σε δυο τρία, και αν καταφτάσουν τόσα τον Νοέμβρη, και να τσεπώνουν  1476 ευρώ το μήνα.
Και ακούστε γιατί δεν έχει γίνει διαγωνισμός για να αποφασισθεί με δίκαιο τρόπο το ποιος θα είναι ο νερουλάς μας, αφού δεν αποφασίζουν να τοποθετήσουν τα pillars ώστε να μην τον έχουμε ανάγκη και να εξυπηρετούνται οι σκαφάτοι.

Στις 27 Ιανουαρίου 2015, πριν από τέσσερα χρόνια, αποφασίζεται ομοφώνως από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπλίου να αναθέσουν απευθείας και χωρίς διαγωνισμό το έργο του νερουλά σε εργολάβο Ομόρρυθμη Εταιρεία για πέντε μήνες (μέχρι 30-5-2015) αντί τιμήματος 7.380 ευρώ!!!! Δηλαδή για να συνδέει ο άνθρωπος την βάνα σε 10-20-30 σκάφη την ημέρα (μπορεί και λιγότερα), του έδωσαν 1.476 ευρώ μηνιαίως!!!!!
Όμως το ωραίο στην απόφαση αυτή είναι το σκεπτικό του γιατί δεν έκαναν διαγωνισμό. Αντιγράφω από την εισήγηση του κ. Προέδρου:" Λαμβανομένου υπόψη ότι δεν είναι έτοιμη η διαδικασία για την διεξαγωγή του διαγωνισμού και επειδή πρέπει να εφοδιάζονται με νερό τα καταπλέοντα πλοία......." Δεν ήταν έτοιμη η διαδικασία για την διεξαγωγή του διαγωνισμού στις 27 Ιανουαρίου 2015.Πέρασαν σχεδόν τέσσερα χρόνια και έκτοτε συνεχίζονται οι απευθείας αναθέσεις σε νερουλάδες. Βρε πόσο δύσκολο είναι να γίνει αυτή η διαδικασία για τον διαγωνισμό; Τι δεν αντιλαμβάνεσθε;

Ακούστε τώρα και το άλλο.
Στις 12 Ιουλίου 2018 το Δημοτικό Λιμενικό ταμείο Ναυπλίου, λαμβάνει μια απόφαση να δοθεί με απευθείας ανάθεση βεβαίως βεβαίως το έργο για την είσπραξη των τελών ελλιμενισμού και λοιπών τελών πλοίων για το χρονικό διάστημα Αύγουστος 2018 έως Δεκέμβριος 2018 (για πέντε μήνες). Το ποσό που αποφασίσθηκε να δοθεί στον άνθρωπο που θα εισέπραττε τα τέλη για το χρονικό αυτό διάστημα ήταν 7.440 ευρώ.
Είναι πλέον  δέκα το πρωί και σταματώ εδώ να γράφω και βγαίνω στο μπαλκόνι να μετρήσω τα τουριστικά σκάφη που έχουν ελλιμενισθεί σήμερα 23 Αυγούστου......
......Η ώρα είναι δέκα και ένα λεπτό. Δέκα πέντε τουριστικά σκάφη είναι δεμένα. Πόσην ώρα θα χρειασθεί ο άνθρωπος για να κόψει 15 αποδείξεις για τέλη ελλιμενισμού; Μία ώρα; Φαντασθείτε πόσα σκάφη θα είναι στο λιμάνι μας τον Νοέμβρη και τον Δεκέμβρη.
7.440 ευρώ αποφάσισαν να του δώσουν για το πεντάμηνο. 1488 ευρώ μηνιαίως!!!!
Αλλά η ιστορία έχει συνέχεια.
Συμπολίτης μας, που γνωρίζει το λιμάνι καλύτερα από κάθε άλλον και τυγχάνει άνεργος, καταθέτει εγγράφως στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπλίου προσφορά να κάνει την ίδια δουλειά με τίμημα 6.200 ευρώ, Και στις 30 Ιουλίου ο κ. Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου αναθέτει το έργο με απευθείας ανάθεση σε κάποιον κάτοικο Αθηνών, που διαμένει στην οδό Πανσελήνου αριθ 13 αντί τιμήματος 6.150 ευρώ.
Κλαυσίγελως.
Τι δεν καταλαβαίνετε;

Σταματώ εδώ διότι η ροή των αποφάσεων για απευθείας αναθέσεις είναι συνεχής και το άρθρο θα έβγαινε ακόμα μεγαλύτερο σεντόνι

Η ώρα είναι δέκα και τέταρτο.
Το άρθρο τελείωσε.
Για τις αναθέσεις για τα υδατοδρόμια θα ασχοληθώ μελλοντικώς.
Ξαναδιάβασα το άρθρο για να διορθώσω λαθάκια. Η ώρα είναι δέκα και μισή και τώρα πατώ το "δημοσίευση"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου