Μόνος ολομόναχος




Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Περί γενοσήμων συνέχεια

Στην προηγμένη χώρα μας η πώληση γενόσημων φαρμάκων, αποτελεί το 17% του όλου και των πρωτότυπων το 83%. Αντίθετα στις υπόλοιπες  υπανάπτυκτες χώρες τα γενόσημα καταλαμβάνουν από 50% (Γερμανία) έως  80% (Μ. Βρετανία) της όλης αγοράς. Στην προηγμένη Ελλάδα οι ασφαλισμένοι (μέσω των δυσβάστακτων ασφαλιστικών εισφορών) και οι φορολογούμενοι (μέσω των χαρατσιών), πληρώνουν εκατοντάδες εκατομμύρια παραπάνω απ΄ότι πληρώνουν  οι αντίστοιχοι Γερμανοί, Τούρκοι, Εγγλέζοι,  Ιταλοί και Σουηδοί, για να προμηθεύονται τα φάρμακα των μεγάλων φαρμακευτικών κολοσσών, έστω και μετά τη λήξη της πατέντας.

Μία μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις «Διαφορές του κόστους των φαρμάκων στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.» αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι ο παράδεισος για τις φαρμακευτικές πολυεθνικές. Η μελέτη έγινε για λογαριασμό του Ευρωκοινοβουλίου από συνεργάτες του London School of Economics. (Μεταξύ αυτών και δύο Έλληνες, οι Π. Καναβός και Σ. Βανδώρος, μαζί με τους Έλενα Νίκοντ, Μάργκαρετ Κάσον και Ρ. Ιργουίν).
Τα συμπεράσματα της μελέτης:
"Από το 2000 έως το 2008, το κόστος για φάρμακα υπερ-τριπλασιάστηκε χωρίς να αυξηθεί ανάλογα η κατανάλωση των φαρμακευτικών προϊόντων.
Στην Ελλάδα από το 2000 έως το 2008 η κατά κεφαλήν δαπάνη για φάρμακα αυξήθηκε, από τα 190 ευρώ ανά άτομο, στα 682 ευρώ. Αυξήθηκε, δηλαδή, κατά 492 ευρώ μέσα σε μόλις οκτώ χρόνια, χωρίς η χώρα να έχει περάσει από επιδημία. Αντιθέτως, οι υπηρεσίες υγείας μειώνονται. Την ίδια ώρα, σε χώρες όπως η Σουηδία, η Φινλανδία, η Δανία, η αύξηση δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ κατά κεφαλήν.  Ενώ η Ελλάδα είναι από τις χώρες με χαμηλότερο ΑΕΠ κατά κεφαλήν (στις 20.000 ευρώ το χρόνο), είναι πρωταθλήτρια στις κατά κεφαλήν δαπάνες για τα φάρμακα, στα 682 ευρώ το χρόνο (στοιχεία 2008). Η μόνη χώρα που συναγωνίζεται την Ελλάδα είναι η Ιρλανδία, η οποία όμως έχει κατά κεφαλήν ΑΕΠ πάνω από 40.000 ευρώ το χρόνο. Αντιθέτως και οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης με μικρότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ (κάτω από τις 20.000 ευρώ το χρόνο), όπως και χώρες με πολύ μεγαλύτερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ (όλες οι βόρειες και δυτικές χώρες-μέλη της Ε.Ε.), έχουν μικρότερες κατά κεφαλήν δαπάνες για φάρμακα. Η αντίφαση της Ελλάδας φαίνεται από τη σχέση της δαπάνης για τα φάρμακα με τη δαπάνη για την Υγεία συνολικά. Η κατά κεφαλήν δαπάνη για τις υπηρεσίες Υγείας συνολικά στην Ελλάδα (το 2008) δεν ξεπερνά τα 2.000 ευρώ το χρόνο. Το κόστος αυτό είναι μεγαλύτερο από ότι στην Πορτογαλία και στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Όμως η Ελλάδα είναι τελευταία από όλες τις δυτικές χώρες, μακριά από τα 3.000 ευρώ το χρόνο, ανά άτομο, της Σουηδίας ή τα 4.000 ευρώ της Δανίας και του Λουξεμβούργου."
Δεν είναι δυνατόν λοιπόν κανείς να αρνηθεί το τεράστιο πάρτι που γινόταν επί χρόνια στο χώρο του φαρμάκου με κύρια ωφελημένους τους παγκόσμιους φαρμακευτικούς γίγαντες.
Ας δούμε λοιπόν μία τεράστια  φαρμακευτική εταιρία. Ομιλώ για την ABBOT. Είναι μια πολυεθνική με έδρα την Αμερική  που δραστηριοποιείται σε 130 χώρες. Στην Ελλάδα δεν διαθέτει παραγωγικές εγκαταστάσεις αλλά απλώς ένα κέντρο διανομής. Ο ετήσιος τζίρος της είναι ούτε λίγο ούτε πολύ 35 δισεκατομμύρια δολάρια  Αυτή λοιπόν η εταιρία παράγει το σχεδόν σε όλους γνωστό αντιβιοτικό KLARICID, το οποίο περιέχει τη δραστική ουσία Κλαριθρομυκίνη. Τα ποσά που καταβάλλονται ετησίως, μόνο για το φάρμακο αυτό, που τα τσεπώνει ο κολοσσός που ονομάζεται ABBOT, είναι απίστευτα. Η πατέντα του φαρμάκου αυτού έχει λήξει προ πολλού και ήδη στη χώρα μας κυκλοφορούν δεκάδες γενόσημα, χωρίς ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία, σε σχέση με το πασίγνωστο και πολυδιαφημισμένο KLARICID . Όλα αυτές οι  δεκάδες κλαριθρομυκίνες παράγονται στην Ελλάδα. Μόνο μία που  διακινείται στην Ελλάδα και παράγεται εκτός Ελλάδας (στην Κόστα Ρίκα) κατάφερα να βρω.
Ιδού ο κατάλογος (όχι πλήρης) με τις εμπορικές ονομασίες και των Ελληνικών εταιριών που παράγουν τα γενόσημα του Klaricid
Claripen από την ELPEN 
Klarifect από την ΜΙΝΕΡΒΑ
Claromycin από την GAP
Clarithrocin από την Med One
Klarexyl από την VIOFAR
Claribactron από την Faran
EZUMICIN από την RAFARM
Claridus από την Farma Line
Klaribros από την Bros
Klaretop από την Satna Farma
Klarifar από την Farmedia
Klarimac από την Alet
Klarithrin από την Iafarm
Arecid από την Allertec
Gerom από τηνycin ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ
Klaroxin από την IASIS
Klazidem από την DEMO
Laromin από την Kleva
Lyoclar από την Lyofin
Macladin από την Target
Maxigan από την Nexus
Maxilin από την ΑΝΦΑΡΜ
Zeclaren από την VIANEX
Θα μπορούσα τα ίδια ακριβώς να γράψω για το Lipuitor, το Losec και άλλα φάρμακα με τα οποία θησαυρίζουν σε βάρος των πτωχών Ελλήνων οι φαρμακευτικοί κολοσσοί.
Η πολιτεία επί χρόνια αντί να ενισχύσει την ντόπια παραγωγή φαρμάκων, να ενισχύσει δηλαδή τα φορολογικά έσοδα, τα έσοδα των ταμείων, να αυξήσει τις θέσεις απασχόλησης και ταυτόχρονα να μειώσει τη φαρμακευτική δαπάνη, αυτό που ουσιαστικά έκανε ήταν να δώσει στο φαρμακευτικό κολοσσό ΑΒΒΟΤ τη δυνατότητα να κυριαρχεί στην αγορά, παρ΄ότι είχε λήξει η πατέντα της δραστικής ουσίας της κλαριθρομυκίνης. Παράλληλα σε μια στρέβλωση της αγοράς όλα τα παραπάνω γενόσημα στη βασική συσκευασία των 21 χαπιών 500 mg έχουν ενιαία τιμή 20,13 ευρώ, όταν η τιμή του Klaricid είναι 22,37 ευρώ (μόνο δύο ευρώ παραπάνω). Τώρα με την καινούργια διάταξη η τιμή όλων αυτών των γενόσημων θα μειωθεί κατά πολύ και μαζί και η φαρμακευτική δαπάνη. 
Όλη η κινδυνολογία ότι με τη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας θα  υπάρξει κίνδυνος από επικίνδυνα φάρμακα που παράγονται σε περίεργες χώρες είναι τελείως αβάσιμη. Τα γενόσημα κυκλοφορούν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και παίρνουν πιστοποιητικό από της Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμάκων. Για να ενταχθεί ένα γενόσημο στο Ελληνικό ασφαλιστικό συνταγολόγιο θα πρέπει πρώτα να κυκλοφορήσει σε 12 Ευρωπαϊκές χώρες και μέχρι σήμερα που οι τιμές των γενοσήμων είναι πολύ ψηλές, και επομένως υπάρχει αυξημένο κίνητρο εισαγωγής γενοσήμων από τρίτες χώρες, το 90% των γενοσήμων παράγεται στην Ελλάδα. Αυτό λοιπόν που πρέπει να γίνει παράλληλα με την προώθηση των γενοσήμων και την ενίσχυση της εγχώριας φαρμακευτικής βιομηχανίας είναι μικρό μέρος της εξοικονόμησης που θα επιτευχθεί να κατευθυνθεί στην ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων.
Συμπερασματικά: Επιμένω  ότι η στάση της "αριστεράς" για το θέμα των γενοσήμων ήταν απαράδεκτη και εκ των πραγμάτων ενισχύει τα υπερκέρδη των φαρμακευτικών κολοσσών.


1 σχόλιο:

  1. exv parei to claripen kai exv peuaneoi sthhn zalada kai thn pikrila ti prepei na kanoyme dhladh na paroume oti skato kykloforei

    ΑπάντησηΔιαγραφή