Μόνος ολομόναχος




Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Ο επαρχιωτισμός μας είναι εδώ. Παρών, ενωμένος, δυνατός. Ανίκητος


Αμέρικα Αμέρικα!!!!
Πόσα και πόσα επικριτικά δεν διάβασα τις τελευταίες μέρες για το ταξείδι του Αλέξη στην Αμερική.
Τον κατακεραύνωσαν.
Ειδικά για την εμφάνισή του μαζί με τον Μπίλ τον Κλήντονα στο σιενένι.
Και τι δεν του είπαν για τα Αγγλικά του, το ντύσιμό του, την αμηχανία του, τα γελάκια του, τα αλλαντάλλων που έλεγε στις απαντήσεις του, τα χάχανα και τη θυμηδία.
Και όμως σε εμένα τον αιρετικό μου φάνηκαν απόλυτα λογικά αυτά που είπε και ο τρόπος που εμφανίστηκε.
Όλα κύλησαν φυσιολογικά. Και αυτό διότι εμείς δεν θελήσαμε να εκλέξουμε  έναν κοσμοπολίτη με ιδέες και φαντασία να μας εκπροσωπεί στα εξωτερικά και στην Εσπερία.
Υπερψηφίσαμε τρεις φορές μέσα στο 2015, κάποιον που εκφράζει τον επαρχιωτισμό μας, την αγανάκτησή μας, την αρλούμπα και την παλοβομάρα, που κυριαρχεί με τη διάχυση του πασοκισμού που είναι πανίσχυρη σήμερα. Αυτό πράξαμε. Και απόλυτα λογικό να έχουμε στο εξωτερικό αυτήν ακριβώς  την εκπροσώπηση. Τι δεν καταλαβαίνουμε και γκρινιάζουμε;
Μας είπε ποτέ ο δις εκλεγείς Πρωθυπουργός μας σε ποιους τομείς και με ποιες διαδικασίες θα γίνουν επενδύσεις στην χώρα; Πως τώρα απαιτούμε να πει  το οτιδήποτε στο διεθνές ακροατήριο; Τη μιζέρια και την γκρίνια δεν ανέδειξε κατά την προεκλογική και μετεκλογική περίοδο. Πως τώρα απαιτούμε να εκφράσει στα Αμερικάνικα τη δημιουργική Ελλάδα; Τόσες φορές δεν μας είπε ότι με βάση την χώρα μας και τους αγώνες μας θα αναγεννηθεί η δημοκρατία στην Ευρώπη και τον κόσμο ολάκερο; Ειλικρινέστατος ήταν που το επανέλαβε ενώπιον του Κλήντονος, έστω και αν προκάλεσε χάχανα και θυμηδία στο ακροατήριο.
Ας ξεχάσουμε την προεκλογική περίοδο των εκλογών του Γενάρη, που λέχθηκαν τα απίστευτα. Αμέσως όμως μετά τις εκλογές δεν ήταν πάνω από το 90% του Ελληνικού λαού που πίστεψε σε έναν ακραία περιθωριακό καθηγητή Οικονομικών, που είναι βέβαιο ότι στις συναντήσεις του στην Ευρώπη προκαλούσε και αυτός άλλοτε θυμηδία και άλλοτε  οργή; Δεν αντιμετωπιζόντουσαν ως τουλάχιστον περίεργοι αν όχι προδότες αυτοί οι ελάχιστοι πολίτες που έλεγαν ότι το πρόγραμμα που είχαν ευαγγελιστεί οι σωτήρες μας και οι διάφοροι Βαρουφακιήλ απλώς δεν υπήρχε; Ακούστε τώρα, έστω κατόπιν εορτής το τι μας έλεγαν εν περιλήψει και το τι είχε πιστέψει η παμψηφία σχεδόν των πολιτών.. Ισως εκ των υστέρων κάποιοι να αντιληφθούν το παλαβόν του όλου πράγματος. Θα καταργηθεί το μνημόνιο,  Θα ακυρωθούν τα μέτρα λιτότητας. Θα δοθούν επί πλέον 11 δις ευρώ με το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης. Θα διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του χρέους, που είναι επονείδιστο  απεχθές (και τα λοιπά  επίθετα). Θα παραμείνουμε στο ευρώ και όλα αυτά θα γίνουν με χρήματα των εταίρων μας, που κάποιοι από αυτούς είναι πιο φτωχοί από εμάς.  Και το πίστευαν. Το 90% του λαού το πίστευε αυτό. Και από πάνω θα καταπολεμείτο η κλεψιά, η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο, μόνο και μόνο διότι στην εξουσία ήλθαν οι καλοί και οι πολίτες με χαμόγελο στα χείλη θα έτρεχαν να αποδώσουν τα οφειλόμενα. Έλα μ.....ί στον τόπο σου.
Και τους εκλέξαμε εκ νέου διότι, λέει, θα έχουν παράλληλο πρόγραμμα και ισοδύναμα για τα σκληρά μέτρα. Το πίστεψαν και αυτό πάρα πολλοί. Και σήμερα το 99% των πολιτών πιστεύει ότι το πρόβλημα της χώρας είναι το χρέος που έχουμε δημιουργήσει και όχι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας και η πολυεπίπεδη παρακμή της  κοινωνίας.
Εδώ θα γινόντουσαν κάποια μαθήματα  καμιά εικοσαριά μέρες με φωτοτυπίες και την ξέσκισαν κυριολεκτικά την Αννα και τώρα που δεν άνοιξαν πολλά σχολεία  δεν μίλησε κανείς. Αφήστε τις γελοιότητες του Πάνου με τα καρακιτσαριά στη Σαλαμίνα για τα οποία δεν είδα κανέναν από τους πρώην ευαίσθητους να αντιδρά. Αριστεροί μόνον στα λόγια.....
Αυτά πιστεύουμε και γι΄αυτό έχουμε και αυτόν τον πρωθυπουργό. Αλήθεια τι γκρινιάζουμε για τις εμφανίσεις του Αλέξη στις αμερικές; Είτε εκεί μιλάει, είτε στα ανω κεφαλόβρυσα τα ίδια ουσιαστικά λέει. Τίμιος είναι ο άνθρωπος. Δικό μας είναι το πρόβλημα. Δικιά μας η μιζέρια και ο επαρχιωτισμός.

Και τελικά και για να φέρω το όλο θέμα και στα τοπικά, τον ίδιο επαρχιωτισμό γουστάρουμε και ως εκ τούτου εκλέγουμε και τους δημοτικούς μας άρχοντες.
Είχαμε ευκαιρία το φεστιβάλ κλασσικής μουσικής να αποκτήσει διεθνή εμβέλεια. Να έρχονται μουσικόφιλοι από όλη την Ευρώπη. Να αναβαθμίζεται πολιτιστικά ο τόπος. Να δίνεται και κάποια οικονομική ανάσα στις επιχειρήσεις. Προτιμούμε να  ανακοινώνουμε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μια βδομάδα πριν ξεκινήσουν και μετά να μοιράζουμε προσκλήσεις στο ημέτερο κοινό-πελάτες.
Είχαμε ευκαιρία ο Μαραθώνιος του Ναυπλίου να γίνει διεθνής. Να έρχονται εκατοντάδες Ιάπωνες και Αμερικάνοι και άλλοι   να τρέξουν στη διαδρομή των αρχαίων τόπων. Προτιμήσαμε να το κάνουμε μια όμορφη επαρχιακή γιορτούλα με έναρξη και τερματισμό στον μικρόκοσμό μας.
Είχαμε ευκαιρία να αναδείξουμε το λιμάνι μας. Να δημιουργήσουμε ένα διεθνές αγκυροβόλιο τουριστικών σκαφών. Να προωθήσουμε το εμπορικό λιμάνι. Την κρουαζιέρα. Αντί γι΄αυτό.....Μιζέρια.
Θα μπορούσαμε να προωθήσουμε την εξαιρετική τοπική παραγωγή. Να δημιουργήσουμε ζώνες βιολογικής καλλιέργειας. Να συνδέσουμε την αγροτική παραγωγή με τον τουριστικό τομέα. Ποια είναι η  απάντηση σε αυτά; Κλεινόμαστε στον μικρόκοσμό μας.
Θα μπορούσαμε να  δώσουμε φτερά σε ένα  Ίδρυμα πολιτιστικό φάρο που έχει έδρα την πόλη μας.  Αντί γι΄αυτό προτιμούμε να κάνουμε δράσεις όπου το σημαίνον είναι όχι η ουσία αλλά το να συμπεριλαμβανόμαστε στους διοργανωτές και να ακούγεται η πάρτη μας.  Πολλαπλά τοιαύτα παραδείγματα. Δυστυχώς.
Θα μπορούσαμε να εκμεταλλευθούμε το Χάρβαρντ. Το Πανεπιστήμιο. Τον πνευματικό κόσμο. Τους Αναπλιώτες της διασποράς. Τους εραστές της πόλης. Αντί γι΄αυτό, με τον τρόπο μας, τους κυνηγάμε όλους. Ελάτε να ζήσετε εσείς στην παλιά πόλη του Ναυπλίου και μετά τα λέμε. Χρόνια μας κυβερνούσαν οι εργολάβοι πολυκατοικιών, που δημιούργησαν τις επαρχίες τέρατα.  Αυτά είναι
Θα μπορούσαμε να δώσουμε τουριστική ταυτότητα στην πόλη και στην περιοχή της. Τα έχω πει πολλές φορές. Η Αργολίδα είναι ο μόνος τόπος στον οποίο υπάρχουν τρεις αρχαιολογικοί χώροι ενταγμένοι στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Το Ναύπλιο είναι η πόλη πρωτεύουσα τριών εθνών. Αντί γι΄αυτό τα μνημεία καταρρέουν και το Ναύπλιο είναι η μοναδική τουριστική πόλη παγκοσμίως που δεν δεν διαθέτει επίσημο τουριστικό portal. Νέτος σκέτος επαρχιωτισμός.
Η μικροκακομοιριά μας μας έκανε να κατασκευαστεί στη Θεσσαλία, γμτ τα κόμπλεξ μας, ένα τεράστιο shopping mall από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, που την οδήγησε και στην πτώχευση. Η ίδια λογική μας επέβαλε την κατασκευή στο Ναύπλιο ενός κολυμβητηρίου Ολυμπιακών και πλέον  διαστάσεων, το οποίο δεν μπορούμε να συντηρήσουμε,  να σχεδιάσουμε μία κολοσσιαία μαρίνα, προϋπολογιζομένης δαπάνης πολλών εκατομμυρίων, με αποτέλεσμα να μην κατασκευαστεί ποτέ, αντί για ένα αγκυροβόλιο μέσα στο λιμάνι, το οποίο θα λειτουργούσε χρόνια τώρα. Αποφασίσαμε και μελετήσαμε την κατασκευή ενός φαραωνικού συνεδριακού κέντρου, και όπως ήταν φυσικό συνεδριακό κέντρο δεν έγινε αλλά οι μελέτες πληρώθηκαν. Έτσι είναι. Εμείς οι μικροί τα μεγαλειώδη γουστάρουμε. Η ποσότητα θριαμβεύει έναντι της ποιότητας. Και όταν ξεφεύγουμε από κάθε μέτρο το όλο πράγμα κολλάει και ουδόλως κινείται  Ο επαρχιωτισμός μας μας έκανε να έχουμε νοσοκομεία σε απόσταση ελάχιστων χιλιομέτρων μεταξύ τους και πανεπιστήμια και ΤΕΙ σε κάθε κωμόπολη.
Έστω και σήμερα θα μπορούσαμε να αναβαθμίσουμε το Νοσοκομείο μας, δίνοντάς του εξειδίκευση και συνδέοντάς το με τον ιατρικό τουρισμό για την προσέλκυση διεθνούς πελατείας. Αντί γι αυτό το Νοσοκομείο καταρρέει και η δημόσια  υγεία υποβαθμίζεται μέρα με τη μέρα.
Ο δημόσιος χώρος καταπατείται, γίνεται λεία μικρών και μεγάλων συμφερόντων, εκποιείται, χωρίς πρόγραμμα και λογική. Οι αντιστάσεις αμβλύνονται και σε άλλες περιπτώσεις εξαφανίστηκαν. Χθες ετοίμαζαν καταλήψεις και βίαιη αντίδραση. Σήμερα απέκτησαν θέσεις εξουσίας και σιωπούν. Ο επαρχιωτισμός μας, που δεν άφησε να αναδειχθεί η άλλη λογική διαχείρισης και που στεγνώνει την φαντασία, έδωσε λαβές για όλα αυτά.
Και μην μου πείτε ότι το αντίθετο του επαρχιωτισμού είναι η αριστοκρατική λογική.
Αφήστε τα αυτά.
Το αντίθετο του επαρχιωτισμού είναι ο κοσμοπολιτισμός. Να γνωρίζεις τον κόσμο. Τους τόπους. Τις ιδέες που κυκλοφορούν. Την παγκόσμια ιστορία και φιλοσοφία. Να βλέπεις και να κατανοείς  τα πλανητικά προβλήματα για να μπορείς να δρας με επιτυχία τοπικά. Να σέβεσαι τις κουλτούρες και τους πολιτισμούς των άλλων λαών. Να αντιλαμβάνεσαι την σημαντική ασημαντότητά σου μέσα στο χωνευτήρι των λαών.
Που αυτά εδώ. Και όχι γιατί φταίνε οι ηγέτες μας. Επαναλαμβάνω. Εμείς και μόνον φταίμε.
Σταματώ.
Πιγκώθηκα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου