Ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τα βασικά χωροταξικά θέματα της χώρας. Δεν είδα ειδικές συγκεντρώσεις και φωνές, ψηφίσματα, κραυγές για προδοσίες και μειοδοσίες (τα τελευταία τα είπαν μόνον στη βουλή παρουσία τριών-τεσσάρων βουλευτών και δυο τριών υπαλλήλων). Δεν άκουσα, πλην ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων, προτάσεις για τα σημαντικά θέματα που ρυθμίζει ο νέος νόμος.
Μα είναι δυνατόν; Και όμως..... Ενώ συζητιόταν στο Κοινοβούλιο τις προηγούμενες μέρες, το νομοσχέδιο αυτό, που θα επηρεάσει τις ζωές των ανθρώπων, και την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα για τις δεκαετίες που θα έλθουν, βρέθηκε βουλευτής και μάλιστα εισηγητής ενός κόμματος, που αντί να μιλήσει για τα τεράστια ζητήματα που ρυθμίζονται με τον νόμο αυτό, ανάλωσε το χρόνο του για το ότι ο Διοικητής του ΟΓΑ είναι ηλικιωμένος!!! Άλλος άρχισε να μας λέει για τον λόγο που δεν φορούσε σακάκι (προφανώς διότι ο Αδόλφος φορούσε σακάκι τω καιρώ εκείνω). Και βέβαια κάποιοι άλλοι ανάλωσαν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου που τους δόθηκε και της παράτασης που πήραν, για μνημόνια, προδοσίες, υποταγμένους και τα λοιπά απίθανα.
Και έσωσε την παρτίδα το κόμμα που απαξιώθηκε τελείως από τους πολίτες στις τελευταίες εκλογές. Αριστερά για εμένα είναι να έχεις συγκεκριμένες προοδευτικές λύσεις που θα χτυπήσουν τα μικρά και μεγάλα συμφέροντα, που καταστρέφουν την κοινωνία, το περιβάλλον, τις ζωές μας. Όχι να αερολογείς περί προδοσιών, παρέα με τους ανεξέλεγκτους και ηλικιακούς ρατσιστές.
Ευτυχώς λοιπόν που βρέθηκε η Νίκη και πρότεινε κατά τη συζήτηση του χωροταξικού κάτι το επαναστατικό, που δεν τόλμησαν να εκστομίσουν οι κατ΄όνομα και μόνον "επαναστάτες". Ομιλώ για την απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης.
Έχουμε λοιπόν Αργολιδέα Υπουργό Περιβάλλοντος, που εισηγήθηκε το πολύ σημαντικό για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας νομοσχέδιο.
Κατόπιν αυτού θα σας βάλω ένα κουίζ: Πόσοι Αργολιδείς γνωρίζουν ότι ψηφίστηκε στο θερινό τμήμα της Βουλής, ένας νόμος που ρυθμίζει διαφορετικά τα πράγματα για τις χρήσεις γης; Ο Αργολιδέας Υπουργός Περιβάλλοντος κύριος Μανιάτης, οι αξιότιμοι άλλοι δύο Αργολιδείς βουλευτές μας και πόσοι άλλοι; Πέντε; Δέκα; Πενήντα; Εκατό; Πόσοι Αναπλιώτες γνωρίζουν λεπτομέρειες για το νέο νόμο; Έστω εκ των υστέρων μία ανακοίνωση βρε παιδιά. Το παραμικρό; Μην μου πείτε εσείς οι βουλευτές και οι παρατρεχάμενοι των βουλευτών ότι δεν πήρατε χαμπάρι.
Τι να κάνουμε λοιπόν; Και πάλι κάποιος αιρετικός πρέπει να μιλήσει για τα θέματα που αφορούν και το Ναύπλιο και την Αργολίδα σε σχέση με τον ψηφισθέντα νόμο.
Έχουμε στο Ναύπλιο ένα νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει χρήσεις γης στο ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου, προκειμένου να προστατευθεί η κατοικία και να μην γίνει το παραδοσιακό Ναύπλιο ένα τουριστικό σκηνικό Επιπλέον σε τμήματα του Δήμου Αργους και Ναυπλίου, έχουν καθορισθεί Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.) Το πλαίσιο αυτό, σε συνδυασμό με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας που δεν επιτρέπει τροποποιήσεις του νομοθετικού πλαισίου που θα χειροτερέψουν τη ζωή των κατοίκων και θα επιβαρύνουν το περιβάλλον, δημιουργούσε μέχρι τώρα μία ασπίδα προστασίας, ότι δεν θα τα ισοπεδώσουμε όλα χάριν μικροσυμφερόντων.
Κατέφθασε λοιπόν το νέο νομοθετικό πλαίσιο, ως τεράστιος οδοστρωτήρ (δείτε σας παρακαλώ το βιντεάκι) να ισοπεδώσει τις προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις (να δούμε βέβαια πως θα αντιδράσει στο θέμα αυτό η δικαστική εξουσία) Αλλά σας τα έχω ξαναπεί. Πιο πολύ πουλάει το "ξεπούλημα", παρά να εξηγηθεί στους πολίτες ότι με το νέο χωροταξικό νόμο καθορίσθηκε ένας τερατώδης συντελεστής δόμησης, για όλες τις τουριστικές επενδύσεις, που αφορά και τα δημόσια κτήματα αλλά και τα ιδιωτικά, που στην τελική είναι και το πιο σημαντικό για το εάν θα υποβαθμισθούν στο μέλλον οι παραλίες μας.
Θα σας πω λοιπόν τι προβλέπει ο νέος νόμος για τις χρήσεις γης: Παράγραφος επτά του άρθρου 7 (αμάν με τα επτάρια!!)! "Όρια και ρυθμίσεις εγκεκριμένων Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου, που περιλαμβάνονται στο περιεχόμενο των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων, μπορούν να τροποποιούνται με Προεδρικά Διατάγματα, εφόσον τούτο κρίνεται πολεοδομικώς απαραίτητο για την κάλυψη αναγκών οικιστικής, παραγωγικής ή επιχειρηματικής ανάπτυξης και ανασυγκρότησης. μετά την έγκριση των Τ.Χ.Σ. οι Ζ.Ο.Ε. που έχουν ενσωματωθεί σε αυτά παύουν να ισχύουν ως αυτοτελείς ρυθμίσεις και ισχύουν οι ρυθμίσεις του Τ.Χ.Σ." Τί να πω; Δεν φτάνει που πλέον μπορούν να καταργηθούν οι ΖΟΕ, αλλά προς τούτο αρκεί για να γίνει αυτό να καλύπτονται οι ανάγκες της επιχειρηματικής ανάπτυξης, χωρίς καν να απαιτείται να συντρέχει και η "παραγωγική" ανάπτυξη εφόσον αυτά τίθενται διαζευκτικά και όχι σωρευτικά στον νόμο.
Και εφόσον μέσω του Τοπικού Χωροταξικού δεν ζητηθεί η κατάργηση των ΖΟΕ, διότι σε κάποιες λίγες περιπτώσεις μπορεί να βρεθούν και τοπικοί άρχοντες που να γυρίσουν την πλάτη στα συγκεκριμένα συμφέροντα, τότε έχουμε και άλλη ξεφτίλα πρόβλεψη στον νόμο. Με το άρθρο 8 του νόμου, μπορεί ο Υπουργός από μόνος του ή ο Περιφερειάρχης ή κάποιος αόριστος φορέας υλοποίησης έργου να τροποποιεί τις ΖΟΕ. ακόμα και σε αντίθεση με το Τοπικό Χωρικό, με τη σύνταξη Ειδικού Χωρικού Σχεδίου. Το ζήτημα λοιπόν που προκύπτει με τον νόμο αυτό είναι ότι πλέον είναι δυνατόν να μην υπάρχει καμία προστασία της παραλιακής ζώνης της εισόδου του Ναυπλίου από Νέα Κίο. Και για τη δημόσια έκταση που περιήλθε στο ΤΑΙΠΕΔ και για το οποίο αντιδρούμε αλλά και για τις όμορες ιδιωτικές εκτάσεις. Μήπως παιδιά χάνουμε τελικά το δάσος και απλώς κοιτάμε ένα πουρνάρι;
Ακριβώς τα ίδια ισχύουν και με τις χρήσεις γης, όπως αυτές που έχουν καθορισθεί σε διατηρητέους οικισμούς. Και αυτές πλέον μετά την ψήφιση του νόμου είναι μετέωρες. Να την χέσω την αριστερή ταμπέλα σας όταν σιωπήσατε και σιωπείτε ακόμα για όλα αυτά τα πολύ σημαντικά, αλλά μη πιασάρικα.
Και κάτι ακόμα να σας πω για τον νόμο που ψηφίστηκε. Ρυθμίζει ο νόμος αυτός τις επιτρεπόμενες χρήσεις στις γειτονιές και πολεοδομικές ενότητες, που τις κατηγοριοποιεί σε κατοικία (Κ1), κατοικία επιπέδου γειτονιάς (Κ2), κατοικία ενδιάμεσου επιπέδου (ΜΚ), Πολεοδομικό Κέντρο (ΠΚ), Τουρισμό-αναψυχή (ΤΑ) κλπ. Συγγνώμη αγαπητοί μου, εσείς που ψηφίσατε τον νόμο αυτό, αλλά έχετε εγκληματίσει σε βάρος των κέντρων των πόλεων. Δεν πρέπει όμως να οδηγηθούμε στις Αμερικανιές των suburbs και των downtowns. Η τάση στην Ευρώπη είναι η ενίσχυση της κατοίκησης των κέντρων των πόλεων, ειδικά των ιστορικών κέντρων και η αναβάθμισή τους για μιαν άλλη ποιότητα ζωής ατόμων που δεν επιθυμούν να ζήσουν με αυστηρή ακρίβεια τον κλασσικό Αμερικάνικο τρόπο ζωής. Η Ευρωπαϊκή και σύγχρονη τάση είναι στα κέντρα των πόλεων να συνυπάρχει η κατοικία, με τις πλατείες και τους τόπους συναθροίσεων για κοινωνικές πολιτιστικές και πολιτικές εκδηλώσεις, τις υπηρεσίες, τα μικρομάγαζα, τα μουσεία, τις γκαλερί, τα μικρά και σοφιστικέ μπαράκια και εστιατόρια. Εγκληματείτε με το να προβλέπετε την ανάπτυξη στα ιστορικά κέντρα υπεραγορών και εμπορικών κέντρων (αυτά πρέπει να πάνε έξω από τις πόλεις). Μου φαίνεται αδιανόητο ότι επιτρέπονται στα πολεοδομικά κέντρα συνεργεία αυτοκινήτων, πλυντήρια και λιπαντήρια αυτοκινήτων και το χειρότερο πέρα από τα εστιατόρια και τα μπαράκια και τα υπεροχλούντα μεγάλα κέντρα διασκεδάσεων, μπουζουξίδα, χοροπηδάδικα και μαγαζιά ξεγυμνωμάτων και λοιπών ευγενών δραστηριοτήτων. Μολς, υπεραγορές, Αντζελα, Μπέλα Μπούλα, απαστράπτουσες Μερσεντές μόλις πλυμένες μέσα στο Πολεοδομικό Κέντρο και λιπαντικά παντός είδους. Όλα αυτά προβλέπει ο νόμος που ψηφίσθηκε
Όμως για αυτά είπαμε. Άκρα του τάφου σιωπή.
Μας ισοπεδώνουν να πάρει η οργή και οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης δεν αντιδρούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου