Μόνος ολομόναχος




Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Για τον κ. Χουντάλα

Πιστεύω ότι ο λόγος κάποιου που βρίσκεται στο αντίπαλο παραταξιακό στρατόπεδο είναι πιο σημαντικός από τα λόγια των "φίλων".
Ο Νίκος Χουντάλας είναι ένας δημοκρατικός και τίμιος άνθρωπος που πολιτεύθηκε στο Δήμο Ναυπλιέων με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Μπορώ να τολμήσω να πω ότι ως δημοτικός σύμβουλος υπήρξε ο μόνος της συμπολίτευσης που πάντοτε ήταν ενημερωμένος για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Είχε καλή γνώση των διαδικασιών και πολλές φορές η γνώμη του έδωσε διέξοδο στα πολλά προβλήματα που παρουσιαζόντουσαν.
Στις πολιτικές που εφάρμοσε στο Λιμενικό Ταμείο με είχε πολλές φορές αντίθετο. Αυτό όμως δεν τον εμπόδιζε, κάθε φορά που με έβλεπε έξω από τα γραφεία του Λιμενικού Ταμείου να με καλεί και να επιζητεί το διάλογο. Πράγμα το οποίο ουδείς στη δημοτική αρχή πράττει.
Η θητεία του ως προέδρου του Λιμενικού Ταμείου είχε κατά την άποψή μου, τα θετικά της και τα αρνητικά της.
Ως θετικά θα μπορούσα να αναφέρω τη χωροθέτηση δραστηριοτήτων (εμπορικό και τουριστικό τμήμα), την απομάκρυνση των αδρανών υλικών.  Με ενέργειες της διοίκησης χωροθετήθηκε η μαρίνα, που όμως κατά τη γνώμη μου έχει τοποθετηθεί, όπως έχω ξαναγράψει, στην πρώτη ανάρτηση του ιστολογίου μου σε λάθος σημείο.
Ως αρνητικά θα μπορούσα να σημειώσω, ότι ακόμα δεν έχει μπει μία τάξη με την έλευση των κρουαζιεροπολοίων (αυτά τα κινητά μεταλλικά χωρίσματα δεν αποτελούν λύση) και την αδιαφάνεια του ματαιωθέντος διαγωνισμού για την παραχώρηση της χερσαίας ζώνης σε ιδιώτη για χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.
Τελειώνοντας θα πω το εξής. Αν τώρα ή στο μέλλον ακούσετε διθυράμβους για τον αποχωρήσαντα Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου να είστε πολύ επιφυλακτικοί.  Δώστε περισσότερη βάση στα λόγια κάποιου που λέει καλά λόγια για τον κ. Χουντάλα, αλλά που όμως, ταυτόχρονα, κάνει με ειλικρίνεια και βάσει των πιστεύω, του κριτική στα έργα του.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΠΑΥΛΟΣ
τέως δημοτικός σύμβουλος

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Οι μαϊμουδιές

Ήταν τραγική η κατάσταση στο Ναύπλιο τις μέρες των γιορτών με την τελείως ανεξέλεγκτη κατάσταση του παρεμπορίου σε όλα τα τουριστικά σημεία της πόλης.
Οι πραμάτειες με τις μαϊμουδιές ξεκίναγε από του παλιού Κατσίγιαννη (ίσως και από του Χαραλάμπους για τον πρεφαδόρο, που μόνο εγώ έχω καταλάβει ποιός είναι) και έφτανε μέχρι τον παλιό Στράτο (για τον πρεφαδόρο, που τον κατάλαβε διότι μόνον ένας μόνον μπορεί να έχει την ωραία τρέλα του).
Πίσω από τους άμοιρους τους μαύρους, είναι κάποιοι Έλληνες χονδρέμποροι, που κονομάνε χοντρά σε βάρος των Ναυπλιωτών εμπόρων, που είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν νοίκια και φόρους.
Ένα δεν μπορώ να καταλάβω. Πώς ακόμα δεν έχουν εξεγερθεί οι έμποροι και πώς ανέχονται τη δημοτική αρχή Αναγνωσταρά που αδιαφόρησε.
Πρέπει να σημειώσω ότι η δημοτική αστυνομία είχε ξαμοληθεί για να γράφει κλήσεις για παράνομο παρκάρισμα και δεν έκανε απολύτως τίποτα για το παρεμπόριο, που αποτελεί μεγάλη πληγή.

Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

To πασχαλιάτικο sms

Η άποψή μου είναι ότι δεν επιτρέπεται να ξοδεύουμε ούτε ένα λεπτό του ευρώ από κρατικό χρήμα όταν δεν είναι ανάγκη.


Θεωρώ ότι είναι απαράδεκτη η λογική ότι κάποιοι «έφαγαν» πολλά και έτσι ο απλός πολίτης και ο κρατικός λειτουργός δικαιούται να σπαταλά τα λίγα.

Πόσο κάνει ένα sms δεν γνωρίζω. Πιστεύω ότι τουλάχιστον ένα λεπτό του ευρώ σίγουρα θα κοστίζει. Ίσως και παραπάνω.

Μου ήλθε χθες στο κινητό μου ένα μήνυμα με ευχές για το Πάσχα από τον Υφυπουργό Μανιάτη.

Δημόσια λέγω ότι ήταν ένα μήνυμα άχρηστο, για πολλούς λόγους.

Δεν πιστεύω στο Πάσχα και σε αναστάσεις εκ νεκρών.

Δεν θεωρώ αναγκαίο να ξεχωρίζει εμένα από άλλους ο Υφυπουργός Μανιάτης και να στέλνει σε εμένα μήνυμα και όχι σε κάποιους άλλους που θα είχε περισσότερο νόημα.

Αντιπαθώ την Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ακόμα περισσότερο τον ντόπιο βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος.

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ψηφίσω ΠΑΣΟΚ.

Σε όποιους γνωστούς μου που είναι αποφασισμένοι να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και σκέφτονται ποιόν θα σταυρώσουν δεν θα πω καλά λόγια για τον Υφυπουργό και θα προσπαθήσω να τους αποτρέψω να τον σταυρώσουν.

Έχω ακούσει ότι οι βουλευτές έχουν ατέλεια σε τηλεφωνικά τέλη. Δεν είμαι βέβαιος εάν το μήνυμα που μου εστάλη από τον Υφυπουργό είναι πληρωμένο από τον ίδιο ή από το Κράτος. Δεν ξέρω εάν και άλλα μηνύματα που μου έχει στείλει ακόμα και για κομματικές εκδηλώσεις είναι πληρωμένα από το Κράτος. Σε κάθε περίπτωση όμως θεωρώ ότι θα ήταν καλύτερο αντί να θησαυρίζουν με τέτοια μηνύματα οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας είτε από κρατικό χρήμα είτε από την τσέπη των βουλευτών, που όμως αμείβονται αδρά από το Κράτος, να γινόταν αντί μηνυμάτων μια δωρεά στο Xαμόγελο του Παιδιού, που κινδυνεύει να κλείσει.

Ο Υφυπουργός Μανιάτης με τις κινήσεις του πριν από τις δημοτικές εκλογές ουσιαστικά στήριξε την αντιδραστική δημοτική αρχή Αναγνωσταρά. Ποτέ δεν αποκήρυξε τους πολιτικούς  Πασοκικούς φίλους του που υποστήριξαν τη δεξιά και κατέβηκαν στο ίδιο σχήμα με Αναγνωσταρά και Μπαρού. Έδωσε την τυπική του μεν υποστήριξη στον υποψήφιο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σαλεσιώτη, που όλοι γνώριζαν ότι ήταν απεξαρχής μια χαμένη διχαστική υποψηφιότητα και την ουσιαστική του στήριξη στον υποψήφιο του Αντώνη Δήμαρχο Τάκη.

Πιστεύω ότι είναι τεράστια η ευθύνη του Υφυπουργού για τη σημερινή ανύπαρκτη δημοτική αρχή Αναγνωσταρά, και για την ανύπαρκτη αξιωματική αντιπολίτευση Σαλεσιώτη. Είναι πολύ έξυπνος άνθρωπος ο κ. Υφυπουργός. Δεν είναι δυνατόν να μην είχε αντιληφθεί ότι η διχαστική υποψηφιότητα Σαλεσιώτη έδινε απόλυτη σιγουρά στην εκλογή Αναγνωσταρά. Δεν μπορεί να μην καταλάβαινε ότι μία ενωτική δημοκρατική υποψηφιότητα είχε ελπίδες να κερδίσει τις δημοτικές εκλογές. Μου φαίνεται αδιανόητο ένας δημοκρατικός βουλευτής να μην έχει συγκεκριμένη άποψη για τις δεξιές πολιτικές που εκφράζουν οι στο Ναύπλιο οπαδοί του.

Δεν είναι έτσι;

Περιμένω να ακούσω τι έκανε, τι πρότεινε, που αντέδρασε η παράταξη Σαλεσιώτη, στην ανυπαρξία Αναγνωσταρά. Περιμένω κάποιος να μου πει ποιά είναι η άποψη Μανιάτη για τα τεκταινόμενα στον τόπο.

Θα σας πω τι έκανε η παράταξη Σαλεσιώτη. Με τη δύναμη των ψήφων της στο δημοτικό συμβούλιο απέκλεισε τελείως την άλλη πρόταση από τη συμμετοχή της σε κάθε όργανο. Και θα ρωτήσω: Έχει ή δεν έχει ευθύνη ο Υφυπουργός για τους αντιδημοκρατικούς αυτούς αποκλεισμούς;

Κατά τα άλλα το κόμμα του κ. Μανιάτη ζητάει συναίνεση.

Σε άλλες βέβαια πόλεις το ΠΑΣΟΚ ενήργησε διαφορετικά με τα τρανά παραδείγματα Καμίνη και Μπουτάρη. Στο Ναύπλιο όμως ο Υφυπουργός Μανιάτης στήριξε τη διχαστική υποψηφιότητα Σαλεσιώτη. Ε… μετά από αυτό δεν μπορεί να μου γίνει αρεστός με το πασχαλιάτικο sms. Και δεν μπορεί να απαιτεί ουδετερότητα. Είναι καθήκον η αποκαθήλωση.

Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Η δικιά μου Ανάσταση

Γενικά αποφεύγω τις κηδείες.


Δεν βρίσκω νόημα και δεν πιστεύω στη θρησκευτική εκδοχή της μεταθανάτιας ζωής.

Δεν είμαι βέβαιος ότι οι οικείοι παρηγορούνται για την απώλεια του ανθρώπου τους από τον πολύ κόσμο και τις θλιμμένες φάτσες και τα λόγια παρηγοριάς.

Οι επικήδειοι στις περισσότερες των περιπτώσεων εκφωνούνται όχι για τον άνθρωπο που χάθηκε, αλλά γι΄ αυτόν που την εκφωνεί.

Δεν βλέπω σωστές και τις υπερβολές που συνήθως λέγονται σε κάποιες πολιτικές κηδείες.

Η πραγματική απώλεια των σπουδαίων ανθρώπων που φεύγουν από κοντά μας είναι οδυνηρή όταν μπορείς να τη διαπιστώσεις αρκετό καιρό μετά το θάνατό τους.

Η λύπη που νοιώθεις για το χαμό των φίλων και των συντρόφων σου είναι πραγματική, όταν αυτή παραμένει μέσα σου ακόμα και μήνες και χρόνια μετά το χωρισμό.

Τότε μόνον μπορείς να αντιληφθείς το πόσο πράγματι σημαντικός είναι ο άνθρωπος που έφυγε, όταν ακούς ωραία γι αυτόν λόγια, όχι τη μέρα της κηδείας του, αλλά ακόμα και 13 χρόνια μετά.

Δεν έγραψα τίποτα στο ιστολόγιό μου για το φίλο Μάκη, τις μέρες του μεγάλου ταξιδιού του. Δεν πήγα στην κηδεία του. Όμως, πιστεύω ότι είναι τώρα πέντε μήνες μετά, ώρα να κάνω μια αναφορά για το πόσο μας λείπει. Και δεν λείπει μόνο στην άλλη πρόταση. Λείπει, πιστεύω, στο Συνασπισμό, στο μουσικό του συγκρότημα, στο δημοτικό θέατρο.

Ήταν σημαντικός άνθρωπος ο Μάκης, διότι τώρα, διαπιστώνεται ότι η απουσία του είναι αδύνατο να αναπληρωθεί.

Όμως από την άλλη πρόταση μας λείπει ένας ακόμα σύντροφος. Σύντροφος, με όλη τη σημασία της λέξης. Άνθρωπος (τη λέξη την αναφέρω ως επίθετο και όχι ως ουσιαστικό), ακέραιος, με λεπτό χιούμορ, προοδευτικός (όχι ως απλή ταμπέλα λόγω κομματικής ένταξης, άλλα λόγω των ιδεών και των απόψεών του). Δεν υπάρχει σήμερα κάποιος άλλος να τον αναπληρώσει στον ουσιαστικό ρόλο που έπαιζε και δεν νομίζω ότι θα υπάρξει.

Ούτε στη δική του κηδεία παραβρέθηκα.

Όπως ο Μάκης έτσι και ο Ντίνος, παραμένει χρόνια μετά στη σκέψη μου λόγω του κενού που άφησε.

Δεν θα πάω στην εκκλησία για τη Χριστιανική Ανάσταση.

Η δική μου γιορτή είναι η αναφορά μου στους ανθρώπους που είναι ζωντανοί μέσα μου.

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Αναγνωσταράς και Μπαρού τα ξαναβρήκαν. Τό σχόλιό μου

..............................................................
...............................................................
...............................................................

Το σχόλιό μου για τη διαγραφή Μπαρού

..................................
..................................
...................................

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Ακούσατε, ακούσατε

Ο Βουλευτής και Υφυπουργός κ. Μανιάτης στην προσωπική του ιστοσελίδα επικαλείται μία μελέτη του ΙΓΜΕ για να δικαιολογήσει τις ενέργειές του υπέρ του διυλιστηρίου στον Ανάβαλο.

Δεν τυγχάνω ειδικός επιστήμονας για να κρίνω μία μελέτη. Όμως έχω κάποια ερωτηματικά που θα τα θέσω και τα οποία προκύπτουν από τα διδάγματα της κοινής του απλού πολίτη πείρας και από την κοινή λογική.

Θεωρώ ότι στα πράγματα ποτέ δεν υπάρχει η μία και απόλυτη αλήθεια. Ανάλογα με τα δεδομένα που λαμβάνεις υπόψη σου, τις προτεραιότητές σου, τη φιλοσοφία σου, την εν γένει ανάλυση της κοινωνικοοικονομικοπολιτικής κατάστασης, τις ιδέες και τις αρχές σου και τους στόχους που βάζεις, οδηγείσαι στη δική σου αλήθεια και πραγματικότητα.

Με αυτό το σκεπτικό μια μελέτη σκοπιμότητας ενός έργου, μπορεί εύκολα να φθάσει στο αποτέλεσμα που επιθυμεί ο παραγγέλλων τη μελέτη. Το μεγάλο επομένως θέμα για τη μελέτη του ΙΓΜΕ είναι τι δεδομένα ελήφθησαν υπόψη και ποίο το ζητούμενο.

Το πρώτο και βασικό θέμα, κατά τη γνώμη μου. Είναι δυνατόν σε μία οικονομία πτωχευμένη να αναζητούμε έργα διυλιστηρίων νερού, για το ενδεχόμενο ένα μήνα κάθε είκοσι ή τριάντα χρόνια, η πηγή της Λέρνας να μην επαρκεί εφόσον δεν την προστατεύσουμε;

Το δεύτερο και επίσης βασικότατο θέμα είναι ότι τη μελέτη του ΙΓΜΕ δεν φαίνεται να την απασχόλησε το εάν θα πρέπει να προστατευθούν τα νερά των πηγών της Λέρνας από την υπεράντληση της φλέβας. Δεν εξέτασε το πρώτο κατά τη γνώμη μου ζητούμενο να υπάρξει δηλαδή προστασία με πρόγραμμα εξοικονόμησης νερού στους γύρω αγρούς, με στάγδην άρδευση, εν μέρει πότισμα των γύρω αγρών με νερό από τον Ανάβαλο και με ολοκληρωτικό με νερό του Αναβάλου πότισμα μετά τα έργα προστασίας του φράγματος.

Και ένα τρίτο σοβαρό θέμα που δεν είδα να εξέτασε η μελέτη του ΙΓΜΕ, είναι ποίος είναι ο ποιοτικός στόχος των έργων συντήρησης του φράγματος του Αναβάλου. Ενώ αναφέρει τα συγκεκριμένα έργα που πρέπει να γίνουν και οι πάντες φαίνεται να συμφωνούν για την προστασία και συντήρηση του φράγματος, πουθενά δεν μας λέει ποίο θα είναι το αποτέλεσμα των έργων αυτών ως προς την επιδιωκόμενη ποιότητα των νερών. Εγώ θάλεγα ότι αυτό θάπρεπε νάναι βασικό ζητούμενο μιας μελέτης σκοπιμότητας εκτέλεσης έργων για το πόσιμο νερό. Διότι εάν ευσταθούν οι επιστημονικές απόψεις ότι με μια σωστή συντήρηση του φράγματος, μπορούμε να πετύχουμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα ως προς την ποιότητα του νερού που θα συλλέξουμε, προφανώς είναι στον αέρα το συμπέρασμα ότι είναι αναγκαία η κατασκευή διυλιστηρίου νερού στον Ανάβαλο. Προφανώς δεν θα πρέπει να κατασκευάσουμε ένα πολυτελές και τελείως άχρηστο στην περίπτωση αυτή έργο.

