Μόνος ολομόναχος




Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Η σωστή φασολάδα και ο γόνος της γνωστής οικογένειας των Βαρβιτσιωτέων

H σωστή φασουλάδα θέλει μούλιασμα των φασολίων αποβραδίς.
Απαιτείται προετοιμασία.
Ο αρπακολλισμός κάμει πάντοτε κακό και η φασολάς νόστιμη αποκλείεται να γίνει.

ΕΚΒΑΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΟΣ
Κατέφτασε στο Ναύπλιο, τότε, λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές, ένας Υπουργός, γόνος της γνωστής οικογενείας των Βαρβιτσιωτέων, που όμως  τουλάχιστον στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν αρπακόλλας.
Η άφιξή του στην πόλη μας την κρίσιμη εκείνη προεκλογική περίοδο έγινε προφανώς τη προτροπή (δοτική οι δύο τελευταίες λέξεις) του από πάνω από αυτόν, για να μας πουν για το σπουδαίο έργο που θα γινόταν τότε και που κατάφεραν να το εντάξουν στο ΕΣΠΑ κυριολεχτικά την τελευταία στιγμή. Δεν θα μπορούσε με τίποτα το έργο της εκβάθυνσης να ενταχθεί έτσι στο άρπα κόλλα και χωρίς προετοιμασία,  εάν δεν το προωθούσε παρασκηνιακά ο τότε μεγάλος, ο οποίος, φαίνεται, αναγκάσθηκε να υποκύψει σε πολύ ισχυρότερες αυτού δυνάμεις, αν με εννοείτε, προκειμένου να προωθηθεί το έργο και να ενισχυθεί ο τοπικός δήμαρχος.
Και κορδώθηκαν τότε για το μεγάλο σχέδιο, πιστεύοντας ότι σε μερικούς μήνες από τότε θα είχε γίνει η εκβάθυνση του λιμανιού και θα μπορούσαν να προσεγγίζουν τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια.
Όμως, όπως η φασολάδα χωρίς μούλιασμα γίνεται άνοστη και άβραστη, έτσι και το ματσα μούλιασμα στο λιμάνι οδήγησε σε τεράστιο φιάσκο. Έμεινε στη μέση το έργο αυτό, που τόσο διαφημίστηκε.
Οι άνθρωποι δεν είχαν καν μελετήσει την σύσταση του βυθού της θάλασσας. Άρχισαν να σκάβουν αλλά δεν ήξεραν τι θα βρουν στο σκάψιμο!!!! Εδώ ένα πηγάδι πας να σκάψεις και ο εργολάβος θα σε προειδοποιήσει.
Τόσο καλά.
Τώρα βέβαια ξεχάστηκαν όλα αυτά και τα παρεπόμενά τους με την ανταπόδοση της προεκλογικής ενίσχυσης, με τις εορτές και τις απονομές στον πρωθυπουργό του τίτλου του επίτιμου δημότη και τις υπερπτήσεις των μαχητικών με τα ηρωικά διαγγέλματα των πιλότων, και την έλευση στην πόλη μας όλων των ενωμοταρχών και ανθυπασπιστών και πολιτευτών και ξεχάστηκαν και οι αντιδράσεις και τα μουντζώματα που αντικατέστησαν την κριτική που έπρεπε να είχε γίνει τότε στον γόνο της οικογενείας των Βαρβιτσιωτέων για τον αρπακολλισμό. Ομως τα μουντζώματα ήσαν πολύ πιο εύκολα από την αντιπαράθεση επί των συγκεκριμένων.

Και σιώπησε για όλα αυτά των τιμών στον Αντώνιο και ο φέρελπις δημοτικός σύμβουλος που τώρα το παίζει επανασυγκρότηση με αρχηγό την Φώφη

Και τώρα κορδώνονται και πάλι για τα σπουδαία που πρόκειται στο μέλλον να κάνουν χωρίς να κοκκινίζουν για τα περασμένα και τις αυταπάτες τους.
Όμως τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση του λιμανιού, αφού διαπίστωσαν τα σφάλματά τους και τις γκάφες τους και ας μην τις παραδέχθηκαν δημόσια, κάτι έκαναν για να τις διορθώσουν. Έτσι αυτή την φορά προχώρησαν σε μια μελέτη για να δουν τι θα σκάψουν. Και ελπίζουμε τώρα ότι σε κάποιον καιρό το έργο θα ολοκληρωθεί. Κάθε ξύπνιος όμως στην πόλη μας μπορεί να αντιληφθεί το πόσο πρόχειρα είχαν γίνει τότε όλα και πόσο οι θριαμβολογίες ήσαν πομφόλυγες

Όμως σε άλλες περιπτώσεις οι τοπικοί πολιτικοί μας, αφού εξήγγειλαν και θριαμβολόγησαν και μετά όταν όλα αποδείχθηκαν τζίφος και φιάσκο στο αποτέλεσμα, τα παράτησαν όλα στην τύχη τους. Και τα χρήματα που δώσαμε οι ιθαγενείς πήγαν στράφι. Θυμάμαι τώρα το Συνεδριακό, το Πανεπιστημιακό campus, την μελέτη για το Τελωνείο, το κτήριο Βίγκα, τις Καπναποθήκες και τόσα άλλα.

Θα σας περιγράψω λοιπόν δύο εμβληματικές περιπτώσεις που απέτυχαν να ολοκληρώσουν την προσπάθειά τους και μετά τα άφησαν όλα στην τύχη τους και στον αυτόματο πιλότο

ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
Φιλοδοξίες. Μεγαλοστομίες.
Ενεργειακή αναβάθμιση. Γεωθερμία.
Τα ανήγγειλαν σε θριαμβευτικούς τόνους λίγο πριν τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Στην περίπτωση του λιμανιού κατέφτασε ο γόνος των Βαρβιτσιωτέων, με προτροπή του Αντώνη, ο οποίος υπέκυψε και αυτός σε ανώτερη αυτού δύναμη.  Για το Κολυμβητήριο η ενίσχυση ήλθε από τον τότε πράσινο Υπουργό που θέλει να γίνει αρχηγός τώρα.
Και μας είπαν ότι το έργο εγκρίθηκε και ενετάχθη στο πρόγραμμα του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Αλλά μετά ήλθαν οι καινούργιοι και πληροφορηθήκαμε ότι από τα υποψήφια για χρηματοδότηση έργα για εξοικονόμηση ενέργειας η μελέτη για το Κολυμβητήριο πήρε την χαμηλότερη βαθμολογία.
Κάτι ακούω ότι η μελέτη δεν ήταν τόσο κακή, αλλά ότι έγινε παρέμβαση να μην ενταχθεί έργο επειδή το είχε προωθήσει ο κ. Μανιάτης. Δεν ξέρω εάν αυτόν είναι αλήθεια ή ότι η μελέτη και το έργο δεν  είχε τα προαπαιτούμενα για να πάρει υψηλή βαθμολογία.
Αυτό που γνωρίζω όμως είναι ότι πέρασαν χρόνια και ζαμάνια και το έργο δεν γίνεται. Και δεν βλέπω κάποιος να ασχολείται πλέον σοβαρά για να υπάρξει κάποια συνέχεια.
Να δούμε δηλαδή που έπασχε  η μελέτη ή που υποτίθεται ότι έπασχε. Να  τροποποιήσουμε πιθανόν κάποια στοιχεία της μελέτης.  Μήπως να δούμε τον διαχωρισμό του Κολυμβητηρίου στα δύο τον χειμώνα μέσω ενός κινούμενου φράγματος; Αλλαγή του εντελώς αρχαίου ηλεκτρολογικομηχανολογικού εξοπλισμού;
Κάποιος ειδικός πρέπει να τα πει όλα αυτά. Αλλά ουδείς τελικά χολοσκάει. Την δουλειά τους την έκαναν προεκλογικά με τα μεγάλα λόγια και κάτι παραπλήσιο θα βρουν και στην επόμενη προεκλογική περίοδο.


ΠΥΡΗΝΕΛΟΥΡΓΕΙΑ

Χρόνια φωνάζουμε για την όχληση με τις οσμές που προκαλούν τα πυρηνελεουργεία της περιοχής που λειτουργούν μέσα στη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου μετά από παρατάσεις παρατάσεων των αδειών λειτουργίας.
Πριν από 18 ολόκληρους μήνες έγινε στο Κοινοβούλιο και μια απίστευτη ερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό, από δύο κυβερνητικούς βουλευτές.
Είπαν οι δύο βουλευτές στην ερώτησή τους το εξής: "Στο Ναύπλιο έχει καταγραφεί συχνά έντονο φαινόμενο ατμοσφαιρικής ρύπανσης πηγή της οποίας είναι.... τα πυρηνελουργεία" και συνεχίζουν με το εξής απίστευτο: "Οι εκπομπές αυτές μεταφέρονται στο Ναύπλιο όταν φυσούν βοριάδες και ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα με την έντονη και δυσάρεστη οσμή τους και δημιουργούν μια πνιγηρή αίσθηση...." Αντιλαμβάνεσθε τι είπαν; Καταλαβαίνετε πόσο πολύ έγραψαν όλους τους λοιπούς, πλην Ναυπλιωτών, Αργολιδείς; : Ερωτούν οι βουλευτές για τη ρύπανση μόνον όταν φυσάει τραμοντάνα και επηρεάζεται μόνον το Ναύπλιο και αδιαφορούν για τη ρύπανση όταν φυσάει Γραίγος ή Απηλιώτης ή Οστρια ή Λίβας, όταν δηλαδή οι οσμές δεν μεταφέρονται στο Ναύπλιο, αλλά στο Αργος ή στο Μέρμπακα ή στην Κίο.
Πέραν όμως από το τραγελαφικόν της ερώτησης που ασχολείται μόνον με τις οσμές που μυρίζουν οι κωλοπλένηδες όταν φυσάει τραμοντάνα ή ο Απάρκτιος κατά την αρχαιοελληνικήν και δεν ενδιαφέρεται για τις μύτες των Πρασάδων και των  Κουτσαϊτών και οι Κουτσαϊτισών, το εκπληκτικό έγκειται και στην απάντηση του Υπουργού στα ερωτήματα των δύο βουλευτών για το εάν οι επιχειρήσεις έχουν ελεγχθεί, εάν έχουν άδεια λειτουργίας και εάν προβλέπεται η μετεγκατάστασή τους.  Σε όλα αυτά λοιπόν τα ερωτήματα ο Υπουργός απάντησε απλώς ότι έχει γίνει έλεγχος τήρησης των περιβαλλοντικών όρων και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και αναμένονται τα αποτελέσματα του ελέγχου.
Και κάπου εκεί τελείωσε το ενδιαφέρον απάντων.
Δεν μας είπαν ποτέ δημόσια τα αποτελέσματα των ελέγχων.
Δεν απάντησε ο Υπουργός στα υπόλοιπα ερωτήματα.
Και οι Βουλευτές δεν ασχολήθηκαν περαιτέρω.
Να δούμε τι γίνεται με τις ΖΟΕ και τις παρατάσεις λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Να δημιουργηθούν επιτέλους βιοτεχνικά και βιομηχανικά πάρκα για να μετεγκατασταθούν οι επιχειρήσεις σε περιοχή με σωστές υποδομές, και να προκαλείται η μικρότερη όχληση.
Να βοηθηθούν με κίνητρα οι εταιρείες αυτές, διότι, παρά τα κοινώς από τον κόσμο θεωρούμενα, η λειτουργία τους βοηθάει στην προστασία του περιβάλλοντος, αφού αξιοποιούν τον πυρήνα του ελαιοκάρπου, ο οποίος ρυπαίνει εάν παραμείνει στο έδαφος. Και είναι υποχρεωτική η διάθεση του πυρήνα για την λειτουργία των ελαιοτριβείων. Εκτός και εάν αυτό που γουστάρουμε είναι να μεταθέσουμε το πρόβλημα σε μαλάκες άλλης περιοχής, οι οποίοι δεν θα έχουν πρόβλημα με τα πυρηνελουργεία.

Το θέμα όμως που πραγματεύομαι σε αυτή την ανάρτηση είναι ότι ρίχνουμε κάποιες άσφαιρες βολές για να προκαλέσουμε θόρυβο και να δεχθούμε επάνω μας τα φώτα της δημοσιότητας και μετά επιτρέπουμε στο σκότος να επικρατήσει, αφού δεν ενδιαφερόμαστε ουσιαστικά για τα περαιτέρω.


Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Ταξίδεψαν μακρυά. Άλλους τους θυμόμαστε, άλλους όμως τους έφαγε η μαρμάγκα της λήθης


Πραγματικά είχα αρχίσει και πίστευα ότι πρέπει η δημοτική μας παράταξη να είναι πολύ γρουσούζικη με όλα αυτά τα μέλη μας  που ταξίδεψαν μακρυά, αφήνοντας τους υπόλοιπους εμάς στην επίγεια μιζέρια μας. Πολλοί από αυτούς που αποχαιρετήσαμε ήσαν και νέοι άνθρωποι που να πάρει και να σηκώσει.
Ο Γιάννης, ο Μάκης, ο Θοδωρής, η Ιωάννα, ο Κώστας, ο Ντίνος, η Μαρτίνα, ο Μιχάλης, ο Βασίλης και οι άλλοι. Όλοι τους μας έχουν αφήσει μια πολύ γλυκιά ανάμνηση για τους αγώνες που δώσαμε μαζί για ένα καλύτερο και πιο δημοκρατικό Ανάπλι.
Έπρεπε λοιπόν να τιμήσουμε όλους αυτούς που  μας βοήθησαν στους δύσκολους αυτοδιοικητικούς αγώνες που επί δεκαετίες δώσαμε. Και το πράξαμε
Τιμήσαμε και αυτούς που είχαν μια σημαντική συμβολή στις προσπάθειές μας και αυτούς που, κάποια στιγμή, μέσα από πολύ αντίξοες συνθήκες μπορεί απλά και μόνον με την παρουσία τους στο ψηφοδέλτιο να μας έδωσαν σημαντικές ανάσες.
Διότι ακόμα και η απλή συμμετοχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν εξαιρετικά σημαντική, αφού ουδείς από εμάς επιδίωκε τιμές, αξιώματα, οφέλη, συμμετοχή στην εξουσία με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Όλους τους νοιώσαμε συντρόφους με την πραγματική σημασία της λέξης,

Όμως πράγματι ήμασταν μια γρουσούζικη παράταξη και μόνον οι δικοί μας γινόντουσαν ένας-ένας ελεύθερα πουλιά;

Πως ήταν αυτό στατιστικά δυνατόν όταν οι άλλες παρατάξεις εκμεταλλευόμενες το δέλεαρ της εξουσίας είχαν διπλάσιο  αριθμό υποψηφίων; Και όταν αποδεδειγμένα το δικό μας κατά καιρούς ψηφοδέλτιο ήταν το πιο νεανικό;

Τώρα αντιλήφθηκα, εγώ ο συναισθηματικά ηλίθιος, τι γινόταν.

Δεν είχαν ιδιαίτερη σκασίλα οι άλλες παρατάξεις  να μιλήσουν και να τιμήσουν τους δικούς τους που αναχωρούσαν.
Απλούς στρατιώτες τους είχαν για να πετυχαίνουν τον υπέρτατο σκοπό τους που δεν ήταν άλλος από την εξουσία.
Και μετά τους ξεχνούσαν.

Πέθανε προχθές ένας άνθρωπος που συμμετείχε στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές σε ένα άλλο ψηφοδέλτιο. Σχετικά νέος άνθρωπος. Εξέδωσε ανακοίνωση το κόμμα του. Ο βουλευτής. Δελτίο τύπου έβγαλε ακόμα και η Δημοτική Κοινότητα Ναυπλίου, μέλος της οποίας ο αποθανών είχε εκλεγεί. Προς τιμήν της. Και δεν έχω δει μία ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης στην οποία συμμετείχε. Δεν νομίζω να  έχουν εκδώσει και να μην την έχω δει. Και εάν δεν υπάρχει πλέον, όπως πρόβλεψα, αυτή η δημοτική παράταξη ας έλεγε δυο λόγια, βρε παιδί μου, ο επικεφαλής της. Αλλά..... Αλλά φαίνεται επειδή οι κομματικοί τους δρόμοι είχαν χωρίσει........

Και απεβίωσαν τον τελευταίο καιρό και δύο από τους πιο επιφανείς αυτοδιοικητικούς παράγοντες των τελευταίων δεκαετιών στην πόλη μας. Δύο σημαντικοί άνθρωποι. Δικηγόροι και οι δύο,
ΣΙΓΗ ΙΧΘΥΟΣ από τις παρατάξεις εξουσίας που εκπορεύονται από την ίδια αυτοδιοικητική μήτρα.
ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ
ΑΥΤΟΥΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΤΕ

Την σημερινή μου ανάρτηση συνοδεύει σήμερα ένα ωραίο τραγούδι σε στίχους της δικιάς μας Ιωάννας Αντωνοπούλου.
Ναι με την Ιωάννα που βρεθήκαμε μαζί κάποια στιγμή στο ίδιο ψηφοδέλτιο και την οποία δεν ξεχνάμε.


Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Αθλητισμός στο Ναύπλιο. Σωματεία. Ας τραβήξουμε κουπί.

(Κάποτε τα πιτσιρίκια έπαιζαν στις αλάνες και στα προαύλια των σχολείων. Και οι γιαγιάδες έτρεχαν να τα μαζέψουν, αφού οι γονείς ήσαν στο μεροκάματο. Δεν υπήρχε τότε η ανάγκη Ακαδημιών και ακουμπηχτερών)


Άραγε πόσο θα κόστιζε στον Δήμο μας να τοποθετούσε δέκα φιλέ για beach volley στην Καραθώνα και να δημιουργούσε δέκα όμορφα γήπεδα; Και να συντόνιζε για την οργάνωση της λειτουργίας ώστε να δημιουργηθούν  οι συνθήκες για  την άνθηση  του αθλήματος αυτού στην πόλη μας. Άλλωστε έχει γίνει της μόδας η πετοσφαίριση σάλας στο Ναύπλιο, με τη λειτουργία των διαφόρων Ακαδημιών στα οποία στέλνουν οι γονείς τα παιδιά τους πληρώνοντας το αναλογούν αντίτιμο. Γιατί να μην προχωρούσαμε και στην ανάπτυξη του αδελφού αθλήματος, που παίζεται στις παραλίες και προσελκύει κόσμο; Και θα μπορούσε να οργανωθεί έτσι η λειτουργία των γηπέδων στην παραλία, ώστε πέραν των αθλητών, να έχει τη δυνατότητα και ο καθείς να παίξει το μπιτσβολλεάκι του και να δείξει μούσκουλα ή λυγεροκορμίες.

Αν μου λέγατε  ότι είμαι προκατειλημμένος, ανάποδος και αιρετικός, αλλά και μίζερος, έκφραση που εκστομίζουν τα επίσημα χείλη  και ότι δεν βλέπω το παραμικρό θετικό στην παρούσα δημοτική αρχή, θα μπορούσα να σας απαντήσω ότι κάτι το πολύ θετικό, που έχουν πράξει οι άνθρωποι, ήταν η τοποθέτηση οργάνων γυμναστικής στον Γύρο της Αρβανιτιάς και στον δρόμο του μπαιπάς, έτσι ώστε ο καθείς ελεύθερα να κάνει τις ασκήσεις του. Και να μην είναι ανάγκη να ιδρώνει στις αίθουσες των ιδιωτικών γυμναστηρίων.

Όμως από την άλλη, επειδή ακριβώς είμαι ανάποδος, δεν μπορώ να λησμονήσω ότι πριν από κάποιες δεκαετίες πληρώσαμε εμείς οι Αναπλιώτες όλη την υποδομή για να δημιουργηθούν γήπεδα τένις και αθλοπαιδιών στην Καραθώνα, που ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν και τα χρήματά μας πήγαν στράφι. Και ήταν σχεδόν έτοιμα τα γήπεδα, όλη η υποδομή είχε κατασκευασθεί, τα υλικά είχαν αγορασθεί και αποτεθεί στον χώρο και μετά......; Πάπαλα μετά. Και αφού τα οικοδομικά υλικά έμειναν εκεί εκτεθειμένα για αρκετό καιρό, άρχισαν σιγά-σιγά να εξαφανίζονται. Κάθε μέρα και λιγότερα έμεναν Μέχρι που στο τέλος είχαν όλα κλαπεί. Αλλά ουδενός ίδρωσε το ους του, όταν κάποιοι τα επεσήμαναν. Φαντασθείτε τώρα λοιπόν να είχαμε πέντε γήπεδα τένις και άλλα τόσα μπάσκετ και βόλεϊ στην Καραθώνα κατασκευασμένα από τον Δήμο μας και όλα αυτά να είναι στην διαχείρισή του.  Φαντασθείτε το όφελος για την πόλη. Φαντασθείτε ο Δήμος να είχε εν τοις πράγμασι κατοχυρώσει δικαιώματα εν όψει των μελλουμένων. Και γιατί να μην δημιουργούσαμε και δύο ωραία γήπεδα τοξοβολίας και ένα οργανωμένο κέντρο για σέρφινγκ και μια σωστά διαμορφωμένη διαδρομή για τρέξιμο και ποδήλατο. Αυτά όμως είναι για τους ονειροπόλους και όχι για τους απλούς διαχειριστές της εξουσίας. Οι διαχειριστές με τα απορρίμματα εκεί.

Ξέρετε, ζηλεύω πολύ όταν διαβάζω τις επιτυχίες του Ναυτικού Ομίλου Πόρου στην κωπηλασία. Τι έχουν αυτοί  παραπάνω από εμάς; Αντί εμείς να σκεφτόμαστε όλα αυτά τα φαραωνικά που ουδέποτε θα γίνουν στο λιμάνι μας, κάλλιστα θα μπορούσαμε να έχουμε σχεδιάσει ένα κωπηλατικό κέντρο βόρεια της ανατολικής προβλήτας. Αβαθή νερά, συνήθως νηνεμία και η κωπηλασία στ΄Ανάπλι θα μπορούσε να ανθήσει. Και να γίνονται εδώ αγώνες και προετοιμασίες και τα πιτσιρίκια μας, που μπορεί να μην έχουν ταλέντο ή να μην γουστάρουν να κλωτσάνε την μπάλα, θα μπορούσαν να είναι αύριο πρωταθλητές. Αλλά και πρωταθλητές να μην γινόντουσαν και πάλι η κωπηλασία είναι ένα πολύ όμορφο άθλημα για μικρούς μεγάλους και γέροντες.  Όμως  ενέκριναν οι ταγοί μας το σχέδιο για το λιμάνι και δεν σκέφτηκαν τέτοιες χωροθετήσεις.  Σχεδιάζουν να κατασκευάσουν εκεί κτήρια χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, πράγμα που ουδέποτε θα γίνει. Θα μου πείτε ότι εδώ έβαλαν το αγκυροβόλιο των υδροπλάνων στην γωνία απέναντι από τον Καραμαλή έτσι ώστε ποτέ να μην καταφτάσουν στην πόλη μας, τα πιο οραματικά θα σκεφτόντουσαν;

Και είναι γνωστή η ετήσια μάχη που γίνεται για την χρήση του κλειστού γυμναστηρίου. Ποιος θα πρωτοπάρει ώρες.  Και όλο αυτό το σχέδιο που κάποιοι πρότειναν να μετατραπούν τα γήπεδα τένις σε δύο νέα ωραία γηπεδάκια αθλοπαιδιών και τα γήπεδα  τένις να μεταφερθούν στην χερσαία ζώνη λιμένος, εκεί που γινόντουσαν οι ρίψεις του κλασσικού αθλητισμού και να  γίνουν περισσότερα από δύο και να έχουν όλα τα καλούδια για να μπορούμε να φιλοξενούμε τουρνουά αντισφαίρισης έμεινε όνειρο τρελό, όνειρό απατηλό.

Ποιος ενδιαφέρεται ουσιαστικά για όλα αυτά; Ποιος ονειρεύεται; Ποιος σχεδιάζει; Ποιος εντέλει ασχολείται με τα του αθλητισμού στην πόλη μας. Για το φαίνεσθαι είναι και για τα κορδώματα και μόνον

Ιατρικός τουρισμός, αθλητικός τουρισμός, πόλη φιλική σε άτομα με αναπηρία. Τι να λέμε τώρα;

Και κάτι προτελευταίο.
Όλα τα παιδάκια πρέπει να είναι ίσα στην γραμμή της εκκίνησης. Όλα να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες. Κανέναν να μην είναι στην απέξω διότι είναι φτωχός και άνεργος ο πατέρας του. Όλα στην ίδια αφετηρία και μετά ας ξεχωρίσουν αυτά που έχουν ταλέντο και θέληση. Στις άλλες χώρες πρωτεύουσα θέση έχει ο μαθητικός αθλητικός και όχι ο σωματειακός. Και έτσι εκεί έχουν και ισότητα στην πράξη και επιδίωξη της αριστείας.
Το τερματίσαμε πλέον, φίλοι μου, όλο αυτό με τις ακαδημίες των σωματείων. Πρέπει να ξηλώνονται κάθε μήνα οι γονείς για να κολυμπήσουν ή να παίξουν με την μπάλα τα παιδιά τους. Και πληρώνουν και για την μουσική και για την εκμάθηση ξένης γλώσσας.  Δεν βλέπω καμία απολύτως μέριμνα για τα παιδιά των φτωχών, των ανέργων, των πολυτέκνων. Πάμε από το κακό στο χειρότερο. Αυξάνονται αντί να μειώνονται τα ποσά που πληρώνουν οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί.  Και το ακόμα χειρότερο που γίνεται τελευταία είναι και ο διαχωρισμός  του ποσού που πληρώνουμε ανάλογα με το πακέτο παροχών. Και τα παιδάκια θα γνωρίζουν αν είναι στην σούπερ την καλή την κατηγορία ή στην κατηγορία με τα λιγότερες παροχές την κακή κατηγορία. Και τα παιδιά των οικογενειών που βρίσκονται στην απόλυτη φτώχεια θα κοιτάνε απέξω.
Έτσι το καταλαβαίνω εγώ και απορώ πως δεν αντιδρούν περισσότεροι σε όλη την χώρα, διότι όλα αυτά  με τις ακουμπηχτερές δεν είναι Αναπλιώτικα αλλά Ελληνικά "προνόμια". Δεν μπορεί να μην διαμαρτυρόμαστε και για τα κλειστά προαύλια των σχολειών τα καλοκαίρια. Βέβαια αυτό είναι ντροπή μόνον για το Ναύπλιο και για άλλες λίγες πόλεις, διότι αλλού υπάρχουν ενεργά προγράμματα να μένουν ανοιχτά τα προαύλια για παιχνίδι και πολιτισμό.
Και βέβαια είναι μια ωραία υγιής επιχειρηματικότητα όλα τα γυμναστήρια και τα πέντε επί πέντε και ουδείς πρέπει να έχει αντίρρηση σε όλα αυτά, όμως ο αθέμιτος ανταγωνισμός που γίνεται από τα σωματεία που δεν υπόκεινται σε φουπουα και σε εισφορές και σε φόρους είναι απαράδεκτος. Όλα στραβά και ανάποδα. Και τα χειροκροτάμε αποπάνω

Άντε και το τελευταίο για να κλείσω.
Αυτό το αίσχος με το μαϊμού Πανελλήνιο πρωτάθλημα χόκεϊ επί χόρτου με σωματεία σε απίθανα Αργολιδικά χωριά για να πάρουν πριμοδότηση οι κανακάρηδες για να μπουν στα Πανεπιστήμια λησμονήθηκε πλήρως. Και οι ευθύνες των διαφόρων παραγόντων είναι συγκεκριμένες και επώνυμες.
Όμορφα πράγματα, ωραίες καταστάσεις του σωματειακού αθλητισμού στην περιοχή μας. Και οι περισσότεροι είναι οπαδοί και όχι φίλαθλοι.

Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Σκουπίδια και ιός του Νείλου. "Αν σας πω ότι θα σας βρει μια συμφορά, αντί να προετοιμαστείτε θα θυμώσετε"


Εν μέσω θέρους και κορύφωσης της τουριστικής κίνησης στο Ναύπλιο, δύο είναι τα ζέοντα θέματα που όλοι συζητούν.  Δηλαδή δεν τα συζητούν ακριβώς  άπαντες, αλλά  όσοι βλέπουν το κάτι τις τους πέραν από την ρίνα τους.
Συζητούμε λοιπόν εμείς οι πολλοί ή ολίγοι το χάλι με τον ανεξέλεγκτο σκουπιδότοπο στην Καραθώνα και τον ιό του Δυτικού Νείλου που ενέσκηψε εφέτος και στην περιοχή μας.
Τα βάζουμε, έστω και λεκτικώς, κατά των ηγητόρων, των τοπικών και κεντρικών εξουσιών. Όμως δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί δημότες Ναυπλίου που για την ντροπή στην Καραθώνα, με την βρώμα και την δυσωδία και τον κίνδυνο για την δημόσια υγεία να έχουν κοιταχτεί στον καθρέφτη τους και να αναρωτηθούν για τις δικές τους ευθύνες για το χάλι.
Εγώ νομίζω, δηλαδή βέβαιος  είμαι, όσο μπορεί να είναι βέβαιος κάποιος που προσπαθεί να είναι αντιδογματικός,  ότι η ευθύνη για τα αίσχη της Καραθώνας ανήκει στην πλειοψηφία των δημοτών-πελατών της πόλης του Ναυπλίου σε πρώτη φάση και  της ενδοχώρας αργότερα.
Θα είμαι σκληρός.  ΄Ο,τι και να πείτε δεν συμφωνώ με το ότι φταίει μόνον ο Δήμαρχος για τα χάλια. Βγάζω σπυριά που ακούω ότι πρέπει ο προηγούμενος Δήμαρχος, του οποίου αντιδήμαρχος ήταν ο νυν Δήμαρχος, να αντικαταστήσει τον νυν δήμαρχο και να γίνει και πάλι χαλίφης στην θέση του χαλίφη, που προηγουμένως ήταν αντιχαλίφης του χαλίφη. Ίσως σας μπέρδεψα αλλά έτσι είναι.
Εσείς και μόνον εσείς φταίτε, αγαπητοί μου συνδημότες. Δηλαδή η πολύ μεγάλη πλειοψηφία από εσάς φταίει για το αίσχος. Εσείς ψηφίζατε επί τόσα χρόνια την ίδια ακριβώς παράταξη σε όλες  τις εκφάνσεις της, με τις μόνες ορατές διαφοροποιήσεις της να είναι οι εναλλαγές στους αρχηγούς, λόγω προσωπικών φιλοδοξιών.
Όλοι αυτοί το έσκισαν κυριολεχτικά και το ξεχείλωσαν το θέμα των σκουπιδιών μέχρις εκεί που δεν πάει παραπέρα. Όλα τα σκέφτηκαν. Τα χείριστα έπραξαν.  Ακόμα και ο νους του απαισιότατου Δρακουμέλ των στρουμφακίων, δεν θα μπορούσε να διανοηθεί όλα αυτά που συνέβησαν με την διαχείριση των Αναπλιώτικων σκουπιδιών τις τελευταίες δεκαετίες.
Εσείς λοιπόν, οι δημότες και ψηφοφόροι τα ανεχθήκατε όλα αυτά. Να ρίχνουμε τα σκουπίδια του Ναυπλίου μέσα στην θάλασσα, στον Βάλτο, δίπλα στις εκβολές του χειμάρρου Ραμαντάνι, να διορίζουμε εργολάβο με μοναδικό σκοπό να εξαφανίζει τα σκουπίδια, εσείς σιωπούσατε που τα σκουπίδια πήγαιναν σε κάθε μικρή και μεγάλη ρεματιά της Αργολίδας, που τα βαφτίζαμε ως απορρίμματα κάποιου Δήμου της Αττικής για να οδηγούνται νυχτί στο σκουπιδότοπο στα Λιόσια. Εσείς δεν μιλήσατε που αποφάσισαν να κάνουν τα σκουπίδια μας δέματα (άκουσον, άκουσον!!! δέματα!!!!). Εσείς αδιαφορήσατε με το σχέδιο που εκπόνησε η Περιφέρεια που αποκλείει εν τοις πράγμασι την ανακύκλωση στην πηγή και επιβαρύνει με υπέρογκα τέλη τους δημότες. Εσείς εγκρίνατε και ξαναεγκρίνατε με τις επιλογές σας όλα αυτά τα θαυμαστά.
Πως είπατε;;;;;; Δεν τα γνωρίζατε;;;;;;;
Τι να πω εγώ; Εγώ πως τα γνώριζα; Και μήπως δεν σας τα είπα και τα ξαναείπα; Μόνον εγώ τα έλεγα; Ολόκληρη δημοτική παράταξη δεν ούρλιαζε επί τόσες δεκαετίες; Δεν θέλατε να ακούσετε. Θα έλεγα λοιπόν να ξαναπάτε  μέχρι το μπάνιο του σπιτιού σας, χωρίς να έχετε ανάγκη να κάνετε την ανάγκη σας, αλλά απλά και μόνον για να ξανακοιταχτείτε στον καθρέφτη μπας και...... Γνωρίζω ότι δεν σας αρέσουν όλα αυτά που σας λέω. Σας αρέσει να φταίνε οι άλλοι , οι κακοί για όλα. Οι πιο αντιπαθητικοί πολιτικοί και μπλόγγερς είναι αυτοί που ομιλούν για τις ευθύνες της κοινωνίας, που προηγούνται των ευθυνών των πολιτικών, που αυτές επιλέγουν.
Και τώρα μας ήλθε ο Δήμαρχος Αργους, που σιώπησε παντελώς όταν ο Τατούλης ανακοίνωσε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού με την ΤΕΡΝΑ, να μας πει ότι έχει την καταπληκτική λύση και μάλιστα ότι αυτή είναι πάμφθηνη. Και άρχισαν όλοι οι άσχετοι να τσακώνονται για τα κόστη.
Δεν είμαι κοστολόγος των λύσεων διαχείρισης των απορριμμάτων, ούτε ειδικός για να ξέρω και να υπολογίζω με ακρίβεια. Όλα αυτά σχετίζονται και με επιχειρηματικά συμφέροντα και τον υπόγειο πόλεμο των εργολάβων των σκουπιδιών.  Έχω άποψη, αλλά δεν θέλω να κάνω τον μάγκα και τον ξερόλα
Αυτό όμως που γνωρίζω καλά και που δεν απαιτεί αριθμούς και μέτρημα είναι ότι ο διαγωνισμός του Αργους για τα σκουπίδια αφορά μόνον την επεξεργασία τους στο πιο εύκολο στάδιο. Να τα βάζουν σε μία ταινία και με κάποια μηχανικά μέσα και με κάποιους εργάτες να  διαχωρίζουν τα υλικά σε αυτά που θα πάνε για ανακύκλωση και σε αυτά που θα οδηγηθούν σε θάψιμο. Ουσιαστικά δηλαδή θα πληρώσουν οι έξυπνοι Αργείτες για αυτό ακριβώς που σε όλο τον προηγμένο κόσμο πράττουν από μόνοι τους οι δημότες με τα προγράμματα της ανακύκλωσης στην πηγή. Και όχι μόνον δεν πληρώνουν στις άλλες χώρες οι δημότες για αυτό το στάδιο της διαχείρισης, αλλά έχουν και έσοδα από πάνω. Και θα πληρώσουν οι φίλοι Αργείοι την ανάδοχο εταιρεία και, απ΄ότι καταλαβαίνω, θα κερδίσει ο εργολάβος  από την πώληση των ανακυκλωθέντων υλικών.
Τα δύσκολα όμως έπονται. Εντάξει, έγινε η ανακύκλωση ουχί στην πηγή αλλά με εργολαβίες και επιπλέον κόστη. Τα υπολείμματα όμως τι θα γίνουν; Αυτό είναι το αγγούρι στο οποίο όλοι κολούσαν όλες αυτές τις δεκαετίες και φτάσαμε στα σημερινά χάλια. Εδώ να μας πουν μια ολοκληρωμένη λύση και εγώ το βουλώνω αυθωρεί και παραχρήμα.
Κάποιοι από αυτούς που προτείνουν μια ολοκληρωμένη και όχι κολοβή λύση προτείνουν σωστούς ΧΥΤΥ μελετημένους και χωροθετημένους, ώστε να προκαλείται η μικρότερη ζημιά στο περιβάλλον. Αλλοι προτείνουν λύσεις θερμικής επεξεργασίας. Και για όλα αυτά και για την συγκέντρωση των σκουπιδιών σε σταθμούς μεταφόρτωσης και μετά για την ταφή τους ή την τελική επεξεργασία τους είναι τα μεγάλα κόστη.
Δεν ξέρω  κατά πόσον είναι φτηνός ο ανάδοχος τους Αργείου διαγωνισμού σε σχέση με άλλους. Θα πρέπει να είναι αφού ο διαγωνισμός ήταν δημόσιος. Εγώ όμως λέω ότι για το στάδιο αυτό της διαχείρισης των σκουπιδιών θα πρέπει να πληρώνουμε ελάχιστα ή και μηδενικά ποσά ή και να εισπράττουμε αντί να πληρώνουμε, προωθώντας την ανακύκλωση στην πηγή.
Όμως αυτό που μας (τους) προτείνουν στη γείτονα πόλη δεν αποτελεί λύση. Απλά προτείνουν την διαχείριση στο εύκολο στάδιο.
Πάλι εδώ θα είμαστε να συζητάμε για τα σκουπίδια. Τα σκουπίδια δεν πρόκειται να μας λησμονήσουν, όσο και αν τσακωνόμαστε για το ποιος πετυχαίνει μικρότερα κόστη.
Θα το δείτε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί. Και τα προβλήματα θα συνεχίσουν να μας ταλαιπωρούν (εκτός και αν κάποτε αποφασίσουμε μια ολοκληρωμένη διαχείρισή τους με προτεραιότητα στην ανακύκλωση στην πηγή)

Όμως δεν μας λησμόνησε και το άλλο μεγάλο θέμα των ημερών που σας είπα.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου. Δεν γνωρίζω το γιατί μόνον από τον Δυτικό και όχι από τον Ανατολικό Νείλο προέρχεται αυτός ο ιός, αλλά τέλος πάντων.
Κάποιοι τα έλεγαν από το 2011. Δηλαδή τα έλεγε η Ειρήνη ως εκπρόσωπος της "άλλης πρότασης" Αλλά τα έλεγε και δεν ακούγατε. Ακούγατε αυτούς που σας έλεγαν ότι όλες οι συμφορές σας θα εξαφανισθούν ή ότι δεν θα έχετε ποτέ συμφορές. Και αυτούς επιλέγατε. Μέγιστε Αρκά!!!! Ολα τα είπες με ένα σκίτσο σου
Και αφού εσείς δεν ακούγατε, δεν ενδιαφερόταν  και η τοπική πολιτική ηγεσία.
Και τα έκαναν μισά και κολοβά τα πράγματα. Ίσως και άκαιρα
Δεν ξέρω εάν εφέτος ψέκασαν τον μήνα Μάρτιο όπως πρότεινε η Ειρήνη.
Ξέρω όμως ότι ποτέ μα ποτέ δεν υλοποιήθηκε η άλλη πρόταση της άλλης πρότασης.
Να υπάρξει ενημέρωση και ευαισθητοποίησης των πολιτών, όλων ημών και υμών δηλαδή, για να λάβουμε τα αναγκαία προστατευτικά μέτρα και στους δικούς μας ιδιωτικούς χώρους. Διότι ό,τι και να γίνει στους δημόσιους χώρους τρείς γούρνες και δυο εγκαταλελειμμένες πισίνες να μείνουν απροστάτευτες, όλα πάνε στράφι, αφού αυτές θα γίνουν οι εστίες των μολύνσεων.
Ποιος ακούει. Αντί να είστε δύσπιστοι με αυτούς που σας υπόσχονται τα πολύ ωραία, πάτε και τους ψηφίζετε.

Ιδού η πρόταση της Ειρήνης από το 2011
"Ειρήνη Μελισσινού εκπρόσωπος της ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ στη δημοτική κοινότητα Ναυπλίου
Μια πρόταση που κατατέθηκε  στη δημοτική κοινότητα Ναυπλίου και έγινε αποδεκτή στη συνεδρίαση 8/3/11
 Την περσινή χρονιά ήμασταν όλοι μάρτυρες του φαινομένου αύξησης του πληθυσμού των κουνουπιών. Γεγονός τρομερά ενοχλητικό για όλους μας, αλλά και ζημιογόνο για πολλές επιχειρήσεις, αφού σε πολλές περιπτώσεις ήταν αδύνατον κανείς να βρεθεί σε εξωτερικό χώρο την ώρα της δύσης του ηλίου. Πέρα όμως από το ενοχλητικό κομμάτι που αφορά τα κουνούπια, υπάρχει και ένα άλλο πολύ πιο επικίνδυνο πρόβλημα:
  Οι ασθένειες που μπορεί κάποιος να κολλήσει μέσω των κουνουπιών.
 Μετά την εμφάνιση του Ιού του Δυτικού Νείλου την περσινή χρονιά  στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Μακεδονία, κατέστη αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης κουνουπιών ( ο Ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με κάποια συγκεκριμένα είδη κουνουπιών, τα οποία μολύνονται αφού τσιμπήσουν κάποιο άρρωστο με τον Ιό ζώο). Ας μην ξεχνάμε βέβαια και την γνωστή σε όλους μας ελονοσίας, η οποία μεταδίδεται με τα ανωφελή κουνούπια, κρούσματα της οποίας είχαμε την περσινή χρονιά στην Λακωνία, τα οποία αντιμετωπίστηκαν άμεσα με την κατάλληλη θεραπεία και δεν υπήρξε επιδημία.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τον πληθυσμό των κουνουπιών στην περιοχή μας, αφού έτσι θα ξέρουμε και τις ασθένειες από τις οποίες θα πρέπει να προστατευτούμε.
   Οπότε με την καταπολέμηση των κουνουπιών στοχεύουμε σε :
1)      Μείωση της όχλησης
2)      Ευεργετικά αποτελέσματα στην ποιότητα της ζωή
3)   Ευεργετικά αποτελέσματα στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη των περιοχών
    Και δευτερογενώς μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών για :
     Πρόληψη και προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και μείωση πιθανότητας διάδοσης ασθενειών
   Οι κινήσεις που πρέπει να κάνουμε σαν Δήμος είναι :

Α) Να συνεργαστούμε με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.). Ο φορέας αυτός ήδη έχει ξεκινήσει διαδικασίες για την καταγραφή και αξιολόγηση εστιών αναπαραγωγής, συλλογή και αξιολόγηση δεδομένων και χαρτογράφηση των σημαντικότερων υγροτόπων της χώρας. Ο Δήμος μας που γειτνιάζει με τον σημαντικό  υγροβιότοπο στην παραλιακή Ναυπλίου-Νέας Κίου πρέπει να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες μελέτες και να υποδειχθούν συγκεκριμένοι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος

Β) Οι ψεκασμοί στο δίκτυο αποχέτευσης και σε όλα τα λιμνάζοντα ύδατα πρέπει να προγραμματισθούν και να γίνουν μέσα στους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, αφού τότε έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα.

Γ)  Πρέπει να οργανωθεί και προχωρήσει ενημερωτική καμπάνια (φυλλάδια, αφίσες, ομιλίες) που θα απευθύνεται στις υπηρεσίες, τους φορείς και τους κατοίκους σχετικά με την προσωπική προφύλαξη από τα κουνούπια και καταπολέμηση εστιών αναπαραγωγής σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους"

Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Ανάπλι και πυρκαγιές. Έχουμε λάβει τα αναγκαία μέτρα;


Αφήσαμε πίσω και αυτόν τον Δεκαπενταύγουστο και λέω να σας τα πω σήμερα, αφού πέρασε η εορτή και τα ξεφαντώματα στα ιερά (που να μην σώσουν) πανηγύρια.

Φαντάζεσθε ένα παραδοσιακό σπίτι στο Ναύπλιο με τα ξύλινα πατώματά του, την ξύλινη στέγη, τα ξύλινα κουφώματα, με τις φιάλες γκαζιού στην κουζίνα, να πάρει φωτιά;
 Άραγε πόσα σπίτια στο παλαιό Ναύπλιο διαθέτουν πυροσβεστήρες και, αν διαθέτουν, πόσοι από αυτούς είναι άραγε αναγομωμένοι και λειτουργικοί;
Και αν φυσάει τη στιγμή της πυρκαγιάς  ένας ισχυρός Αναπλιώτικος πουνέντες; Τι γίνεται τότε; Πόσο προετοιμασμένοι είμαστε για αυτό;
Σκεφτείτε αυτό να συμβεί μία από αυτές τις μέρες του Αυγουστιάτικου τουριστικού πανικού. Με τους κατειλημμένους πεζόδρομους, τα ποδήλατα-αυτοκίνητα που πάνε ανεξέλεγκτα παντού, τα τραινάκια,  τις ζαρντινιέρες να περιφράσσουν και να οριοθετούν δημόσιους χώρους, τα εμπορεύματα πάνω σε δρόμους, τις παράνομες σταθμεύσεις οχημάτων, ενώ υπάρχει χώρος άπλετος στο λιμάνι, τα μηχανάκια παντού, με τα τραπεζοκαθίσματα να εμποδίζουν την διέλευση οχημάτων εκτάκτου ανάγκης.  Πόσο γρήγορα θα μπορέσουν να καταφτάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα;  Και τα πρώτα λεπτά είναι τα πολύ κρίσιμα. Μετά; Αν αργήσουν τα πυροσβεστικά;
Τις θυμόσαστε τις μεγάλες πυρκαγιές σε κτήρια της παλιάς πόλης;
Και το πιο βασικό από όλα. Πόσο προετοιμασμένοι είναι οι κάτοικοι, οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι στο ιστορικό κέντρο  για μια τέτοια κακιά στιγμή;
Τι γίνεται με τα μέτρα πυρασφάλειας;
Πόσο ενδελεχώς ελέγχονται οι επιχειρήσεις και τι γίνεται και με τα εαρμπιαντμπί;
Υπάρχουν αρκετοί πυροσβεστικοί κρουνοί στα στενοσόκακκα  και πόσο λειτουργικοί είναι; Υπάρχουν  τα λάστιχα που θα συνδεθούν με τους κρουνούς για άμεση χρήση ή θα πρέπει να μετακινηθούν με οχήματα που και αυτά θα δυσκολευθούν να φτάσουν;
Ποιος έχει ενημερώσει τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες για  να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα αποτροπής πυρκαγιών ή επέκτασής τους; Πόσο προετοιμασμένοι και εκπαιδευμένοι είμαστε όλοι ώστε να βοηθήσουμε με τις μικρές και μεγάλες μας δυνάμεις και να μην γινόμαστε εμπόδιο στις προσπάθειες των ειδημόνων;
Έχω την αίσθηση ότι έχουν γίνει πολύ λίγα πράγματα.
Μετά πάλι θα κλαίμε και θα τα βάζουμε με το κράτος και τους ιθύνοντες, που εμείς έχουμε βεβαίως - βεβαίως επιλέξει.

Η ίδια ανοργανωσιά σε σχέση με την πρόληψη έχω την εντύπωση ότι  ισχύει και στην ύπαιθρο.
Στις αρχές του θέρους εμφανίσθηκε μία φωτογραφία του Δημάρχου μας  με ένα λάστιχο να καταβρέχει γύρω του σε μία μικρή έκταση που είχε πιάσει φωτιά και την οποία είχαν ήδη σβήσει οι άνδρες και οι γυναίκες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Καλό είναι κάποιος πολιτικός προϊστάμενος να είναι παρών και να ενθαρρύνει και να επιβραβεύει τις προσπάθειες των πυροσβεστών μας, που πολλοί από αυτούς αποδείχθηκαν, για ακόμα μια φορά, ήρωες. Μόνον για αυτό, είναι απαράδεκτο οι ηγέτες μας να είναι στις ξαπλώστρες με φραπεδούμπες τις στιγμές της καταστροφής, όταν οι ήρωές μας με γλίσχρους μισθούς, δίνουν και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών τους.
Όμως η κύρια δουλειά των πολιτικών προϊσταμένων, πέραν από την ηθική υποστήριξη στους ήρωες, είναι αφενός η πρόληψη για να μην εκδηλώνονται πυρκαγιές στα δάση και τους αγρούς μας και αν εκδηλώνονται να μην εξαπλώνονται και αφετέρου η φροντίδα να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότερα μέσα σε ανθρώπινο δυναμικό και τεχνολογικό εξοπλισμό για την κατάσβεσή τους.

Και εγώ θα έλεγα να το δούμε και κάπως διαφορετικά  το όλο θέμα.
Εκατοντάδες κάτοικοι της πόλης μας και χιλιάδες που μένουν παραέξω να οργανωθούμε ως εθελοντές πυροσβέστες. Και να μπορούμε  να κινητοποιηθούμε άμεσα με την πρώτη εκδήλωση πυρκαγιάς. Διότι η καθυστέρηση μπορεί να είναι μοιραία για την πόλη και για τις καλλιέργειες και τα λίγα δάση της περιοχής μας.
Όμως όλο αυτό να οργανωθεί πολύ καλά από αυτούς που γνωρίζουν.
Θεωρώ ότι η ευαισθητοποίηση των πολιτών και η οργάνωσή τους μπορεί και πρέπει να  είναι το πρώτο μέλημα των αυτοδιοικητικών αρχών.
Το να επιδιώκουμε ως πολιτικοί να μας παίρνουν φωτογραφίες για να δείχνουμε ότι ενδιαφερόμαστε τουλάχιστον εμένα μου είναι ως θέαμα κάτι το αποκρουστικό.
Όσο και αν κάποιοι θιασώτες μου την έπεσαν όταν το είπα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Και όμως δεν μάθαμε εδώ στ΄Ανάπλι να κουβεντιάζουμε ήσυχα και απλά


Λέω να σας διηγηθώ σήμερα μια παλιά ιστορία που συνέβη στο Ναύπλιο πριν από 40 περίπου χρόνια.
Πήρα αφορμή για τη διήγηση αυτή από τις επιστολές και τις ανακοινώσεις και τα δελτία τύπου, που αντάλλαξαν ο Δήμαρχος με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Δήμο Ναυπλίου. Η αντιπαράθεση αυτή ξεκίνησε με μια πρόταση που έκανε ο κ. Γραμματικόπουλος για την αξιοποίηση του παλαιού Ξενία. Στην ανακοίνωση αυτή απάντησε με καυστικό δελτίο τύπου η δημοτική παράταξη του Δημάρχου, που κατηγόρησε τον Χρήστο ότι η πρότασή του είναι ανεπαρκής και γραφική, ότι η ανακοίνωση είναι πολιτικάντικη και λαϊκίστικη, ότι είτε ήθελε ο Χρήστος να παραπλανήσει τους πολίτες, είτε απλώς δεν ήξερε τι έλεγε οπότε είναι ανεπαρκής. Αυτά τα ωραία σε μια ιδέα που εξέφρασε ο Γραμματικο..... Αντί να ξεκινήσει ένας διάλογος για το ζήτημα που είναι ντροπή για την πόλη μας, ξεκίνησε η αντιπαράθεση με υραία κοσμητικά επίθετα. Στο δελτίο λοιπόν αυτό ανταπάντησε ο κ. Γραμματικόπουλος αναφέροντας μεταξύ των άλλων ότι ο Δήμαρχος έχει καβαλήσει ένα πολύ μεγάλο καλάμι. Αυτό λοιπόν είναι το επίπεδο του διαλόγου που γίνεται στην πόλη μας, με κύρια ευθύνη βέβαια της δημοτικής αρχής
Αυτά λοιπόν  διάβασα, οπότε παρακινήθηκα να σας διηγηθώ την ιστορία που έγινε εδώ σε μια παρόμοια περίσταση.
Και τότε η κομματικοποίηση ήταν πολύ έντονη και ο διχασμός της κοινωνίας στο απόγειό του. Ηταν η εποχή των πράσινων και γαλάζιων καφενείων. Και τα σωματεία πολιτιστικά, αθλητικά και λοιπά ελέγχονταν άλλα από τους γαλανούς και άλλα από τους οπαδούς του κόμματος με το τσαγαλί χρώμα.
Πρωταγωνιστές της ιστορίας ένας Πρόεδρος ενός τοπικού σωματείου και ο τότε Δήμαρχος της πόλης.
Την ιστορία δεν την ήξερα και μου την διηγήθηκε πρόσφατα ο Πρόεδρος του Σωματείου.
Για κάποιο λοιπόν δημοτικό θέμα, δεν έχει καμία σημασία, ποιο ήταν το θέμα τότε το Σωματείο εκδίδει μια πάρα πολύ σκληρή ανακοίνωση κατά του τότε Δημάρχου, που εύκολα θα μπορούσε κάποιος να την θεωρήσει υβριστική ή δυσφημιστική ή και συκοφαντική ακόμα και να οδηγηθούν οι συντάκτες στο Δικαστήριο.
Η ανακοίνωση αυτή δημοσιεύθηκε και έγιναν μεταξύ των μελών της διοίκησης του σωματείου συζητήσεις για το μπας και φάνε κάποια μήνυση.
Την επόμενη ημέρα, μου λέει ο Πρόεδρος του Σωματείου, πρωί πρωί μπαίνει στην υπηρεσία που εργαζόταν ο Πρόεδρος ο Δήμαρχος και άρχισε να κατευθύνεται προς αυτόν.
"Ωχχχ την βάψαμε" σκέφτηκε ο Πρόεδρος, "ποιος μας ξεπλένει τώρα"
"Κύριε Τριπολιτσιώτη μου (φανταστικό όνομα)", του λέει, "επιτρέπεται να καθήσω;"
Κάθησε λοιπόν ο τότε Δήμαρχος στο γραφείο του Προέδρου του Σωματείου και του λέει: "Εκδώσατε μία ανακοίνωση για αυτό το θέμα που μας απασχολεί και διατυπώνετε μια διαφορετική εκτίμηση για το πως πρέπει να γίνουν τα πράγματα. Θα ήθελα να το συζητήσουμε για να μου εξηγήσετε τις απόψεις σας"
Και το συζήτησαν . Και τελικά βρήκαν ότι δεν είχαν ιδιαίτερες διαφορές. Και συμφώνησαν για το πως θα πρέπει να δράσει η δημοτική αρχή για το καλό της πόλης, όπως και οι δύο τεο είδαν μετά τον διάλογο.
Πήγε ο Δήμαρχος και βρήκε τον Πρόεδρο μετά την σκληρότατη ανακοίνωση. Για να συζητήσει.
Αλλες εποχές, άλλα ήθη, άλλα πρόσωπα.
Δεν γράφω συχνά για τον πατέρα μου, όμως νομίζω ότι έπρεπε τώρα μετά την απάντηση του Δημάρχου στον Χρήστο.
Και υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που υποστηρίζουν ακόμα τον Δήμαρχο. Τι να κάνουμε; Ετσι θα πορευθούμε. Λίγοι αντιλαμβάνονται.

Ας πάμε λοιπόν στα του παλαιού Ξενία
Δεν συμφωνώ με την πρόταση του Χρήστου. Σε όλη την Ελλάδα κατασκευάσθηκαν και συνεχίζουμε να φτιάχνουμε συνεδριακά κέντρα. Υπάρχουν ήδη τεράστια συνεδριακά κέντρα που μπορούν να φιλοξενήσουν χιλιάδες συνέδρους. Σε πολλά ξενοδοχεία υπάρχουν αίθουσες για μικρά συνέδρια. Η αγορά, όπως και να το κάνουμε, δεν αντέχει. Πρέπει αυτήν την φορά να αποφύγουμε το  σύνδρομο του σουβλατζίδικου και του βιντεοκλάμπ. Ενα πετυχημένο σουβλατζίδικο, χιλιάδες σουβλατζίδικα. Το κόστος κατασκευής ενός μεγάλου συνεδριακού κέντρου είναι πολύ μεγάλο. Και το κόστος συντήρησης θα είναι ένας μόνιμος βραχνάς. Ηδη οι Αναπλιώτες πληρώσαμε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μόνον για την μελέτη κατασκευής ενός συνεδριακού κέντρου στην πόλη μας σε άλλη θέση, που ποτέ δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Και πληρώσαμε και εκατόν πενήντα χιλιάδες για τόκους στον μελετητή επειδή δεν τα δώσαμε ευθύς και παραχρήμα
Αλλά όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι η δημοτική αρχή πρέπει να αδιαφορήσει για το αίσχος της πόλης, όπως σαφώς υπονοεί η απάντηση της παράταξης του Δημάρχου στον Χρήστο. Πρέπει να ενδιαφερθούμε και να αγωνισθούμε. Και να δούμε επιτέλους και τα πραγματικά δεδομένα, διότι, δυστυχώς, ούτε αυτά τα γνωρίζουν οι πολιτικοί τοπικοί ταγοί μας.
Κάποτε πρέπει να δούμε το Ναύπλιο σε μια προοπτική για τις επόμενες δεκαετίες.
Πέραν από τις εφήμερες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις.
Εκεί πάσχουμε. Και πάσχουμε διότι δεν θέλουν να ακούσουν και να συζητήσουν. Αυτοί είναι.
Και απέτυχαν τοπικοί βουλευτές και δημοτικές αρχές τα τελευταία έτη.
Τα είδαν λάθος όλα τα θέματα που θα μας απασχολήσουν προοπτικά.
Απέτυχαν στον σχεδιασμό του συνεδριακού Κέντρου.
Στην μαρίνα που ποτέ δεν θα γίνει.
Στο Πανεπιστημιακό campus για το οποίο δανεισθήκαμε και πληρώνουμε και θα πληρώνουμε και το οποίο ξεχάσθηκε.
Στο σχεδιασμό της σιδηροδρομικής σύνδεσης, όπου δεν επιλέξαμε την επέκταση του προαστιακού.
Για το Μπούρτζι ακόμα δεν έχουμε αποφασίσει την χρήση του.
Το φυσικό αέριο δεν έφτασε στο Ναύπλιο μόνον και μόνον διότι άλλαξαν την όδευσή του για να ικανοποιήσουν το αίτημα μιας χούφτας ανθρώπων.
Και τόσα άλλα.

Θα σας πω εγώ λίγες από τις ιδέες μου για τις επόμενες δεκαετίες. αν θέλουμε να αποφασίσουμε στρατηγικά για τις επόμενες γενιές.
1.Το παλαιό Ξενία είναι ιδανικό να χρησιμοποιηθεί για ανώτατη πανεπιστημιακή σχολή σχετική με τον τουριστικό τομέα. Ηδη το ΑΕΠ της χώρας στηρίζεται κατά το 20% στον τουρισμό και η απασχόληση κατά το 30% και δεν διαθέτουμε Πανεπιστημιακή ανώτατη τουριστική σχολή για να βγουν στελέχη που θα απασχοληθούν στον μόνο τομέα που προσφέρει σήμερα αύξηση στην απασχόληση. Το Ναύπλιο είναι ιδανικός τόπος για να φιλοξενήσει μια τέτοια Σχολή και το παλιό Ξενία το ιδανικό κτήριο ως προϋπόθεση για να γίνει η σχολή αυτή εφάμιλλη και καλύτερη όλων των άλλων στη Μεσόγειο.
2.  Και κάτι ακόμα για τις επόμενες δεκαετίες που ουδείς στην πόλη έχει θέση και συζητά.
Σε αρχικά στάδια σχεδιασμού είναι ο αγωγός East Med επένδυσης 6-6 δις ευρώ που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ, την Κύπρο και την Κρήτη, μέσω Πελοποννήσου προς Ιταλία. Θα συζητήσουμε και εμείς για την όδευση του αγωγού αυτού που πιθανόν να ανατρέψει γεωπολιτικές ισορροπίες και να αλλάξει παντελώς τα οικονομικά δεδομένα; Θα θελήσουμε να προτείνουμε ένα καινούργιο μάλλον λιμάνι της περιοχής μας να υποδεχθεί τον υποθαλάσσιο αγωγό; Θέλουμε κάτι τέτοιο; Είναι βέβαιο ότι ο υποθαλάσσιος αγωγός θα οδηγηθεί κάπου στην Ανατολική πελοπόννησος. Λένε για το λιμάνι του Αγίου Φωκά νότια της Μονεμβασίας, κάτι που συνεπάγεται κόστη διέλευσης από τον Πάρνωνα.
Ελάτε ρε παιδιά τώρα.
Ποιος τα συζητάει όλα αυτά;
Ο Μαζωνάκης νάναι καλά, ο  δικός μας Πανναυπλιακός να κάνει κάποιες νίκες και να βγάζουμε και καμιά ανακοίνωση για να κατηγορούμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους.
Μάλιστα,
Είπαμε
Λείπουν πλέον οι άνθρωποι
΄Η μήπως τελικά δεν λείπουν, αλλά απλώς βολευόμαστε με αυτούς που έχουμε.



Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

⠑ ⠸ ⠸ ⠜ ⠝ ⠊ ⠅⠐ ⠕ ⠎ ⠅ ⠐ ⠚ ⠙ ⠊ ⠅ ⠁ ⠎ ⠨ ⠏ ⠗ ⠐ ⠁ ⠊ ⠛.



I have a dream my friends
Μέσα σε τρία χρόνια από τότε που θα αναλάβω την Δημαρχία της πόλης το 2019 να ανακηρυχθεί το Ναύπλιο ως η πρώτη πόλη της Ελλάδας  φιλική σε άτομα με αναπηρία.
Ναι, Υπάρχουν οι διεθνείς οργανισμοί που απονέμουν τέτοιους τεράστιους και σεβάσμιους για όλους εμάς τους δημότες τίτλους τιμής. Για να κορδωνόμαστε όλοι οι Ναυπλιώτες όχι μόνον διότι έτυχε να ζούμε σε αυτή την όμορφη πόλη, αλλά και διότι αποφασίσαμε να την αγαπάμε πραγματικά. Και να σεβόμαστε όλους τους συμπολίτες μας και τους επισκέπτες που έχουν προβλήματα και ιδιαίτερες ανάγκες.

I have a dream my friends
Εάν κάποιος πάει και σταθμεύσει το όχημά του σε θέση αναπήρων ή σε ράμπα να τον ακολουθούν σιωπηλοί, αλλά δείχνοντάς τον με προτεταμένο τον δείκτη του χεριού τους στη αρχή δέκα μετά είκοσι, μετά εκατό συμπολίτες μας. Να τον κράζουν σιωπηλά. Να είναι ο δακτυλοδεικτούμενος
Αν κάποιος καταστηματάρχης κλείνει με τραπεζάκια ή με άλλες προσωρινομόνιμες κατασκευές  τον διάδρομο των τυφλών στα πεζοδρόμια να μην πατάει ντόπιος στο κατάστημά του. Και μόλις κάποιος αμέριμνος επισκέπτης αποφασίσει να καθήσει στο κατάστημα αυτό να εμφανισθούν τριακόσιοι πραγματικοί ή και μαϊμού τυφλοί να κουτουλάνε στα καθίσματα. Να ντρέπεται κάποιος να γίνει πελάτης σε ένα τέτοιο κατάστημα. Και την ημέρα που ο ιδιοκτήτης άρει τα εμπόδια, να πάμε όλοι να πιούμε καφέ ή να φάμε στο μαγαζί του και νάμαστε πάλι όλοι  φίλοι και περασμένα ξεχασμένα.


Ι have a dream my friends
Το κολυμβητήριο του Ναυπλίου να είναι ανοικτό όλο το χρόνο με έργα που θα το καταστήσουν ολιγότερο ενεργοβόρο. Αλλά η δημόσια πισίνα να είναι φιλική στους ανάπηρους. Να υπάρξει πρόσβαση στους ανθρώπους με τα καροτσάκια σε όλους τους χώρους. Να μπουν αυτά τα συστήματα-ασανσέρ που βάζουν και βγάζουν τα άτομα με κινητικά προβλήματα στην πισίνα. Και να υπάρχουν προγράμματα για την εκγύμναση των ανθρώπων αυτών. Αλλά και των τυφλών. Και να μπορούν όλοι αυτοί να ανέβουν στην μεγάλη αίθουσα του κτηρίου του Κολυμβητρίου όπου υπάρχουν τα όργανα γυμναστικής. Και να αγορασθούν και καινούργια αθλητικά όργανα που να είναι συμβατά με τις ανάγκες των ΑΜΕΑ. Και να μπορούν να πάνε και στην αίθουσα του αναψυκτηρίου του κολυμβητηρίου.
Και τέτοια συστήματα για την είσοδο των ΑΜΕΑ στις πισίνες να τοποθετηθούν και σε πισίνες ξενοδοχείων. Και να επιδοτηθούν τα ξενοδοχεία για την σχετική δαπάνη.


I have a dream my friends
Όλα τα εστιατόρια και τα καφενεία και τα bars της πόλης μας να έχουν καταλόγους γραμμένους σε γραφή Μπράιγ ⠑ ⠸ ⠸ ⠜ ⠝ ⠊ ⠅⠐ ⠕ ⠎ ⠅ ⠐ ⠚ ⠙ ⠊ ⠅ ⠁ ⠎ ⠨ ⠏ ⠗ ⠐ ⠁ ⠊ ⠛.   
Ας επωμισθεί ο Δήμος τη σχετική δαπάνη. Δεν πειράζει και να μην έλθει μια χρονιά ο Μαζωνάκης με λεφτά των Αναπλιωτών δημοτών. Αλλά και καμία άλλη συναυλία να μην επιτρέπεται εάν δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη και μέριμνα ώστε να μπορούν να την δουν και να την ακούσουν και οι άνθρωποι στα καροτσάκια και οι τυφλοί. Και να μπορούν να πάνε στον χώρο της συναυλίας χωρίς απαραίτητα με συνοδό.

I have a dream my friends
Όλες οι μεγάλες παραλίες της περιοχής μας να είναι προσβάσιμες σε ΑΜΕΑ. Να τοποθετηθούν μπάρες για να μπορούν με ασφάλεια να εισέρχονται στην θάλασσα οι ανάπηροι και οι γέροντες και οι γερόντισσες. Να τοποθετηθούν ξύλινοι διάδρομοι πάνω στην άμμο και τα βότσαλα για να μπορεί να κινηθεί ένα καροτσάκι.


I have a dream my friends
Δεκάδες ξενοδοχεία και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να είναι φιλικά σε άτομα τυφλά και σε όσους κινούνται με καροτσάκι. Να υπάρχουν τουαλέτες για αναπήρους. Να τοποθετηθούν ράμπες πρόσβασης.
Να γίνουν έλεγχοι και να κόψουν τον κώλο σε όσες επιχειρήσεις έχουν λάβει επιδοτήσεις από ΕΣΠΑ με την προϋπόθεση ότι τα ξενοδοχεία τους και τα καταστήματα τους  θα είναι προσβάσιμα και φιλικά σε ΑΜΕΑ και δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους. Αλλά το όνειρό μου είναι ότι από μόνες τους οι επιχειρήσεις θα αποφασίζουν να κάνουν τις τεχνικές επεμβάσεις για να μπορούν να δεχθούν ως πελάτες τα άτομα με τα ιδιαίτερα προβλήματα.

I have a dream my friends
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ναυπλίου να δημιουργηθεί πτέρυγα όπου ο τυφλός θα μπορεί να ψηλαφίσει ένα αντίγραφο της πανοπλίας των Δενδρών και κάποιων άλλων σημαντικών εκθεμάτων. Και αυτό να γίνει και στα άλλα μουσεία.
 Και........ Υπάρχει ακόμα σήμερα μουσείο στην πόλη μη προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ; Νομίζω ναι


I have a dream my friends
Το νοσοκομείο μας να μπορεί να δεχθεί αναπήρους σε μεγάλους αριθμούς. Και να εξειδικευθεί σε αποκαταστάσεις χρόνιων κινητικών προβλημάτων. Και να καταστεί ένα κέντρο που να μην υπάρχει δεύτερο στα Βαλκάνια. Για να δέχεται άτομα με τέτοια προβλήματα απ΄όλο τον κόσμο.

Accesible tourism. Ο τουρισμός στις λίγες πόλεις που είναι απόλυτα φιλικές για τα ΑΜΕΑ έχει ήδη απογειωθεί. Οι ανάπηροι σε όλο τον κόσμο είναι πλέον διασυνδεδεμένοι μεταξύ τους μέσω διαδικτύου. Και τα νέα τρέχουν μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.
Δεκάδες χιλιάδες τουρίστες με κινητικά προβλήματα και τυφλοί θα επισκέπτονται την πόλη μας όλο τον χρόνο. Και άλλοι τόσοι συνοδοί τους. Η τοπική οικονομία θα απογειωθεί. Ο ιατρικός τουρισμός μπορεί να γίνει μία από τις κύριες δραστηριότητες στην πόλη. Εξειδικευμένοι ιατροί, ψυχολόγοι, νοσοκόμοι, φυσιοθεραπευτές, κινησιολόγοι, προπονητές κολύμβησης και προπονητές άλλων αθλημάτων, ταξιτζήδες και πολλοί άλλοι θα εργάζονται με ικανοποιητικούς μισθούς. Και ξενοδοχεία και εστιατόρια και καφενεία φιλικά σε ΑΜΕΑ θα έχουν κίνηση όλο τον χρόνο. Και θα τρέχουν και οι υπόλοιποι να προσαρμοσθούν.
2017: I have a dream my friends
2019: I had a dream my friends