Μόνος ολομόναχος
Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011
Τρίτη 30 Αυγούστου 2011
Το Ιδρυμα
Συνασπισμένοι, πασόκοι, δεξιοί, φίλοι και εχθροί λένε και γράφουν για το Λεωνίδα Κύρκο. Μονάχα οι "σύντροφοι της άλλης πλευράς" μισάνθρωποι και κακοφορμισμένοι από τον ιδρυματισμό δεν βρήκαν ένα λόγο. Βαμπίρια, μέσα στο αιώνιο σκότος της ψυχής τους.
Πηγή: Μη μαδάς τη Μαργαρίτα
Στα σύννεφα πετάω
Συγχώνευση ΑLPHA BANK και EUROBANK και πολλά χαμόγελα στις τηλεοράσεις από γραβατωμένους, κουρελοκυριλλέδες, απελπισμένους υπερκαταναλωτές με τις δεκάδες πιστωτικές και πτωχευμένους επιχειρηματίες, που είχαν μάθει στα φτηνά δάνεια για να επιβιώσουν.
Ο μόνος προσγειωμένος, απ΄όσο είδα ήταν ο Κωστόπουλος. Όσο και αν ανοίξουν τις στρόφιγγες μας είπε και υπενόησε, ρευστότητα δεν θα τρέξει διότι οι αγωγοί είναι άδειοι από υγρό και γεμάτοι αέρα. Ένας άδειος αγωγός όταν θα ενωθεί με έναν άλλο άδειο θα δημιουργήσει έναν υπεραγωγό με αέρα μέσα και πολύ βρώμα.Συγχώνευση ΑLPHA BANK και EUROBANK και δημιουργία της μεγάλης υπερτράπεζας με ονομασία PARANGA BANK. Τόση ήταν η απελπισία των μεγαλοτραπεζιτών που ουσιαστικά παρέδωσαν τη μεγάλη πτωχευμένη νέα τράπεζά τους στον εμίρη του Κατάρ για μερικά ψίχουλα και ελπίζοντας ότι θα παραμείνουν στη θέση τους, με τα ολίγα πετροδολάρια.
Και μετά ακούω και τα κουραφέξαλα του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, για το μεγάλο τραπεζικό κεφάλαιο με τα τεράστια ενεργητικά ή για τη δημιουργία ενός κρατικού τραπεζικού πυλώνα που θα μας βγάλει δήθεν από το αδιέξοδο. Οι επιχειρήσεις, φίλοι μου, έχουν πτωχεύσει, οι μεγαλομέτοχοι των Τραπεζών έχουν χάσει πολλά δις μέσα σε δυο-τρία χρόνια, κάποιες τράπεζες θα κρατικοποιηθούν αναγκαστικά για να μην βάλουν λουκέτο, οι τραπεζίτες θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να μην πάνε στο σπίτι τους ή ακόμα χειρότερα (καλύτερα) κάπου αλλού, όπου θα τους δίνουν δωρεάν φαγητό και θα παίρνουν δωρεάν πληροφορίες από πρώτο χέρι για τα στημένα.
Ο Δήμος Ναυπλιέων θα έχει και αυτός κάποιες συνέπειες από το τραπεζικό deal. Εκεί που πριν από κάποια χρόνια είχε μια σημαντική ποσοστιαία συμμετοχή στο κεφάλαιο της ΑLPHA, και εισέπραττε πολύ σημαντικά ποσά ως μερίσματα, σταδιακά η συμμετοχή του όλο και μίκραινε, λόγω μη πλήρους συμμετοχής του στις αυξήσεις κεφαλαίων, με ευθύνη των δημοτικών αρχών και σήμερα μετά τη συγχώνευση, η συμμετοχή του θα είναι πλέον μικρή.
Όμως λόγω του αριθμού των μετοχών που κατέχει ο Δήμος σε απόλυτο νούμερο, θα είναι δυνατόν ακόμα να έχει ένα μικρό λόγο και θα μπορούσε να προτείνει κάποια πράγματα.
Οι άνθρωποι βέβαια που διοικούν το Δήμο Ναυπλιέων είναι πολιτικά ανίκανοι και παντελώς αδιάφοροι. Δεν έχουν κάτι να προτείνουν, δεν έχουν κάτι να ζητήσουν, δεν μπορούν και ούτε τους ενδιαφέρει να κάνουν την οποιαδήποτε παρέμβαση ως μέτοχοι.
Οι πληροφορίες λένε ότι καταστήματα της ενιαίας τράπεζας θα κλείσουν. Φαίνεται ότι και το προσωπικό θα μειωθεί. Η νέα τράπεζα θα διαθέτει στο Ναύπλιο τρία υποκαταστήματα. Οπότε.....
Εδώ θα μπορούσε ο Δήμος μας να παρέμβει και να ζητήσει να παραμείνουν οι εδώ τραπεζικοί υπάλληλοι στις θέσεις τους.
Θα μου πείτε: Τώρα τί μας λες. Η τράπεζα θα κοιτάξει το συμφέρον της και θα περικόψει δαπάνες και ας φωνάζει ο Δήμος Ναυπλιέων.
Εγώ λοιπόν θα κάνω μία πρόταση. Να παραμείνουν τα δύο υποκαταστήματα στη Σιδηράς Μεραρχίας και στην Ενδεκάτη ως έχουν. Και το τρίτο υποκατάστημα στην παλιά πόλη να αναβαθμισθεί σε ένα πλήρως οργανωμένο κέντρο οικονομικής πληροφόρησης για ξένους ιδιώτες και επιχειρηματίες.
Τί θα μπορούσε να προσφέρει; Συμβουλές για τραπεζικές καταθέσεις, μετοχές, επενδύσεις κεφαλαίων. Πλήρως οργανωμένο κέντρο για επενδύσεις σε ακίνητα (νομικό πλαίσιο, τραπεζικά προϊόντα στεγαστικής πίστης, γραφειοκρατικές διευκολύνσεις κλπ) Συμβουλές για ξένους επιχειρηματίες μικρούς και μεγάλους (πώς μπορεί κάποιος να ιδρύσει μια επιχείρηση στην Ελλάδα, αντιμετώπιση νομικών και γραφειοκρατικών προβλημάτων κλπ) Συμβουλές για εκτελωνισμό προϊόντων και οικοσκευών. Συμβουλές για ασφαλιστικά προγράμματα. Ένα τέτοιο κέντρο θα ήταν, πιστεύω, κερδοφόρο για την PARANGA BANK, πρότυπο για όλη την Ελλάδα, θα μπορούσε να προσελκύσει επισκέπτες στην πόλη και θα μπορούσαν να βρουν εργασία επιπλέον άτομα, με προσόντα γνώσης ξένων γλωσσών, με μεταπτυχιακά στο εξωτερικό, νομικοί, οικονομολόγοι, πιθανόν και μηχανικοί.
Τώρα τί σας λέω; Εεε καλά εντάξει συγχωρέστε με , δικό μου είναι το ιστολόγιο, μπορώ και να ίπταμαι στα σύννεφα.
Κυριακή 28 Αυγούστου 2011
Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011
Για το Μπούρτζι
Έλεγα να μην συνεχίσω τις αναρτήσεις σχετικά με το Μπούρτζι και τη στάση της δημοτικής αρχής, παρότι αρχικά είχα αποφασίσει να ασχοληθώ με σειρά άρθρων.
Όμως με ερέθισε άρθρο που διάβασα στον Αναγνώστη της Πελοποννήσου, όπου διάβασα το εξής : ".....Θα μπορούσε επομένως, με αφορμή την καθαριότητα που έγινε από τον δήμο στα μέσα του Αυγούστου, να ανοίξει διάλογος στην τοπική κοινωνία και να πιεστεί με κάθε τρόπο η ΕΤΑ και ο δήμος, ώστε να ξεκαθαρίσει μια ώρα αρχύτερα το τοπίο και να δρομολογηθεί η επίλυση, με την παραχώρηση ή όχι της νησίδας....."
Είναι φανερό ότι όχι μόνον οι πολίτες αλλά ακόμα και οι ενημερωμένοι διαμορφωτές της κοινής γνώμης αγνοούν βασικές πτυχές του θέματος της καστρονησίδας.
Είπε μια ατάκα μία δημοσιογράφος ότι το καθεστώς στο Μπούρτζι είναι "αμφί" και το έφαγαν όλοι.
Να αγωνισθούμε για μια καθαρή παραχώρηση της καστρονησίδας στο Δήμο, δήλωσε ο Αντιδήμαρχος. Να δρομολογηθεί η επίλυση με την παραχώρηση ή όχι της νησίδας, γράφει ο δημοσιογράφος.
Κύριοι, φαίνεται ότι όλοι ξεχάσατε ότι το Μπούρτζι έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Ναυπλίου εδώ και πολλά χρόνια. Ξεχάσατε ότι η δημοτική αρχή Αναγνωσταρά, από την ημέρα της παραχώρησης δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε για την αξιοποίηση του μνημείου. Ξεχάσατε ότι το Μπούρτζι είχαε παραχωρηθεί για γάμους και τελετές.
Η παραχώρηση που έχει γίνει είναι καθαρή, χωρίς ιδιαίτερους όρους και επιφυλάξεις. Το Μπούρτζι από την ημέρα της παραχώρησης εδώ και χρόνια βρίσκεται με επίσημο τρόπο στην κατοχή του Δήμου που αδρανεί. Ουδείς έχει πάρει πίσω την παραχώρηση.
Η κατάσταση δεν είναι "αμφί". Σήμερα το Μπούρτζι το διαχειρίζεται ο Δήμος Ναυπλιέων και ουδείς άλλος.
Όλη η φασαρία έχει γίνει μετά από μία προσφυγή κατά της πράξης παραχώρησης που έχει ασκήσει ο συμπολίτης μας κ. Γκότσης, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ποτέ ο προσφεύγων δεν ζήτησε να εκδοθεί προσωρινή διαταγή που να ανατρέπει την παραχώρηση. Έτσι εδώ και χρόνια ο Δήμος μας και μόνον αυτός έχει την κατοχή και τη διαχείριση του μνημείου. Και τελικά αυτή η κατάθεση της προσφυγής έγινε το άλλοθι στη δημοτική αρχή για να δικαιολογεί την αδράνειά της.
Τόση ήταν η πρεμούρα της για να αξιοποιήσει το μνημείο, που πολλές φορές ζήταγε αναβολή εκδίκασης και δεν έστελνε φάκελλο στο Δικαστήριο. Και παρ΄όλα αυτά οι άνθρωποι συνέχιζαν να πιπιλάνε τη δικαιολογία, ότι το Μπούρτζι βρίσκεται σ΄αυτά τα χάλια διότι κάποιος πολίτης προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Τώρα τί θα πεί "καθαρή" παραχώρηση στο Δήμο εγώ δεν γνωρίζω. Εάν γίνει μια καινούργια παραχώρηση θα αποτελεί μία γελοία διοικητική πράξη, αφού ήδη το μνημείο έχει παραχωρηθεί. Και τί σημαίνει "καθαρή" παραχώρηση; Ότι θα απαγορευθεί να προσφύγει κάποιος και κατά της νέας πράξης;
Ας σοβαρευτούμε λοιπόν. Η αιτιολογία της προσφυγής είναι, απ΄όσο γνωρίζω, ότι τα μνημεία πρέπει να βρίσκονται στη διαχείριση του Κράτους και του Υπουργείου Πολιτισμού. Εγώ με αυτό συμφωνώ. Δεν είναι δυνατόν φορέας διαχείρισης της Ακρόπολης να είναι ο Δήμος Αθηναίων.
Ο Δήμος μας πρέπει να ενδιαφερθεί για την αξιοποίηση του μνημείου. Πρέπει να έχει γνώμη για τη χρήση του μνημείου. Τα επίσημα χείλη μιλάνε για μελέτες αξιοποίησης και ανάδειξης. Μα οι άνθρωποι δεν έχουν απολύτως καμία σκέψη για το τί θέλουν το Μπούρτζι. Πώς θα γίνουν οι μελέτες χωρίς να γνωρίζουμε τί θέλιυμε ζητάμε;
Θεωρώ λοιπόν αναγκαία τα εξής βήματα.
1. Να παραχωρηθεί το Μπούρτζι στο Υπουργείο Πολιτισμού.
2. Να συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και εκεί να παρθεί η απόφαση για το τί θέλουμε το Μπούρτζι. Μόνον μία παράταξη θα κατεβάσει ολοκληρωμένη πρόταση.
3. Άμεσα να δρομολογηθούν ενέργειες για τη σύνταξη των αναγκαίων μελετών
4. Να αναζητηθούν προγράμματα για τα αναγκαία έργα ανάδειξης και αξιοποίησης.
Αν δεν γίνουν όλα αυτά δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα από τη δημοτική αρχή. Επτά εισέτι χρόνια φαγούρας και δικαιολογιών.
Τώρα κατά τα άλλα, καλά θα κάνουμε να αφήσουμε απέξω το μνημείο από τους Ιζνογκουντικούς αγώνες διαδοχής
Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011
Νέα επεισόδια στην περιπέτεια χάραξης του αγωγού
Νέα επεισόδια στο θέμα του αγωγού του φυσικού αερίου, μετά και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπλιέων
Δηλώσεις Καμπόσου ότι θα υπερασπιστεί μέχρις εσχάτων την Αργειακή γη και τις εκατό τόσες πορτοκαλιές στη γη υψηλής παραγωγικότητας.
Νέα σύσκεψη στην Περιφέρεια για να δοθεί λύση στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε.
Και απάντηση Μανιάτη με καυστικό ύφος κατά Καμπόσου.
Είναι φανερό ότι ο Υφυπουργός έχει αντιληφθεί την γκάφα του να δεχθεί την αλλαγή χάραξης του εγκεκριμένου αγωγού που οδηγεί σε επιπλέον αδιέξοδα. Τώρα ο Καμπόσος τον βάζει σε νέες περιπέτειες για να μη διέλθει ο αγωγός από κανένα σημείο της περήφανης Αργειακής γης. Η Τελέσιλλα θα βγει από τον τάφο της και θα πολεμήσει εκ νέου. Ο βασιλιάς της Σπάρτης (Κλεομένης) θα υποστεί νέα μεγάλη σύγχρονη ήττα. Ο αγωγός πρέπει να περάσει από τα βουνά. Κανένα αργειακό χωράφι δεν θα θιγεί.
Τώρα έχουμε προβλήματα κ. Μανιάτη. Αφού δέχθηκες να μετατοπισθεί ο αγωγός, δεν έχεις παρά να τον πας ακόμα δυτικότερα, πάνω από το Αρτεμήσιο, μέσα από τα έλατα και τις καστανιές. Όμως συνεχίζεις να έχεις πρόβλημα. Το Γυμνό, το Καπαρέλλι, η Φρουσιούνα και το Κεφαλόβρυσο είναι πλέον με τον Ραγκούσειο Καλλικράτη τμήματα της περήφανης Αργειακής γης. Ουδείς θα θίξει ιδιοκτησίες εκεί.
Σε συμπονώ αγαπητέ κ. βουλευτά. Έμπλεξες!!
Ακροδεξιοί λεονταρισμοί
Η διάκριση των εξουσιών είναι θεμελιώδης αρχή του Κράτους δικαίου.
Χωρίς αυτό το διαχωρισμό αρχίζουμε και ομιλούμε για απολυταρχία.
Οι απολυταρχικοί μονάρχες στηρίχτηκαν στην άποψη οτι η κυριαρχία τους θεμελιώνεται σε μιάν υπέρτατη βούληση, αυτονομιμοποιούμενη, η οποία αρθρώνεται σε εντολές και δεν υπόκειται σε εξωτερικούς ή εσωτερικούς περιορισμούς, αλλά αποτυπώνει άμεσα τον αμέριστο χαρακτήρα της στην απόλυτη ενιαία υφή του κράτους και στον συγχρονισμό των οργάνων του.
Αποτελεί κατάκτηση και ταυτόχρονα ζητούμενο ο πλήρης διαχωρισμός των εξουσιών, για τον οποίο μίλησε ο Πλάτωνας και ο Μοντεσκιέ.
Θάταν τρομερό για τη σύγχρονη κοινωνία να έχουν δικαίωμα οι Κυβερνήσεις, το Κοινοβούλιο και τα κόμματα να παρεμβαίνουν στη δικαιοσύνη ή να προσπαθούν να την επηρεάσουν.
Μέγα ολίσθημα θεωρώ την ερώτηση δύο βουλευτών τού Λάος σε σχέση με το γνωστό σοβαρό επεισόδιο σε μπαρ του Ναυπλίου.
Η Δικαιοσύνη έχει επιληφθεί. Ατομα συνελλήφθησαν και οδηγήθηκαν στον Ανακριτή. Ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για σοβαρότατα αδικήματα. Στις ανακρίσεις εποπτεύει Εισαγγελέας.
Με ποιό δικαίωμα παρεμβαίνουν δύο βουλευτές και ομιλούν για συμμορία 20 ατόμων, για ληστεία, για επιπλέον εγκλήματα τα οποία δεν διώχθηκαν; Γιατί ερωτούν τον Υπουργό; Τί αρμοδιότητα έχει η εκτελεστική εξουσία μα κάνει τον ντέτεκτιβ; Τί επιζητούν από τον Υπουργό; Να κάνει νταντά τις Εισαγγελικές αρχές και τον Ανακριτή (Πρωτοδίκη) διότι δεν έχουν υποτίθεται κάνει καλά τη δουλειά τους; Εάν οι βουλευτές ή οιοσδήποτε άλλος έχει γνώση για εγκλήματα για τα οποία δεν διώκεται κανείς ή εάν γνωρίζουν επιπλέον άτομα που έχουν εγκληματίσει έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να υποβάλουν μήνυση για να επιληφθεί η Δικαιοσύνη. Εάν έχουν κάποια γνώση ότι Αστυνομικά όργανα, Εισεγγελείς και Δικαστές δεν έχουν κάνει το καθήκον τους, έχουν δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση για παράβαση καθήκοντος. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα όμως να παρεμβαίνουν ως βουλευτές με ερώτηση στον Υπουργό.
Εχω πολλές φορές από αυτό το ιστολόγιο καταδικάσει τη βία στην κοινωνική και πολιτική ζωή. Είμαι υπέρμαχος της απονομής της δικαιοσύνης με άτεγκτο τρόπο από ανεξάρτητα εισαγγελικά και δικαστικά όργανα
Σήμερα όμως θα πρέπει να καταδικάσω τους ακροδεξιούς λεονταρισμούς.
Εάν έχετε στοιχεία κκ βουλευτές, εμπρός, κάντε μήνυση.
Εάν δεν έχετε στοιχεία, αλλά στηρίζεστε σε φήμες είναι απαράδεκτη πολιτικά η ερώτησή σας.
Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011
Ο βουλευτής Μανιάτης και τα πετρέλαια
Λέγεται ότι πριν από μερικές δεκαετίες ένας Αργολιδεύς βουλευτής της δεξιάς αποκοιμήθηκε στα έδρανα της βουλής. Όταν τον πήρε ο ύπνος, λένε οι κακές γλώσσες, στο βήμα βρισκόταν ο Καραμανλής (ο αρχαίος). Όταν ξύπνησε άκουσε μερικά χλιαρά χειροκροτήματα και επεχείρησε να ενισχύσει την κλάκα. Όμως ο ύπνος είχε κρατήσει πολύ, είχε τελειώσει την προφητική του ομιλία ο Καραμανλής, και στο βήμα βρισκόταν ο Ηλίας Ηλιού, εκπρόσωπος της μισητής για τη δεξιά ΕΔΑ. Το θέμα του Αργολιδέα βουλευτή είχε γίνει ανέκδοτο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και προκαλούσε πολλά χάχανα.
Από τότε δεκάδες ήσαν οι εκλεγέντες εκπρόσωποι της Αργολίδας στη Βουλή. Ερετζήδες, Ενωσοκεντρίτες, Νεοδημοκράτες και Πασόκοι. Από το 60 και μέχρι σήμερα (επί μισό αιώνα έχουν εκλεγεί ως βουλευτές εκπρόσωποι τεσσάρων μόνον κομμάτων με διαφορετικές ονομασίες) Μερικοί από αυτούς ήσαν αξιόλογοι άνθρωποι με διάθεση για προσφορά.
Όμως πιθανόν λόγω συγκυριών, συσχετισμών δυνάμεων, διασυνδέσεων ουδείς εκ των Αργολιδέων βουλευτών δεν έπαιξε κάποιο σπουδαίο ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή. Κάποιες αντιπροεδρίες, κάποιες συμμετοχές σε αποστολές στο εξωτερικό και κάποιες φραστικές λαϊκίστικες κορώνες, ήσαν κατά τη γνώμη μου, ήσσονος σημασίας βουλευτικές δραστηριότητες.
Εδώ και δύο χρόνια όμως έχουμε ένα βουλευτή που εκλέγεται στην Αργολίδα που διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα και έχει μια πολύ σημαντική αρμοδιότητα για το μέλλον της χώρας μας. Ομιλώ για το βουλευτή Μανιάτη. Ίσως έχετε διαπιστώσει τη σφοδρή κριτική που του γίνεται από το ιστολόγιο αυτό. Τούτο συμβαίνει διότι ο άνθρωπος ξεχωρίζει, κατά τη γνώμη μου, με διαφορά από όλους τους νυν και τέως Αργολιδείς βουλευτές. Δεν πιστεύω ότι έχει κάποιο ιδιαίτερο νόημα να κριτικάρεις ένα αδιάφορο πολιτικά βουλευτή. Είναι πολύ σημαντικό όμως να επισημαίνεις τα τρωτά κάποιου πολιτικού που διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στα πολιτικά πράγματα.
Ο βουλευτής Μανιάτης έγινε Υφυπουργός και ανέλαβε την αρμοδιότητα για τα πετρέλαια της Ελλάδας. Φαίνεται ότι κάνει μια προσεκτική και σοβαρή προσπάθεια. Απ΄ότι ακούγεται για πρώτη φορά δεν θα γίνει κάτι του ποδαριού στον τομέα των ερευνών για κοιτάσματα πετρελαίου στη χώρα μας. Όπως είπα, ότι ήταν απόλυτα πρόχειρη και λαϊκίστικη η πολιτική του βουλευτή για το φυσικό αέριο και για την αφαλάτωση στις πηγές του Αναβάλου, θα πρέπει τώρα να πω, εάν θέλω να είμαι δίκαιος, ότι οι χειρισμοί του φαίνονται σοβαροί, στη πιο σημαντική αρμοδιότητά του, αυτή των πετρελαίων.
Δεν προχωρώ όμως στην ανάρτηση αυτή αποκλειστικά για να λιβανίσω.
Θα κάνω και την κριτική μου και την πρότασή μου.
Ενώ φαίνεται οργανωμένη και χωρίς ιδιαίτερους κομπασμούς η πετρελαιακή προσπάθεια του βουλευτή, δεν μου αρέσει η αναφορά του σε μεγέθη (πιθανούς τόννους πετρελαίου που μπορεί να ανακαλυφθούν και σε πιθανά χρηματικά οφέλη). Θα μπορούσε να τα έχει αποφύγει.
Και το σημαντικό. Δεν φθάνει να γίνεται προσπάθεια ερευνών μόνον στην Ελληνική επικράτεια και στα εθνικά χωρικά ύδατα. Το μεγάλο ζητούμενο για τη χώρα, είναι η κατοχύρωση της Ελληνικής ΑΟΖ (Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης), τόσο στο Ιόνιο, όσο και στο Αιγαίο και στο Λιβυκό. Και εκεί διαπιστώνω ατολμία, υποχωρητικότητα και ερασιτεχνισμούς. Δεν βλέπω μια οργανωμένη προσπάθεια. Δεν έχω ακούσει κάτι από το βουλευτή. Κάποιοι, νομίζω ερασιτέχνες και φιογκάτοι και γλυκανάλατοι διπλωμάτες, χειρίζονται το θέμα χωρίς τη συμμετοχή του βουλευτή, που έπρεπε, λόγω αρμοδιότητας, να έχει λόγο.
Οι χειρισμοί πρέπει να είναι προσεκτικοί. Οι λεονταρισμοί και οι εθνικιστικές φωνές, οδηγούν ίσως σε χειρότερα αποτελέσματα και από την υποχωρητική πολιτική των φιογκάτων. Όλα πρέπει να γίνουν βήμα-βήμα, με παρρησία και με σχέδιο.
Σήμερα που ο Καντάφι αποχωρεί κυνηγημένος (κλάμα το μπααθικό ΠΑΣΟΚ!), θα ήταν μια χρυσή ευκαιρία να δούμε με τη Λιβύη την οριοθέτηση της ΑΟΖ στο Λιβυκό. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό διότι η αναγνώριση ΑΟΖ στη Γαύδο, θα δημιουργούσε ένα εξαιρετικό προηγούμενο για την αναγνώριση των Ελληνικών δικαίων σε σχέση με το Καστελλόριζο. Είναι σήμερα μια χρυσή ευκαιρία, διότι ο μεγάλος σύμμαχος της Ελλάδας στο ζητούμενο να αναγνωρισθούν ΑΟΖ στα μεμονωμένα νησιά είναι η Γαλλία που διαθέτει τη δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ στο κόσμο (μετά τις ΗΠΑ), εφόσον αναγνωρισθεί ΑΟΖ στα διάφορα μεμονωμένα νησάκια της σε όλους τους ωκεανούς. Και η Γαλλία ήταν η οδηγός δύναμη στην ανατροπή του δικτάτορα Καντάφι (του φίλου του Μπααθικού ΠΑΣΟΚ). Επομένως με προσεκτικά βήματα και μέσα από συμμαχίες θα μπορούσαμε να πετύχουμε πολλά. Όμως αυτό που εγώ βλέπω είναι η πλήρης αδράνεια ακόμα και στην πιο εύκολη υπόθεση του καθορισμού ΑΟΖ στο Ιόνιο με την Ιταλία και την Αλβανία. Όταν ούτε τα εύκολα προχωράνε, τότε πώς περιμένουμε να λύσουμε τα αγκάθια με την αυριανή υπερδύναμη Τουρκία; Με τους φιογκάτους ή με το δίκτυο 21 του Αντώνη;
Τί λέτε για όλα αυτά κ. Μανιάτη;
Από τότε δεκάδες ήσαν οι εκλεγέντες εκπρόσωποι της Αργολίδας στη Βουλή. Ερετζήδες, Ενωσοκεντρίτες, Νεοδημοκράτες και Πασόκοι. Από το 60 και μέχρι σήμερα (επί μισό αιώνα έχουν εκλεγεί ως βουλευτές εκπρόσωποι τεσσάρων μόνον κομμάτων με διαφορετικές ονομασίες) Μερικοί από αυτούς ήσαν αξιόλογοι άνθρωποι με διάθεση για προσφορά.
Όμως πιθανόν λόγω συγκυριών, συσχετισμών δυνάμεων, διασυνδέσεων ουδείς εκ των Αργολιδέων βουλευτών δεν έπαιξε κάποιο σπουδαίο ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή. Κάποιες αντιπροεδρίες, κάποιες συμμετοχές σε αποστολές στο εξωτερικό και κάποιες φραστικές λαϊκίστικες κορώνες, ήσαν κατά τη γνώμη μου, ήσσονος σημασίας βουλευτικές δραστηριότητες.
Εδώ και δύο χρόνια όμως έχουμε ένα βουλευτή που εκλέγεται στην Αργολίδα που διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα και έχει μια πολύ σημαντική αρμοδιότητα για το μέλλον της χώρας μας. Ομιλώ για το βουλευτή Μανιάτη. Ίσως έχετε διαπιστώσει τη σφοδρή κριτική που του γίνεται από το ιστολόγιο αυτό. Τούτο συμβαίνει διότι ο άνθρωπος ξεχωρίζει, κατά τη γνώμη μου, με διαφορά από όλους τους νυν και τέως Αργολιδείς βουλευτές. Δεν πιστεύω ότι έχει κάποιο ιδιαίτερο νόημα να κριτικάρεις ένα αδιάφορο πολιτικά βουλευτή. Είναι πολύ σημαντικό όμως να επισημαίνεις τα τρωτά κάποιου πολιτικού που διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στα πολιτικά πράγματα.
Ο βουλευτής Μανιάτης έγινε Υφυπουργός και ανέλαβε την αρμοδιότητα για τα πετρέλαια της Ελλάδας. Φαίνεται ότι κάνει μια προσεκτική και σοβαρή προσπάθεια. Απ΄ότι ακούγεται για πρώτη φορά δεν θα γίνει κάτι του ποδαριού στον τομέα των ερευνών για κοιτάσματα πετρελαίου στη χώρα μας. Όπως είπα, ότι ήταν απόλυτα πρόχειρη και λαϊκίστικη η πολιτική του βουλευτή για το φυσικό αέριο και για την αφαλάτωση στις πηγές του Αναβάλου, θα πρέπει τώρα να πω, εάν θέλω να είμαι δίκαιος, ότι οι χειρισμοί του φαίνονται σοβαροί, στη πιο σημαντική αρμοδιότητά του, αυτή των πετρελαίων.
Δεν προχωρώ όμως στην ανάρτηση αυτή αποκλειστικά για να λιβανίσω.
Θα κάνω και την κριτική μου και την πρότασή μου.
Ενώ φαίνεται οργανωμένη και χωρίς ιδιαίτερους κομπασμούς η πετρελαιακή προσπάθεια του βουλευτή, δεν μου αρέσει η αναφορά του σε μεγέθη (πιθανούς τόννους πετρελαίου που μπορεί να ανακαλυφθούν και σε πιθανά χρηματικά οφέλη). Θα μπορούσε να τα έχει αποφύγει.
Και το σημαντικό. Δεν φθάνει να γίνεται προσπάθεια ερευνών μόνον στην Ελληνική επικράτεια και στα εθνικά χωρικά ύδατα. Το μεγάλο ζητούμενο για τη χώρα, είναι η κατοχύρωση της Ελληνικής ΑΟΖ (Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης), τόσο στο Ιόνιο, όσο και στο Αιγαίο και στο Λιβυκό. Και εκεί διαπιστώνω ατολμία, υποχωρητικότητα και ερασιτεχνισμούς. Δεν βλέπω μια οργανωμένη προσπάθεια. Δεν έχω ακούσει κάτι από το βουλευτή. Κάποιοι, νομίζω ερασιτέχνες και φιογκάτοι και γλυκανάλατοι διπλωμάτες, χειρίζονται το θέμα χωρίς τη συμμετοχή του βουλευτή, που έπρεπε, λόγω αρμοδιότητας, να έχει λόγο.
Οι χειρισμοί πρέπει να είναι προσεκτικοί. Οι λεονταρισμοί και οι εθνικιστικές φωνές, οδηγούν ίσως σε χειρότερα αποτελέσματα και από την υποχωρητική πολιτική των φιογκάτων. Όλα πρέπει να γίνουν βήμα-βήμα, με παρρησία και με σχέδιο.
Σήμερα που ο Καντάφι αποχωρεί κυνηγημένος (κλάμα το μπααθικό ΠΑΣΟΚ!), θα ήταν μια χρυσή ευκαιρία να δούμε με τη Λιβύη την οριοθέτηση της ΑΟΖ στο Λιβυκό. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό διότι η αναγνώριση ΑΟΖ στη Γαύδο, θα δημιουργούσε ένα εξαιρετικό προηγούμενο για την αναγνώριση των Ελληνικών δικαίων σε σχέση με το Καστελλόριζο. Είναι σήμερα μια χρυσή ευκαιρία, διότι ο μεγάλος σύμμαχος της Ελλάδας στο ζητούμενο να αναγνωρισθούν ΑΟΖ στα μεμονωμένα νησιά είναι η Γαλλία που διαθέτει τη δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ στο κόσμο (μετά τις ΗΠΑ), εφόσον αναγνωρισθεί ΑΟΖ στα διάφορα μεμονωμένα νησάκια της σε όλους τους ωκεανούς. Και η Γαλλία ήταν η οδηγός δύναμη στην ανατροπή του δικτάτορα Καντάφι (του φίλου του Μπααθικού ΠΑΣΟΚ). Επομένως με προσεκτικά βήματα και μέσα από συμμαχίες θα μπορούσαμε να πετύχουμε πολλά. Όμως αυτό που εγώ βλέπω είναι η πλήρης αδράνεια ακόμα και στην πιο εύκολη υπόθεση του καθορισμού ΑΟΖ στο Ιόνιο με την Ιταλία και την Αλβανία. Όταν ούτε τα εύκολα προχωράνε, τότε πώς περιμένουμε να λύσουμε τα αγκάθια με την αυριανή υπερδύναμη Τουρκία; Με τους φιογκάτους ή με το δίκτυο 21 του Αντώνη;
Τί λέτε για όλα αυτά κ. Μανιάτη;
Κυριακή 21 Αυγούστου 2011
Ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου για το φυσικό αέριο
Με χαρά πληροφορήθηκα, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλιέων, επιτέλους, έστω και πολύ καθυστερημένα, ασχολήθηκε με το θέμα του φυσικού αερίου και ζήτησε το τελείως λογικό και αυτονόητο να παραμείνει η χάραξη ακριβώς όπως προέβλεπαν οι αρχικές εγκεκριμένες μελέτες.
Αυτό το αυτονόητο, ότι τα υπόγεια δίκτυα τηλεπικοινωνιών, φυσικού αερίου, διαφόρων αγωγών ύδρευσης και αποχέτευσης, μπορούν να μελετώνται, σχεδιάζονται και τελικά να διέρχονται από τη συμφερότερη από πλευράς κόστους και προσδοκώμενου οφέλους χάραξη, κάτι που συμβαίνει σε κάθε λογικό κράτος του κόσμου, προσπάθησε να ανατρέψει ο τοπικός άρχων-βουλευτής στα εκείνου (Δημάρχου Αργους) κελεύσματα πειθόμενος.
Τώρα, το δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλίου, που παρακινήθηκε και έδρασε, με αφορμή τις αναρτήσεις σε τοπικά ιστολόγια (τελικά τα ιστολόγια αποδεικνύονται πολύ πιο χρήσιμα από τα μέσα ενημέρωσης των γνωστών τοπικών καναλαρχών και δημοσιογράφων, που σιωπούν στα μεγάλα και σημαίνοντα), είναι φανερό ότι φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τον τοπικό άρχοντα.
Τί θα κάνει; Θα επιμείνει στον παραλογισμό να μετατοπιστεί ο αγωγός παρά τις εγκεκριμένες μελέτες, να περάσει από τις ιδιοκτησίες των αγροτών δεύτερης κατηγορίας, να απαιτηθούν νέες μελέτες και νέες εγκρίσεις και να πρέπει να γίνει και άλλη παράκαμψη για να φθάσει το φυσικό αέριο στις πόλεις του Ναυπλίου και του Αργους ή θα ακούσει τη φωνή της λογικής και του αυτονόητου, πράγμα το οποίο και υποστήριξαν οι τοπικοί εν Ναυπλίω φίλοι του άρχοντος Ιωάννου;
Αυτό το αυτονόητο, ότι τα υπόγεια δίκτυα τηλεπικοινωνιών, φυσικού αερίου, διαφόρων αγωγών ύδρευσης και αποχέτευσης, μπορούν να μελετώνται, σχεδιάζονται και τελικά να διέρχονται από τη συμφερότερη από πλευράς κόστους και προσδοκώμενου οφέλους χάραξη, κάτι που συμβαίνει σε κάθε λογικό κράτος του κόσμου, προσπάθησε να ανατρέψει ο τοπικός άρχων-βουλευτής στα εκείνου (Δημάρχου Αργους) κελεύσματα πειθόμενος.
Τώρα, το δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλίου, που παρακινήθηκε και έδρασε, με αφορμή τις αναρτήσεις σε τοπικά ιστολόγια (τελικά τα ιστολόγια αποδεικνύονται πολύ πιο χρήσιμα από τα μέσα ενημέρωσης των γνωστών τοπικών καναλαρχών και δημοσιογράφων, που σιωπούν στα μεγάλα και σημαίνοντα), είναι φανερό ότι φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τον τοπικό άρχοντα.
Τί θα κάνει; Θα επιμείνει στον παραλογισμό να μετατοπιστεί ο αγωγός παρά τις εγκεκριμένες μελέτες, να περάσει από τις ιδιοκτησίες των αγροτών δεύτερης κατηγορίας, να απαιτηθούν νέες μελέτες και νέες εγκρίσεις και να πρέπει να γίνει και άλλη παράκαμψη για να φθάσει το φυσικό αέριο στις πόλεις του Ναυπλίου και του Αργους ή θα ακούσει τη φωνή της λογικής και του αυτονόητου, πράγμα το οποίο και υποστήριξαν οι τοπικοί εν Ναυπλίω φίλοι του άρχοντος Ιωάννου;
Τρίτη 16 Αυγούστου 2011
Δηλώσεις για το Μπούρτζι (1)
Λέω να μην ασχοληθώ με το φαινόμενο του άκρατου λαϊκισμού στο Δήμο Ναυπλιέων με το στημένο ρεπορτάζ του καθαρισμού στο Μπούρτζι.
Θα ασχοληθώ όμως με την ουσία των δηλώσεων του κ. Αντιδημάρχου.
Και θα πάω κατευθείαν στο πιο σοβαρό, κατά τη γνώμη μου, ζήτημα που ανέκυψε.
Μας είπε ο κ. Αντιδήμαρχος ότι ο Δήμος μας είχε και παλαιότερα πρόθεση να καθαρίσει το Μπούρτζι, όμως τον σταμάτησαν η Αρχαιολογία και τα ΕΤΑ.
Επειδή οι δηλώσεις έχουν γίνει από το δεύτερο (μαζί με τους υπόλοιπους αντιδημάρχους) στην ιεραρχία υπεύθυνο στόμα στο Δήμο Ναυπλιέων, είμαι αναγκασμένος να τις δεχθώ ως αληθείς. Δεν δικαιούμαι καν να σκεφτώ ότι ο κ. Αντιδήμαρχος δεν λέει την αλήθεια.
Μας κατήγγειλε λοιπόν ο κ. Αντιδήμαρχος ότι κάποιοι υπάλληλοι της Αρχαιολογίας, απαγόρευσαν στο Δήμο να καθαρίσει το μνημείο και να μαζέψει τα σκουπίδια!!
Εάν είναι δυνατόν;
Ποιος ή ποιοι ακριβώς ήταν οι υπάλληλοι αυτοί που προτιμούσαν να είναι το μνημείο βρώμικο, με σκουπίδια, εστία μόλυνσης, σημείο δυσφήμισης της πόλης, του τουρισμού μας, του πολιτισμού μας; Υπήρξε ή υπήρξαν λοιπόν υπάλληλοι τόσο αναίσθητοι, που πήραν μια τέτοια πρωτοβουλία και απαγόρευσαν τον καθαρισμό του χώρου;
Ποιοι ακριβώς ήταν οι υπάλληλοι αυτοί; Και με ποιο τρόπο πήραν την πρωτοβουλία της απαγόρευσης του καθαρισμού; Έστειλαν συγκεκριμένο έγγραφο στο Δήμο; Έκαναν κάποια προφορική παρέμβαση απαγόρευσης μετάβασης του συνεργείου καθαρισμού; Έστειλαν την αστυνομία; Πώς ακριβώς εκδηλώθηκε η απόφασή τους να απαγορεύσουν τον καθαρισμό της καστρονησίδας;
Οι Αναπλιώτες έχουμε δικαίωμα να μάθουμε ποιοι ακριβώς ήσαν αυτοί που ανοσιούργησαν στην πόλη μας, αφήνοντας το Μπούρτζι βρώμικο.
Αφού ο κ. Αντιδήμαρχος δεν μας διευκρίνισε ποιοι ακριβώς ήσαν αυτοί που απαγόρευσαν τον καθαρισμό, επιτρέπει στους πολίτες να κάνουν υποθέσεις. Ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι δήθεν προστάτες του μνημείου που απαγόρευσαν τον καθαρισμό του; Φαντάζομαι ότι οι πρώτοι ύποπτοι πρέπει να είναι οι υπεύθυνοι της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που εδρεύει στην Κόρινθο. Μήπως ο ίδιος ο Προϊστάμενος και Πρόεδρος των Ελλήνων Αρχαιολόγων; Κάποιος αρχαιολόγος που υπηρετεί εκεί; Κάποιος υπάλληλος της εκεί Εφορείας μηχανικός ή αρχιτέκτονας; Κάποιος φύλακας; Μήπως κάποιος που υπηρετεί στην Εφορεία κλασσικών Αρχαιοτήτων στο Ναύπλιο;
Θεωρώ λοιπό ότι οι πολίτες αφού πιστέψουμε την καταγγελία του κ. Αντιδημάρχου (δεν πρέπει να θεωρήσουμε ότι λέει ψέματα ή ανακρίβειες για ένα τόσο σοβαρό θέμα), θα πρέπει να απαιτήσουμε να μάθουμε τον απαράδεκτο υπάλληλο (ή υπάλληλους), που επέβαλε να είναι το Μπούρτζι βρώμικο.
Πρέπει λοιπόν να ξεκαθαρίσει ο κ. Αντιδήμαρχος, ποιος ή ποιοι απαγόρευσαν τον καθαρισμό στο Μπούρτζι και με ποιο τρόπο.
Θα πρέπει όμως και η αρμόδια Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων να ξεκαθαρίσει τη θέση της, αφού σε αυτή πίπτει το βάρος των υποψιών. Θεωρεί η υπηρεσία αυτή, ότι ο Δήμος δεν πρέπει να καθαρίζει το Μπούρτζι; Πρέπει να μας το πει και να αναλάβει τις ευθύνες της. Και εάν η απαγόρευση συνέβη λόγω του πιθανώς υπερβάλλοντος ζήλου κάποιου υπαλλήλου, θα πρέπει να ζητήσει συγνώμη από το λαό του Ναυπλίου και να λάβει μέτρα, ώστε κάτι τέτοιο να μη συμβεί στο μέλλον.
Και κάτι ακόμα. Θεωρώ ότι η απαγόρευση του καθαρισμού της καστρονησίδας είναι μια τόσο σοβαρή πράξη της διοίκησης, που δεν θάπρεπε να μείνει αναπάντητη. Δεν αντιλαμβάνομαι λοιπόν, πώς ένα τόσο σοβαρό θέμα ήταν εν γνώσει μόνον του κ. Αντιδημάρχου (και μπορώ να υποθέσω και του κ. Δημάρχου) και δεν καταγγέλθηκε η ενέργεια αυτή όταν εκδηλώθηκε. Πώς το θέμα αυτό, το τόσο σοβαρό, δεν το είχαν πληροφορηθεί οι δημοτικές παρατάξεις; Γιατί δεν συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο; Γιατί δεν έλαβε απόφαση εναντίωσης στην πράξη αυτή το Δημοτικό Συμβούλιο; Γιατί μέχρι σήμερα δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες προάσπισης των δικαιωμάτων της πόλης για ένα καθαρό από σκουπίδια μνημείο;
Αναμένω τις αναγκαίες διευκρινίσεις της δημοτικής αρχής.
Αναμένω και την αντίδραση της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, στην οποία πίπτουν οι υποψίες της απαράδεκτης εκ μέρους τους ενέργειας, όπως αυτή καταγγέλλεται από τον κ. Αντιδήμαρχο.
Αναμένω και την αντίδραση της μείζονος της αντιπολίτευσης; Έχουν κάτι να πουν επ΄ αυτού οι άνθρωποι ή και αυτό είναι ένα θέμα αδιάφορο γι΄ αυτούς;
Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011
Η γαλαζοπράσινη ευτυχισμένη παρέα στο Ναύπλιο
Πέρασαν επτά μήνες, από την ημέρα που ανέλαβε το νέο δημοτικό συμβούλιο του Καλλικρατικού πλέον Δήμου Ναυπλιέων.
Επτά ολόκληροι μήνες και ακόμα περιμένω.
Τί περιμένω;
Μια ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης Σαλεσιώτη.
Μία πρότασή της για το Ναύπλιο.
Μία χλιαρή έστω αντίδρασή της για την ανυπαρξία της δημοτικής αρχής.
Μία δράση της.
Μία σθεναρή στάση των ανθρώπων μέσα στο δημοτικό συμβούλιο.
Κάτι τίς τέλος πάντων.
Κάτι που να λέει ότι οι άνθρωποι που εξελέγησαν ως δεύτεροι, υπάρχουν μέσα εκεί για κάποιο λόγο.
Προεκλογικά έλεγαν, φούμαρα, ότι η άλλη πρόταση δεν έκανε αντιπολίτευση στον Αναγνωσταρά. Και τώρα, επτά μήνες μετά όχι μόνον αδρανούν τελείως, όχι μόνον σωπαίνουν, αλλά υπερψηφίζουν τα σημαντικά και τα σπουδαία και λειτουργούν, ως αδελφή παράταξη της δημοτικής αρχής, ως μια ενιαία γαλαζοπράσινη ευτυχισμένη παρέα.
Δεν τους έφθαναν τα εγκώμια και οι έπαινοι για τον Αναγνωσταρά σε σχέση με τον προφανέστατα αναληθή προϋπολογισμό, τώρα έφθασαν και να υπερψηφίσουν τη συμμετοχή της ιδιωτικής εταιρίας στην επιτροπή για την κατάρτιση του επιχειρησιακού προγράμματος.
Γι΄αυτούς που δεν γνωρίζουν ή που ξέχασαν.
Μια τέτοια ιδιωτική εταιρία συμβούλων είχε αναλάβει το επιχειρησιακό πρόγραμμα της προηγούμενης τετραετίας και αυτό που η εταιρία έκανε ήταν να παρουσιάσει μία έκθεση φασόν που απευθυνόταν σε άλλους δήμους. Όταν η άλλη πρόταση επισήμανε και απέδειξε το γεγονός αυτό, οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να προσαρμόσουν το πρόγραμμα και να παρουσιάσουν καινούργιες εξωπραγματικές ιδέες, που οι περισσότερες από αυτές ουδέποτε εφαρμόσθηκαν. Το μόνο αποτέλεσμα της σύνταξης του επιχειρησιακού προγράμματος ήταν να πάρει η ιδιωτική εταιρία ενενήντα χιλιάρικα από το Δήμο Ναυπλίου. Σε τίποτα άλλο δεν βοήθησε το επιχειρησιακό που συνέταξαν οι "σύμβουλοι"
Και σήμερα, φαίνεται ότι ξαναανατίθεται σε ιδιωτική εταιρία (στην ίδια;) η σύνταξη του επιχειρησιακού, πράγμα το οποίο έπρεπε να κάνει η ίδια η δημοτική αρχή. Γι΄αυτό τους ψήφισε ο λαός, γι΄αυτό και αμείβονται. Όμως, σιγά μην ασχοληθούν. Ας πληρώσουμε και πάλι μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρουδάκια στην ιδιωτική εταιρία. Θα μας παρουσιάσει το σχέδιο, το οποίο, προφανώς και πάλι δεν θα εφαρμοσθεί.
Ποιοί λοιπόν ήσαν αυτοί που υπερψήφισαν τη συμμετοχή της ιδιωτικής εταιρίας στην επιτροπή;
Η παράταξη της πλειοψηφίας και από την αντιπολίτευση οι εξής: Σαλεσιώτης Αναστάσιος, Μερμίγκης Παναγιώτης, Παπαδημόπουλος Δημήτριος, Νικολάου Κωνσταντίνος (όλοι της παράταξης Σαλεσιώτη).
Ποιοι κατεψήφισαν: Η παράταξη Γραμματικόπουλου (προς τιμήν της) και η άλλη πρόταση. (Ο Α. Βασιλείου ήταν απών).
Επτά ολόκληροι μήνες και ακόμα περιμένω.
Τί περιμένω;
Μια ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης Σαλεσιώτη.
Μία πρότασή της για το Ναύπλιο.
Μία χλιαρή έστω αντίδρασή της για την ανυπαρξία της δημοτικής αρχής.
Μία δράση της.
Μία σθεναρή στάση των ανθρώπων μέσα στο δημοτικό συμβούλιο.
Κάτι τίς τέλος πάντων.
Κάτι που να λέει ότι οι άνθρωποι που εξελέγησαν ως δεύτεροι, υπάρχουν μέσα εκεί για κάποιο λόγο.
Προεκλογικά έλεγαν, φούμαρα, ότι η άλλη πρόταση δεν έκανε αντιπολίτευση στον Αναγνωσταρά. Και τώρα, επτά μήνες μετά όχι μόνον αδρανούν τελείως, όχι μόνον σωπαίνουν, αλλά υπερψηφίζουν τα σημαντικά και τα σπουδαία και λειτουργούν, ως αδελφή παράταξη της δημοτικής αρχής, ως μια ενιαία γαλαζοπράσινη ευτυχισμένη παρέα.
Δεν τους έφθαναν τα εγκώμια και οι έπαινοι για τον Αναγνωσταρά σε σχέση με τον προφανέστατα αναληθή προϋπολογισμό, τώρα έφθασαν και να υπερψηφίσουν τη συμμετοχή της ιδιωτικής εταιρίας στην επιτροπή για την κατάρτιση του επιχειρησιακού προγράμματος.
Γι΄αυτούς που δεν γνωρίζουν ή που ξέχασαν.
Μια τέτοια ιδιωτική εταιρία συμβούλων είχε αναλάβει το επιχειρησιακό πρόγραμμα της προηγούμενης τετραετίας και αυτό που η εταιρία έκανε ήταν να παρουσιάσει μία έκθεση φασόν που απευθυνόταν σε άλλους δήμους. Όταν η άλλη πρόταση επισήμανε και απέδειξε το γεγονός αυτό, οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να προσαρμόσουν το πρόγραμμα και να παρουσιάσουν καινούργιες εξωπραγματικές ιδέες, που οι περισσότερες από αυτές ουδέποτε εφαρμόσθηκαν. Το μόνο αποτέλεσμα της σύνταξης του επιχειρησιακού προγράμματος ήταν να πάρει η ιδιωτική εταιρία ενενήντα χιλιάρικα από το Δήμο Ναυπλίου. Σε τίποτα άλλο δεν βοήθησε το επιχειρησιακό που συνέταξαν οι "σύμβουλοι"
Και σήμερα, φαίνεται ότι ξαναανατίθεται σε ιδιωτική εταιρία (στην ίδια;) η σύνταξη του επιχειρησιακού, πράγμα το οποίο έπρεπε να κάνει η ίδια η δημοτική αρχή. Γι΄αυτό τους ψήφισε ο λαός, γι΄αυτό και αμείβονται. Όμως, σιγά μην ασχοληθούν. Ας πληρώσουμε και πάλι μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρουδάκια στην ιδιωτική εταιρία. Θα μας παρουσιάσει το σχέδιο, το οποίο, προφανώς και πάλι δεν θα εφαρμοσθεί.
Ποιοί λοιπόν ήσαν αυτοί που υπερψήφισαν τη συμμετοχή της ιδιωτικής εταιρίας στην επιτροπή;
Η παράταξη της πλειοψηφίας και από την αντιπολίτευση οι εξής: Σαλεσιώτης Αναστάσιος, Μερμίγκης Παναγιώτης, Παπαδημόπουλος Δημήτριος, Νικολάου Κωνσταντίνος (όλοι της παράταξης Σαλεσιώτη).
Ποιοι κατεψήφισαν: Η παράταξη Γραμματικόπουλου (προς τιμήν της) και η άλλη πρόταση. (Ο Α. Βασιλείου ήταν απών).
Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011
χρ.....χρ........Μιλάτε χαμηλόφωνα θα ξυπνήσουν
Έχω καιρό να ασχοληθώ με δημοτικά πεπραγμένα.
Είναι σχετικά ανώφελο.
Οι άνθρωποι βρίσκονται σε βαθύ δημοτικοπολιτικό ύπνο.
Ας είναι. Θα ροσπαθήσω για λίγες αναρτήσεις να ασχοληθώ με τη μία μεγάλη δημοτική παράταξη που έχει προέλθει από τη συγκόληση των παρατάξεων Αναγνωσταρά και Σαλεσιώτη.
Ήταν εξαιρετικά τα επιφωνήματα στα μίκυ μάους. Γκλουπ!! για την έκπληξη. Γκουλουγκουάπ!! για τη μεγάλη έκπληξη. Σλουρπ για το νόστιμο φαγητό. Σνιφ σνιφ για το μικροκλάμα. Μπουχού, μπουχού για αυτόν που πλαντάζει στο κλάμα Χρ χρ για τον ύπνο και το ροχαλητό.
Χρ, χρ λοιπόν οι δημοτικοί μας άρχοντες της πλειοψηφίας και της μείζονος μειοψηφίας, που πλέον αποτελούν και αυτοί ένα οιονεί κομμάτι της πλειοψηφίας. Μαζί κοιμούνται, μαζί ροχαλίζουν, στην ίδια επομένως παράταξη είναι και τις ίδιες πολιτικές εφαρμόζουν.
Σσσσσ. Θα τους ξυπνήσουμε.
Φεύγει μακριά ο αγωγός του φυσικού αερίου και η δημοτική αρχή κοιμάται, χωρίς καν να ονειρεύεται.
Φαίνεται ότι δεν έχουν αντιληφθεί ότι πλέον είναι πολύ δύσκολη η έλευση φυσικού αερίου στο Ναύπλιο. Δεν θα ωφεληθούν οι καταναλωτές, ούτε και οι μικροεπιχειρήσεις της πόλης.
Σσσσσ. Αφήστε τους να κοιμούνται. Γιατί να ασχοληθούν οι άνθρωποι. Δεν μπορεί. Ο Καμπόσος, ο Μανιάτης, ο Χειβιδόπουλος (τον θυμήθηκα τώρα), κάτι θα ξέρουν για να απομακρύνουν τον αγωγό.
Η ΔΕΣΦΑ δεν πρόκειται να φέρει το αέριο μέχρι το Ναύπλιο και το Αργος, εφόσον αλλάξει η όδευση του αγωγού
Εγώ λοιπόν θα υποβάλω κάποια ερωτήματα τα οποία δεν έχουν απαντηθεί.
Ποιός θα υποβληθεί στο κόστος να φέρει το αέριο στις δύο μεγάλες πόλεις;
Πόσο θα είναι το κόστος για να γίνουν τα έργα για να έλθει το αέριο στο Ναύπλιο και το Αργος;
Εάν κάποιος επωμισθεί το κόστος, από πού θα περάσει ο αγωγός;
Ποιός θα αναλάβει το κόστος των απαλλοτριώσεων και με ποιά διαδικασία;
Εάν γίνουν οι απαλλοτριώσεις και πάλι ο αγωγός δεν θα περάσει μέσα από κτήματα και ιδιοκτησίες; Για ποιό λόγο αυτοί θα πρέπει να υποστούν την ανοχή της διέλευσης του αγωγού και να μην συμβεί το ίδιο με αυτούς που σήμερα διαμαρτύρονται;
Έχει γίνει η οποιαδήποτε προεργασία και προετοιμασία για να δούμε εάν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον να έλθει φυσικό αέριο στις πόλεις της Αργολίδας;
Μπορεί κάποιος από τους αρμόδιους να μας διαβεβαιώσει με στοιχεία ότι θα έλθει αέριο στο Ναύπλιο;
Σσσσσ!!!! Θα τους ξυπνήσετε. Θα τους ταράξετε τον ύπνο.
Είναι σχετικά ανώφελο.
Οι άνθρωποι βρίσκονται σε βαθύ δημοτικοπολιτικό ύπνο.
Ας είναι. Θα ροσπαθήσω για λίγες αναρτήσεις να ασχοληθώ με τη μία μεγάλη δημοτική παράταξη που έχει προέλθει από τη συγκόληση των παρατάξεων Αναγνωσταρά και Σαλεσιώτη.
Ήταν εξαιρετικά τα επιφωνήματα στα μίκυ μάους. Γκλουπ!! για την έκπληξη. Γκουλουγκουάπ!! για τη μεγάλη έκπληξη. Σλουρπ για το νόστιμο φαγητό. Σνιφ σνιφ για το μικροκλάμα. Μπουχού, μπουχού για αυτόν που πλαντάζει στο κλάμα Χρ χρ για τον ύπνο και το ροχαλητό.
Χρ, χρ λοιπόν οι δημοτικοί μας άρχοντες της πλειοψηφίας και της μείζονος μειοψηφίας, που πλέον αποτελούν και αυτοί ένα οιονεί κομμάτι της πλειοψηφίας. Μαζί κοιμούνται, μαζί ροχαλίζουν, στην ίδια επομένως παράταξη είναι και τις ίδιες πολιτικές εφαρμόζουν.
Σσσσσ. Θα τους ξυπνήσουμε.
Φεύγει μακριά ο αγωγός του φυσικού αερίου και η δημοτική αρχή κοιμάται, χωρίς καν να ονειρεύεται.
Φαίνεται ότι δεν έχουν αντιληφθεί ότι πλέον είναι πολύ δύσκολη η έλευση φυσικού αερίου στο Ναύπλιο. Δεν θα ωφεληθούν οι καταναλωτές, ούτε και οι μικροεπιχειρήσεις της πόλης.
Σσσσσ. Αφήστε τους να κοιμούνται. Γιατί να ασχοληθούν οι άνθρωποι. Δεν μπορεί. Ο Καμπόσος, ο Μανιάτης, ο Χειβιδόπουλος (τον θυμήθηκα τώρα), κάτι θα ξέρουν για να απομακρύνουν τον αγωγό.
Η ΔΕΣΦΑ δεν πρόκειται να φέρει το αέριο μέχρι το Ναύπλιο και το Αργος, εφόσον αλλάξει η όδευση του αγωγού
Εγώ λοιπόν θα υποβάλω κάποια ερωτήματα τα οποία δεν έχουν απαντηθεί.
Ποιός θα υποβληθεί στο κόστος να φέρει το αέριο στις δύο μεγάλες πόλεις;
Πόσο θα είναι το κόστος για να γίνουν τα έργα για να έλθει το αέριο στο Ναύπλιο και το Αργος;
Εάν κάποιος επωμισθεί το κόστος, από πού θα περάσει ο αγωγός;
Ποιός θα αναλάβει το κόστος των απαλλοτριώσεων και με ποιά διαδικασία;
Εάν γίνουν οι απαλλοτριώσεις και πάλι ο αγωγός δεν θα περάσει μέσα από κτήματα και ιδιοκτησίες; Για ποιό λόγο αυτοί θα πρέπει να υποστούν την ανοχή της διέλευσης του αγωγού και να μην συμβεί το ίδιο με αυτούς που σήμερα διαμαρτύρονται;
Έχει γίνει η οποιαδήποτε προεργασία και προετοιμασία για να δούμε εάν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον να έλθει φυσικό αέριο στις πόλεις της Αργολίδας;
Μπορεί κάποιος από τους αρμόδιους να μας διαβεβαιώσει με στοιχεία ότι θα έλθει αέριο στο Ναύπλιο;
Σσσσσ!!!! Θα τους ξυπνήσετε. Θα τους ταράξετε τον ύπνο.
Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011
Ουαί, παπαί, φευ, αλί και τρισαλί, αλίμονο ωιμέ (και vae λατινιστί)!!!!!
Δεν θα πάμε μπροστά με αυτό το βουλευτή.
Ο βουλευτής Αργολίδας και Υφυπουργός του Παπακωνσταντίνου συναίνεσε στο να αλλάξει η χάραξη του αγωγού φυσικού αερίου.
Οι μελέτες είχαν ήδη ολοκληρωθεί. Και στην Ελλάδα αυτό δεν είναι και πολύ εύκολο να συμβεί. Πρέπει να εξετάσουν το φάκελο οι αρμόδιες υπηρεσίες, να τον λιβανίσουν οι αρχαιολόγοι να συνταχθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που να εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα.
Όλα αυτά έγιναν. Και το φυσικό αέριο θα πέρναγε από την Αργολίδα σε μικρή απόσταση από την πόλη του Άργους έτσι ώστε να είναι δυνατόν να δοθεί φυσικό αέριο στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις και του Ναυπλίου και του Αργους και σε όλη την περιοχή.
Ένα έργο υποδομής που θα έδινε ώθηση στην τοπική οικονομία βρισκόταν προ των πυλών. Θα μπορούσε να είχε ωφεληθεί ο οικιακός καταναλωτής από τη μείωση του κόστους θέρμανσης του σπιτιού του, ο επιχειρηματίας που θα μπορούσε να μειώσει τα κόστη της επιχείρησής του, το περιβάλλον από τις λιγότερες επιβαλαβείς εκπομπές που προκαλεί το φυσικό αέριο σε σχέση με το μαζούτ.
Κάτι θα γινόταν και για τη ξεχασμένη Αργολίδα.
Όμως: Ουαί, παπαί, φευ, αλί και τρισαλί, αλίμονο ωιμέ (και vae λατινιστί)!!!!!
Ο πανίσχυρος τοπικός άρχων που ονομάζεται Γιάννης Μανιάτης, αποφάσισε να υποχωρήσει στις αστείες διαμαρτυρίες μιας χούφτας πολιτών που δεν ήθελαν να περάσει ο αγωγός από τις ιδιοκτησίες τους. Και αποφάσισε ο τοπικός άρχοντας να αλλάξει η όδευση του αγωγού και να πάει μερικά χιλιόμετρα δυτικότερα του Άργους!!!! Εμπρός λοιπόν για νέες μελέτες, νέες κτηματογραφήσεις, νέες εξετάσεις του φακέλου από τις υπηρεσίες, νέο λιβάνισμα των εγγράφων από τους αρχαιολόγους, νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, μεγάλη καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου. Και το κυριότερο. Εκεί που με βεβαιότητα θα δινόταν φυσικό αέριο στις πόλεις του Ναυπλίου και του Άργους, τώρα η προοπτική αυτή απομακρύνεται και πιθανόν να μην γίνει ποτέ. Διότι απαιτούνται νέες επενδύσεις, και άλλες μελέτες, περισσότερα χρήματα για να γίνει παράκαμψη του αγωγού με νέο αγωγό που θα φέρνει το αέριο στους καταναλωτές.
Και αυτό διότι έτσι αποφάσισε ο τοπικός άρχοντας, προκειμένου να μην χάσει μερικές ψήφους. Αίσχος κ. Παπανδρέου. Έτσι θα πάει μπρος η χώρα;
Αλλά ας δούμε τους ισχυρισμούς των ολίγων διαμαρτυρομένων για να αντιληφθούμε καλύτερα το μέγεθος της λαϊκίστικης βουλευτικουφυπουργικής συμπεριφοράς.
«Θα κόψει ο αγωγός τα χωράφια μας στη μέση» Σφάλμα. Ο αγωγός θα είναι υπόγειος και τα χωράφια θα μείνουν ενιαία.
«Ο αγωγός θα καταστρέψει γη υψηλής αγροτικής αποδοτικότητας» Σφάλμα. Σε κάθε κτήμα θα κοπεί το πολύ μια σειρά εσπεριδοειδών, τα οποία μπορούν να αντικατασταθούν με νέες δυναμικές καλλιέργειες η και από αμπέλια.
«Θα ζημιωθούμε» Σφάλμα. Θα αποζημιωθούν πλήρως για τα υπερκείμενα και φια το 25% της αξίας της γης για το δικαίωμα της υπόγειας δουλείας.
«Θα καταστραφούν οι καλλιέργειές μας λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών του φυσικού αερίου που θα περνάει υπόγεια» Γελοιότητες.
Τα επιχειρήματα των ατόμων που διαμαρτύρονται απλά δεν ευσταθούν.
Το δυστύχημα είναι ότι ο υφυπουργός γνωρίζει ότι όλα όσα λένε οι λίγοι αγρότες είναι αβάσιμα.
Όμως παρότι το γνωρίζει, παρότι ξέρει ότι το έργο δυσκολεύει, ότι θα αργήσει η ολοκλήρωσή του, ότι μπορεί να μην ωφεληθεί το Ναύπλιο και το Αργος, υποχώρησε και ζήτησε την αλλαγή της χάραξης.
Και όλα αυτά για να είναι αρεστός. Πιθανόν για μια δεκάδα ψήφους.
Ουαί, παπαί, φευ, αλί και τρισαλί, αλίμονο ωιμέ (και vae λατινιστί)!!!!!
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)