Τέλος θάθελα να κάνω κάποιες επισημάνσεις, ως προς τα στοιχεία και τα δεδομένα που αναφέρονται στη μελέτη αυτή και θα παρακαλούσα τους αρμόδιους μηχανικούς και επιστήμονες να δώσουν και αυτοί τη δικιά τους γνώμη, που οπωσδήποτε θα είναι πιο έγκυρη από τη δική μου.

Όμως κάποια στοιχεία της μελέτης μου φαίνονται τόσο εξωφρενικά, ώστε, είτε εγώ δεν αντιλαμβάνομαι κάποια πράγματα, είτε οι μελετητές δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους.

Για να στοιχειοθετηθεί από τη μελέτη το συμπέρασμα της αναγκαιότητας κατασκευής του διυλιστηρίου, από τη μία ελήφθη υπόψη (σε πολύ αδρές γραμμές) το υδρολογικό δυναμικό και από την άλλη εκτιμήθηκε η κατανάλωση νερού ύδρευσης για κάθε Καποδιστριακό Δήμο και Κοινότητα της Αργολίδας ξεχωριστά. Βέβαια πουθενά δεν γίνεται λόγος για τις βεβαιωμένες τεράστιες απώλειες νερού, ειδικά στον παλαιό Δήμο Ναυπλίου, πουθενά δεν γίνεται αναφορά για την αναγκαιότητα οικονομίας νερού. Κάτι όμως που, απ΄ όσο καταλαβαίνω, προκύπτει από τη μελέτη, είναι η σχετική σταθερότητα παροχής της Λέρνας και της Κρόης καθ΄ όλο το χρόνο, σε αντίθεση με τις παροχές του Κεφαλαρίου, όπου υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ χειμώνα και καλοκαιριού. Επίσης προκύπτει και το γεγονός ότι σήμερα οι πηγές της Λέρνας υπερεπαρκούν για να υδρεύσουν όλη την Αργολίδα, αφού ακόμα και κατά τους θερινούς μήνες οι ποσότητες μόνον της Λέρνας είναι 3.200.000 κ.μ. ανά μήνα, πολύ μεγαλύτερες από τις ανάγκες όλης της Αργολίδας. Τέλος αυτό που προκύπτει από την μελέτη είναι ότι κατά το παρελθόν μόνον τα καλοκαίρια του 2007 και 2008, υπήρξε πρόβλημα επάρκειας νερού στη Λέρνα.

Υποθέτω λοιπόν ότι θα ήταν αδύνατο σε έναν μελετητή να προτείνει ότι είναι σκόπιμο να γίνει διυλιστήριο νερού αξίας τριών εκατομμυρίων οκτακοσίων χιλιάδων ευρώ, όταν το νερό της Λέρνας έχει σταθερή ροή όλο το χρόνο και υπερεπαρκεί και το διυλιστήριο θα χρειαζόταν μόνον για την περίπτωση που κάποτε στο μέλλον πιθανόν να υπάρξει (εάν υπάρξει) πρόβλημα για ένα μήνα το χρόνο, χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα μπορούσαν να βρεθούν άλλες λύσεις όπως με την ανάμειξη νερού από τον Ανάβαλο μετά την επισκευή και συντήρηση του φράγματος.

Για να δικαιολογήσουν λοιπόν οι μελετητές την αναγκαιότητα κατασκευής του διυλιστηρίου, συνέταξαν δύο πίνακες με τις εκτιμώμενες ανάγκες ύδρευσης κάθε Καποδιστριακού Δήμου χωριστά για το έτος 2011 και για το έτος 2021. Τα νούμερα λοιπόν που αναφέρουν οι μελετητές στον πίνακα αυτό με άφησαν κυριολεκτικά άναυδο.

Ακούσατε, ακούσατε.

Το Ναύπλιο θα έχει ανάγκες νερού για το 2011 1.800.000 κ.μ., ενώ για το έτος 2021 οι ανάγκες του, προβλέπουν οι μελετητές να φθάσουν στα 11.500.000 κ.μ. Από πού προκύπτει η τεράστια αυτή αύξηση; Ποιο μοντέλο οικιστικής και οικονομικής ανάπτυξης έλαβαν υπόψη τους οι μελετητές για να επταπλασιάσουν τις υδρευτικές ανάγκες του Ναυπλίου; Εκτός και εάν κάποιος τους είπε ότι στην Καραθώνα θα κατασκευασθούν μερικές χιλιάδες σπίτια με αντίστοιχες πισίνες, που θα χρησιμοποιούν νερό από το διυλιστήριο. Αλλά ας αφήσουμε το Ναύπλιο και ας υποθέσουμε ότι πράγματι οι μελετητές προβλέπουν μια τεράστια δυναμική ανάπτυξης του πληθυσμού και των δραστηριοτήτων και ότι με αυτά τα δεδομένα θέλουν να προλάβουν το κακό που θα μας συμβεί το έτος 2021.

Όμως εάν οι μελετητές μπορούν να εξηγήσουν τα νούμερα κατανάλωσης νερών που προβλέπουν για το Ναύπλιο, πολύ θάθελα να μας εξηγήσουν τα νούμερα που αναγράφουν για την Κοινότητα Αλέας. Η ορεινή αυτή Κοινότητα απαρτιζόταν από τέσσερες οικισμούς. Τη Σκοτεινή με 364 κατοίκους, τον Αγιο Νικόλαο με 198 κατοίκους, την Αλέα με 164 κατοίκους και τη Φρουσιούνα με 85 κατοίκους Σύνολο κατοίκων 793. Οι μελετητές προβλέπουν ότι οι υδροδοτικές ανάγκες της Αλέας για το έτος 2011 θα είναι 72.365 κ.μ. (προσέξτε ακρίβεια) και για το έτος 2021 415.572 κ.μ.!!!!! Εξωφρενικό; Μα τι στο καλό προβλέπουν; Ότι θα πολλαπλασιασθεί μέσα στην επόμενη δεκαετία ο πληθυσμός της Εξοχής και της Σκοτεινής; Μα είμαστε με τα καλά μας; Προβλέπουν λοιπόν οι μελετητές που επικαλείται ο κ. Μανιάτης για να μας φορέσει κολάρο ένα διυλιστήριο, ότι η Κοινότητα Αλέας θα έχει μεγαλύτερες ανάγκες σε νερό ύδρευσης από όλο το Καποδιστριακό Δήμο Κρανιδίου!!!!! Ναι έτσι όπως το ακούτε!!! Οι 793 κάτοικοι της Αλέας θα έχουν περισσότερες υδρευτικές ανάγκες από τον τουριστικό Δήμο Κρανιδίου με τους 10.347 κατοίκους!!!!

Θέλετε και άλλα αξιοπερίεργα νούμερα;

Ο Δήμος Ασίνης με τους κατοίκους θα έχει μεγαλύτερες ανάγκες απ΄ όλο τον παλαιό Καποδιστριακό Δήμο Άργους, ακόμα και κατά τους χειμερινούς μήνες!!!! Εξωφρενικό;

Οι ανάγκες του Δήμου Κρανιδίου θα είναι λιγότερες το 2021 απ΄ ότι το 2011;;;;;; Και όχι απλώς λιγότερες αλλά οι ανάγκες θα μειωθούν κατά τα 2/3. προφανώς οι μελετητές προβλέπουν ότι τα 2/3 του πληθυσμού του Κρανιδίου θα μεταναστεύσουν.

Ο Δήμος Λέρνας με τους 3.042 κατοίκους θα έχει εξαπλάσιες ανάγκες από το Δήμο Μιδέας με τους 6.724 κατοίκους!!!!

Δεν γνωρίζω εάν ο κ. Μανιάτης θα συνεχίσει και στο μέλλον να συμφωνεί με τη μελέτη-παρουσίαση, που την έχει επικαλεσθεί στον προσωπικό του ιστότοπο. Αν συμφωνήσει ότι η μελέτη έγινε για συγκεκριμένο λόγο που έπρεπε υποχρεωτικά να υπηρετήσει και ότι τα δεδομένα που έλαβαν οι μελετητές, οι προβλέψεις και τα νούμερα είναι εσφαλμένα, τότε καλό θα είναι να αντιληφθεί το σφάλμα του και να ζητήσει τη διενέργεια μιας νέας ολοκληρωμένης μελέτης σκοπιμότητας, που να εξετάσει όλες τις πιθανές λύσεις για τα προβλήματα υδροδότησης. Εάν επιμένει στην επίκληση της μελέτης αυτής για να φτιάξει καλά και σώνει το διυλιστήριο, θεωρώ ότι τότε θα δικαιούται ο πολίτης να μάθει με ποιο σκεπτικό η Σκοτεινή θα χρειάζεται περισσότερο νερό από το Κρανίδι, το Πορτοχέλι, την Κοιλάδα, τα Δίδυμα και τους Φούρνους μαζί με τους με τους 10.347 κατοίκους και τις εκατοντάδες βίλες των πλουσίων με τα γκαζόν, τις πισίνες, τους κήπους.

Πολύ θάθελα να ακούσω μια εξήγηση. Μέχρι να γίνει αυτό θεωρώ ότι ο κ. Μανιάτης με τους επιτελείς του μας εμπαίζουν (δουλεύουν) κανονικότατα.



Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Ο τοπικός υπουργός

Ένας φίλος (δεν ξέρω αν θέλει να τον κατονομάσω), έκανε την παρακάτω διαπίστωση, με το οποία και συμφωνώ.
Όλοι γνωρίζουμε ότι η χώρα μας και η Κρατική μηχανή είναι ένα μπάχαλο, όμως όταν πρόκειται να γίνει ένα έργο, το οποίο ενδιαφέρει ιδιωτικά κεφάλαια  και διαπλεκόμενους μεγαλοεπιχειρηματίες, τότε όλα φαίνονται να λειτουργούν ρολόι. Είναι φανερό ότι το Κράτος δεν οραματίζεται, δεν προγραμματίζει, δεν σχεδιάζει και τελικά δεν μελετά ακολουθώντας τους ανύπαρκτους οραματισμούς. Όλα βαίνουν ανάλογα με τις επιθυμίες των επιχειρηματιών.  Αυτοί σχεδιάζουν και αυτοί μελετούν, όχι σύμφωνα με του οραματισμούς και προγραμματισμούς της Κυβέρνησης, αλλά ακολουθώντας τη λογική της μεγιστοποίησης του κέρδους τους. Και έτσι το κράτος μπάχαλο, παρουσιάζει προγραμματισμούς και μελέτες και περίβλημα επιχειρημάτων υπέρ των έργων Ουσιαστικά οι μελετώντες, οι εκτελούντες το έργο και οι εκμεταλλευόμενοι το έργο είναι οι ίδιοι. Και έτσι και πολύτιμοι από τους εν ανεπαρκεία πόρους ξοδεύονται και ο απλός κόσμος τελικά καλείται να πληρώσει το μάρμαρο.
Τελικά αυτό δεν συνέβη με το διυλιστήριο του Αναβάλου; Πότε το έργο μπήκε σε Κυβερνητικούς προγραμματισμούς; Πότε μελετήθηκαν τα στοιχεία του υδατικού δυναμικού στην Αργολίδα, για να καταλήξουμε ότι υπάρχει αναγκαιότητα εκτέλεσης του έργου; Πότε το ΠΑΣΟΚ εξήγγειλε το έργο προεκλογικά, ώστε να έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση για να προχωρήσει στην εκτέλεσή του; Μήπως άλλαξαν οι συνθήκες από το 09 στο 11; Είναι δυνατόν να πεισθεί κάποιος ότι το έργο το σκέφθηκε από μόνος του ο κ. Μανιάτης ή κάποιοι του Υπουργείου του;
Αλλά και για το έργο των σιδηροδρόμων στην Αργολίδα το ίδιο δεν συνέβη;
Και προχωρώ και σε ένα ακόμα πρόγραμμα που χειρίσθηκε ως Υπουργός ο ίδιος ο κ. Μανιάτης. Ομιλώ για το πρόγραμμα "Εξοικονομώ κατ΄οίκον". Η δημοτική παράταξη άλλη πρόταση, του έκανε μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση. Να δοθεί προτεραιότητα στην ενεργειακή αναβάθμιση διατηρητέων κτηρίων, που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως κατοικίες. Με αυτό τον τρόπο και τον πολιτιστικό μας πλούτο θα προστατεύαμε και τους γενναίους, που κατοικούν σε παλαιά κτήρια  με πάμπολλα προβλήματα θα ενισχύαμε. Ο σχεδιασμός όμως του προγράμματος έγινε από τους ιδιώτες σύμφωνα με τις επιθυμίες τους και την προσδοκία μεγιστοποίησης του κέρδους τους. Προτίμησαν λοιπόν οι μελετητές του προγράμματος να ενισχυθούν κτήρια της δεκαετίας του 70, στα οποία προφανώς και τα έργα είναι πιο εύκολα και το κέρδος μεγαλύτερο, παρά παλαιά κτήρια, όπου θα έπρεπε για παράδειγμα τα κουφώματα να είναι ξύλινα και όχι αλουμινένια. Και βέβαια αγνόησαν το γεγονός ότι με κάποιες παρεμβάσεις σε διατηρητέα κτήρια το ενεργειακό όφελος θα ήταν πολύ πιο μεγάλο, αφού από την κατασκευή τους τα διατηρητέα κτήρια έχουν στοιχεία που βοηθούν στη μείωση της ενέργειας που απαιτείται για θέρμανση και φωτισμό, ενώ όλη η λογική κατασκευής των κτηρίων  τη δεκαετία του 70 είναι απεξαρχής λίαν προβληματική και τα όποια αποτελέσματα δεν μπορεί παρά να είναι πενιχρά, αφού στις πυκνοδομημένες γειτονιές οι θερινές θερμοκρασίες είναι αυξημένες.. Ο κ. Μανιάτης παρότι είπε ότι θα συμπεριλάβει στο πρόγραμμα τις προτάσεις της άλλης πρότασης, τελικά άφησε τους ιδιώτες να χειρισθούν και έτσι Ναύπλιο, Ρόδος και οι άλλες πόλεις με ιστορικά κέντρα έμειναν έξω από το πρόγραμμα, λόγω αντικειμενικών αξιών των κατοικιών.
Τελικό ερώτημα:
Πόσα είναι τα χρήματα που δαπανήθηκαν και θα δαπανηθούν στην Αργολίδα και ποίο το πραγματικό όφελος των πολιτών και της οικονομίας;

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Έλεος κ. Μανιάτη

Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν από το υπερχρεωμένο Ελληνικό Κράτος για το σιδηροδρομικό δίκτυο από Κόρινθο προς Ναύπλιο, χωρίς να αλλάξει το πλάτος των γραμμών και χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης του προαστιακού προς Άργος και Ναύπλιο.  Πλέον οι πάντες ομολογούν ότι ο σχεδιασμός του έργου ήταν εσφαλμένος και έτσι σήμερα το τρένο καταργήθηκε. Παρά ταύτα ο κ. Μανιάτης πολλές φορές  θριαμβολόγησε για το έργο αυτό και ακόμα το πράττει.
Το έργο του Αναβάλου σχεδιάζεται σε λάθος βάση. Το θέμα δεν είναι να πάει το νερό όσο το δυνατόν πιο μακριά έστω και σε μικρές ποσότητες. Το ζητούμενο είναι να γίνει ένας σωστός σχεδιασμός, ώστε το νερό να φθάνει στα χωράφια με φυσικές ροές και όχι με δεύτερες και τρίτες κινήσεις και με τεράστια έξοδα που δεν μπορούν να καλύψουν οι αγρότες και τα ΤΟΕΒ. Οι αγρότες δεν θέλουν και δεν μπορούν να πληρώνουν πανάκριβα το νερό. Χρειάζονται νερό ανά πάσα στιγμή και σε φθηνή τιμή χωρίς να πρέπει να πληρώνει ηλεκτρικό ρεύμα για αντλίες. Αντί γι΄αυτό προκρίνεται μια προχειρη λύση της δεκαετίας του 70 και να στείλουν μικρές ποσότητες νερού στην Ερμιονίδα, που δεν είναι ικανές να καλύψουν τις ανάγκες της περιοχής και θα δημιουργήσουν τεράστιες προστριβές μεταξύ των αγροτών.
Ένα φαραωνικό έργο δαπάνης είκοσι τόσων εκατομμυρίων σχεδιάζεται για την κατασκευή ενός δρόμου που θα σπάσει το βουνό και θα συνδέσει τα Εκκλησιαστικά με την Εθνική οδό και θα συντομέψει την απόσταση κατά πέντε το πολύ λεπτά.
Την ίδια ώρα πανελλαδικά το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων λόγω της οικονομικής κατάστασης συνεχώς περικόπτεται. Αντί λοιπόν να προκρίνουμε έργα που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία και θα έχουν πολλαπλασιαστικές ευεργετικές επιδόσεις, προκρίνουμε φαραωνικά και μεγαλεπήβολα έργα μηδαμινής ή και αρνητικής απόδοσης.
Το πτωχευμένο λοιπόν Ελληνικό Κράτος με πρωτοβουλία του κ. Μανιάτη σχεδιάζει διυλιστήριο νερού στον Ανάβαλο!! Έλεος. Να κατασκευάσουμε διυλιστήριο ενώ έχουμε πτωχεύσει; Το θεωρείτε λογικό; Και την ίδια στιγμή οι ποσότητες που βγάζει η Λέρνα σε εξαιρετικό νερό επαρκούν όχι μόνον για τις πόλεις του Ναυπλίου και του Άργους. Όχι μόνον για τους νέους Καλλικρατικούς Δήμους, αλλά για όλη την Αργολίδα. Και όχι μόνον για την Αργολίδα αλλά και για την Κορινθία, ίσως και για όλη την Αρκαδία. Και την ίδια στιγμή γύρω από την πηγή της Λέρνας εκατοντάδες γεωτρήσεις αντλούν από ογδόντα έως και 120 κυβικά η κάθε μία. Ο παραλογισμός της διαχείρισης των νερών. Αντί οι άνθρωποι να ποτίζουν με νερό Αναβάλου, κάτι το πανεύκολο, αφού ο αγωγός περνάει μέσα από την περιοχή, αντλούν νερό από τις φλέβες της Λέρνας που δίνει πόσιμο νερό. Και την ίδια στιγμή, κάποιοι έχουν ξεφύγει τελείως προτείνοντας διυλιστήριο στον Ανάβαλο. Έλεος.
Την ίδια στιγμή η Αργολίδα έχει τεράστιες ανάγκες για έργα απαραίτητα, για δράσεις αναγκαίες. Όλα εγκαταλείπονται και την ίδια στιγμή για άγνωστους λόγους προωθείται η κατασκευή του διυλιστηρίου νερού στον Ανάβαλο!! Κατονομάζω μερικά που πρέπει να γίνουν και δεν γίνονται. Αγκυροβόλιο (μαρίνα) τουριστικών σκαφών στο Ναύπλιο. Εκβάθυνση της εισόδου του λιμανιού του Ναυπλίου για να μπορούν να εισέρχονται κρουαζιερόπλοια. Προγράμματα εξοικονόμησης ύδατος αρδευτικού και υδρευτικού. Ανακύκλωση απορριμμάτων. Δημιουργία ΚΔΑΥ που είναι αναγκαίο για την ανακύκλωση. Δημιουργία Βιοτεχνικού και Βιομηχανικού Πάρκου. Μετατροπή του στρατιωτικού αεροδρομίου στην Τρίπολη και σε πολιτικό για πτήσεις τσάρτερ. Έργα στα ιστορικά μας μνημεία και στους αρχαιολογικούς τόπους. Πάταξη του παραεμπορίου. Επαναλειτουργία του τρένου, έστω και έτσι όπως σχεδιάσθηκε. Ενοποίηση των νοσοκομείων και αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας (ο νομός δεν διαθέτει όχι μονάδα εντατικής, αλλά ούτε καν και μονάδα αυξημένης φροντίδας).  Βελτίωση της χάραξης του δρόμου στη Νεμέα για ασφαλή διάβαση.
Κύριε Μανιάτη είμαι βέβαιος ότι είστε ένας άριστος επιστήμονας και εξαιρετικός καθηγητής πανεπιστημίου.  Μάλλον θα είστε εξαιρετικά χρήσιμος για τους φοιτητές. Σκεφτείτε το. Άλλωστε δεν αντιλαμβάνομαι τη λογική κάποιος να εκλέγεται βουλευτής για πάνω από δύο τετραετίες.

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Και μια άλλη εικόνα από το Ναύπλιο

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Μια άλλη εικόνα από τις Μυκήνες

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Οι συμβασιούχοι

Χρεοκοπήσαμε οικονομικά.

Χρεοκοπήσαμε πολιτικά

Χρεοκοπήσαμε σαν κοινωνία

Το βασικότερο όμως είναι ότι χρεοκόπησαν τα μυαλά μας.

Θάθελα να φαντασθώ τον Μαρξ ή το Χριστό ή τον Αριστοτέλη να μας παρατηρεί από κει πάνω. Πώς θα σκεφτόταν για τους νεοέλληνες αριστερούς, κεντρώους και δεξιούς;

Έχουμε τελικά χάσει τη δυνατότητα να αντιληφθούμε ακόμα και τα ολοφάνερα. Δεν μπορούμε να καταδικάσουμε ούτε καν τα στραβά που βγάζουν μάτι. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε άκριτα ακόμα και τα αίσχη του παρελθόντος.

Ας πάρουμε λοιπόν ένα θέμα που είναι επίκαιρο στις μέρες μας.

Τους συμβασιούχους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πριν από τέσσερα χρόνια επρόκειτο ένα νομικό πρόσωπο του Δήμου Ναυπλίου να προσλάβει με σύμβαση ορισμένου χρόνου ένα άτομο. Υπέβαλαν αίτηση δύο κοπελιές. Η μία κόρη γιατρού στο Ναύπλιο, είχε ένα φάκελο ογκώδη με πτυχία, διπλώματα, ακόμα και ειδικότητα πάνω στην τοπική Αυτοδιοίκηση. Η άλλη (μια συμπαθέστατη κατά τα άλλα κοπέλα) διέθετε το απολυτήριο του Λυκείου. Ποια λέτε να προσέλαβαν; Και πόσοι μειοψήφησαν;

Λίγο πολύ αυτή είναι η ιστορία των οκταμηνιτών συμβασιούχων πανελλαδικά. Προσλήψεις χωρίς κριτήρια. Ρουσφετάκια των Δημάρχου και των κυρίαρχων αυτοδιοικητικών μηχανισμών. Εργαζόμενοι σε ομηρία, διότι μόνον εάν ήσαν καλά παιδιά η σύμβασή τους θα ανανεωνόταν και για το επόμενο οκτάμηνο. Δημιουργία εκλογικής πελατείας κλπ.

Το χειρότερο όμως ήταν η εκμετάλλευση από τις δημοτικές αρχές της τεράστιας ανάγκης των φτωχών ανθρώπων για να βρουν δουλειά.

Ακόμα και στην αποκομιδή των σκουπιδιών να ήθελες να δουλέψεις έπρεπε να γίνεις ο πειθήνιος οπαδός του Νικήτα, του Βασίλη, του Τάκη.

Άραγε δεν μπορούμε σήμερα να συμφωνήσουμε όλοι, ότι το σύστημα αυτό ήταν αίσχος; Δεν μπορούμε όλοι να καταδικάσουμε πολιτικά τον Νικήτα Κακλαμάνη, που υποστηρίζει σήμερα τους συμβασιούχους, ενώ ο ίδιος δημιούργησε την ντροπή των ομήρων εργαζομένων; Υπάρχει λογικός άνθρωπος που να θέλει το σύστημα αυτό της ομηρίας και της εκμετάλλευσης της ανάγκης να συνεχισθεί και στο μέλλον; Και είναι δυνατόν σοβαρά να υποστηρίζει κάποιος ότι έχει ευθύνη ο Καμίνης ή ο Μπουτάρης για το αίσχος που δημιούργησαν οι προηγούμενοι πρασινογάλαζοι δήμαρχοι;

Και αφού καταδικάσουμε τους έξυπνους δημάρχους που εκμεταλλεύονται τους φτωχούς και αφού συμφωνήσουμε όλοι ότι το σύστημα αυτό είναι απαράδεκτο να συνεχίζεται, μετά ας δούμε τι μπορεί να γίνει. Και εκεί ας διαφωνήσουμε. Ομως στα βασικά πρέπει όλοι οι προοδευτικοί πολίτες να είναι σύμφωνοι. Διότι αλλιώς δεν μπορεί να είναι προοδευτικοί

Εγώ βέβαια από εκεί και πέρα προβληματίζομαι για το πώς θα πρέπει να συμπεριφερθούμε στους συμβασιούχους, που χάνουν τη δουλειά τους.

Από τη μία δεν μπορώ να πω ότι δεν έχει δίκιο ο Ραγκούσης, όταν λέει ότι οι διαγωνισμοί από εδώ και μπρος πρέπει να γίνουν μέσω ΑΣΕΠ και να μπουν στην ίδια μοίρα ο συμβασιούχος με τον άνεργο. Και αν ο άνεργος έχει περισσότερα μόρια (μεγαλύτερη ανεργία, περισσότερα παιδιά κλπ) να πάρει αυτός τη θέση. Στο κάτω-κάτω της γραφής, αυτός που είναι μακρόχρονα άνεργος είναι αυτός που δεν έχει φωνή, δεν καταλαμβάνει δημαρχεία για να ακουστεί και είναι αυτός που δεν είχε την πρόσβαση στο Νικήτα για να πιάσει τη θέση. Πώς το βλέπετε; Άδικο είναι να αποκτήσει ο άνεργος πρόσβαση και αυτός στο σύστημα;

Από την άλλη όμως πλευρά δεν μπορώ να πω ότι και αυτός που έχει εργασθεί στην αποκομιδή των απορριμμάτων ως συμβασιούχος δεν έχει και αυτός τα δίκια του. Μου φαίνεται τελείως άδικο να στείλουμε στο σπίτι του έναν άνθρωπο, που επί χρόνια έκανε μια πάρα πολύ δύσκολη δουλειά. Που μέσα στα βράδια, μάζευε τα σκουπίδια του κάθε βολεμένου Αθηναίου. Είναι ανατριχιαστικό να στείλεις στην ανεργία έναν σκουπιδιάρη μετά από οκτώ ή δέκα χρόνια δουλειάς, απλώς διότι παλιότερα λόγω μεγάλης ανάγκης παρακάλεσε την Ντόρα ή το Νικήτα να τον προσλάβουν.

Και οι δύο απόψεις έχουν τα δίκια τους.

Επειδή όμως ο ρόλος μου δεν είναι αυτός του Σολομώντα, προσπάθησα να σκεφτώ για να προτείνω κάτι, που ίσως θα ήταν η καλύτερη (όχι άριστη) δυνατή λύση.

Προτείνω στους επόμενους διαγωνισμούς να πριμοδοτηθούν με επιπλέον μόρια, για να έχουν ένα κάποιο προβάδισμα όσοι αποδεδειγμένα (όχι μαϊμού) εργάζονταν σε βαρέα και ανθυγιεινά. Όλοι οι υπόλοιποι συμβασιούχοι, γραμματείς και φαρισαίοι ας μπουν στο ίδιο καλάθι με κάθε άλλον άνεργο συμπολίτη μας. Και επαναλαμβάνω. Ας πάρει τέλος το ρουσφετολογικό αίσχος των συμβασιούχων.

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Λεωφόρος Μπουμπουλίνας-δεκαετία του 70

Αλλες εποχές.
Ας θυμηθούμε τα μαγαζιά.
Εστιατόριο Ροδόπουλου, μετέπειτα Κολιού, μετέπειτα Αραπάκου
Καφενείο Ξύστρα
Ψαροταβέρνα ο Σαββούρας
Ψαροταβέρνα Κατσεχάμου
San Rocco (άνοιξε μάλλον το 1981)
Εστιατόριο ο Έλατος του Φούτη, μετέπειτα του Αλέκου
Το Καφενείο της Λόλας
Ταβέρνα του Χουντάλα
Yacht Club, μετέπειτα πιτσαρία Μόντρεαλ
Το νέο Yacht Club
Ντίσκο SIRENE
Ντίσκο IDOL
Ντίσκο GALAXY
Ξέχασα κάτι. Προεθέστε

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Οι εαυτούληδες


Διάβασα μια ανακοίνωση μιας Περιφερειακής Παράταξης, με την οποία ζητούσε να γίνει ο αυτοκινητόδρομος για την Καλαμάτα ακριβώς όπως έχει σχεδιαστεί. Μέλη της ίδιας περιφερειακής παράταξης επισκέφθηκαν τις Βρυξέλλες, για ταξιδάκι «ενημερωτικό» και φωτογραφήθηκαν μπροστά από ένα πανό που έλεγε ένα μεγαλοπρεπές «ΟΧΙ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ».

Πραγματικά νομίζω ότι θα χάσουμε τα λογικά μας με αυτά που διαβάζουμε, βλέπουμε και ακούμε.

Θέλουν και να γίνουν οι αυτοκινητόδρομοι έτσι όπως έχουν σχεδιασθεί και να σταματήσουμε να πληρώνουμε τα διόδια.

Πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό;

1η περίπτωση: Κηρύσσονται έκπτωτοι οι εργολάβοι και τα έργα τα αναλαμβάνει να τα κατασκευάσει το κράτος. Το πιο πιθανό είναι ότι θα αναγκασθεί το κράτος να καταβάλει μερικές δεκάδες δις στους κατασκευαστικούς ομίλους ως ποινικές ρήτρες, όπως τούτο ήδη έχει συμβεί για το έργο της υποθαλάσσιας σήραγγας στη Θεσσαλονίκη. Τα χρήματα αυτά θα τα πληρώσει ο φορολογούμενος πολίτης. Τώρα με τι χρήματα θα πληρωθούν τα πρόστιμα και ταυτόχρονα θα κατασκευασθούν οι αυτοκινητόδρομοι και μάλιστα ως έχουν σχεδιασθεί…..; Με αυξημένη φορολόγηση των πολιτών;

2η περίπτωση: Δεν κηρύσσονται έκπτωτοι οι εργολάβοι και ταυτόχρονα καταργούνται και τα διόδια, τα οποία αποτελούν περίπου το 25% των χρημάτων που θα απαιτηθούν για την ολοκλήρωση των έργων. Αυτό το ¼ θα πρέπει να αντικατασταθεί με κρατική δαπάνη. Από πού θα προέλθουν τα χρήματα αυτά; Προφανώς από αυξημένη φορολογία, αφού τέρμα τα δανεικά. ΄Η μήπως με νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις; Όμως το να χρηματοδοτηθούν τα έργα μέσω νέας φορολογίας με τους έμμεσους φόρους να αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των φορολογικών εσόδων και με την υπερβολική επιβάρυνση των μισθωτών και συνταξιούχων, είναι προφανές ότι είναι πολύ πιο άδικη από το να πληρωθεί το ποσό αυτό από τους χρήστες των οδών που κατά κανόνα ανήκουν στις μεσαίες και ανώτερες εισοδηματικά τάξεις.

Δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς δεν βάζουν κάτω το μυαλό τους για να αντιληφθούν ότι αυτά που προτείνουν είναι τελείως αντιδραστικά. Πολύ θα ήθελα να μου πει κάποιος πού κάνω λάθος και πώς είναι δυνατόν και να γίνουν οι δρόμοι και να σταματήσουμε να πληρώνουμε διόδια και να μην επιβαρυνθούν οι πτωχοί μέσω της φορολογίας.

Όμως σήμερα η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται για αλλαγές στις συμβάσεις με τους κατασκευαστικούς ομίλους προκειμένου να μειωθεί η τιμή των διοδίων.

Είναι νομίζω αυτονόητο ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσω δύο βασικών δρόμων. Είτε θα μειωθούν τα διόδια και θα παραταθεί ο χρόνος εκμετάλλευσης εκ μέρους των ιδιωτών, είτε θα μειωθούν τα διόδια και θα μειωθεί και το έργο που θα εκτελεσθεί από τους κατασκευαστικούς ομίλους. Από εκεί και πέρα και αφού αποφασισθεί ποιος δρόμος θα ακολουθηθεί, οι τεχνικές λεπτομέρειες μπορεί να ποικίλλουν, όπως να δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία εκμετάλλευσης των διοδίων, που μπορεί να πάρει δάνεια, έναντι μελλοντικών εσόδων κλπ.

Φαίνεται ότι η Κυβέρνηση θα ακολουθήσει τον πρώτο δρόμο, της επιμήκυνσης του χρόνου εκμετάλλευσης των διοδίων από τους ιδιώτες. Πιστεύω ότι αυτός ο τρόπος είναι ο αντιδραστικός. Και τούτο διότι αυτό που θα γίνει για μια ακόμα φορά, είναι η μαγκιά της γενιάς μας, που θέλει να κατασκευασθούν οι δρόμοι και να πληρώσουν γι΄ αυτούς οι επόμενοι. Να χρεώσουμε και γι΄ αυτό τα παιδιά μας. Ρε τι ωραίος τσαμπουκάς είναι αυτός; Μπράβο μας.

Εγώ θάλεγα ότι θα πρέπει να ακολουθήσουμε το δεύτερο δρόμο. Μιας και έχουμε πτωχεύσει σαν χώρα και μιας και τα νοικοκυριά τα βγάζουν δύσκολα βόλτα, θα πρέπει να μειωθούν τα διόδια με την παράλληλη μείωση του έργου που θα κατασκευασθεί. Ας παρατήσουμε κάποιες πανάκριβες σήραγγες για το μέλλον. Δεν πειράζει να κάνουμε κανά δεκάλεπτο παραπάνω για να πάμε από την Αθήνα στην Καλαμάτα. Ας δώσουμε βαρύτητα στα τμήματα που δεν είναι ασφαλή και ας αφήσουμε τις τρεις λωρίδες ανά κατεύθυνση για αργότερα. Ας μην γίνει τώρα η παράκαμψη της Μεγαλόπολης. Ας αναβάλλουμε το έργο των Δερβενακίων. Μπορούμε γι΄ αυτό να βρούμε εναλλακτικές λύσεις πολύ πιο φτηνές, ώστε να αυξηθεί η ασφάλεια του δρόμου. Δεν πειράζει και εάν δεν πηγαίνουμε με 140 χιλιόμετρα την ώρα και στο τμήμα αυτό.

Και κάτι τελευταίο που θα προτείνω πούναι το τελείως ανάποδο (και αιρετικό), απ΄ ότι οι πάντες διεκδικούν. Εγώ λέω ότι τα διόδια πρέπει να μειωθούν στους ήδη κατασκευασμένους και πληρωμένους δρόμους και να παραμείνουν στα ίδια στους δρόμους που πρέπει να κατασκευασθούν. Ναι θα πρέπει να πληρώνουμε αδρά στο Κόρινθος-Πάτρα, διότι όλοι οι οδηγοί έχουν υποχρέωση κάτι να βάζουν για να κατασκευασθεί κάποτε ο δρόμος καρμανιόλα. Κάποτε πρέπει να ξεχάσουμε τον εαυτουλισμό μας και να σκεφθούμε τους νέους που σκοτώνονται και θα σκοτωθούν στο μέλλον εάν δεν κατασκευασθεί ο δρόμος αυτός.

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Για τις συνενώσεις των σχολείων

Ήσαν καμιά σαρανταριά και έκαναν πορεία στην πόλη του Ναυπλίου. Φώναζαν ένα σύνθημα. «Να μην κλείσει κανένα σχολείο στην Αργολίδα». Κάποιος θα μπορούσε άνετα να πει ότι τα σαράντα παλικάρια που ζήταγαν να μην κλείσει ούτε ένα σχολείο ήσαν συμβιβασμένοι. Θα μπορούσαν να έχουν προωθημένα αιτήματα, όπως να ανοίξουν και όλα τα σχολεία που έκλεισαν στα χωριά τις τελευταίες δεκαετίες. Στο Γκέρμπεσι, στο Κούτσι, στο Αβδήμπεη, στα Καρνεζέικα. Και ακόμα θα μπορούσαν να ζητήσουν να γίνουν διθέσια και τριθέσια τα σχολεία που έχουν μείνει με μονοψήφιο αριθμό μαθητών. Και να έχουν και δάσκαλο Αγγλικών, μουσικής, γυμναστικής.


Αλλά ας σοβαρευτούμε.

Άραγε πιστεύει κανείς την Άννα Διαμαντοπούλου, όταν λέει ότι οι συνενώσεις των σχολείων γίνονται μόνον για εκπαιδευτικούς λόγους και όχι για οικονομικούς; Ποιόν θέλει να πείσει; Στον καθρέφτη κοίταξε τον εαυτό της να δει τη μύτη της να μεγαλώνει; Δηλαδή θέλει να μας πείσει ότι το ΠΑΣΟΚ, που εξέθρεψε το φαινόμενο του ξεχειλώματος και του να έχει κάθε μικρή πόλη και ένα Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ, το ίδιο κόμμα σήμερα και οι ίδιοι μηχανισμοί αποφάσισαν τις συνενώσεις μόνον για εκπαιδευτικούς σκοπούς και ότι αυτές θα γινόντουσαν ακόμα και εάν η χώρα δεν είχε ουσιαστικά χρεοκοπήσει;

Και οι άλλοι που αντιδρούν; Που μας λένε ότι πρέπει να κοιτάμε μόνο τα εκπαιδευτικά θέματα και καθόλου το οικονομικό, από πού στο καλό κατέβηκαν; Δεν έχουν αντιληφθεί ότι χρωστάμε ένα κάρο λεφτά και κανείς δεν είναι διατεθειμένος να μας δανείσει πλέον για να διατηρήσουμε το παλαιό σύστημα; Δεν αντιλαμβάνονται ότι τα ελλείμματά μας παραμένουν και κάτι πρέπει να κάνουμε γι αυτά.

Κάποτε πρέπει να αρχίσουμε να λέμε αλήθειες. Να σταματήσουμε τους λαϊκισμούς και τις ευκολίες των λόγων του παρελθόντος. Κάποτε πρέπει να δούμε πώς θα μπορέσουμε με τα λιγοστά πλέον οικονομικά μας να αντιμετωπίσουμε το εκπαιδευτικό ζήτημα. Πρέπει ως προοδευτικοί πολίτες να δώσουμε μια βαρύτητα στα θέματα εκπαίδευσης και οι περικοπές που θα κάνουμε στην παιδεία να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες. Όμως είναι αστείο να λέμε ότι θα παραμείνουμε προσκολλημένοι στο παρελθόν.

Και στο κάτω-κάτω της γραφής είναι σωστό αυτό που έχουμε σήμερα, ειδικά στα δημοτικά σχολειά μας; Με τα παιδιά να συνωστίζονται στα σχολεία των μεγάλων πόλεων; Να κάνουν μαθήματα στα τροχόσπιτα; Να συνεχίζεται το αίσχος της συστέγασης των δύο σχολείων στο Συνοικισμό; Να μην έχουν προαύλιο να παίξουν; Να κάνουν μάθημα στις αποθήκες; Να φεύγουν τα παιδιά από τα σχολεία στα χωριά και να τα πηγαίνουν οι γονείς τους στις πόλεις; Να κάνουν κομπίνες για να μεταφέρουν τα παιδιά από το ένα σχολείο στο άλλο; Να επιβαρύνεται το μικρομεσαίο νοικοκυριό με όλα αυτά τα έξοδα μετακίνησης; Να τρέχουν σαν τρελοί οι γονείς για να πηγαίνουν τα παιδιά πότε από το σπίτι στο σχολείο,, πότε από το σχολείο στο σπίτι, πότε στα Αγγλικά, πότε στη γυμναστική, στο χορό, στη μουσική; Να ξοδεύουν οι γονείς τόσα χρήματα για τα παιδιά τους και τη μόρφωσή τους; Είναι ωραίο να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας πώς έχουμε δωρεάν παιδεία, ενώ συμβαίνει το ακριβώς αντίθετα με τα φροντιστήρια, τα αγγλικά και όλα τα εξωσχολικά που όλα πληρώνονται; Και τελικά είμαστε ευχαριστημένοι με τα μονοθέσια και διθέσια δημοτικά σχολεία μας, που έχουν απογυμνωθεί από μαθητές και έχουν απομείνει σ΄ αυτά οι ταπεινοί και καταφρονεμένοι; Καλά δεν αντιλαμβανόμαστε ότι είναι το αίσχος της κοινωνίας μας αυτό που γίνεται με τους δήθεν προνομιούχους που στέλνουν τα παιδιά τους είτε στα ιδιωτικά είτε στα άθλια εξαθέσια των πόλεων και με τους μετανάστες και τους καταφρονεμένους που στέλνουν τα παιδιά τους σε, εκ των πραγμάτων, υποβαθμισμένα μονοθέσια;

Εγώ δεν λέω ότι πρέπει να καταργηθούν όλα τα σχολεία και να πάνε τα παιδιά στις πόλεις. Σχολεία που είναι απομακρυσμένα πρέπει να παραμείνουν. Πρέπει να ληφθεί υπόψη για τις όποιες συνενώσεις η ασφάλεια των μαθητών κατά τις μετακινήσεις τους. Θα μπορούσαν να παραμείνουν τα διθέσια και τριθέσια σχολεία εκεί που απαιτείται εκ των πραγμάτων ή που υπάρχει κίνδυνος στις μετακινήσεις των μικρών παιδιών.

Όμως το σωστό κατά τη γνώμη μου είναι να δημιουργηθούν κατά κανόνα νέα εξαθέσια σχολεία, όχι στις πόλεις αλλά στην περιφέρεια. Οδηγός γι΄ αυτό είναι το εξαθέσιο που δημιουργήθηκε στην Άρια. Όσο δεν ήταν εξαθέσιο, ήταν υποβαθμισμένο. Όταν έγινε εξαθέσιο έγινε περιζήτητο. Θα έλεγα λοιπόν ότι το προοδευτικό αίτημα του σήμερα είναι να γίνουν νέα εξαθέσια σχολεία, στην περιφέρεια του Ναυπλίου. Στα Λευκάκια, στο Κατσίγκρι, το Κοφίνι. Και τα τρία με νέα χωροταξική διάρθρωση για να προσελκύσουν περισσότερα παιδιά Και θα έπρεπε να γίνει νέο εξαθέσιο, στην περιφέρεια του Δήμου Μιδέας. Ίσως στο Ανυφί. Τώρα για το Παναρίτι που έγινε και πολύς λόγος, θα έλεγα να παραμείνει, ως εξαίρεση για τα προσεχή χρόνια. Θεωρώ εκ των πραγμάτων ότι μετά από μία διετία αναγκαστικά και αυτό θα έκλεινε. Αν όχι και μπορούσε να αναβαθμισθεί, με προοπτική να γίνει και αυτό εξαθέσιο προσελκύοντας όλους τους μαθητές από τα γύρω χωριά θα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη.

Και κάτι τελευταίο. Όλα αυτά τα κλειστά σχολεία στα χωριά δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθούν. Κάποια από αυτά θα πρέπει να στεγάσουν ειδικά σχολεία, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, τα νυκτερινά σχολεία. Τα άλλα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως πολιτιστικοί χώροι, βιβλιοθήκες, μικρά εκθετήρια-μουσεία.

Ας τις πούμε λοιπόν τις αλήθειες. Αρκετά με το λαϊκισμό, τον αρνητισμό, τον εύκολο καταγγελτικό λόγο.

Πτωχεύσαμε ρεεεε!!

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Μια φυλακή μέσα στη φυλακή

2009 Ναύπλιο

Στη μνήμη Γρηγόρη Φαράκου πραγματοποιείται συνέδριο. Το ΚΚΕ αντιδρά με σφοδρότητα. Ο Γρηγόρης Φαράκος πριν από το θάνατό του ήταν εκτός κομματικής γραμμής. Οι νεοσταλινικοί τρέμουν τις ιδέες του

20 Αυγούστου 1940 Μεξικό

Ένας Ισπανός σταλινικός, ο Ραμόν Μερκάντερ δολοφονεί με τσεκούρι τον Leiba Bronstein, κοινώς γνωστό ως Τρότσκι.

1939-1940 Ναύπλιο

Στην Ακροναυπλία είναι κρατούμενος ένας Τροτσκιστής ονόματι Παντελής Πουλιόπουλος. Τα κομματικά μέλη του ΚΚΕ τον απομονώνουν μέσα στη φυλακή. Ο άνθρωπος ζει σε μια φυλακή μέσα στη φυλακή. Τον έχει φυλακίσει το Μεταξικό καθεστώς στην Ακροναυπλία και με τη σειρά τους οι σταλινικοί τον φυλάκισαν μέσα στη φυλακή. Η ειρωνεία είναι ο αριθμός των ψήφων που έλαβε ο Πουλιόπουλος στις τελευταίες πριν από την 4η Αυγούστου εκλογές.. Πιστεύετε ότι έλαβε μερικές δεκάδες χιλιάδες ψήφους; Όχι. Μήπως μερικές χιλιάδες; Όχι. Σας λέω λοιπόν ότι έλαβε 77 ψήφους που δημιούργησαν τον πανικό στις τάξεις του ΚΚΕ ώστε να τον απομονώσουν μέσα στη φυλακή. Ανατριχιαστικό και να το σκεφθεί κανείς. Φοβούνται τον Πουλιόπουλο. Φοβούνται και τη σκιά τους. Φοβούνται κάθε ιδέα που δεν ταιριάζει με τα κελεύσματα άνωθεν. Φοβούνται τις ιδέες του Τρότσκι

Απρίλιος 2011 Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα

Η πόλη ετοιμάζεται πυρετωδώς για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του 2014

Αύγουστος 1936 Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα

Στην πόλη παραθερίζει ένα πολύ γνωστό άτομο με παχύ μουστάκι. Τον ίδιο καιρό γίνεται στη Μόσχα η δίκη των μπολσεβίκων και ηγετών της Οκτωβριανής Επανάστασης Καμένεφ και Ζηνόβιεφ Επειδή οι τηλεπικοινωνίες είναι δύσκολες ο μουστακαλής δίνει εντολές με το απογευματινό αεροπλάνο και λαμβάνει πληροφορίες με το πρωινό που φτάνει στο Ρωσικό θέρετρο. Οι Καμένεφ και Ζηνόβιεφ καταδικάζονται την 24η Αυγούστου 1936 εις θάνατον και την ακριβώς επομένη με το ξημέρωμα εκτελούνται.

Ιούλιος 1917 Αγία Πετρούπολη

Ένας μενσεβίκος αστός δικηγόρος 34 ετών ονόματι Αντρέι Βισίνσκι

αναλαμβάνει μια σημαντική αποστολή. Να βρει, να συλλάβει και να προσάγει σε δίκη τον «γερμανό κατάσκοπο» Βλαντίμιρ Ιλίτς Ουλιάνοφ (Λένιν) Ο Λένιν καταφέρνει και διαφεύγει και μετά από μερικούς μήνες μαζί με τους υπόλοιπους μπολσεβίκους Καμένεφ, Μπουχάριν, Ζηνόβιεφ καταλαμβάνει την εξουσία

1936-1939 Μόσχα

Ο Αντρέι Βισίνσκι, ο διώκτης του Λένιν έχει πλέον προσχωρήσει στο Σταλινισμό και έχει γίνει γενικός εισαγγελέας της ΕΣΣΔ. Με την ιδιότητά του αυτή και με εντολή του Στάλιν, στέλνει κατά χιλιάδες τους μπολσεβίκους και τους απλούς εργάτες στο εκτελεστικό απόσπασμα. Οι Καμένεφ, Μπουχάριν, Ζηνόβιεφ εκτελούνται. Έχει εξακριβωθεί ότι από τα 139 τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος που εκλέχτηκαν στο 17ο Συνέδριο πιάστηκαν και εκτελέσθηκαν (κυρίως στην περίοδο 1937-1938) οι 98, δηλ. το 70% Από τους 1966 αντιπροσώπους στο Συνέδριο με θετική ή συμβουλευτική ψήφο, οι 1108, δηλαδή πολύ περισσότεροι από τους μισούς (56,3%) συνελήφθησαν βάσει κατηγοριών για αντεπαναστατικά εγκλήματα», (Μυστική Έκθεση του Ν. Χρουστσόφ στο 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ, σελ. 35-36, εκδόσεις «Θεμέλιο»). Οι αντιπρόσωποι στο 17ο Συνέδριο δεν ήταν νεοστρατoλογημένοι καριερίστες ή βολεμένοι γραφειοκράτες: το 80% των αντιπροσώπων είχαν μπει στο Μπολσεβίκικο Κόμμα στη διάρκεια της παρανομίας και γενικά πριν την κατοχύρωση της νίκης, δηλαδή πριν το 1920, ενώ το 60% των αντιπροσώπων ήταν εργάτες. Γιʼ αυτές του τις υπηρεσίες, ο Βισίνσκι προωθείται και εκλέγεται μέλος της ΚΕ του Κόμματος στο 18ο και 19ο Συνέδριο και μέλος του Ανώτατου Σοβιέτ. Το 1939 τον βρίσκουμε αντιπρόεδρο του Συμβουλίου των Λαϊκών Επιτρόπων της ΕΣΣΔ και το 1949 αντικαθιστά τον Μολότοφ στο υπουργείο Εξωτερικών!!!

Με το διάταγμα 439 στις 25 Ιουλίου 1937 ο Στάλιν υποχρεώνει τα διωκτικά όργανα της ΕνΚαΒεΝτε να συλλάβουν όλους τους Γερμανούς, ακόμα και τους πολιτικούς πρόσφυγες, κομμουνιστές και αντιφασίστες. Στις 11 Δεκεμβρίου του 37 εκδόθηκε διάταγμα του λαϊκού επιτροπάτου εσωτερικών για τη επιχείρηση διώξεων εναντίον των ελλήνων στον Καύκασο και στην Κριμαία. Στην Ελληνική επιχείρηση το διάστημα 37-39 καταδικάστηκαν 12.557 άτομα εκ των οποίων 10.545 εις θάνατον. Επικεφαλής της Ελληνική επιχείρησης είναι ο Χρουτσόφ

Κοινή επωδός: Οι Σταλινικοί φοβούνται τους ίδιους τους Μπολσεβίκους, τον Τρότσκι, τα μέλη του κόμματος, τους εργάτες αντιπροσώπους, τον Πουλιόπουλο, το Στρατή Τσίρκα, το σκηνοθέτη Λάνθιμο με τον Κυνόδοντα, τον Μέγιερχολντ, το Γρηγόρη Φαράκο.

Το ΚΚΕ είναι ένα φοβικό κόμμα που αντιδρά βίαια σε κάθε αμφισβήτηση του τεχνητού παραδείσου του.

Μήπως λοιπόν τελικά έχουν εξήγηση τα συμβάντα του 44;