Μόνος ολομόναχος




Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

ΔΕΥΑΝ Πάλι η πόλη χωρίς νερό


"Μου έδωσαν δουλειά με απευθείας ανάθεση και πρέπει εγώ και όλο το σόι μου να τους ψηφίσω"
Νομίζεις, φίλε μου, ότι  πρόκειται να έχεις κάποια δουλειά αύριο εάν η ΔΕΥΑΝ καταρρεύσει;
Όλη η πόλη θα καταστραφεί

Η ΔΕΥΑΝ είναι μια εξαιρετικά σοβαρή ιστορία
Δεν είναι να παίζουμε. Δεν είναι για μικροεξυπηρετήσεις. Δεν είναι για κόντρες εξουσίας.
Μια πόλη στον 21ο αιώνα χωρίς νερό καταρρέει.

Ήταν πριν από πολλά χρόνια όταν έφεραν ένα "σχέδιο εξυγίανσης" της ΔΕΥΑΝ για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Έλεγαν ότι πλέον όλα βαίνουν καλώς. Τότε στα χείλη των "γραφικών" και "της "κλειστής ομάδας" είχε διαγραφεί ένα πολύ λυπημένο χαμόγελο. Σήμερα τα συσσωρευμένα χρέη είναι δυσθεώρητα. Πάνω από 18 εκατομμύρια. Κάθε χρόνιο η επιχείρηση μπαίνει μέσα και συσσωρεύονται και άλλα χρέη. Σε λίγο το οικονομικό αδιέξοδο θα την πλήξει. Θα την στραγγαλίσει. "Με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα η ΔΕΥΑΝ βρίσκεται σε θέση οικονομικού αδιεξόδου και χρειάζεται πάση θυσία μια μελέτη βιωσιμότητας τόσο στις προοπτικές ανάπτυξης, όσο και στην περιστολή των δαπανών Δεν τα λέω εγώ αυτά, φίλοι μου. Οι ελεγκτές των οικονομικών του Δήμου τα λένε. "Πάση θυσία" λένε. Καταλάβετε το, έστω και κατόπιν εορτής. Νούμερα είναι αυτά και ουδείς σωτήρ χωρίς σχέδιο δεν θα βρεθεί για να μας σώσει. Και μαζί θα καταστραφούν επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Όλοι μαζί σε ακόμα μεγαλύτερη απόγνωση και δυστυχία. Οι επισκέπτες της πόλης θα αρχίσουν να απομακρύνονται. Όλοι μαζί θα δυστυχήσουμε. Και μαζί και αυτοί που έπαιρναν τις απευθείας αναθέσεις.

Τον Ιούνιο του έτους 2016 μας κατεφθασε και "επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΥΑΝ". Έχω την 1η έκδοση. Δεν ξέρω αν είχαμε και δεύτερη και τρίτη. Το συνέταξε κάποιος χημικός μηχανικός!!!! Ναι. Χημικός μηχανικός!!! Απίστευτο αλλά αληθινό. Δεν γνωρίζω πόσα πληρώθηκε για αυτό. Πρέπει να ψάξω στη "διαύγεια" για να το βρω. Αφού μας έβαλε ο μελετητής όλα τα στατιστικά στοιχεία περί τοπικής οικονομίας , νοικοκυριών κλπ, που τα ανέσυρε από την τελευταία απογραφή της στατιστικής υπηρεσίας και αφού βρήκε τις οφειλές και τα χρέη (άραγε όλα; και τα επίδικα;) της επιχείρησης, έκανε το εξής έξυπνο και πρωτότυπο, που ουδείς θα μπορούσε να το σκεφτεί. Αφού υπολόγισε και τα κυβικά μέτρα που καταγράφουν οι υδρομετρητές, διαίρεσε το ετήσιο έλλειμμα της επιχείρησης με τα κυβικά μέτρα νερού που καταναλώνουμε και μας είπε πόσο πρέπει να αυξηθεί η χρέωση ανά κυβικό μέτρο για να έλθουν τα οικονομικά ίσα βάρκα ίσα νερά!!! ΄
Αλλά πέρασε και αυτό το "επιχειρησιακό σχέδιο" κουδέν έγινε. Και πορευόμαστε έκτοτε.

Έλεγα τότε, στις 23 Φεβρουαρίου 2012, ότι οι οφειλές της ΔΕΥΑΝ προς την ΔΕΗ ήσαν εξακόσια χιλιάρικα. Και τότε αποφάσισε η ΔΕΗ να κατεβάσει τον διακόπτη. Και με ασφαλιστικά μέτρα σώθηκε η πόλη!!! Σήμερα, απ΄ότι έχω ακούσει και έχω πει χωρίς κάποιος να με διαψεύσει, οι οφειλές της ΔΕΥΑΝ προς την ΔΕΗ είναι ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες!!!! Συσσωρεύονται, αφού κάθε χρόνο η επιχείρηση μπαίνει μέσα Μέχρι πότε θα υπάρξει η ανοχή; Και η ΔΕΗ η ίδια είναι σόλο μέσα. Πως θα προχωρήσουμε;
Και τι γίνεται με τις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις; Έχει κάποιος πολίτης ενημερωθεί;
Τι γίνεται με την οφειλή της ΔΕΥΑΝ προς την ΔΕΥΑΡ για την λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού; Έχει εκδοθεί πριν από κάποια χρόνια και δικαστική απόφαση κατά της ΔΕΥΑΝ. Τα γνώριζαν οι πολίτες όταν ψήφιζαν;
Εξακόσιες είκοσι τέσσερις χιλιάδες εκατόν εξήντα τρία ευρώ και εβδομήντα λεπτά ήταν η ζημιά της ΔΕΥΑΝ μόνο για το έτος 2016. Δέκα επτά εκατομμύρια τριακόσιες εβδομήντα δύο χιλιάδες τριακόσια είκοσι επτά ευρώ και  εβδομήντα ένα λεπτά συνολικές ζημιές μεταφέρθηκαν στο έτος 2017. Ισολογισμοί του έτους 2017 και του 2018 δεν έχουν δημοσιευθεί στον ιστότοπο της ΔΕΥΑΝ.
Σκεφτείτε τώρα και κάτι άλλο. Ότι το χαράτσι του 80% πάνω στην κατανάλωση που πληρώνουμε για τα έργα που έγιναν, είναι εκ του νόμου προσωρινό. Κανονικά με αυτό το χαράτσι που μας εισπράττουν θα έπρεπε να κάνουν τις αποσβέσεις στα έργα. Αντί για αυτό, η ΔΕΥΑΝ δεν αποπληρώνει τα δάνεια που έχει λάβει και αναγκάζεται να το πράξει ο Δήμος που είναι εγγυητής.

Έχουν τοποθετήσει ένα πανάκριβο σύστημα τηλεελέγχου στο δίκτυο. Μας κόστισε τότε 918.353 ευρώ. Το σύστημα αυτό είναι για να ανακαλύπτει τις διαρροές στο δίκτυο. Να ξέρουμε που έχουν γίνει. Μια μικρή διαρροή, αν την αφήσουμε μπορεί να γίνει μεγαλύτερη ή και τεράστια. Το σύστημα τηλεελέγχου μπορεί να τσιμπήσει και τους κλέφτες νερού. Και διαρροές υπάρχουν και κλεψιές. Αλλά η σημαντικότερη ωφέλεια που μπορεί να μας δώσει το σύστημα, είναι ότι μας δίνει τη δυνατότητα με μπάι πας να συνεχίζεται η παροχή νερού, αφού θα γνωρίζουμε σε ποιο σημείο  βρίσκεται η διαρροή.
Και τέλος πάντων είναι απόλυτη ανάγκη η κατασκευή νέων δεξαμενών, ώστε η πόλη να έχει επάρκεια νερού μέχρι να διορθωθεί η όποια βλάβη.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΚΟΒΕΤΑΙ ΤΙΟ ΝΕΡΟ ΤΟ 2019 ΚΑΙ ΟΥΔΕΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου