Μόνος ολομόναχος




Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Σε ποιό πράγμα συγκλίνουν οι δημοσκοπήσεις για το Δήμο Ναυπλίου

Τελικά τί γίνεται με όλες αυτές τις δημοσκοπήσεις για το Δήμο Ναυπλίου;
Τόση πρεμούρα έχουν οι διεκδικητές;
Τί θέλουν να αποδείξουν;
Ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρισθεί ποιοί θα είναι οι υποψήφιοι, ποιός θα υποστηριχθεί από ποιόν και η μία δημοσκόπηση διαδέχεται την άλλη.
Και οι δημοσκοπήσεις ουσιαστικά δεν ερευνούν ποιά είναι τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου, ώστε να μπορούσαμε ίσως να πούμε ότι θα μπορούσαν τα αποτελέσματα των γκάλοπ να αξιοποιηθούν για την καλυτέρευση της ζωής των κατοίκων.
Αντιθέτως αυτό που ψάχνουν είναι τη δημοφιλία των παραγόντων, ποιός έχει διείσδυση και σε ποιόν χώρο και κουραφέξαλα δηλαδή.
Και έτσι γίνεται μια δημοσκόπηση από τον ένα δεξιό υποψήφιο, ο οποίος τα "αποτελέσματα", που μόνον αυτός έχει επίσημα. τα δείχνει σε όποιον θέλει, με όποιον τρόπο θέλει, επιδεικνύει όποιες σελίδες θέλει και λέει διάφορα στοιχεία, άγνωστο αν είναι αληθή και πραγματικά ή όχι και έτσι προσπαθεί να επηρεάσει ότι αυτός προηγείται.
Μέσα σε λίγους μήνες ο άλλος δεξιός υποψήφιος πραγματοποιεί και αυτός δημοσκόπηση και αμέσως αρχίζουν να διαρρέουν στοιχεία από τη δημοσκόπηση ότι αυτός και όχι ο άλλος δεξιός προηγείται.
Επανέρχεται μετά ο πρώτος δεξιός και ξανακάνει δημοσκόπηση και τώρα αυτός διατείνεται ότι αυτός προηγείται και ότι ο άλλος είναι στα τάρταρα.
Νάστε βέβαιοι ότι σε λίγο καιρό θα επανέλθει ο δεύτερος δεξιός και θα κάνει και αυτός νέα δημοσκόπηση και νάστε επίσης βέβαιοι ότι μετά τη δημοσκόπηση αυτό που θα κυκλοφορήσει είναι ότι ο δεύτερος δεξιός και όχι ο πρώτος προηγείται.
Όλα αυτά είναι μάλλον αστεία και μάλλον υποβαθμίζουν τον πολίτη σε ένα απλό ψηφοδέλτιο.
Ένα όμως να γνωρίζετε. Όλες οι δημοσκοπήσεις σε ένα πράγμα συγκλίνουν.
Τα δύο συντηρητικά ψηφοδέλτια μαζί δεν ξεπερνάνε το 50%.
Είναι επομένως ορθάνοιχτος ο δρόμος για μία προοδευτική παράταξη να κερδίσει τις εκλογές και να αναλάβει το Δήμο.

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Ιδιοκτήτες-κάτοικοι παραδοσιακών κτηρίων

Δεν φαίνεται να έγινε δεκτή από την Κυβέρνηση η πρόταση της άλλης πρότασης να έχουν προτεραιότητα οι ιδιοκτήτες-κάτοικοι παραδοσιακών κτηρίων, στο πρόγραμμα για την εξοικονόμηση ενέργειας με αλλαγές κουφωμάτων και άλλες δράσεις.
Έτσι αποκλείονται ουσιαστικά από το πρόγραμμα αυτό οι κατοικίες που βρίσκονται στο Ναύπλιο, λόγω της υπέρβασης του πλαφόν στις αντικειμενικές αξίες που προβλέπει ο νόμος.
Μια ευκαιρία για να ενισχυθεί η κατοικία σε παραδοσιακούς οικισμούς φαίνεται ότι χάνεται.
Κτυπιέται λοιπόν ο κάτοικος που ζει σε παλαιές πόλεις.
Ένα ακόμα παράδειγμα.
Ένας Αναπλιώτης κληρονομεί ένα παραδοασιακό κτήριο-ερείπιο στο παλαιό Ναύπλιο. Το εμβαδόν του είναι πάνω από 200 τ.μ. Το τεκμήριο εισοδήματος που επιβάλει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στον άμοιρο αυτόν που επιμένει να μην μετατρέψει το κτήριό του σε πανσιόν, εάν συνυπολογισθούν τα τετραγωνικά μέτρα , η αντικειμενική αξία και το γεγονός ότι το κτήριο αποτελεί μονοκατοικία, είναι καμιά πενηνταριά χιλιάδες ευρώ. Βάλτε και τα υπόλοιπα ψιλά του μικρού ΙΧ και της μικρής ψαρόβαρκας, και το τεκμήριο προσεγγίζει τα 70.000 ευρώ. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι ο κάτοικος που επέμενε να μείνει στο παραδοσιακό του ερείπιο είναι να την κάνει για την νέα πόλη. Ένας ακόμα κάτοικος απομακρύνεται
Συγκρίνετε τώρα το παράδειγμα αυτό με αυτόν που μένει στη μεζονέτα των 200 επίσης τετραγωνικών μέτρων. Η αντικειμενική αξία είναι μικρότερη. Τα τετραγωνικά που δηλώνονται είναι τα 100 από τα 200 (τα άλλα είναι μαϊμουδιές υπογείων και πάρκινγκ) και το κτήριο δεν είναι μονοκατοικία, αφού με άλλη μαϊμουδιά έχει αγοράσει ο τύπος οριζόντια ιδιοκτησία, αφού κάθετη ιδιοκτησία εκτός σχεδίου απαγορεύεται. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα το τεκμήριο να είναι γύρω στα 5.000. Ο πλούσιος μεσοαστός έχει τεκμήριο κατοικία 5.000, ο άμοιρος ήρωας κάτοικος του παλαιού Ναυπλίου 50.000.
Και όλα αυτά διότι κανείς δεν σκέφθηκε να δοθεί μια ιδιαίτερη μεταχείριση στα παλαιά κτήρια και στα κτήρια που είναι παραδοσιακά.
Τώρα όμως θα μου πείτε : Ποιός ενδιαφέρεται για τις μερικές εκατοντάδες ήρωες κατοίκους των ιστορικών κέντρων;

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Το ασημένιο βέλος

Πρωί-πρωί, είδα από ψηλά τις λάντζες να αδειάζουν τουρίστες στο λιμάνι του Ναυπλίου. Κάποιοι μπήκαν σε λεωφορεία, προφανώς για τους σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής. Άλλοι πήραν κάποια ταξί, που υπομονετικά περίμεναν. Αρκετοί όμως ήσαν και αυτοί που πήγαν κατευθείαν στην πόλη για βόλτα. Αργότερα όταν έκανα τη βόλτα μου στη Παραλία, είδα το πλοίο. Όμορφο, με καμπίνες με βεράντες. Ήταν το SILVER ARROW. Έμαθα ότι δεν είναι ένα κλασσικό κρουαζερόπλοιο, αλλά μια μεγάλη πολυκατοικία, με διαμερίσματα και κοινόχρηστα, με καταστήματα, μπαρ και υπεραγορές. Οι υπερπλούσιοι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων, ζουν τη ζωή τους μέσα σ΄αυτά και ταξιδεύουν στον κόσμο. Μια φορά το χρόνο η Γενική Συνέλευση των συνδιοκτητών της πολυκατοικίας-πλοίου, αποφασίζουν σε ποιά μέρη της υφηλίου θα ταξιδέψει το πλοίο.
Οι super rich, ήλθαν λοιπόν στην πόλη μας.
Έμαθα και άλλα πράγματα για τη φετινή χρονιά.
Θα έχουμε ρεκόρ κρουαζεροπλοίων στην πόλη μας. 35 διαφορετικά πλοία θα προσεγγίσουν το λιμάνι μας.
Η βιομηχανία της κρουαζιέρας αναπτύσσεται και προβλέπεται να γιγαντωθεί τα επόμενα χρόνια.
Αυτό που απαιτείται για να ωφεληθεί η πόλη, η περιοχή και οι σοβαροί επαγγελματίες του τουριστικού τομέα, είναι μια σοβαρή πολιτική προσέγγισης των επισκεπτών.
Όχι στον κατευθυνόμενο τουρισμό
Όχι στην ωφέλεια των λίγων.
Όχι στις μίζες.
Απαιτείται κάποια στιγμή να δούμε ως Δήμος μια σοβαρή πολιτική που ΄χει να κάνει με την κρουαζιέρα.
Υποδομές στο λιμάνι.
Ασφάλεια για τους επισκέπτες.
Ενημέρωσή τους για το τί μπορούν να κάνουν, τί να δουν, τί να επισκεφθούν, πώς να διασκεδάσουν, που θα ψωνίσουν.
Πρέπει να τους δώσουμε κίνητρα για να περιηγηθούν στην πόλη, να κάνουν το μπάνιο τους στις παραλίες μας.
Θεωρώ ότι θα ήταν καλό να υπάρχει η δυνατότητα να προμηθευθούν οι επισκέπτες των κρουαζερόπλοιων, το σύστημα ψηφιακής ξενάγησης. Αυτό θα τους δώσει τη δυνατότητα να μάθουν για την πόλη μας, να επισκεφθούν τα αξιοθέατα, να βρεθούν μέσα στην αγορά της πόλης.
Αυτά θα αρχίσουν να γίνονται από το 2011.

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Νέο απόκτημα



Είναι μια γκραβούρα του έτους 1877
Ποιόν τόπο απεικονίζει; Αναζητώ απαντήσεις.
Μπορεί να είμαι νάνος ως συλλέκτης μπροστά στον κ. Φωτόπουλο, αλλά κάτι κάνω και εγώ.

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Δήμος Αργους-Δήμος Ναυπλίου. Βίοι αντίθετοι.

Αντιγράφω από τον ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ:
"Μέχρι την Παρασκευή θα έχει σταλεί στο Άργος υπογεγραμμένη από τη γενική γραμματέα Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η προγραμματική σύμβαση για την μουσειολογική μελέτη Βυζαντινού-Μεσαιωνικού μουσείου Αργολίδας που θα στεγαστεί στους Στρατώνες του Καποδίστρια στο Άργος.
Ο προϊστάμενος της 25ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Δ. Αθανασούλης κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Άργους εξήρε τις προσπάθειες του δήμου για την στέγαση του Μουσείου, το οποίο δεν θα περιοριστεί μόνο στα Βυζαντινά ευρήματα, όπως αρχικά είχε υποστηριχθεί αλλά θα αποτελέσει το «Μεσαιωνικό Μουσείο» της Αργολίδας.
Αναφερόμενος ο κ. Αθανασούλης στις προσπάθειες του δήμου υπογράμμισε ότι ο δήμος Άργους έχει κρατήσει υποδειγματική στάση στην υπόθεση του Μουσείου. «Είστε ένα βήμα μπροστά από μας και σας είμαστε υπόχρεοι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασούλης και συνέχισε αναφερόμενος στην ουσία του έργου: «Μολονότι η υπηρεσία μας στερείται προϋπολογισμού και πόρων καταφέραμε την τελευταία στιγμή να πετύχουμε το Μουσείο και την ανάδειξη του κάστρου της Λάρισας. Έχουμε ετοιμάσει μια μελέτη που θα καταστήσει το κάστρο άμεσα επισκέψιμο».
Μπράβο λοιπόν στους ανθρώπους του Δήμου Άργους Στη δημοτική αρχή και τους ανθρώπους που χειρίζονται εκεί τα ζητήματα πολιτισμού.
Αναρωτιέμαι, τί έχουν κάνει οι άνθρωποι του πολιτισμού στο Δήμο και η δημοτική μας αρχή, για τα μουσεία του Ναυπλίου. Τί έχουν κάνει για τους αρχαιολογικούς μας χώρους και τα κάστρα μας.
Αυτό που έκανε ο Δήμαρχος Ναυπλίου ήταν να βγάλει ανακοίνωση τελευταία και να στρέφεται κατά της Αρχαιολογίας.
Από την Κοινωφελή Επιχείρηση είχαμε σιωπή για την ένταση στις σχέσεις αρχαιολογίας Δήμου, που μάλλον προήλθε από την τραγική κατάσταση στο Μπούρτζι, που έχει παραχωρηθεί στο Δήμο.
Κάποιος "κακός" έπρεπε με μια παραίτηση να τους ταρακουνήσει λίγο.

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Ακροναυπλία

Νομίζω ότι είναι φανερό ότι η έγγραφη απάντηση που δόθηκε στον αποχωρήσαντα από την Κοινωφελή Επιχείρηση τέως δημοτικό σύμβουλο της άλλης πρότασης που έχει αναρτηθεί και στον επίσημο ιστότοπο του Δήμου Ναυπλίου έχει γραφεί από δύο διαφορετικά χέρια.
Το πρώτο τμήμα είναι γραμμένο από κάποιον που χειρίζεται τα θέματα πολιτισμού και το δεύτερο πρέπει να έχει γραφεί από τον ίδιο το Δήμαρχο.
Γράφεται λοιπόν το εξής στο δεύτερο τμήμα της απάντησης:
"....Τέλος θα θυμίσω την τελευταία πρόταση της παράταξής του (της άλλης πρότασης) στο Δημοτικό Συμβούλιο για ηλεκτροφωτισμό της Ακροναυπλίας. Του απαντήσαμε κάθετα. Πρώτα θα δώσουμε ασφάλεια στους πεζούς και τα οχήματα και μετά θα δούμε τα στολίδια. Και για εμάς στην παρούσα φάση ,ο φωτισμός των τοιχών της Ακροναυπλίας, την στιγμή που σε πολλές γειτονιές ακόμη δεν υπάρχει δρόμος πεζοδρόμιο και φως, είναι έργο βιτρίνας."
Πολύ θα ήθελα να μάθω εάν ο συντάκτης του πρώτου τμήματος της απάντησης συμφωνεί με αυτά που γράφονται στο δεύτερο τμήμα. Εάν θεωρεί τον φωτισμό και πολύ περισσότερο και την ανάδειξη του Κάστρου της Ακροναυπλίας "στολίδι" και έργο βιτρίνας.
Θα ήθελα επίσης να μάθω εάν θεωρεί ορθό να χρησιμοποιείται ο επίσημος ιστότοπος του Δήμου για την απάντηση της δημοτικής αρχής σε έναν δημοτικό σύμβουλο. Να γράφεται μόνον η απάντηση και όχι η θέση.
Αλλά επανέρχομαι στην Ακροναυπλία και στην επίσημη θέση της δημοτικής αρχής ότι ο φωτισμός του κάστρου της Ακροναυπλίας αποτελεί "στολίδι" . Είναι φανερό ότι θεωρεί ο συντάκτης του δεύτερου τμήματος έργο μεγαλύτερης αξίας και προτεραιότητας να δώσει δημοτικό φωτισμό στο πουθενά και σε συγκρότημα εξοχικών κατοικιών πάνω στο βουνό. Είναι φανερό ότι θεωρεί τα έργα για τα κάστρα σαν μικρής σπουδαιότητας. Σίγουρα θα θεωρεί το σβήσιμο του φωτισμού στο Κορωνήσι του Τολού ως ασήμαντο θέμα, όπως εν τη πράξει έχει αποδείξει ο πολιτικός εν Ασίνι φίλος του.
Άραγε οι άνθρωποι αυτοί που μας κυβερνούν έχουν αντιληφθεί τι σημαίνει η Ακροναυπλία για την ιστορία μας. Και σε τελική ανάλυση ακόμα και αν δεν αντιλαμβάνονται την ιστορική σπουδαιότητα του κάστρου δεν σκέπτονται πόση βοήθεια μπορεί να προσφέρει η ανάδειξη του κάστρου στον τουριστικό τομέα της τοπικής οικονομίας;
Έχει κανείς από τη δημοτική αρχή δει κάποιες μελέτες που έχουν γίνει ακόμα και από φοιτητές για το κάστρο; Ε όχι. Μην περιμένετε πάντα τους πρόθυμους να προσφέρουν ανιδιοτελώς και μετά όλα όσα γίνονται να πετιούνται στο καλάθι των αχρήστων.
Πραγματικά δεν έχουν αντιληφθεί ότι θα υπήρχε η δυνατότητα να ενταχθούν τα έργα που αφορούν τον πολιτισμό και τα κάστρα μας στο ΕΣΠΑ. Περιμένουν κάποιον να κάνει όλη τη δουλειά και μετά αυτοί να πάρουν τη δόξα.
Αντιγράφω λοιπόν από όσα δήλωσε ο βουλευτής και Υφυπουργός Μανιάτης, για να δείτε πόσο μακρυά νυχτωμένοι είναι οι άνθρωποι.
"Οκτώ εκατομμύρια ευρώ είπε την Κυριακή ο υφυπουργός κ. Γιάννης Μανιάτης θα επενδυθούν στην Αργολίδα για αρχαιολογικά έργα....Από τα 8 αυτά εκατομμύρια τα 3 είναι για την Αρχαία Επίδαυρο, 2 για Ακροναυπλία, Αρχαία Τίρυνθα και Μιδέα και για πρώτη φορά δόθηκε ένα μεγάλο ποσό για το Άργος που φτάνει τα 3 εκατομμύρια ευρώ."
Δεν γνωρίζω πόσο ώριμα είναι τα έργα αυτά. Δεν γνωρίζω εάν τελικά θα δοθούν τα χρήματα για την ανάδειξη της Ακροναυπλίας. Γνωρίζω όμως άριστα τούτο. Οτι ο Δήμος Ναυπλίου και οι υπεύθυνοι του πολιτισμού δεν έχουν κάνει τίποτα για να προωθηθούν τα έργα αυτά του πολιτισμού στην πόλη μας, πράγμα, που όπως φαίνεται, θα μπορούσε να γίνει. Δεν έχουν κάνει τίποτα για την Ακροναυπλία. Αντίθετα αντιμετωπίζουν το έργο αυτό ως "στολίδι".
Αντιγράφω και κάτι ακόμα από τον ιστότοπο της άλλης πρότασης.
"Στο ραντεβού της άλλης πρότασης την Κυριακή 24/1/10 με τους πολίτες για να ξεναγηθούμε για την Ακροναυπλία ανταποκρίθηκε μεγάλος αριθμός δημοτών.
Στο χώρο της συνάντησης έγινε μια ενημέρωση για τον σκοπό της εκδήλωσης.
Ο συνδυασμός Ναύπλιο η άλλη πρόταση πιστεύει ότι η ανάδειξη και η προστασία των μνημείων δεν είναι μόνο θέμα των αρχαιολόγων ή των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά και των πολιτών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.Η συγκεκριμένη εργασία θα μπορούσε να είναι η βάση ώστε να γίνει πλέον μια μελέτη εφαρμογής για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ μια πρόταση για τη διαμόρφωση πορείας περιήγησης στην Ακροναυπλία, τη διαμόρφωση προτάσεων για στερεωτικές εργασίες και την λειτουργία στο χώρο των υπόγειων του παλαιού Νοσοκομείου χώρου ενημέρωσης για την εξέλιξη των τειχών και την διαχρονικότητα του μνημείου. Όλοι οι συμμετέχοντες στάθηκαν στα εγκαταλειμμένο ΞΕΝΙΑ με πολλές σκέψεις για το τι μπορεί να γίνει, αλλά και με την σημερινή διαμορφωμένη άθλια κατάσταση. Είναι απαράδεκτο ένα σημαντικό μνημείο όπως είναι η Ακροναυπλία να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση. Η Ακροναυπλία δεν είναι μόνο τα κάστρα, αλλά στεγάζει τις αναμνήσεις και της σύγχρονης μαύρης ιστορίας του τόπου μας με την λειτουργία στο βράχο της φυλακής πολιτικών κρατουμένων της Ακροναυπλίας.
Άμεση απαίτηση να επαναλειτουργήσει η πύλη του «Σαγρέδου» για να υπάρχει η πρόσβαση στην Ακροναυπλία από της σκάλες μέσα από την πόλη.Πρέπει πολίτες και Τοπική αυτοδιοίκηση να απαιτήσουμε λύση για το ΞΕΝΙΑ.Να οριστικοποιηθεί μια μελέτη για να προσπαθήσουμε να εντάξουμε στο ΕΣΠΑ έργο με θέμα την Ακροναυπλία"
Αυτά λέει η άλλη πρόταση. Αυτά προτείνει. Μπορεί κάποιοι να θεωρούνται οι "κακοί' της παράταξης. Δεν είδα όμως κανέναν από τους υπεύθυνους επί των πολιτιστικών του Δήμου να λέει έστω και μια κουβέντα γι΄αυτά που πρότειναν οι "καλοί".
Και κάτι τελευταίο.
Θεωρώ φανερό ότι το κείμενο της απάντησης στον "κακό", έχει γραφτεί από δύο πρόσωπα διότι στο δεύτερο κομμάτι, υπάρχει αντίρρηση για το φωτισμό των τοιχών της Ακροναυπλίας. Προφανώς ο συντάκτης θεωρεί τα τείχη της Ακροναυπλίας ως τοίχους πολυκατοικιών.

Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Πώς θα τον κάνουμε να χάσει

Για να αλλάξει η δημοτική αρχή χρειάζονται έξυπνες κινήσεις τακτικής και ελιγμών. Να ενοχλείς τον αντίπαλο, χωρίς να γίνεσαι αντιληπτός, να του τραβάς τη φανέλα και να μην το παίρνει είδηση. Να γίνεις σκιά του και να πηγαίνεις συνεχώς πίσω του. Να μην τον αφήσεις να πάρει ανάσα. Με έξυπνες κινήσεις να τον απογυμνώσεις από επιχειρήματα και από στελέχη.
Ιδού πώς με την ίδια τακτική χάνεται ένα πέναλτυ-σίγουρο γκολ





Ομως μετά πρέπει να βάλουμε εμείς ένα γκολάκι.
Ετσι θα το φάει

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Δημοσκοπήσεις

Για πείτε μου:
Εχω παραφρονήσει;
Τις μέρες αυτές γίνεται μια δημοσκόπηση για το Δήμο Ναυπλίου.
Απ΄όσο θυμάμαι είναι η τρίτη δημοσκόπηση μέσα στους τελευταίους μήνες για το ίδιο θέμα.
Είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο στο μικρό μας Δήμο;
Ποιός στο διάολο πληρώνει όλες αυτές τις δημοσκοπήσεις;
Εχουμε ξεφύγει τελείως;
Είναι δυνατόν να μειώνονται οι μισθοί, τα ελλείμματα να έχουν ξεφύγει, να είμαστε έτοιμοι να καταφύγουμε στο ΔΝΤ και εμείς να ασχολιόμαστε με δημοσκοπήσεις για τον ποιόν θα ψηφίσει ο κόσμος για Δήμαρχο Ναυπλίου, όταν ακόμα δεν ξέρουμε ποιοί ακριβώς θα είναι οι υποψήφιοι;
Κάτι μου διαφεύγει φαίνεται.
Είτε κάποιος έχει παραφρονήσει θέλοντας να γίνει ή να παραμείνει δήμαρχος και θέλει να μάθει τα αποτελέσματα πριν την ώρα τους, είτε κάτι άλλο συμβαίνει που δεν μπορώ να το αντιληφθώ.
Ποιός έχει χρήματα για πέταμα σε δημοσκοπήσεις;
Εδώ μου φαίνονται αδιανοήτες οι τόσες δημοσκοπήσεις για το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ.
Μα να ρωτάνε και να ξαναρωτάνε και να ξαναρωτάνε και για τρίτη φορά για το Δήμο Ναυπλίου;
Τί θα βγάλουν;

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

«Δήμαρχε, βοήθησέ μας να παίξουμε!»

Αναδημοσιεύω από το "Βήμα"


Στο ντοκυμαντέρ «Τα παιδία δεν παίζει», τέσσερα παιδιά από την Πάτρα διεκδικούν το αναφαίρετο δικαίωμά τους στο παιχνίδι
ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ | Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010
Oι γείτονες φωνάζουν αγανακτισμένοι. Οι γονείς δεν δίνουν δεκάρα. Τα αυτοκίνητα μόνιμη απειλή. Και το μόνο που θέλουν τα παιδιά είναι να παίξουν. Η Χρύσα, η Αλεξάνδρα, ο Χρήστος και ο Βλαντ. Τέσσερις κάτοικοι Πατρών, ηλικίας 9-13 χρόνων. Είναι οι πρωταγωνιστές του ντοκυμαντέρ της Αγγέλης Ανδρικοπούλου και του Αργύρη Τσεπελίκα «Τα παιδία δεν παίζει», το οποίο καταγράφει όχι μόνο την αγωνία τους, αλλά και το πείσμα τους να διεκδικήσουν αυτό που τους ανήκει.

Τι τους ανήκει; Ενας χώρος για παιχνίδι μέσα στο πυκνοκατοικημένο αστικό περιβάλλον που τα ζώνει. «Μπαίνεις στο Ιnternet από τις 12 το πρωί και παίζεις “call of duty”» λέει στην ταινία η 13χρονη Χρύσα. «Και τι έχεις κερδίσει; Ενα τίποτα. Ενώ αν παίξεις μπάλα... έχει φάση... Τσακώνεσαι, βάζεις γκολ, χαίρεσαι, λυπάσαι, κερδίζεις, αθλείσαι. Τι Ιnternet και αηδίες;». Η Αγγέλη, αδελφή του Χρήστου, και ο Τσεπελίκας είναι δύο σκηνοθέτες με μεγάλη ευαισθητοποίηση σε οικολογικά θέματα. Στο σχέδιό τους προχώρησαν με την υποστήριξη των παραγωγών Ρέας Αποστολίδη και Γιούρι Αβέρωφ. Επί έναν ολόκληρο χρόνο η κάμερά τους ακολούθησε τα τέσσερα παιδιά στον δρόμο της διεκδίκησης του δικαιώματός τους στο παιχνίδι. Ανάμεσα σε αψιμαχίες και μικροανταγωνισμούς, σε φωνές και τσακωμούς με τα σπίτια τους, τα παιδιά οργανώθηκαν (όσο μπορούν να οργανωθούν σε τέτοια ηλικία), αποφασισμένα να χτυπήσουν την πόρτα του δημάρχου της Πάτρας κ. Φούρα. Δεν ήταν καθόλου εύκολο. Τα έστελναν από τη μία υπάλληλο στην άλλη, από το ένα γραφείο στο άλλο. Η συνάντηση με τον δήμαρχο πραγματοποιήθηκε τελικά το καλοκαίρι του 2009. Τα παιδιά τού ζήτησαν να τους παραχωρήσει ένα εγκαταλειμμένο οικόπεδο που δεν το χρησιμοποιούσε κανείς.

«Κύριε δήμαρχε, δεν ξέρω ποια είναι η γνώμη σας και ούτε με ενδιαφέρει να μάθω» ακούμε την Αλεξάνδρα να λέει. «Το ξέρω ότι έτσι όπως σας μιλάω, εσείς πιστεύετε ότι αυτό είναι αγένεια, αλλά δεν είναι. Είναι το δίκιο του παιδιού και θέλω με κάθε τρόπο να το εκφράσω και να το καταλάβετε για να γίνουν επιτέλους κάποια πράγματα, για να μπορέσουμε κι εμείς να αισθανθούμε παιδιά».

«Μιμηθείτε μας, ακόμη και χωρίς κάμερες»
Ο Χρήστος, η Αλεξάνδρα και η Χρύσα μάς μίλησαν για την εμπειρία τους.

- Οταν αποφασίσατε να δείτε τον δήμαρχο για το αίτημά σας, πιστεύατε ότι θα πετύχετε; Χρήστος: «Στην αρχή ναι και μετά όχι!».

Χρύσα: «Οχι! Πίστευα ότι δεν θα μας ακούσουν, ούτε θα μας δώσουν σημασία».

Αλεξάνδρα: «Ναι! Γιατί πιστεύαμε στον εαυτό μας και γιατί έχουμε δίκιο».

- Πόσο σας επηρέασε το ότι μια κάμερα παρακολουθούσε την προσπάθειά σας; Χρειάστηκε να υποδυθείτε;

Χρύσα: «Οχι, δεν χρειάστηκε. Εμείς ήμασταν ο εαυτός μας και κάναμε τους σκηνοθέτες ό,τι θέλαμε».

Αλεξάνδρα: «Οχι, ζούσαμε την κανονική μας ζωή».

Χρήστος: «Οχι, και δεν με ενοχλούσε καθόλου. Αλλά νομίζω πως τον δήμαρχο τον πίεζε πολύ». - Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θέλετε να μεταφέρετε στα παιδιά της ηλικίας σας;

Χρήστος: «Να κάνουν ό,τι κάναμε κι εμείς». Αλεξάνδρα: «Να προσπαθήσουν να μας μιμηθούν, ακόμη κι αν δεν έχουν κάμερες».

Χρύσα: «Να προσπαθούν όλοι για αυτό που θέλουν!» .

«Αυτή η ιστορία έπρεπε να ειπωθεί»
Οι δύο σκηνοθέτες απαντούν στις ερωτήσεις του «Βήματος»: - Πώς προέκυψε η ιδέα κινηματογράφησης της προσπάθειας των παιδιών;

«Μας ενθουσίασε το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν παιδιά που παίζουν μπάλα στις γειτονιές, όπως παίζαμε κι εμείς. Βρισκόμασταν στην Πάτρα για μια ταινία μικρού μήκους. Βλέποντας να παίζουν στριμωγμένα περίπου 20 παιδιά κάθε ημέρα στη μικρή πιλοτή του Χρήστου, εντυπωσιαστήκαμε. Βέβαια το παιχνίδι (συνήθως μπάλα) σταματούσε επεισοδιακά από τους γείτονες με καβγάδες. Ετσι ξεκινήσαμε να καταγράφουμε αυτή την κατάσταση και όταν η Αλεξάνδρα μάς ανακοίνωσε πως θέλει να ζητήσει από τον δήμαρχο μια αλάνα όπου θα μπορούν να παίζουν ελεύθερα, νιώσαμε πως αυτή η ιστορία έπρεπε να ειπωθεί».

- Ποιο ήταν το δυσκολότερο εμπόδιο που συναντήσατε; «Ο χρόνος. Αρχικά δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα χρειαζόταν σχεδόν ένας χρόνος. Οποια ιδέα κι αν είχαμε για το τι θα κινηματογραφούσαμε κάθε φορά που πηγαίναμε στην Πάτρα, έσβηνε μόλις συναντούσαμε τα παιδιά. Ηταν απρόβλεπτα, δεν μπορούσαμε να προγραμματίσουμε σχεδόν τίποτε. Ετσι αφήσαμε τις καταστάσεις να μας οδηγούν από μόνες τους. Αλλά αυτή ακριβώς ήταν η μαγεία, να δείξουμε την πραγματικότητα όπως τη βλέπουν και την αισθάνονται η Αλεξάνδρα, ο Βλαντ, η Χρύσα και ο Χρήστος».

Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

H δόμηση εντός οικισμών

Το 1983 όταν Υπουργός ήταν ο Αντώνης Τρίτσης έγινε μια τομή στα πολεοδομικά πράγματα της χώρας. Αφέθηκε όμως κατά μέρος ένα τεράστιο θέμα που δεν έτυχε επαρκούς ρύθμισης. Αφορά τη δόμηση εντός ορίων οικισμών προϋφισταμένων του 1923.
Έκτοτε έγινε το έλα να δεις.
Ας πάρουμε τον οικισμό της Αγίας Παρασκευής του Δήμου Ναυπλίου. Αποτελούσε παλαιότερα μια μικρή οικιστική ενότητα, έναν μικρό, πολύ μικρό οικισμό που προϋφίστατο του έτους 1923. Κάποτε όρισαν τα όρια του εν λόγω οικισμού. Όπως γίνεται συχνά, τα όρια αυτά δεν αποτελούν κάποια φυσικά σημεία όπως δρόμους, ρέματα, κλπ, αλλά σημεία που επιδέχονται "πολύ νερό".
Ξεκινήσαμε λοιπόν και στο Ναύπλιο, όπως έγινε και σε άλλα μέρη τη διαδικασία του "καθορισμού των ορίων οικισμών" και μετά τη διαδικασία "της διόρθωσης των ορίων οικισμού". Και στην Αγία Κυριακή και στην ίδια την Άρια
Έτσι ξαφνικά εκτάσεις που ήσαν εκτός ορίων οικισμών, βρέθηκαν εντός ορίων οικισμών. Εκτάσεις που ήσαν εντός ορίων βρέθηκαν εκτός ορίων. Περιουσίες δημιουργήθηκαν από το μηδέν. Μεγάλες περιουσίες χάθηκαν ως δια μαγείας, με κάποιες πολύ "περίεργες" αποφάσεις. Ξαφνικά οι οικισμοί αυτοί τεντώθηκαν, τραβήχτηκαν, ξεχείλωσαν. Εκεί που ποτέ δεν υπήρχαν σπίτια και πάντως δεν υπήρχαν έστω και μικρά οικιστικά σύνολα, ξαφνικά βρέθηκαν σε περιοχές εντός οικισμών προϋφισταμένων του 1923.
Εκπληκτικά πράγματα.
Οι ευνοηθέντες σε πολλές περιπτώσεις έγιναν μουτζαχεντίν.
Τί να πολεμήσεις και πώς να πείσεις. Εδώ υπήρχαν συμφέροντα τεράστια συμφέροντα.
Αλλά έχουμε και συνέχεια.
Ξαφνικά βρέθηκαν μεγάλες εκτάσεις πολλών στρεμμάτων εντός ορίων οικισμών. Αλλά για να κοπούν πεντακοσάρια οικόπεδα έπρεπε να έχουν πρόσωπα σε δημόσιο δρόμο. Και βέβαια δεν είχαν, διότι οι εκτάσεις αυτές δεν αποτελούσαν στην πραγματικότητα μέρος παλαιών οικιστικών συνόλων. Ήσαν κτήματα που έξαφνα έγιναν οικόπεδα.
Και ξεκίνησε το δεύτερο στάδιο. Παραχώρηση δρόμων στο Δήμο. Οι δημοτικές αρχές, δεχόντουσαν τις παραχωρήσεις, και ξαφνικά το ένα οικόπεδο των δέκα στρεμμάτων γινόταν 20 οικόπεδα των 500 τ.μ. έκαστο!! 20 οικόπεδα, καμιά εξηνταριά κατοικίες, καμιά 150 κάτοικοι. Και οι δρόμοι τετράμετροι και σε περιπτώσεις "κοινωνικής ευαισθησίας" πεντάμετροι ή εξάμετροι.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να δημιουργήσουμε πόλεις:
Με δρόμους χωρίς καθόλου πεζοδρόμια.
Με δρόμους στενούς και σε πολλές περιπτώσεις αδιέξοδους, όπου ένα αυτοκίνητο φτάνει στο τέρμα και μετά πρέπει να κάνει όπισθεν για να ξαναβγεί στο οδικό δίκτυο.
Χωρίς καθόλου πράσινο και πάρκα.
Χωρίς παιδικές χαρές.
Χωρίς χώρους για σχολεία.
Χωρίς νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς.
Με δυσκολίες για να τοποθετηθούν και να λειτουργήσουν οι υποδομές (ύδρευσης, αποχέτευσης, δημοτικού φωτισμού)
Αυτές τις πόλεις δημιουργήσαμε σε όλη την Ελλάδα και εδώ δίπλα μας.

Και τότε έρχεται μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και κρίνει για ένα θέμα που αφορά τη Κοινότητα Ιρίων του Δήμου Ασίνης και πιθανόν αύριο του νέου Δήμου Ναυπλίας, ότι η οικοπεδοποίηση και η κατάτμηση οικοπέδων με την παραχώρηση δρόμων είναι αντισυνταγματική.
Και μετά αναπόφευκτα έρχεται το επόμενο βήμα. Το Υπουργείο συμμορφώνεται με την απόφαση του ΣτΕ και απαγορεύει την έκδοση οικοδομικών αδειών, όταν το οικόπεδο βλέπει σε δρόμο που παραχωρήθηκε. Αλλά προχωράει και ένα βήμα παραπέρα. Ζητάει τη σύνταξη από τους Δήμους τοπικών ρυμοτομικών σχεδίων, ώστε να υπάρξουν όλοι οι αναγκαίοι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι και χώροι εκπαίδευσης και λατρείας για να μπορέσει να λειτουργήσει, έστω και στοιχειωδώς, μια σύγχρονη πόλη. Κάποια στιγμή θάπρεπε να μπει μια τάξη. Έστω και αργά, αφού το κακό έχει ήδη γίνει και παραγίνει.

Και σήμερα; Όλοι αυτοί που δημιούργησαν τα τεράστια προβλήματα, άρχισαν να φωνάζουν και να εκδίδουν ψηφίσματα. Μηχανικοί, ΤΕΕ, Δήμος Ναυπλίου, Δήμος Ασίνης. Εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι κάποιοι δυσαρεστούνται. Κάποιοι ελάχιστοι οικοπεδούχοι, μεσίτες. Δυσαρεστημένοι είναι και αυτοί που αγόρασαν κάποια οικόπεδα και είναι έτοιμοι να οικοδομήσουν και τώρα δεν μπορούν. Εκμεταλλεύονται κάποιοι δημοτικοί άρχοντες τη δίκαιη και άδικη δυσαρέσκεια και αντιδρούν.
Δεν απολογούνται για το κακό που έχουν δημιουργήσει στις πόλεις και τις ζωές μας. Κάποιοι ομιλούν για δήθεν παράβαση της νομιμότητας, ως οι απόλυτοι θεματοφύλακές της, και δεν σκέπτονται, ότι το ανώτατο δικαστικό σώμα, απεφάνθη ότι η διαδικασία έτσι, όπως γινόταν παραβίαζε τον ανώτερο νόμο, το Σύνταγμα της Ελλάδας. Θέλουν να συνεχισθεί η διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών σε κάποιες περιπτώσεις (ποιές;) χωρίς να υπολογίζουν ότι σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, η άδεια αυτή θα είναι αντισυνταγματική και επομένως, όποιος κτίσει θα είναι κυριολεκτικά στον αέρα και παράνομος.

Επειδή σήμερα υπάρχουν κάποια άτομα, που έχουν αγοράσει εκτάσεις και έχουν καταβάλει κάποια μεγάλα ποσά και δεν μπορούν να κτίσουν και έτσι σήμερα αυτοί αδικούνται, θα πρέπει άμεσα οι Δήμοι στις περιπτώσεις αυτές να ξεκινήσουν τη σύνταξη τοπικών ρυμοτομικών σχεδίων. Έτσι ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι να κτίσουν και να φτιάξουν την κατοικία τους σε μια ανθρώπινη πόλη.
Αυτή είναι η μόνη λύση. Όλα τα υπόλοιπα είναι κατά τη γνώμη μου πολιτική σπέκουλα.

Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ

Στην γλώσσα του διαδικτύου όταν γράφεις με κεφαλαία δείχνεις ότι φωνάζεις.

ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ.
ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΚΟΒΕΤΑΙ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ. ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΦΌΡΟΙ ΠΟΥ ΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΑ ΛΑΙΚΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ, Η ΤΕΩΣ ΔΕΠΑΝ (ΝΥΝ ΚΟΙΩΝΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ) ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΜΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ.
ΤΟ ΕΧΩ ΞΑΝΑΠΕΙ ΚΑΙ ΞΑΝΑΓΡΑΨΕΙ. ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟΣΤΑΣΗ 100 ΜΕΤΡΩΝ ΦΩΝΑΞΑΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ. ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΗΡΑΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΝ ΑΝ ΘΑ ΠΑΩ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ!!!
ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ, ΑΥΤΟΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΤΥΠΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ.
ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΘΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΗΓΑ.
ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΟΣΟ. ΟΜΩΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΜΙΑ ΤΡΑΓΙΚΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ. ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ.
ΕΠΕΙΔΗ ΛΙΓΟΙ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΟΥ ΑΥΤΗ, ΕΙΜΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟς ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΟΥ, ΝΑ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΩ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ.
ΤΙ ΛΕΤΕ ΑΝ ΠΑΡΑΙΤΗΘΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΠΑΝ, ΔΕΝ ΘΑ ΓΡΑΨΟΥΝ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΟ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΜΟΥ;
ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΘΕΜΑ;
Αναμείνατε λοιπόν.

Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Τα «Cities»

Την ώρα που στύβονται οι μισθωτοί και μικροσυνταξιούχοι.
Την ώρα που η αγορά στενάζει και τα λουκέτα διαδέχονται το ένα το άλλο κάποιοι φαίνεται δεν καταλαβαίνουν τίποτα.
Αντιγράφω από την ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (ιός)
Τίτλος:Το «City» του Νικήτα Κακλαμάνη
Υπότιτλος:Την ώρα που οι πολίτες ετοιμάζονται για άλλη μία βουτιά σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα ζωής, ο δήμος της Αθήνας (με τη δύναμη της πλειοψηφίας) χορηγεί εκατομμύρια ευρώ στις «δικές του» Α.Ε. με πράξεις απευθείας ανάθεσης που αποκαλούνται Προγραμματικές Συμβάσεις
Μερικά αποσπάσματα:"Η «φωτογραφική» αγορά του κτιρίου στην οδό Μητροπόλεως (7.000.000 ευρώ), η εκτός ορίων του νόμου ανακατασκευή του πολυτελούς εστιατορίου «Μποσκέτο» στο πάρκο του Ευαγγελισμού, τα 10.000 ευρώ το μήνα ενοίκιο για το αμαρτωλό μουσείο Πασά της χούντας, η δαπανηρή Διπλή Ανάπλαση Α.Ε., οι κάδοι και τα απορριμματοφόρα των 50 εκατ. με τον «φωτογραφικό» διαγωνισμό, η βίλα Δρακόπουλου, το πάρκινγκ στο αλσάκι της οδού Κύπρου, το αμφιλεγόμενο δάνειο των 50 εκατ. που ζήτησε ο Δ.Α κ.λπ., συνθέτουν την πραγματικότητα των έργων Κακλαμάνη πέρα και έξω από την εικόνα που φιλοτεχνεί ο ίδιος για τον εαυτό του και το έργο του.

Τελικά γίνεται ψηφοφορία και εγκρίνεται κατά πλειοψηφία και αυτό το κονδύλι. Κάπως έτσι εξελίσσονται οι συνεδριάσεις για τις χρηματοδοτήσεις των Ανωνύμων Εταιρειών και πάλι ενδεικτικά αναφέρουμε 4 μόνο από τις Π.Σ. που απασχόλησαν την 1η συνεδρίαση του 2010 (11/1/2010). Ηταν η «ημέρα» της Ανώνυμης Εταιρείας ΔΑΕΜ η οποία πήρε συνολικά πάνω από 4 εκατ. ευρώ:
ενδεικτικά αναφέρουμε 4 μόνο από τις Π.Σ. που απασχόλησαν την 1η συνεδρίαση του 2010 (11/1/2010). Ηταν η «ημέρα» της Ανώνυμης Εταιρείας ΔΑΕΜ η οποία πήρε συνολικά πάνω από 4 εκατ. ευρώ: *«Για τη βελτίωση και υποστήριξη των υποδομών και μηχανισμών επιχειρησιακής λειτουργίας των τοπικών δομών του Δήμου με τις επιχειρησιακές μονάδες υποστήριξης, αξιολόγησης και καθημερινότητας, 1.110.270,00 ευρώ».
*«Για την τεχνική υποστήριξη-συντήρηση των κεντρικών ηλεκτρονικών συστημάτων και εγκαταστάσεων των Διευθύνσεων του Δήμου και του Computer Room, 800.000,00 ευρώ».
*«Για την ανάπτυξη και λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων και μηχανογραφικών εφαρμογών της ΔΑΕΜ στις υπηρεσίες του Δήμου, 1.125.000,00 ευρώ».
*«Για την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών υποστήριξης της λειτουργίας των Διευθύνσεων του Δήμου, 1.176.000,00 ευρώ»."

Δεν μπορώ να γνωρίζω, εάν όλα τα παραπάνω είναι απολύτως ακριβή. Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεχίζει ωσάν να μην έχει γίνει τίποτα στη χώρα μας.
Μέχρι σήμερα δεν είδα κανέναν δήμο να αρχίσει να σκέπτεται τις τεράστιες αμοιβές που παίρνουν οι εταιρίες συμβούλων με την μηδαμινή προσφορά στη ζωή των δημοτών.
Δεν είδα τις δημοτικές αρχές στη χώρα να ευαισθητοποιούνται και να επιχειρούν μια γενναία περικοπή των καταναλωτικών τους δαπανών. Πυροτεχνήματα συνεχίζουν να φωτίζους τους ουρανούς μας, οι επιτροπές με τις αμοιβές συνεχίζουν να λειτουργούν, συνεχίζουν να γίνονται συνεδριάσεις του ενός θέματος με πληρωμή αμοιβής στα μέλη, οι εταιρίες συμβούλων συνεχίζουν να μας "συμβουλεύουν", ταξίδια άχρηστα συνεχίζουν να πραγματοποιούνται, προωθήσεις τουριστικών προίόντων συνεχίζουν να γίνονται χωρίς πρόγραμμα με κατασπατάληση πόρων, "πολιτιστικές" εκδηλώσεις με αμφίβολης ποιότητας περιεχόμενο δεν έπαυσαν.
Ετσι δεν θα πάμε μπροστά.
Οι πολίτες υποφέρουν από την οικονομική κρίση, αλλά όχι όλοι.

Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Δήμος Ναυπλίου και Αρχαιολογία

Εγκρίθηκε από το ΚΑΣ η μελέτη για το μυθολογικό πάρκο στο Δήμο Λέρνας.
Άκουσα σε τοπικό κανάλι έναν ενθουσιασμένο Δήμαρχο Λέρνας να εξαίρει την πολύ καλή συνεργασία του Δήμου Λέρνας με την Αρχαιολογία, με την Προϊσταμένη κ. Μπανάκα, τον μηχανικό κ. Αντωνιάδη και την αρχαιολόγο κ. Σαρρή. Μίλησε για άριστη συνεργασία του Δήμου Λέρνας με την Δ ΕΠΚΑ, που οδήγησε τη μελέτη για το μυθολογικό πάρκο σε έγκριση και την εκτέλεση του έργου προ των πυλών.
Πριν από λίγες ημέρες ο Δήμαρχος Ναυπλίου έβγαλε δημόσια ανακοίνωση και έκανε ευθεία επίθεση στην Αρχαιολογία, προκειμένου να αποσείσει τις ευθύνες του για την τραγική κατάσταση στο Μπούρτζι.
Ποιός τελικά έχει δίκιο; Ο Δήμαρχος Λέρνας, που μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την Αρχαιολογία ή ο Δήμαρχος Ναυπλίου που απηύθυνε κατηγορίες; Η μήπως θέλει να πεί ο Δήμαρχος Ναυπλίου ότι κάνει διακρίσεις η Αρχαιολογία και ευνοεί τον μικρό Δήμο Λέρνας σε σχέση με τον σημαντικό Δήμο της πρώτης πρωτεύουσας της χώρας με τους τόσους σποθδαίους αρχαιολογικούς χώρους;
Θεωρώ ότι σήμερα πρέπει όλη η πλειοψηφία στο Δήμο Ναυπλίου να αισθάνεται ντροπή, που δεν έχει προχωρήσει κανένα σημαντικό έργο για χώρους πολιτισμού στο Ναύπλιο, σε αντίθεση με όσα έχει κάνει ο Δήμος Αρργους και ο μικρός Δήμος Λέρνας. Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τον πολιτισμό έχει ήδη ξεκινήσει. Τα ποσά που έχουν δεσμευθεί για την Πελοπόννησο δεν είναι ευκαταφρόνητα. Δυστυχώς δεν έχουν κάνει τίποτε, δεν έχουν καμία έτοιμη μελέτη, δεν συνεργάζονται με την Αρχαιολογία, αντιθέτως την κατηγορούν.
Μια ακόμα ευκαιρία για το Ναύπλιο θα πάει χαμένη.
Το Μπούρτζι, η Ακροναυπλία, το Ενετικό κτήριο στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, το χαμάμ, οι Τούρκικες κρήνες, το Τελωνείο θα αφεθούν για κάποια ακόμα χρόνια στην τύχη τους.
Επιτέλους καταλαβετέ το και κυνηγήστε τους. Σας κάνει και μας κάνει κακό η παραμονή τους στην εξουσία στην οποία θέλουν να γαντζωθούν

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Η οικονομική κρίση

Δεκάδες καταστήματα στο Ναύπλιο είναι κλειστά και ενοικιάζονται.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι, που αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα του ενεργού πληθυσμού πλήττονται από τη μείωση των μισθών τους.
Πολλά εστιατόρια ανοίγουν μόνον Σαββατοκύριακα.
Δεκάδες επιχειρήσεις είναι καταχρεωμένες.
Τα εισοδήματα της αγροτιάς έχουν δραστικά μειωθεί.
Η οικοδομή στην περιοχή μας διέρχεται μια τεράστια κρίση, τη χειρότερη που έχει ζήσει ποτέ και οι εκατοντάδες επαγγελματίες που ασχολούνται με οικοδομικές εργασίες για πρώτη φορά παρακαλάνε για δουλειά.
Οι μικροεπιχειρηματίες, έμποροι, μικροβιοτέχνες, τουριστικά καταστήματα βλέπουν τους τζίρους τους να μειώνονται σε ανησυχητικό βαθμό.
Οι μέχρι χθες ανθούσες επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων βλέπουν το μέλλον ζοφερό.
Ποιός ο ρόλος ενός Δήμου σε όλα αυτά; Τί θα μπορούσε μια δημοτική αρχή να κάνει ώστε και λίγο να βοηθήσει; Τί θα μπορούσε επί του πρακτέου να κάνει ο Δήμος Ναυπλίου;
Προτείνω:
Να ξεχάσουμε για λίγο τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, τον Καλλικράτη, τις γκιόσες στα χωριά με τις επαφές για τη συγκρότηση ψηφοδελτίων, το ποιός θα συμμαχήσει με ποιόν και όλοι να σκεφθούμε και να ασχοληθούμε με τα σοβαρά πραγματικά προβλήματα των κατοίκων.
Για πρώτη φορά απευθύνομαι στους συντρόφους δημόσια και τους λέω:
Ας σκεφθούμε όλοι και ας δούμε πώς μπορεί να αγωνισθεί και τί μπορεί να προτείνει μια δημοτική παράταξη σε σχέση με ένα πολύ συγκεκριμένο γενικό θέμα.
Τοπική αυτοδιοίκηση και κοινωνικοοικονομική κρίση σε τοπικό επίπεδο.

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Εκδηλώσεις

Ολοι πλέον συμφωνούν.
Ενα τεράστιο πλήγμα για τα οικονομικά προβλήματα των ασφαλιστικών μας ταμείων αποτελούν τα τεράστια κέρδη των φαρμακευτικών εταιριών, των ιδιωτικών κλινικών και των μεγαλογιατρών.
Πριν από δυο χρόνια περίπου έγινε στο Ναύπλιο από μια μεγαλοφαρμακευτική εταιρία υπό την αιγίδα του Δήμου μια ομιλία που αφορούσε ένα εμβόλια για μια μορφή καρκίνου. Το πρόβλημα όμως ήταν ότι οι δυο δόσεις του εμβολίου κοστίζουν περίπου 300 ευρώ. Τεράστια δηλαδή κέρδη για τη συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρία.
Και όμως το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλίου, με απόφασή του, που υπερψήφισε η πλειοψήφία και η μείζων αντιπολίτευση, ανέλαβε μέρος των εξόδων της εκδήλωσης, και έτσι ουσιατικά επιχορήγησε την φαρμακευτική εταιρία.
Σήμερα ακούω ότι πρόκειται να γίνει υπό την αιγίδα του Δήμου Ναυπλίου και της ΔΕΠΑΝ μια ακόμα εκδήλωση, που αφορά ιατρικό θέμα και που αποτελεί άλλο ένα θέμα πλουτισμού γιατρών και κλινικών.
Σας λέω μετά λόγου γνώσεως, ότι ούτε ο Δήμος Ναυπλίου, ούτε η Κοινωφελής Επιχείρηση (τέως ΔΕΠΑΝ) έχουν πάρει αποφάσεις να θέσουν υπό την αιγίδα τους τη συγκεκριμένη εκδήλωση.
Δεν γνωρίζω το κατά πόσον θα καταβάλει ο φορολογούμενος δημότης κάποιο ποσό για να γίνει η εκδήλωση προώθησης των συμφερόντων (ηδη έχουν αποσταλεί με έξοδα του Δήμου προσκλήσεις).
Δεν γνωρίζω ποίος είναι ο ομιλητής και τί ιδιότητα έχει.
Δεν είμαι αντίθετος στο να υπάρχει η ενημέρωση των πολιτών σε ιατρικά θέματα.
Ομως εκεί που μπαίνει το κέρδος, και τα χρήματα δεν είναι λίγα, το ορθό είναι ότι μπορεί ο Δήμος να διευκολύνει με τη χορήγηση της αιθουσας, τις εκδηλώσεις, όμως δεν μπορεί να θέτει υπό την αιγίδα του εκδηλώσεις για μεγιστοποίηση των τεράστιων κερδών και πολύ περισσότερο να πληρώνει για να μεγιστοποιεί τα οφέλη του ο ιδιώτης. Μάλλον τα ιδιωτικά συμφέροντα θα έπρεπε να πληρώνουν.

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Πάλι για τα σκουπίδια

Στην αρχή της τετραετίας, πολλοί θεώρησαν ότι ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για τον Νομό Αργολίδας να πάει ένα βήμα μπροστά τα περιβαλλοντικά θέματα.
Νέα άτομα με όρεξη, με ιδέες, κυρίως προερχόμενοι από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, ανέλαβαν τις τύχες των περισσότερων Δήμων.
Δύο δραστήριοι Δήμαρχοι μικρών Δήμων, κατάφεραν πρώτοι και έκαναν με μεγάλη επιτυχία πράξη την ανακύκλωση στην πηγή στην περιοχή τους.
Όμως πέραν αυτού ουδέν στον Νομό μας.
Αντίθετα έχουμε κάνει βήματα πίσω με τη γελοιότητα των δεματοποιητών.
Πρώτα αποκαλύφθηκε ότι αυτοί που έκαναν τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την τοποθέτηση των δεματοποιητών ήσαν και οι προμηθευτές των μηχανημάτων!!
Ερωτηματικά και μάλιστα μεγάλα υπάρχουν για την τιμή αγοράς των δεματοποιητών.
Και τώρα αποκαλύφθηκε ότι όλο αυτό το γελοίο σχέδιο να κάνουμε δέματα τα σκουπίδια μας ήταν αντίθετο με τον Περιφερειακό σχεδιασμό και επομένως κυριολεκτικά στον αέρα!!
Δεν περίμενα από τη δημοτική αρχή Αναγνωσταρά να αντιταχθεί στο αστείο των σκουπιδοδεμάτων.
Περίμενα όμως από τους δραστήριους και με ιδέες νέους ανθρώπους που προχώρησαν την ανακύκλωση να εκφράσουν έστω, την αντίρρησή τους για τη γελοιότητα του εγχειρήματος.
Δυστυχώς δεν άκουσα τίποτα διαφορετικό από τους προοδευτικούς δημάρχους. Ούτε καν ένα ΚΔΑΥ για να προχωρήσει η ανακύκλωση δεν χωροθέτησαν και έτσι οι δύο Δήμοι που κάνουν ανακύκλωση την έχουν προχωρήσει παρακαλώντας τα ΚΔΑΥ της Αττικής να δεχθούν τα ανακυκλωμένα υλικά.
Και τώρα που βρισκόμαστε;
Έχει τοποθετηθεί ένας δεματοποιητής στα Δίδυμα, που δεν λειτουργεί και βρίσκεται στον αέρα.
Ο Δήμος Άργους έχει βρει χώρο να τοποθετήσει το δεματοποιητή στα όρια των Δήμων Άργους και Νέας Κίου. Και ο Δήμος Ναυπλίου βρήκε χώρο για την εναπόθεση των δεμάτων σε μια ορεινή τοποθεσία της Αργολίδας, η οποία όμως μπορεί αύριο να υπαχθεί στο Δήμο Αργους και έτσι ξεκίνησαν νέοι μεγάλοι καυγάδες.
Ακούω ότι έγινε χοντρός καυγάς μεταξύ του Δημάρχου Ναυπλίου και των Αργειτών, διότι το Ναύπλιο πρόκρινε χώρο μελλοντικά Αργείτικο για την εναπόθεση των δεμάτων.
Ποιός έχει δίκιο και ποιός άδικο για τον καυγά;
Θάλεγα ότι περισσότερο δίκιο έχει ο κ. Αναγνωσταράς και αυτό διότι είναι ένας συντηρητικός δήμαρχος που ακολουθεί τη λύση που έδωσε ο προηγούμενος Περιφερειάρχης. Τώρα οι εκπρόσωποι του Άργους τί θέλουν και φωνάζουν; Αφού προέκριναν τη γελοία λύση των δεμάτων, δεν έκαναν τίποτα διαφορετικό και δεν αντιτάχθηκαν στις αστειότητες του προηγούμενου Περιφερειάρχη ήταν αναπόφευκτο ότι θα φτάναμε στο σημείο αυτό. Δηλαδή πιστεύει κανείς ότι εκεί που δεν βρίσκαμε τόπο για ΧΥΤΥ ή ΧΥΤΑ θα βρίσκαμε ως δια μαγείας τόπο για την εναπόθεση των σκουπιδοδεμάτων; Τί άλλαξε δηλαδή;
Οτι ο σκουσπιδότοπος που ψάχναμε παλαιότερα να βρούμε θα γίνει δεματοσκουπιδότοπος και όλα θα είναι ωραία;