Έγινε αναφορά, μου είπαν, μέσα στο δημοτικό συμβούλιο για το προηγούμενο άρθρο μου που είχε σχέση με τον τουρισμό.
Τα έβαλαν και με την όλη αντιπολίτευση που δεν εκφωνεί ύμνους για τους παμμέγιστους και τις παμμέγιστες της δημοτικής αρχής, που έχουν προωθήσει το Ναύπλιο των Σαββατοκυριάκων.
Έτσι είπαν, μου είπαν.
΄Εδει άπαντες να είμεθα υμνηταί (στην καθαρεύουσα η τελευταία αυτή πρόταση)
Συνεχίζω όθεν την κριτική μου για αυτά που δεν έγιναν για την ανάπτυξη του τουρισμού, πέραν της έλλειψης ενός στρατηγικού σχεδίου πράγμα το οποίο έθιξα στην προηγούμενή μου αυτή ανάρτηση.
Το Ναύπλιο δεν διαθέτει τουριστικό portal στο διαδίκτυο. Είμαστε μάλλον η μοναδική πόλη της υφηλίου που ζει από τον τουρισμό με την έλλειψη αυτή.
Δεν διαθέτουμε ένα γραφείο τουριστικών πληροφοριών σε καίριο σημείο και το υπάρχον είναι λίαν υποβαθμισμένο.
Δεν υπάρχει πληροφόρηση για τον επισκέπτη που προσεγγίζει οδικώς το Ναύπλιο στην είσοδο της πόλης.
Η όλη βαρύτητα δίδεται μόνον στο ιστορικό κέντρο και δη όχι σε όλο. Αν δείτε την εγκατάλειψη και το χάλι του Ψαρομαχαλά και των Βραχατεϊκων θα αντιληφθείτε τι εννοώ.
Απορώ ειλικρινά για την στωικότητα των δημοτών της ενδοχώρας του Ναυπλίου, που παραμελήθηκαν πλήρως κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων. Ανάπτυξη τουρισμού χωρίς την ενεργή συμβολή της υπαίθρου είναι ετοιμόρροπη και έωλη, όσο όμορφη και αν είναι η παλαιά πόλη.
Έγινε ένα σημαντικό έργο για την ψηφιακή ξενάγηση της πόλης του Ναυπλίου (ας μην πω ποιος το πρότεινε και ποιος έτρεξε για αυτό), έγινε αναβάθμισή του (δεν κόστισε και λίγα) έτσι ώστε η ψηφιακή αυτή ξενάγηση να μπορεί να τρέχει σε τάμπλετς και στα κινητά, κορδώθηκαν και κάποιοι για το έργο αυτό της αναβάθμισης και μετά πάπαλα και αύθις. Αλήθεια που, πως και πότε ενημερώνεται ένας επισκέπτης της πόλης μας για το πρόγραμμα αυτό;
Και ας πάμε και σε κάτι πιο οραματικό.
Το κεντρικό κτήριο της Εθνικής Πινακαθήκης στην Αθήνα είναι κλειστό εδώ και πέντε περίπου χρόνια. Τα εκπληκτικά έργα ζωγραφικής είναι σε αποθήκες όλον αυτό τον καιρό. Και εμείς εδώ οι Αναπλιώτες με την πτωχή τοπική διακυβέρνηση, καθόμαστε στα ωά μας, παρότι διαθέτουμε Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης σε ένα πανέμορφο κτήριο. Φαντασθείτε τώρα όλον αυτόν τον καιρό να γινόντουσαν περιοδικές εκθέσεις με τους αποθηκευμένους θησαυρούς.
Οποία αίγλη για το Ναύπλιο να εκτίθετο εδώ το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου "Άγιος Πέτρος" (ο πίνακας στην αρχή της ανάρτησής μου) ή το έργο του Ιακωβίδη "Παιδική Συναυλία" (ο πίνακας στο τέλος της ανάρτησής μου). Αλήθεια, πόσο όμορφος είναι ο πίνακας αυτός και πόσα λέει για τις παιδικές χορωδίες (άλλο θέμα αυτό που πονάει) Ονειρευτείτε ωρέ. Να εμφανιζόντουσαν εδώ στη μικρή μας πόλη τα έργα του Γκόγια, του Ντελακρουά, του Τιέπολο, του Γύζη, του Βολανάκη.
Να γινόταν την μια χρονιά μία ζωγραφική έκθεση με θέμα την Ελληνική Αστική Τάξη και τους ζωγράφους της και την επόμενη χρονιά άλλη μία με θέμα τη Σχολή του Μονάχου και την επόμενη με θέμα τη ζωγραφική στα χρόνια του Όθωνα και μετά με θέμα τον Ελληνικό μοντερνισμό.
Θα αποκτούσε φτερά το Ναύπλιο.
Θα απογειωνόταν.
Θα πετούσε πολιτιστικά.
Και οι άνθρωποι που τα βλέπουν όλα ως φράγκα και κονόμες θα ήσαν και αυτοί απόλυτα ικανοποιημένοι.
Η πόλη μας θα ήταν στο επίκεντρο και ο τουρισμός θα είχε αύξηση τόσον αριθμητική, όσον και ποιοτική. Κυρίως ποιοτική. Και όχι μόνον με την λογική των περισσότερων καφέδων.
Δεν σας νοιάζουν βρε όλα αυτά; Δεν σας ακουμπάνε ούτε στο ελάχιστο;
Ο τουρισμός, έτσι όπως εγώ διατείνομαι ότι πρέπει να είναι, δεν είναι μόνον για τα φράγκα και τους φρεντοτσίνους.
Έχω και άλλα οραματικά να σας προτείνω.
Όμως ένα ένα.
Κατά τα άλλα ας συνεχίσουν οι μίζεροι την μικροπαραταξιακή τους αντιπαράθεση στα ελάσσονα.
Και να συνεχίσουν να δείχνουν το Μπούρτζι και το Παλαμήδι ακόμα και στις διεθνείς εκθέσεις. Ωσάν να ενδιαφέρεται έστω και ένας από τους tour operators που επισκέφθηκαν την έκθεση στη Νέα Υόρκη να δει το Μπούρτζι. Νομίζετε ότι δεν θα το ψάξει απ΄όλες τις πλευρές εάν διαπιστώσει ότι η πόλη μας και η περιοχή διαθέτει άλλα χαρακτηριστικά που μπορούν να προσελκύσουν τους Αμερικανούς; Θα έλθει κάποιος Αμερικάνος μόνον για το Μπούρτζι; Άλλα πράγματα που διαθέτει ο τόπος είναι αυτά που θα τον κάνουν να ενδιαφερθεί. Ένα Παλαμήδι απλώς ενισχυτικό είναι.
Αλλά στα άλλα η προβολή είναι σε πρωτόγονα στάδια.
Να μην δύνανται ούτε και αυτό το πρόγραμμα του μουσικού φεστιβάλ να παρουσιάσουν για να προγραμματίσουν οι ουκ ολίγοι εραστές της κλασσικής μουσικής το ταξείδι τους. Ένα απλό παράδειγμα του πρωτογονισμού μας είναι αυτό το τελευταίο. Και πληρώνετε ωρέ Αναπλιώτες, για να γεμίζουν οι χώροι του φεστιβάλ, με τις κυρίες που διαθέτουν προσκλήσεις και όχι με περιηγητές που θα μείνουν εδώ μία εβδομάδα, θα πληρώσουν το εισιτήριό τους και θα πάρουν από τον τόπο εμπειρίες και θα προσφέρουν σε αυτόν σε ανταπόδοση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου