Μόνος ολομόναχος




Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Πολιτιστικές εκδηλώσεις . Υπό την αιγίδα του ......


Όλα αυτά τα πιτσιρίκια να παίζουν σκάκι!!!
Τι ομορφιά, τι φως!!!!!

Η πόλη μας δεν είναι πλέον αδρανής.
Δημιουργία και συμμετοχή, Η κοινωνία προσφέρει!!!!

Πρωταθλήτρια Ελλάδας για μια ακόμα φορά η Γιαννοπούλου, η κόρη του συμμαθητή μου!!!! Στα οκτακόσια μέτρα. Το αγώνισμα του Κόε και του Χουαντορένα (Την Κρατοσβίλοβα μάλλον πρέπει να την ξεχάσουμε)

Είναι γύρω στα πενήντα άτομα αυτά που συμμετέχουν στο χορωδιακό εργαστήρι της πόλης μας.
Αφήνουν στην άκρη τις υποχρεώσεις τους και την εργασία τους για να κάνουν πρόβες και μετά για συμμετοχή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Είναι βέβαιο ότι τους αρέσει αυτό που κάνουν. Εθελοντικά προσφέρουν. Δεν κερδίζουν κάτι προσωπικά πέρα από ηθική ικανοποίηση. Μάλλον πληρώνουν εξ ιδίων για να προσφέρουν.

Θα μπορούσα να τηλεφωνήσω και να μάθω επακριβώς πόσες ξεναγήσεις έχουν γίνει σε σχολεία και σωματεία τον τελευταίο χρόνο στην Αρχαία Ασίνη. Να είναι είκοσι οι ξεναγήσεις; Ίσως και τριάντα. Αλλά και περισσότερες αν μου έλεγαν, πάλι αυτό δεν θα με εξέπληττε.
Και εμφανίζεται ο διαδικτυακός τόπος του ΔΟΠΠΑΤ να προβάλει και να κάνει μνεία της μίας ξενάγησης που έγινε με την ευκαιρία του μουσικού φεστιβάλ. Καμία αναφορά σε όλες τις υπόλοιπες!!!! Την καταδική μας ξενάγηση να προβάλουμε για να πάρουμε τα "εύγε" και τα "μπράβο". Όλες τις άλλες τις αγνοούμε. Δεν είναι οι δικές μας.... Είναι των άλλων. Εκείνων. Ουχί εμών
Και προ μηνός έγινε ένα εκπληκτικό πρόγραμμα για μικρά παιδιά. Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο εξερεύνησαν τα φυτά που που είχαν φυτρώσει δίπλα στις αρχαίες πέτρες. και έφτιαξαν το δικό τους φυτολόγιο τα παιδιά!!! Και δεν ήταν μόνον αυτό. Έγιναν ταυτόχρονα και μαθήματα αγγειοπλαστικής. να δουν τα παιδιά πως οι αρχαίο έφτιαχναν τα αγγεία τους.
Τι ομορφιά, τι φως!!!

Τέτοια προγράμματα γίνονται στην πόλη μας και στην περιοχή μας. Και κάποιοι μοχθούν για αυτά. Και δεν αμείβονται. Και δεν επιζητούν χειροκροτήματα και ψήφους. 


Καμία αναφορά δεν έγινε για την πρώτη Πανελλήνια νίκη της αθλήτριας Γιαννοπούλου στον διαδικτυακό τόπο του ΔΟΠΠΑΤ, που όμως θεώρησε καλό να μας πληροφορήσει για την απάντηση που έδωσε η ΔΕΥΑΝ στον πολίτη Καραμπή. Είναι βέβαιο όμως ότι θα γίνει αναφορά σε όλα τα κατευθυνόμενα διαδικτυακά τοπικά μέσα, αλλά και στον ιστότοπο του ΔΟΠΠΑΤ, εάν η δημοτική μας αρχή θυμηθεί να στείλει συγχαρητήρια στη Γιαννοπούλου!!!
Από την άλλη βέβαια είχαμε καταιγισμό δημοσιευμάτων επειδή ένας πιτσιρικάς πήγε και προπονήθηκε με την ποδοσφαιρική ακαδημία της Βαλένθια. Βλέπετε φωτογραφήθηκε με τον Δήμαρχο κατά την επιστροφή του

Καμία αναφορά για τα πιτσιρίκια που παίζουν σκάκι. Δεκάδες πιτσιρικάδες. Δεν έγινε το πρωτάθλημα υπό την αιγίδα του Δήμου. Οπότε..... Τι οπότε και εγώ; Τι ψάχνω;

Σιωπή και για την εκδήλωση που πραγματοποίησε αυτή η εκπληκτική ομάδα που ασχολείται με την προφορική ιστορία της πόλης και της περιοχής μας. 
Εθελοντικά και αυτοί οι σπουδαίοι συμπολίτες μας αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους και μαζεύουν αφηγήσεις των παλαιοτέρων.
Τι ομορφιά, τι φως να ζούνε τέτοια άτομα δίπλα μας που προσφέρουν, διότι τους αρέσει να δίνουν στην κοινωνία κάτι από το περίσσεμα της ψυχής τους.
Και οποίον σκότος να αποσιωπάται από τον επίσημο Δήμο ο ρόλος και η προσφορά τους, μόνον και μόνο διότι η εκδήλωσή τους δεν έγινε υπό την αιγίδα του.....
Διότι δεν ζήτησαν επιχορήγηση και έτσι δεν εκφωνήθηκαν οι δεκάρικοι.

Και τα άτομα του χορωδιακού εργαστηρίου, οι συμπολίτες μας αυτοί, τραγούδησαν στο Κιβέρι, στο Λυγουριό, στην Καρυά, στην Ερμιόνη. Καμία αναφορά στον ιστότοπο του ΔΟΠΠΑΤ για όλες αυτές τις εκδηλώσεις
Όμως έγινε αναφορά στη μία συναυλία που έγινε υπό την αιγίδα του .......
Εκεί, βλέπετε εκφωνήθηκαν οι δεκάρικοι πριν αποχωρήσουν οι επίσημοι με την έναρξη της συναυλίας.

Καμία αναφορά δεν υπάρχει στον ιστότοπο του ΔΟΠΠΑΤ για τις παραστάσεις του φεστιβάλ της Περιφέρειας. 
Τίποτα για τις εικαστικές παρεμβάσεις στα διατηρητέα κτήρια του Ναυπλίου. Τίποτα για όλα τα άλλα.
Καμία μνεία στο φεστιβάλ της Επιδαύρου.

Σαν να μην υπάρχουν όλα αυτά.
Δεν έγιναν βλέπετε υπό την αιγίδα του ...... Δεν ήταν παρούσα εκεί η κυρία Ράλλη, που μοχθεί, και καλώς μοχθεί για τις εκδηλώσεις του Δήμου.
Μόνον αυτά που γίνονται υπό την αιγίδα του ..... Μόνον αυτά προβάλλονται

Και αύριο Τετάρτη υπάρχει εκδήλωση στο Φουγάρο του  Συνδέσμου των συγγραφέων της Αργολίδας.
Όμως η εκδήλωση δεν είναι υπό την αιγίδα του......
Και η εκδήλωση αυτή δεν θα προβληθεί στον ιστότοπο του ΔΟΠΠΑΤ.
Απλά τους αγνοούμε τους συγγραφείς της περιοχής μας, αφού ελλείπει η ομπρέλα του ......
Τόσο καλά.


Ο πολιτισμός ενώνει.
Ο πολιτισμός είναι ελευθερία. Χωρίς ελευθερία στη δημιουργία αποκτά χρώμα μαύρο ή βαθύ κόκκινο με ένα λευκό σηματάκι στο πάνω άκρο αριστερό.
Όσο καλά και αν ήσαν  τα Μπολσόι την εποχή εκείνη, όσο και αν μπορούσε κάποιος  να συγκινηθεί με την ταινία "το άλογο που κλαίει" του Ντοσκνόι (267 συνεχείς εβδομάδες προβολής στην Αλκυονίδα), στον στρατευμένο πολιτισμό ενυπάρχει το σκότος  παρά την καλλιτεχνική αρτιότητα των κινήσεων των μπαλαρίνων


Δεν πρέπει και δεν μπορούμε να  περιορίζουμε τον πολιτισμό σε αυτόν της αιγίδας του ......
Δεν πρέπει να τον βάζουμε σε καλούπια, να τον μικραίνουμε, να τον περιορίζουμε στα ασφυκτικά πλαίσια του πως θα κερδίσουμε ψήφους.
Τον περιορίζουμε, τον κάνουμε μικρό και ομιχλώδη.
Δεν αφήνουμε την πολυχρωμία να δώσει φως.

Οι μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις στα χωριά, όπως ευσχήμως έχουν μετονομασθεί τα πανηγύρια ναναι καλά. Οι εκδηλώσεις αυτές προβάλλονται βεβαίως βεβαίως. Όπου γάμος και χαρά.... (Πως το λέει η παροιμία; Το ξέχασα)


Όμως μπορούμε τώρα να το οργανώσουμε διαφορετικά.
Αντί να έχουμε έναν ιστότοπο του ΔΟΠΠΑΤ που να προβάλει μόνον τις εκδηλώσεις "υπό την αιγίδα του...." πρέπει να τον μετατρέψουμε σε ένα portal, όπου όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι θα μπορούν να αναρτούν και να προβάλουν τις εκδηλώσεις τους. Έτσι θα υπάρξει και η αναγκαία αλληλεπίδραση. Όλοι οι άνθρωποι του πολιτισμού να γνωρίζουν τι και πότε. Και θα μειωθούν τα φαινόμενα να συμπίπτουν οι εκδηλώσεις.
Αδιανόητα όλα αυτά με την εκ των υστέρων οργανωθείσα εκδήλωση οικονομικής ενίσχυσης του Εργατικού Κέντρου που ανέβαλε την άλλη εκδήλωση της Περιφέρειας,

Η πρόταση για ένα τέτοιο portal έγινε από την πρόταση. Την άλλη πρόταση. Η πρόταση αυτή της άλλης πρότασης αγνοήθηκε εννοείται.


Έτσι τώρα μου ήλθε στο νου κάτι άλλο, άλλης προηγούμενης περιόδου.
Με το κυνηγητό που υπέστη η Κινηματογραφική Λέσχη Ναυπλίου, διότι δεν είχε μπει στα τότε καλούπια της τότε αυταρχικής δημοτικής αρχής.
Ζήτω το Χόλιγουντ.
Ζήτω το χειροκρότημα.
Ζήτω οι δεκάρικοι.
Υπό την αιγίδα του ......





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου