Θα συμβούλευα αυτούς που ξέρουν ότι οι απόψεις τους είναι απόλυτα ορθές και των αντιπάλων τους απόλυτα εσφαλμένες να μην συνεχίσουν να διαβάζουν την ανάρτησή μου αυτή.
Δεν μπορούν ούτε καν να διανοηθούν ότι υπάρχουν χρώματα μεταξύ του λευκού και του μαύρου. Αυτές οι αποχρώσεις είναι που, κατά τη γνώμη μου, καθιστούν λίαν προβληματικά όλα τα δημοψηφίσματα, που κατά τα άλλα φαίνονται ως υπέρτατες δημοκρατικές διαδικασίες.
Τα ακούω και τζοχαδιάζομαι. Νευριάζω παρότι μπορώ να τους καταλάβω. Ήταν απόλυτα ειλικρινής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ένα πρωινό στην τηλεόραση, όταν έλεγε: "μα είναι δυνατόν να ξεπουλάτε τη ΔΕΗ;". Το εννοούσε από τα βάθη της ψυχής του και δεν μπορούσε καν να δεχθεί οποιαδήποτε άλλη γνώμη. "Μα είναι δυνατόν να αρνείσθε τον ανταγωνισμό;", ήταν η αντίστοιχη ερωτοαπάντηση του νεοδημοκράτη. Και αυτός ήταν απόλυτα πεπεισμένος ότι διαθέτει το αλάθητο.
Και έχουν έτοιμα και τα τσιτάτα, που τους σερβίρουν τα κομματικά γραφεία, τα οποία και εκστομίζουν με ύφος χιλίων καρδιναλίων, πιστεύοντας ότι πέτυχαν ένα καίριο πλήγμα στον πόλεμο της αντιπαράθεσης των επιχειρημάτων. Εκεί εγώ νευριάζω. Με τα τσιτάτα. Τα δόγματα και τα αξιώματα. Και με την περιφρόνηση της γνώμης του άλλου. Με το ότι δεν μπορούν να δουν μεταξύ του λευκού και του μαύρου κάποιο πράσινο, κόκκινο, μπλε χρώμα. Που είσαι ρε Χρηστάρα με τα χρώματά σου. Πόσα μπροστά ήσουν μέσα στις στιγμές της παράνοιάς σου
" Ο ανταγωνισμός στις τηλεπικοινωνίες δούλεψε και έχει μειώσει τις τιμές", διακηρύσσουν με υπεροπτικό ύφος οι οπαδοί της απελευθερωμένης αγοράς. Και το αναφέρουν το τσιτάτο αυτό άπαντες της πλευράς αυτής. Το έμαθαν το ποιηματάκι τους. Και η ηλίθια απάντηση που έχουν συμβουλέψει οι ινστρούχτορες στους αντίπαλους κρατιστές να λένε, είναι ότι: "ενέργεια και τηλεπικοινωνίες είναι ανόμοια πράγματα". Μα δεν μπορώ να καταλάβω. Είμαι ο μόνος σε αυτή την χώρα, που θεωρώ απαράδεκτο το νεοδημοκρατικό αυτό τσιτάτο; Μα τόσο ζώα είμαστε; Τι τελικά έχει σημασία; Η τιμή του κάθε τηλεφωνήματος ή ότι μας έβαλαν όλους στο τρυπάκι να χρησιμοποιούμε κινητά, να αγοράζουμε κινητά, πρώτης και μετά δεύτερης και τώρα τρίτης και τέταρτης και σε λίγο χιλιοστής γενιάς; Ότι θεωρήθηκε πρέπον παιδιά δεκάχρονα να έχουν κινητά; Ξανθιές να τηλεφωνούν ενώ οδηγούν; Πακέτα δήθεν δωρεάν τηλεφωνημάτων; Ντάμπλ, τριπλ και τενάπλ πλέις; Μήπως μας οδηγούν σε κουατροφίνια καταστάσεις; Μα έπεσαν οι τιμές των τηλεπικοινωνιών ή με τους πανούργους τρόπους, που το μάρκετινγκ περίφημα γνωρίζει, έβαλαν τα νοικοκυριά να έχουν πληρώσει τα τελευταία χρόνια δεκάδες χιλιάδες ευρώ για υπηρεσίες που οδηγούν σε αποξένωση των ατόμων; Γιατί ουδείς τα λέει αυτά; Ποιος ανταγωνισμός και κουραφέξαλα; Μας απομύζησαν κανονικά. Μπορεί η ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών να βοήθησε στην επιβίωση του καπιταλιστικού συστήματος, μπορεί να έδωσε και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ας τα δεχθούμε όλα αυτά, όμως μην μας λένε και από πάνω να τους πούμε και ευχαριστώ για τις χαμηλές τιμές.....
Και μετά ακούμε το ανάποδο απόλυτο τσιτάτο από τους οπαδούς του κρατισμού: "Σε όλες τις χώρες που ιδιωτικοποιήθηκαν οι υπηρεσίες ηλεκτρισμού, οι τιμές ανέβηκαν. Έχω εδώ τον πλήρη κατάλογο με τις ποσοστιαίες αυξήσεις σε κάθε χώρα". Και εκεί ξύνουν το τριχωτό της κεφαλής τους οι οπαδοί του νεοφιλελευθερισμού. Τι απαντάμε σε αυτό; Και πάλι απορώ. Μα δεν βρίσκεται κανείς να πει ότι πλέον η ενέργεια είναι ακριβή και στο μέλλον θα είναι ακριβότερη, εάν θέλουμε να ισχύσουν νέες τεχνολογίες φιλικές με το περιβάλλον; Θέλουμε την απεξάρτηση από τον λιγνίτη ή όχι; Αναγκαστικά θα πάμε σε πιο ακριβές τιμές για το ηλεκτρικό. Το ζητούμενο εδώ δεν είναι η τιμή της κιλοβατώρας, αλλά το κατά πόσον θα μπορέσουμε να αλλάξουμε καταναλωτικά πρότυπα και να δημιουργήσουμε συνθήκες τέτοιες που κάθε νοικοκυριό να κάνει οικονομία στην κατανάλωση και να γίνουμε όσο το δυνατόν ιδιοπαραγωγοί ηλεκτρισμού. Δεν τα λέει κανείς αυτά. Λαϊκίζουν όλοι κανονικότατα. Και αν επιθυμούμε κάποιοι συμπολίτες μας, που βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας, να έχουν την δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στην ενέργεια, τότε κάποιοι πρέπει να πληρώσουν. Δεν υπάρχει τζάμπα και πρέπει να το αντιληφθούν αυτό όλοι όσοι γοητεύονται από τις σειρήνες του λαϊκισμού. Γνωρίζω ότι είναι τελείως αντιδημοφιλές αυτό που ξεστομίζω, αλλά έτσι κι αλλιώς θεσιθήρας εγώ δεν τυγχάνω. Κάποιοι άλλοι....; Ας βάλουμε κάποια χρώματα ρε παιδιά στη ζωή μας. Ας δούμε και αυτήν που μοιάζει με ουράνιο τόξο
Και βέβαια και το άλλο τεράστιο θέμα που όλοι το έχουν απωθήσει στις συζητήσεις είναι ότι το θέμα της ενέργειας δεν ταυτίζεται πλήρως με τον ηλεκτρισμό και τη ΔΕΗ.
Και εκεί γίνονται δυστυχώς βήματα σημειωτόν, χωρίς κανείς να χολοσκάει. Μόνον η απαξιωθείσα πλήρως ΔΗΜΑΡ έβαλε το θέμα της έλευσης του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στο Ναύπλιο και το Αργος. Αλλά ποιος δίνει σημασία; Στον ουρανό οι γλυκολαλούντες, στα τάρταρα, αυτοί που βάζουν τα θέματα στην πραγματική τους βάση. Στον ουρανό οι ασπρόμαυροι, στον Αδη οι χρωματιστοί.
Βρε τι θυμήθηκε ο αιρετικός.... Ήταν τότε στην Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, όταν ο πράσινος Υπουργού Γιάννης Μανιάτης, πραγματοποίησε απολογισμό του έργου του. Έλεγε τότε ο τότε αλλά και ο σήμερα Υπουργός: "Το καλοκαίρι του 2012 το φυσικό αέριο φθάνει στην Πελοπόννησο. Σύμφωνα με το επίσημο χρονοδιάγραμμα που έχει κατατεθεί στην ΕΕ ο αγωγός πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Καλοκαίρι του 2012". Λόγια μεγάλα. Απολογισμός. Χρονοδιάγραμμα με βούλα μάλιστα της "ΕΕ". Είπε και άλλα τότε απολογιστικά ο κ. Μανιάτης: "Η χάραξη του αγωγού έγινε με κριτήριο τη δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου στις ευρύτερες βιοτεχνικές/αστικές περιοχές από τις οποίες διέρχεται (περιοχή Κορίνθου, περιοχή Άργους-Ναυπλίου, περιοχή Τρίπολης, περιοχή Μεγαλόπολης)..... Οι μεγάλοι ωφελημένοι από την κατασκευή αυτού του μεγάλου αναπτυξιακού έργου θα είναι οι κάτοικοι του Άργους και του Ναυπλίου, αφού η διέλευση του αγωγού από το μέσο της απόστασης ανάμεσα στις δύο πόλεις, επιτρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμη η δημιουργία δικτύου φυσικού αερίου που θα τροφοδοτεί τις βιομηχανίες – βιοτεχνίες και τα νοικοκυριά των δύο μεγάλων αστικών κέντρων της Αργολίδας. Η κατανάλωση φυσικού αερίου θα μειώσει κατά τουλάχιστον 20% το ενεργειακό κόστος των βιοτεχνιών και των νοικοκυριών του νομού.". Λόγια, λόγια, λόγια. Φώναξε ο Δήμαρχος Αργους και ο αγωγός του φυσικού αερίου αντί να περάσει από το μέσο της απόστασης ανάμεσα στις δύο πόλεις, όπως μας έλεγε ο Υπουργός, ώστε να είναι οικονομικά βιώσιμη η δημιουργία φυσικού αερίου που θα τροφοδοτεί Ναύπλιο και Αργος, πέρασε από τα βουνά με την συναίνεση του Υπουργού, για να μην θιγούν υποτιθέμενα και δήθεν μικροσυμφέροντα. Και τώρα ουδείς σκέπτεται, ουδείς σχεδιάζει, ουδείς οργανώνει το ο,τιδήποτε για να φθάσει φυσικό αέριο στο Ναύπλιο και στο Αργος, όχι το Καλοκαίρι του 2012, όπως μεγαλόστομα έλεγε το υπουργικό διάγγελμα, αλλά έστω το καολοκαίρι του 2016 ή του 2018 ή του 2020. Και μόνον η ΔΗΜΑΡ υπέβαλε ερώτηση στον Υπουργό για το θέμα αυτό, που απάντησε άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, χωρίς να αναλάβει κάποια δέσμευση.
Δυστυχώς αυτά είναι τα θέματα που θα μειώσουν το κόστος της ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά επ΄αυτών ουδείς ομιλεί. Είπαμε. Αυτά δεν είναι πιασσάρικα θέματα, που αφορούν το ιερό χώμα των Ελλήνων, τα "ξεπουλήματα" και την εκμίσθωση της Ακρόπολης σε ξένους για 99 χρόνια. (Αυτό το τελευταίο το είπε με περηφάνια υποψήφιος Δήμαρχος στο Ναύπλιο. Και εντυπωσίασε το κοινό. Τι να πω. Ξεφύγαμε τελείως. Ασπρομαυρίαση μέχρι εκεί που δεν παίρνει)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου