Μόνος ολομόναχος




Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Τη χάσαμε την τράπεζα. Πάνε τα ρουσφέτια

Πλην ενός, ουδείς σκέφτηκε ότι ο Δήμος μας με το σημερινό κούρεμα ουσιαστικά χάνει το μερίδιό του στην ALPHA Τράπεζα (Κληροδότημα Κοντολέων).
Τόσα χρόνια εισπράξαμε τεράστια ποσά ως μερίσματα, που τα περισσότερα από αυτά γίνανε μικρορουσφετάκια, μικροεργάκια, απευθείας αναθέσεις. Οι εξαιρέσεις για σοβαρά έργα ήσαν λίγες. Ένας σοβαρός προγραμματισμός για το Ιδρυμα Κοντολέων δεν έγινε ποτέ, από τους ανίκανους δημοτικούς μας άρχοντες.
Και τώρα με το haircut, τη λέξη της μόδας, το μετοχικό μερίδιο του Δήμου στην μεγάλη μέχρι πρότινος  Τράπεζα εξαερώνεται.
Εξηγούμαι. Η σημερινή αποτίμηση της ALPHA είναι πεντακόσια εβδομήντα εκατομμύρια και της      EUROBANK τετρακόσια είκοσι. Σύνολο, κάτω από ένα δις ευρώ. Η ζημιά που υφίστανται οι δυο τράπεζες από το κούρεμα είναι αρκετές φορές μεγαλύτερη από τη συνολική κεφαλοποίησή τους. Επομένως για να σωθούν θέλουν επανακεφαλαιοποίηση, με έκδοση νέων μετοχών υπέρ του Δημοσίου (υποθέτω ότι αυτό θα γίνει με κοινές μετοχές και δεν θα γίνει το μεγαλύτερο δώρο-σκάνδαλο προς τους τραπεζίτες με έκδοση προνομιούχων) πολλαπλασίων σε αριθμό των υφισταμένων. Με άλλα λόγια το μεγαλύτερο μέρος των τραπεζών θα περάσει στο δημόσιο και το ποσοστό των υφισταμένων μετόχων θα συρρικνωθεί κατά πολύ. Το κυριότερο όμως είναι ότι η Τράπεζα θα πάψει για πολλά χρόνια να δίνει μερίσματα και εάν κάποτε γίνει αυτό το ποσό που θα λαμβάνουν οι παλαιοί μέτοχοι θα είναι μηδαμινό, ακόμα και αν κάποτε η κερδοφορία της τράπεζας επανέλθει στα παλαιά επίπεδα της επίπλαστης Ελληνικής ευδαιμονίας.
Τέρμα λοιπόν μια για πάντα τα εύκολα χρήματα, που γινόντουσαν ρουσφετάκια για την επιβίωση του δημοτικού κατεστημένου.
Το Ναύπλιο με το πολιτικό προσωπικό που είχε έχασε μια για πάντα τις μεγάλες ευκαιρίες.
Αποφράς ημέρα για το Ναύπλιο η 27η Οκτωβρίου.
Ανίκανοι οι δημοτικοί άρχοντες να αντιληφθούν το ο,τιδήποτε.

27η Οκτωβρίου 2011: Μία μαύρη μέρα για το Ναύπλιο

.....................
Το απόγευμα θα μάθετε το γιατί.
Κανείς δεν το έχει σκεφτεί;
Κανείς δεν πήρε χαμπάρι τι χάνει η πόλη μας;

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Τί θα είχε συμβεί;

Μέχρι τώρα οι φωνές που έλεγαν τη μεγάλη μπούρδα ότι η Κυβέρνηση έπρεπε να πάρει ξαφνικά 100 δις ευρώ από τις αγορές, όταν ακόμα τα spreads ήταν χαμηλά, ήσαν περιθωριακές (Σπιθέοι, περίεργοι ακροδεξιοί και παλαβοί αριστεροί). Λίγο νιονιό δεν έχουν για να αντιληφθούν ότι εάν η χώρα μας αντλούσε ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση αυτό το τεράστιο ποσό, την επόμενη μέρα θα γινόταν πανικός, με αποτέλεσμα τον πλήρη αποκλεισμό μας από τις χρηματαγορές και τη βέβαιη βίαιη πτώχευσή μας με τους δυσμενέστερους όρους, όχι το 2010, αλλά το 2011; Είναι δυνατόν να λειτουργούμε έτσι άναρχα και για την πάρτη μας και τόσο απερίσκεπτα να ζητάμε να αντλήσουμε  όση ρευστότητα θέλουμε, παρότι επίσημα  ζητάμε από τις αγορές πολύ πιο λίγα;
Δυστυχώς σήμερα άκουσα τον αρχηγό του λαϊκίστικου μικρότερου κόμματος της δεξιάς να αναφέρει ακριβώς τα ίδια.
Με τέτοια μυαλά η χώρα δεν πάει μπροστά. Με Καρατζαφέρηδες, Μανώληδες και λοιπούς λαϊκιστές της δεξιάς.

Άλλο θέμα:
Σήμερα κουρεύεται το χρέος μας.
Γίνεται αυτό που ζητούσε ο Αλέξης με μια διαφορά. Ότι δεν έχουμε διώξει τους Ευρωπαίους από την καμπούρα μας και η πτώχευσή μας (κούρεμα ευγενιστί) γίνεται συντεταγμένα και με την κάλυψη Ευρωπαϊκών κεφαλαίων.
Για φαντασθείτε σήμερα να είμαστε ενώπιον του Αλέξιου  σεναρίου. Τί θα είχε συμβεί;
Εδώ και μέρες θάχαν γίνει ουρές στις τράπεζες για αναλήψεις χρημάτων, διότι θα ήταν βέβαιη η πτώχευσή τους χωρίς δανειακά ευρωπαϊκά κεφάλαια, θα ήταν βέβαιη η δέσμευση καταθέσεων και ο κόσμος θα το είχε καταλάβει αυτό. Πραγματικά έχει κανείς αμφιβολία ότι αυτό θα είχε συμβεί;
Σήμερα πιστεύω ότι οι τράπεζες θα ήταν κλειστές και φρουρούμενες.
Μέσα στο μήνα Οκτώβριο η φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό θα ήταν δυσθεώρητη.
Τα ασφαλιστικά ταμεία χωρίς στήριξη θα βαρούσαν κανόνι.
Οι τράπεζες θα έκλειναν και θα ήταν αδύνατη η επανακεφαλαιοποίησή τους χωρίς βοήθεια από το εξωτερικό, που προφανώς δεν θαρχόταν.
Θα ήταν βέβαιο ότι τα φορολογικά έσοδα του μήνα Οκτωβρίου θα ήταν κοντά στο μηδέν.
Η λύση θα ήταν μόνον μία. Η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα για να κοπεί φρέσκο χρήμα.
Το θέλω του Λαφαζάνη για επιστροφή στη δραχμή θα γινόταν πραγματικότητα εκ των πραγμάτων.
Τώρα αυτό που εγώ δεν γνωρίζω είναι το κατά πόσον η υπόλοιπη ευρωζώνη θα παρέμενε ως έχει ή θα πραγματωνόταν η Λαφαζάνεια αλαζονεία για το τέλος της Ευρώπης, το τέλος του καπιταλισμού που θα προκαλούσε η Ελληνική τραγωδία.

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Οι εκλογές πλησιάζουν. Θα πάρει έδρα το ΠΑΣΟΚ στην Αργολίδα;

Πού είχαμε μείνει;
Οτι το ΠΑΣΟΚ με 22% Πανελλαδικά δικαιούται 56 έδρες, τι οποίες ήδη κατανείμαμε στους διάφορους νομούς και παρέμειναν αδιάθετες  οκτώ έδρες για 17 εκλογικές περιφέρειες. Πού λοιπόν θα καθήσουν οι έδρες αυτές;
Εχω καλά και κακά νέα για το επιτελείο Μανιάτη.
Είπαμε ότι ο εγκέφαλος που σκέφθηκε το εκλογικό νόμο ήταν αρρωστημένος.
Το βλέπω μπροστά μου σε ένα μήνα.
Ξαφνικά το ΠΑΣΟΚ με 22% Πανελλαδικά θα μείνει χωρίς εκπροσώπηση σε όλες τις τετραεδρικές περιφέρειες. Θα δείτε στην Κορινθία να παίρνει έδρα το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ με μονοψήφια ποσοστά και το ΠΑΣΟΚ με 24% να μην παίρνει καμία έδρα. Τότε μόνον θα ρωτηθούν οι εκλογολόγοι για το τέρας που δημιούργησαν, οι οποίοι θα αρχίσουν τις δικαιολογίες ότι το εκλογικό σύστημα φτιάχτηκε με δεδομένο το δικομματισμό και ότι δεν είχαν προβλέψει ότι ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα θα έπεφτε τόσο χαμηλά. Τόσο καλά είχαν προδιαγράψει τα πράγματα.
Το παράδοξο αυτό συμβαίνει διότι, σύμφωνα με το νόμο το ΠΑΣΟΚ θα δικαιούται τις οκτώ υπόλοιπες έδρες που θα δικαιούται  αποκλειστικά από τις τριεδρικές περιφέρειες.
Ετσι πολλαπλασιάζονται οι Πασοκικές και Μανιατικές ελπίδες να εκλέξουν βουλευτή στη Αργολίδα.
Αυτά είναι τα καλά νέα για το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν όμως και τα πολύ κακά.
Οι τριεδρικές περιφέρειες της χώρας είναι ένδεκα. Επομένως τρειςτριεδρικές θα μείνουν χωρίς Πασοκική εκπροσώπηση με τα δεδομένα που σας είπα (Πανελλαδικό ποσοστό 22% και τα λοιπά).
Ποιές θα είναι αυτές οι τρεις τριεδρικές; Και εδώ έχουμε ευτράπελα του εκλογικού νόμου. Δεν ενδιαφέρει σε ποιο νομό πήρε μεγάλο ποσοστό το ΠΑΣΟΚ, αλλά πού πήρε το μεγαλύτερο απόλυτο αριθμό ψήφων. Επομένως οι μικρές σε πληθυσμό τριεδρικές περιφέρειες είναι οι υποψήφιες για την Πασοκική θυσία και απουσία κοινοβουλευτικής Πασοκικής εκπροσώπησης.
Ας δούμε λοιπόν τις Πασοκικές ψήφους στις ένδεκα τριεδρικές περιφέρειες το 2009
Αρκαδίας 35.891 
Αρτας 27.798
Δράμας 32.544
Κέρκυρας   30.664
Κιλκίς 31.513
Κυκλάδων 35.775
Λακωνίας 24.054
Λέσβου 30.188
Ξάνθης 44.445
Ροδόπης 42.249
Χαλκιδικής  32.306 και
Αργολίδας 29.654.
Σε τρεις μόνον τριεδρικές περιφέρειες το ΠΑΣΟΚ πήρε λιγότερες από 30.000 ψήφους. Η μία από αυτές ήταν η Αργολίδα. Οπότε; Εάν έχουμε ισόποση μείωση των Πασοκικών ψήφων τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα.
Ποιός όμως θα πάρει τη μετέωρη Πασοκική έδρα σε αυτή την περίπτωση. Κάποιο μικρό κόμμα ή μήπως η Νέα Δημοκρατία, που ξαφνικά λόγω του αρρωστημένου εκλογικού εγκεφάλου που δημιούργησε το εκλογικό σύστημα-τέρας, θα έχει την ελπίδα να πάρει και τις τρεις έδρες;
Θα σας τα πω και αυτά προσεχώς.

Ονθυλεύω δηλαδή παραγεμίζω. Συνονθυλεύω και το ορθόν συνονθύλευμα

Ακουσα παράπονα, διότι τους αποκαλώ συνοθύλευμα. Διορθώνω είναι συνονθύλευμα:
Απαντώ με ένα ρεπορτάζ, που δεν αφορά κάποιομ τυχαίο αλλά τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του Συριζα.
"Στάση πληρωμών και διάλυση της ευρωζώνης ζητάει ο Λαφαζάνης
Το στέλεχος του ΣΥΝ ασκεί κριτική τόσο στο ΚΚΕ όσο και στο Συνασπισμό
Η «στάση πληρωμών» για την πλήρη διαγραφή του συνολικού χρέους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, η έξοδος από το ευρώ και η διάλυση της Ευρωζώνης αποτελεί τη μόνη διέξοδο για την Ελλάδα, σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΝ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνη, ο οποίος παράλληλα ασκεί κριτική στην ηγεσία του ΣΥΝ αλλά και στο ΚΚΕ.
«Η έξοδος της χώρας μας από το ευρώ και η διάλυση της Ευρωζώνης, συνιστούν τη μόνη απάντηση ανάπτυξης και παραγωγικής προοπτικής για την Ελλάδα και την ευρωπεριφέρεια, απέναντι στο "ζουρλομανδύα" του ευρωνομίσματος, που έχει εξελιχθεί σε απέραντη γερμανική "φυλακή".». Αυτή την άποψη εξέφρασε το βράδυ της Δευτέρας (24.10.2011) από τη Θεσσαλονίκη, σε δημόσια εκδήλωση της "Iskra", ιστοσελίδας του Αριστερού Ρεύματος του ΣΥΝ, ο επικεφαλής του κ. Λαφαζάνης.
Μάλιστα, σε κείμενο της «Iskra", με επίκεντρο το αίτημα για "στάση πληρωμών" και "έξοδο από το ευρώ", εγκαλεί την ηγεσία του ΣΥΝ, χωρίς να την κατονομάζει, για τις θέσεις της, όσον αφορά το χρέος. «Είναι δυνατόν, ακόμα και τώρα, να πιστεύει κανείς ότι μπορούμε να απαλλαγούμε από τρόικα, μνημόνια, και «αποικιακά κουρέματα» και να συνεχίζουμε να αποπληρώνουμε, με οποιαδήποτε μορφή και σε οποιοδήποτε ποσοστό το χρέος; Μπορεί, χωρίς στάση πληρωμών, να φύγουμε από τον τροϊκανό και γερμανο-ΕΕ μεσαίωνα; Πιστεύουν κάποιοι, ακόμα, ότι υπάρχουν «ευρωπαϊκές» λύσεις, την ώρα που η ΕΕ αντιδραστικοποιείται, αντιπροσωπεύει ένα νέο Πρωσσικό ολοκληρωτισμό, μετατρέπεται σε Γερμανική φυλακή και ακυρώνει κάθε ίχνος και αστικής δημοκρατίας;», αναρωτιέται.
Παράλληλα, κατακρίνει το ΚΚΕ, λέγοντας «είναι δυνατόν κάποιοι άλλοι να παραπέμπουν τη διαγραφή -όπως λένε κομψά- του χρέους στη λαϊκή εξουσία, αντί να θέτουν τη στάση πληρωμών ως αίτημα και διεκδίκηση αιχμής και ανατροπής, ακριβώς για να έρθει η «λαϊκή εξουσία»;».
Κατά την άποψή του, αν αυτή την ώρα η Αριστερά δεν συμπαραταχθεί και δεν προτάξει τη «στάση πληρωμών» και τη έξοδο από το ευρώ ως αφετηρίες μιας προοδευτικής εναλλακτικής λύσης σοσιαλιστικού προσανατολισμού, θα σταθεί εμπόδιο «μιας νέας αναγεννητικής λαϊκής προσπάθειας για να γλυτώσει ο τόπος από την καταστροφή».
Παράλληλα, κατά την εκδήλωση της «Iskra» στη Θεσσαλονίκη, ο πανεπιστημιακός κ. Στάθ. Κουβελάκης, τόνισε ότι η πρόταση της στάσης πληρωμών και της εξόδου από το ευρώ, «δεν οδηγεί στην απομόνωση της χώρας, ούτε στην επιστροφή σε κάποιον ανέφικτο εθνικό καπιταλισμό». Αντίθετα, όπως είπε, «θα ανοίξει νέους δρόμους ανατροπής σε όλη την Ευρώπη και σε ρήξη με το σημερινό αντικοινωνικό και ακραία αντιδημοκρατικό οικοδόμημα της ΕΕ».
Επίσης, ο πανεπιστημιακός κ. Σπ. Σακελλαρόπουλος επεσήμανε ότι σήμερα είναι αναγκαία η συγκρότηση ενός αριστερού ριζοσπαστικού μετώπου στη βάση των εξής αξόνων: έξοδος από το ευρώ και ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στάση πληρωμών και διαγραφή του χρέους, εθνικοποίηση των τραπεζών χωρίς αποζημίωση, ριζική αναδιανομή του εισοδήματος, υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας."

Πηγή http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=426792&h1=true

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Η έδρα του ΠΑΣΟΚ στην Αργολίδα

Θα εκλέξει βουλευτή το ΠΑΣΟΚ στην Αργολίδα με πανελλαδικό ποσοστό 22%;
Αύριο θα σας πω.

Με τις υγείες μας

Πάμε για κούρεμα.
Πάμε και για ελεγχόμενη χρεοκοπία
Το κούρεμα θα είναι βαθύ, μας λένε.
Τελικά αυτό είναι καλό ή κακό;
Ποιός ξέρει;
Έχουμε χάσει τα αυγά και τα πασχάλια.
Ο Βαρουφάκης λέει, ότι προοδευτική είναι η άποψη της Μέρκελ για βαθύ κούρεμα, ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών κλπ.
Ο Μάνος λέει ότι η χρεοκοπία μας είναι καταστροφή.
Ο Παπαδήμος, ο τραπεζίτης λέει ότι το κούρεμα πρέπει να παραμείνει σ΄αυτά που ήδη έχουν συμφωνηθεί.
Ο Προκοπάκης, υποστηρίζει το κούρεμα με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε σοβαρή κυβέρνηση την επόμενη πενταετία.
Τα κόμματα όμως τί λένε;
Το ΠΑΣΟΚ λέει μονίμως αυτά που λέει η Μέρκελ. Πρώτα είχαμε το πιστόλι στο τραπέζι. Μετά πιστόλι με σφαίρα μέσα. Μετά ο Τιτανικός. Μετά ότι η Ελλάδα θα πληρώσει κάθε σεντςαπό τις υποχρεώσεις της (εδώ πλέον γελάμε) . Μετά μας είπαν οι σωτήρες Πασόκοι ότι το κούρεμα του 21% μας έσωσε οριστικά, τώρα ότι θα πρέπει να μειώσουμε το χρέος. Χάλια, πολλά χάλια το ΠΑΣΟΚ.
Η Νουδούλα μας λέει ότι θα αναδιαπραγματευθεί (και εδώ γελάμε) και ουδέν έτερον.
Η Ντόρα και οι Νεοφιλελεύθεροι, ότι η χώρα μπορεί ξεπουλώντας τα όλα και μειώνοντας το Κράτος να επιζήσει και να μην χρεοκοπήσει (τουλάχιστον αυτοί έχουν άποψη).
Τμήμα του συνοθυλεύματος λέει ότι δεν πρέπει να πληρώσουμε τίποτα στους "τοκογλύφους" και να γυρίσουμε στη δραχμή και ένα άλλο τμήμα, που κατέχει και την ηγεσία, ότι πρέπει να κηρύξουμε μονομερή παύση πληρωμών, να αναδιαπραγματευθούμε το χρέος και να διώξουμε την τρόικα.  Ομως το ουστ, με την δήλωση παύσης πληρωμών, οδηγεί αναγκαστικά σε πλήρη οικονομική ασφυξία και βέβαιη επιστροφή στη δραχμή.
Το ΚΚΕ, ζητάει να γίνει η ΕΛΛΑΣ το μοναδικό κομμουνιστικό κράτος στην Ευρώπη και το δεύτερο στον κόσμο μετά τη Βόρεια Κορέα. (και αυτοί έχουν άποψη)
Και τέλος η ΔΗΜΑΡ, αμήχανη ψελλίζει πότε ότι το βαθύ κούρεμα είναι κακό και πότε ότι είναι ευκταίο υπό προϋποθέσεις.
Η Ελλάδα του πλήρους ιδεολογικού χάους.
Εγώ δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη του κατά πόσον θα ωφεληθούμε με την επικείμενη πτώχευση της χώρας. (τα περί μη πτώχευσης και ότι το κούρεμα του 60% μπορεί να θεωρηθεί εθελοντικό είναι νομίζω γελοιότητες)
Αυτό όμως που ξέρω είναι ότι το πολιτικό και κομματικό κατεστημένο, βασικά της Νουδούλας και του ΠΑΣΟΚ αποδείχθηκαν  ανίκανοι να διαχειρισθούν μια Ελλάδα που πλέον λειτουργεί χωρίς δανεικά. Και επειδή ελπίδα δεν βλέπω, από την παλαβή και την αμήχανη αριστερά, δεν μπορώ παρά να θεωρήσω ως το μικρότερο αναγκαίο κακό την Ελληνική αισχύνη του μπαταχτσή, αφού θα μειωθεί το χρέος και πλέον θα είναι ευθύνη ενός μωρού που σιγά-σιγά μεγαλώνει  να αρχίσει να περπατάει μόνο του

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Εκλογικές ανατροπές;

Επειδή κάποιοι φίλοι Συριζέοι αγωνιούν για να τους πως εάν έχουν κάποια ελπίδα να καταλάβει το "συνοθύλευμα" έδρα στη Αργολίδα και επειδή φαίνεται ότι πλησιάζει η ώρα της κάλπης και οι Μανιατικοί πρέπει να γνωρίζουν τα μελλούμενα, θα ξεκινήσω, όπως σας έχω υποσχεθεί   την ανάλυση μου (το 2009 έπεσα μέσα) για το ποιός έχει ελπίδες να καταλάβει τις Αργολιδικές έδρες.
Αναγκαστικά πρέπει να  στηριχθώ σε κάποιες παραδοχές, βασιζόμενες στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Παραδοχή πρώτη. Η Νέα Δημοκρατία θα είναι το πρώτο κόμμα
Παραδοχή δεύτερη: Το ΠΑΣΟΚ θα πάρει τους μισούς ψήφους απ ότι πήρε το 2009
Παραδοχή τρίτη: Η μείωση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ θα γίνει ισόποσα σε κάθε εκλογική περιφέρεια. (δυστυχώς δεν έχω κάποια στοιχεία και η τελευταία παραδοχή αναγκαστικά είναι κάπως αυθαίρετη)
Παραδοχή τέταρτη: Θα έχουμε οκτακομματική βουλή
Ακούστε λοιπόν το ωραίο. Το ΠΑΣΟΚ με 22% των ψήφων δικαιούται 56 βουλευτές με την προϋπόθεση ότι τα κόμματα που θα μείνουν εκτός βουλής θα λάβουν 2 έως 3%.
Θα εκλέξει  3 βουλευτές Επικρατείας και 53 από τις εκλογικές περιφέρειες.
Ιδού πόσους θα εκλέξει από την πρώτη κατανομή.
Α Αθηνών  3
Β Αθηνών  8
Αιτωλοακαρνανίας  2
Αττικής  2
Αχαΐας  2
Δωδεκανήσου 1
Ευβοίας  1
Ηλείας  1
Ηρακλείου  2
Α Θεσσαλονίκης  3
Β Θεσσαλονίκης  1
Ιωαννίνων  1
Καρδίτσας  1
Κοζάνης  1
Λάρισας  1
Μαγνησίας 1
Μεσσηνίας 1
Α Πειραιώς  1
Β Πειραιώς 2
Σερρών  1
Τρικάλων 1
Φθιώτιδας 1
Χανίων  1
Σύνολο 39 και μαζί με τους Επικρατείας πάμε στους 42
Μας μένουν 14 έδρες που θα πρέπει να πάρει το ΠΑΣΟΚ από τη δεύτερη κατανομή από όλες τις εκλογικές περιφέρειες.
Μια ακόμα παραδοχή που κάνω είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα πλειοψηφήσει σε καμία μονοεδρική (εάν γίνει τούτο τότε τα πράγματα σκουραίνουν ακόμα) Εκ του νόμου στις διεδρικές περιφέρειες τις έδρες τις καταλαμβάνουν τα κόμματα που έχουν τις περισσότερες αδιάθετες ψήφους (θεωρείται δεδομένο ότι κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν θα λάβει πάνω από το 50% ώστε να δικαιούται έδρα από την πρώτη κατανομή). Επομένως το ΠΑΣΟΚ θα καταλάβει από μία έδρα σε κάθε διεδρική περιφέρεια. Πόσες είναι αυτές; Έξη
Καστοριάς
Λασιθίου
Πρέβεζας
Ρεθύμνου
Φλώρινας και
Χίου 
Φτάσαμε λοιπόν αισίως στις 48 έδρες και απομένουν να λάβει το ΠΑΣΟΚ ακόμα οκτώ στις υπόλοιπες περιφέρειες. Σας λέω λοιπόν ότι μέχρι τώρα δεν έχει λάβει (εξαιρουμένων των μονοεδρικών) έδρα στις εξής περιφέρειες:
Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας,  Βοιωτίας,  Δράμας, Έβρου,Ημαθίας, Καβάλας, Κέρκυρας,  Κορινθίας  
Κυκλάδων, Λακωνίας, Λέσβου, Ξάνθης, Πέλλης, Πιερίας, Ροδόπης.
Σύνολο 17 περιφέρειες για οκτώ έδρες !!!!!!
Ωραίο το σενάριο.
Πού όμως θα καθήσουν οι έδρες αυτές;
Υπάρχει απάντηση;
Και βεβαίως
Τώρα όμως πάω για ύπνο, αύριο πρωί-πρωί πάω βόλτα στο Λεωνίδιο και έτσι τρέμε Μανιάτη. Περίμενε όλο το Σαββατοκύριακο ή τέλος πάντων βάλε τους επιτελείς σου να ψάξουν τον εκλογικό νόμο για να μάθεις πώς κατανέμονται οι έδρες.
Έχουμε ωραία συνέχεια....





Βρεφονηπιακοί και η σιωπή του Δημάρχου

Διατυπώθηκε στο site της άλλης πρότασης μια πρωτοφανής ερώτηση. Ότι στο διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ που έγινε για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, από τα 23 άτομα που περιείχε ο προσωρινός πίνακας προς πρόσληψη, απορρίφθηκαν από τον ΑΣΕΠ  οι 19. Με άλλα λόγια για 19 από τα 23 άτομα έγινε "λάθος" στον υπολογισμό των μορίων.
Περίμενα άμεση απάντηση από τον ίδιο το Δήμαρχο που να αρνείται το γεγονός. Είναι δυνατόν να είναι αληθινή η είδηση και να έγινε ολοκληρωτική νόθευση των κριτηρίων; Απίστευτα ρουσφέτια αν είναι αληθινό το γεγονός, που δεν έχει μέχρι σήμερα αρνηθεί ο Δήμαρχος. Παίζουν στις πλάτες των ανέργων που ζητάνε μια δουλειά. Μικροκομματικές σκοπιμότητες οδηγούν στο τελικό κλείσιμο των Σταθμών και στην απόγνωση των γονέων.
Αλήθεια ο Δήμαρχος θα είναι υποψήφιος βουλευτής με τη δεξιά, έχοντας στις πλάτες του την κατηγορία, ότι νόθευσε ένα διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ; Και αφού τελικά η δημοτική αρχή δεν απαντάει στην κατηγορία ότι δεν κατάφεραν να κάνουν σωστά τις απλές  προσθέσεις και τους απλούς πολλαπλασιασμούς των μορίων, μήπως τελικά μπορεί να μας δώσει τον αναλυτικό κατάλογο των παιδιών που έγιναν δεκτά στους Παιδικούς Σταθμούς, τον κατάλογο των παιδιών που δεν έγιναν δεκτά και τους λόγους και τα κριτήρια βάσει των οποίων δεν έγινε δεκτή η αίτησή τους;
Θα συνεχίσει η δημοτική αρχή να αρνείται να δώσει εξηγήσεις;
Σήμερα που έχουν κλείσει οι Σταθμοί, αμείβεται ο Πρόεδρος του ΔΣ ή θα λάβει κάποια στιγμή μισθό για τις υπηρεσίες του; Έτσι για να γνωρίζουν οι πολίτες της πτωχευμένης χώρας με τους κουτσουρεμένους μισθούς.

Το ΠΑΜΕ και οι Βρεφονηπιακοί

Κριτίκαρα όλους αυτούς που σιωπούσαν για το τεράστιο θέμα του κλεισίματος των παιδικών και βρεφονηπιακών Σταθμών. Χθες είδα μια κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για το πρόβλημα που θίγει εργαζόμενους γονείς και εργαζόμενους.
Επισημαίνω την αντίδραση του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ και επιδοκιμάζω την κινητοποίησή τους, άσχετο με το εάν διαφωνώ με τα συνθήματα και τις θέσεις τους που ακούστηκαν. Τουλάχιστον αυτοί ομίλησαν και αντέδρασαν.

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Τα εύκολα και τα δύσκολα

Ήταν εξαιρετικά εύκολη η μετακίνηση των οπαδών με τα πλαστικά πράσινα και μπλε σημαιάκια στις προεκλογικές περιόδους. Ήταν δύσκολο να είσαι παρών το 81 στην προεκλογική του Λεωνίδα στην Πλατεία Ομονοίας. Ήσουν τότε εκτός εποχής. Δεν ήσουν παρών στο ραντεβού με την ιστορία. Έστρεφες την πλάτη στη μεγάλη "ενιαία" δημοκρατική παράταξη, που σήμερα ονομάζεται "χούντα".
Ήταν απλό για τους δύο  μεγάλους να συγκεντρώνουν το ογδόντα και πλέον τοις εκατό των ψήφων, αφού υπόσχονταν, διόριζαν, διευκόλυναν με δανεικό χρήμα. Ήταν πολύ δύσκολο να είσαι έξω από το μαντρί και να αγωνίζεσαι για ιδέες.
Σήμερα είναι εύκολο να βαράς το μισοπεθαμένο. Είναι εύκολο να συμπαρατάσσεσαι με τους Αντωνικούς, τους υπέρμαχους της εθνικής αναγέννησης (Μάκη, Δίκτυο 21), τους δραχμόφιλους (Λαφαζάνη, συνιστώσες), τους Τσιπρικούς που η πολιτική τους οδηγεί σε επιστροφή στη δραχμή (αν θέλετε μπορώ να τα ξαναπώ το γιατί αυτό είναι αναπόφευκτο αν ακολουθήσουμε τα αδιανόητα του επιτελείου του Αλέξη). Είναι εύκολο να λες το ουστ.
Το δύσκολο είναι να αγωνισθείς για την καλύτερη Ελλάδα του αύριο. Για την παραγωγική αναγέννησή της. Για την προστασία των ανέργων και των χαμηλόμισθων. Για το κοινωνικό κράτος. Για συγκεκριμένες πολιτικές που θα  θίγουν τους έχοντες και αυτούς που πλούτισαν κατά τις εποχές της εικονικής πραγματικότητας. Αυτά είναι δύσκολα.
Και το πιο δύσκολο είναι να αγωνισθείς να αλλάξουν τα στραβά, που σε μικρή κλίμακα συμβαίνουν γύρω σου. Αυτά τα στραβά που όλοι τα ξέρουμε, αλλά ελάχιστοι μιλούν για δαύτα.
Για τους συμβούλους του Δημάρχου με τους ψηλούς μισθούς. Για τις εταιρίες συμβούλων, που τρώνε με χρυσά κουτάλια. Για τις συνεχιζόμενες απευθείας αναθέσεις. Για αυτά τα θέματα είναι δύσκολο κάποιος να μιλήσει, διότι θα θίξει τους γνωστούς που βρίσκονται εδώ γύρω μας.
Είδα σήμερα στη γενική αντιμνημονιακή διαμαρτυρία στο Ναύπλιο, εκπροσώπους της δημοτικής αρχής να ηγούνται.  Τοπικούς συμβούλους χωριών που αμείβονται από τα χρήματα του Ναυπλιώτη δημότη (είκοσι εν όλω τοπικοί σύμβουλοι πληρώνονται). "Αριστερούς", που υποστήριξαν φανατικά Αναγνωσταρά. Δεν αντιλαμβάνομαι τί είδους αντιμνημονιακό μέτωπο είναι αυτό. Πώς είναι δυνατόν να είσαι δεξιός και κατά του μνημονίου ταυτόχρονα; Πώς είναι δυνατόν ο κόσμος να πείθεται με την Αντωνική μπουρδορητορεία της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου;
Το δύσκολο είναι αυτό που έπραξε ο Ναυπλιώτης Τάκης Καμπύλης στον 984. Που απέλυσε το υψηλόμισθο δημοσιογραφικό κονκλάβιο. Που μείωσε τη δημόσια δαπάνη, χωρίς να δημιουργήσει πρόβλημα ανεργίας, καθότι ούτε ένας από τους απολυθέντες μεγαλοδημοσιογράφους δεν έμεινε άνεργος. Το δύσκολο και προοδευτικό είναι να δώσουμε όλοι τη βοήθειά μας (έστω ηθική) σ΄αυτή την πολιτική και να καταδικάσουμε τις ενέργειες της ΕΣΗΕΑ, που ωραία-ωραία τα βάζει με τα εύκολα.

Μια ευθεία προσβολή στους βασανισθέντες

Αυτό το φρικτό σύνθημα που άκουσα σήμερα στους δρόμους του Ναυπλίου, στην πορεία της οποίας επικεφαλής ήταν ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και συνάμα αντιδήμαρχος Ναυπλίου, ότι "η χούντα δεν τέλειωσε το 73" αποτελεί ευθεία προσβολή προς όλους τους βασανισθέντες στην ΕΣΑ από τη χούντα του Ιωαννίδη, προς όλους τους εξόριστους της Γυάρου, και ακόμα ακόμα προς όλο τα βασανισμένο Κυπριακό λαό, από το Ιωαννιδικό πραξικόπημα.
Δεν θέλω εδώ να εξετάσω  τον αριστεροδεξιό ισχυρισμό-σύνθημα περί του εάν το σημερινό καθεστώς αποτελεί χούντα ή όχι. Ομως με το να φωνάζουμε σήμερα ότι η χούντα δεν τέλειωσε το 73, ξεχνάμε την πιο βίαιη και φασιστική Ιωαννιδική εκδοχή της.
Δυστυχώς, φαίνεται ότι ξεφύγαμε τελείως. Και η ηγεσία της "αριστεράς", ακόμα και στη μικρή μας πόλη είναι κατώτερη των δύσκολων στιγμών που περνάμε.
Ξαναδηλώνω οπαδός των συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ, όπου τέτοια ανιστόρητα και προσβλητικά προς τους πραγματικούς αριστερούς αγωνιστές δεν ακούγονται.

Ενας Αναπλιώτης λέει τα πράγματα με το όνομά τους

Του Τάκη Καμπύλη, www.protagon.gr,


Πριν από 7 μήνες ανέλαβα τη διεύθυνση του 9,84. Το ποιός ήταν ο σταθμός, δεν χρειάζεται να το αναφέρω. Απλώς ότι η μισθοδοσία των περίπου 280 δημοσιογράφων του σταθμού, σε σύνολο 380 εργαζομένων, (που βέβαια είχε φροντίσει να βγεί από τις έρευνες ακροαματικότητας- η πρώτη εκτίμηση τον περασμένο Μάρτιο ήταν στο 0,4%!) στοίχιζε περίπου 9.000.000 ευρώ /χρόνο, περίπου όσα ξοδεύονταν για τα συσίτια αστέγων και περίπου όσα χρειάζονται για τη σίτιση των 90 βρεφονηπιακών σταθμών της Αθήνας. Ο 9,84 είχε προϋπολογισμό περίπου 13.000.000/ χρόνο, (3.000.000 έξοδα και μόλις 500.000 έσοδα. Τα αντίστοιχα μεγέθη για τον πρώτο σε ακροαματικότητα σταθμό μόλις και προσσέγγιζαν το 1/3 αυτών του 9.84). Το δίλημμα ήταν σαφές και έπρεπε όχι μόνο να τεθεί αλλά και να απαντηθεί. Δημοσιο χρήμα κι όχι ιδιώτες χρηματοδοτούσαν αυτή την ημιθανή πραγματικότητα.
Το «σύστημα» τόσο του δήμου όσο και του σταθμού ήταν μια χαρά βολεμένο σ’ αυτη την πραγματικότητα. Ουδείς το είχε καταγγείλει (όλοι εκ των υστέρων). Η Ένωσή μας προτιμούσε να αποσιωπά αυτή την πραγματικότητα όσο οι εργαζόμενοι πληρώνονταν, γενικά όσο η κατάσταση παρέμενε ακίνητη. Στάσιμη. Η αδράνεια ήταν επιλογή.
Η νέα διοίκηση συμφώνησε με τον Δήμο σε ένα σχέδιο εξυγίανσης και ανάπτυξης του σταθμού. Η βασική μας αρχή ήταν να αποφύγουμε τις δύο εύκολες λύσεις: Το λουκέτο (άμεσα) στον σταθμό ή το αναπόφευκτο λουκέτο μετά από το μαρτύριο της σταγόνας, δηλαδή μετά από ένα συνεχές «μάζεμα» του σταθμού για όσο κι όποιος αντέξει.
Η λύση που προτείναμε (και έγινε αποδεκτή από το Δήμαρχο) προέβλεπε τρείς φάσεις:Πρώτον, εξυγίανση του σταθμού.Δεύτερον, μετεξέλιξη της Δημοτικής Επιχείρησης Ραδιοφωνίας Αθήνας (ΔΕΡΑ) σε μια σύγχρονη πλατφόρμα πολυμέσων καιΤρίτον, αυτονόμηση από τον δήμο και λειτουργία του με κριτήρια αγοράς σε χρονικό διάστημα όχι περισσότερο των δύο χρόνων.
Στόχος της προτεινόμενης λύσης ήταν να δημιουργηθεί ένα δημόσιο μέσο ενημέρωσης που όμως μπορεί να πληρώσει τα έξοδά του. Η συγκυρία είναι δύσκολη αλλά τουλάχιστον ζητήσαμε και πήραμε το δικαίωμα να αναλάβουμε το στοίχημα.
Σήμερα ο 9,84 βρίσκεται στην εξής θέση: Το φετεινό του κόστος –συνολικά- δεν θα ξεπεράσει τα 6.000.000 ευρώ και τα 4.000.000 ευρώ για το 2012 (εφόσον ο δήμος στη σημερινή κατάσταση μπορέσει να μας τα εξασφαλίσει.). Η μισθοδοσία βρίσκεται λίγο πιό κάτω από τα 4.000.000 ευρώ /χρόνο και τα έξοδα φέτος μόλις στις 200.000 ευρώ –‘εναντι 3.000.000 πέρυσι. Απασχολεί 210 εργαζόμενους (σύνολο) αλλά ουδείς από τους περίπου 170 εργαζόμενους που αναγκαστήκαμε να αποχωριστούμε δεν βρέθηκε στην ανεργία.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης, η ΔΕΡΑ έχει συμφωνήσει με την Κυβέρνηση για την (επανα) λειτουργία του air 104,4, του ξενόγλωσσου προγράμματος του 9,84. Ο Air είναι ένα μοναδικής ταυτότητας ραδιόφωνο, μιλάει 16 γλώσσες, το οποίο ξεκίνησε το 2004 λόγω Ολυμπιάδας αλλά συνέχισε να λειτουργεί έτσι, χωρίς άδεια! Πρίν από έναν χρόνο ο εισαγελλέας έκλεισε τον πομπό του και έκτοτε οι 40 εργαζόμενοι παρέμεναν σε μία γκρίζα ζώνη απασχόλησης.
Επίσης, σε συμφωνία με τον Δημο, η ΔΕΡΑ ανέλαβε το παρατημένο και βασανισμένο webtv της Αθήνας –αν μπείτε σήμερα στη σελίδα του θα διαβάσετε «κλειστόν διότι παντρευόμαστε». Τρελλά πράγματα. Αυτή τη στιγμή το web tv μεταφέρεται στις εγκαταστάσεις του 9,84 και ο προγραμματισμός ήταν να ξεκινήσει τις μεταδόσεις των δημοτικών συμβουλίων δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να διατυπώνουν στο προεδρείο του σε πραγματικό χρόνο ερωτήματα ή θέσεις για τη συγκεκριμένη συνεδρίαση.
Επίσης αναδιοργανώθηκε το portal του σταθμού ώστε να αποτελέσει την ομπρέλα της νέας πλατφόρμας.Παράλληλα δημιουργήθηκαν νέα τμήματα εσόδων (για συγχρηματοδοτούμενα και όχι μόνο προγράμματα) και δικτύωσης του σταθμού με άλλα ραδιόφωνα ελληνικά αλλά και από χώρες της νοτιονατολικής Ευρώπης (π.χ μαζί με ένα ουγγρικό ραδιοφωνικό συγκρότημα και με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου διεκδικούμε για το 2012 ένα πρόγραμμα (Εuropaid) ύψους 3.000.000 ευρώ). Βρισκόμαστε στην εποχή των συνεργειών και ο 9,84 αυτή τη στιγμή είναι στην κατηγορία του πρωτοπόρος στην Ελλάδα.
(Δεν θα σας κουράσω με τις δυσκολίες αυτού του εγχειρήματος-απλώς αναφέρω ότι χρειάζεται ακόμη και αλλαγή του καταστατικού της ΔΕΡΑ για να μπορέσει να έχει έσοδα πλην της δημοτικής επιχορήγησης και πλην των όποιων διαφημίσεων).
Τέλος αναδιομορφώθηκε πλήρως το πρόγραμμα του ,984. Και ,τότε, ήρθε η ΕΣΗΕΑ…
Εξηγούμαι:
Το πρόγραμμα για έναν σταθμό είναι ό,τι το κεντρικό νευρικό σύστημα για τον άνθρωπο ό,τι η δημοσιογραφική ύλη για μία εφημερίδα. Και η ακροαματικότητά του σταθμού, δηλαδή οι όροι ύπαρξής του στη συγκεκριμένη αγορά εξαρτώνται ευθέως από την αποδοχή του προγράμματος. Τελικά εκεί κρίνεται η δουλειά όλων μας δηλαδή αν αξίζει να συνεχίσει να πληρώνει ο δημότης αυτά που πληρώνει σ αυτές τις συνθήκες κρίσης.
Το νέο πρόγραμμα του σταθμού είναι φιλόδοξο και δυναμικό και, το τονίζω αυτό, η επιτυχία του θα δείξει στο Δήμο πόσο τηρούνται τα υπεσχημμένα. Το πρώτο κρας τεστ είχε συμφωνηθεί για τα Χριστούγεννα.
Αυτό λοιπόν το τόσο σημαντικό για την επιβίωση του σταθμού πρόγραμμα ξεκίνησε πριν από τρείς βδομάδες. Οι άνθρωποι του σταθμού το αγκάλιασαν (κανείς δεν μπορεί να το διαψεύσει αυτό) το πίστεψαν και το έφεραν σε πέρας. Αρχίσαμε να έχουμε τα πρώτα δειλά σημάδια της ανάκαμψης. Ο σταθμός ποτέ δεν είχε δουλέψει έτσι (ούτε αυτό μπορεί κανείς να το διαψεύσει) και ποτέ δεν είχε υπάρξει μια τόσο στενή δημιουργική και καθημερινή συνεργασία διοίκησης και εργαζομένων.
Και ενώ ετοιμάζαμε μια μικρή αλλά δυναμική καμπάνια ενημέρωσης για το νέο πρόγραμμα (σήμερα επρόκειτο να έχουν αναρτηθεί αφίσες μας σε κεντρικές στάσεις της Αθήνας) και ενώ είχαμε κτίσει ένα καλό πυρήνα αποδοχής και χορηγιών, ενέσκηψε μια απεργία της ΕΣΗΕΑ που ούτε λίγο ούτε πολύ αφήνει κλειστό τον σταθμό (μόνον αυτόν από τους ανταγωνιστές του) για έξι συνεχόμενες μέρες. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς άνθρωπος των media για να αντιληφθεί τι σημαίνει αυτό σε ένα ραδιόφωνο πάνω στην τελική του προσπάθεια.
Η 48ωρη απεργία που αιφνιδιαστικά κήρυξε η ΕΣΗΕΑ την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα αφορούσε –κυρίως- την ΕΡΤ, το ΑΠΕ, και τον 9,84!
Η απεργία ήταν παράνομη, το διευκρίνισε με ανακοίνωσή της η Ενωση Συντακτών Μακεδονίας Θράκης και δεν πήρε μέρος σ αυτήν.
Επικοινώνησα το ίδιο απόγευμα με τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ για να λάβω την απάντηση “τώρα δεν μπορώ να κάνω τίποτα”.
Ζήτησα από τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στον 9,84 να καλέσει Γενική Συνέλευση για να ζητηθεί η εξαίρεση του 9,84 από την απεργία σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για την επιβίωσή του. Το αρνήθηκε το ίδιο βράδυ αλλά την επομένη το πρωί τη συγκάλεσε αφού στο μεταξύ είχε φθάσει και η “γραμμή”.
Το ίδιο απόγευμα της Τετάρτης ενημέρωσα τον Δήμαρχο ότι υπό τις συνθήκες αυτές, το εγχείρημα τίθεται σε αμφιβολία και πάντως με την Ένωση να ασκεί εκεί που τη βολεύει (δηλαδή στα δημόσια μέσα) επαναστατική γυμναστική , η διοίκηση του 9,84 δεν μπορεί να τηρήσει το πλάνο της μέχρι τον Δεκέμβριο . Και επειδή δεν πρόκειται –το ξαναλέω- για χρήματα κάποιου ιδιώτη αλλά για δημόσιο χρήμα δήλωσα την παραίτησή μου.
Τις επόμενες μέρες εκτός από ένα μπαράζ συνελεύσεων στον σταθμό με την αιτιολογία κάποιων φημών (ουδείς συνδικαλιστής παρά τη δημόσια προτροπή του δημάρχου ζήτησε να με συναντήσει για να διερευνήσει τις φήμες) ήρθε και το δεύτερο χτύπημα. Την Παρασκευή η ΕΣΗΕΑ ανανέωσε τις απεργιακές της κινητοποιήσεις μόνο στους συνήθεις υπόπτους, ΕΡΤ, ΑΠΕ, 9,84 μέχρι και την Τρίτη! Ο σταθμός κλειστός για έξι μέρες και οι ανταγωνιστές ελεύθεροι να πάρουν και τα τελευταία μερίδια ακροαματικότητας του 9,84.
Το αίτημα είναι να εξαιρεθούν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ και του ΑΠΕ από διατάξεις περί δημοσίων υπαλλήλων όπως αναγραφόταν στη σχετική ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ. (Αναγραφόταν και κάτι για τον ιδιωτικό τομέα που δεν τηρεί τις συλλογικές συμβάσεις-αλλά εκεί χρειάζονται συνδικαλιστικά κότσια και κάτι περισσότερο από τη μονότονη επανάληψη μιας απεργίας).
Το συμφέρον του σταθμού με αναγκάζει να έρθω απέναντι από την κινητοποίηση του σωματείου μου. Και για λόγους αρχής: Δεν αντιλαμβάνομαι τι κοινό έχει η ΕΡΤ και το ΑΠΕ με τον 9,84 . Εμείς εδώ βάλαμε μόνοι μας το μαχαίρι στο κόκαλο και μάλιστα το σύνθημά μας ήταν ακριβώς αυτό: “Δεν θα ξαναγίνουμε αυτό που ήμασταν: Η δημοτική (παλαιά) ΕΡΤ”. Μόνο οι κοντόφθαλμοι ή οι πάσης φύσεως φανατικοί δεν αντιλαμβάνονται ότι τα ψέματα τέλειωσαν. Ότι σήμερα δεν υπάρχει χώρος για εργασιακές καβάντζες. Ακόμη κι αν δικαιωθούν οι όποιες συνδικαλιστικές μπαταριές, το πρόβλημα δεν έχει λυθεί, ούτε καν αντιμετωπιστεί. Το μόνο κέρδος είναι η καταγραφή των συνομιλητών σε ένα παζάρι μεταξύ πολιτικών και συνδικαλιστών . Δηλαδή η ενίσχυση του διαμεσολαβητικού ρόλου τους χωρίς να υπάρχει πραγματική ατζέντα αντίστοιχη των προβλημάτων της εποχής μας.
Παρασκήνιο, ομαδούλες, και παραγοντίσκοι συνεχίζουν ένα παιχνίδι που μας έφερε μέχρις εδώ.
Κάνω χρήση του προφανούς δικαιώματός μου να ζητήσω από τους συναδέλφους μου να ξαναδούμε το ζήτημα της ΕΣΗΕΑ. Όλοι ομολογούμε την αποτυχία της (μας;), ας αναλάβουμε διαδικτυακά την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση μιας ευρείας συζήτησης με στόχο ένα πραγματικά ιδρυτικό συνέδριο μιας Ένωσης που δεν μπορεί να σκέπτεται μονίμως την κατάληψη των ανακτόρων αλλά και πως ήρθε η ώρα να μαζέψει κι αυτή τα δικά της(μας;) σκουπίδια.
Υγ. Δεν θα αναφερθώ στον βρώμικο πόλεμο που υφίσταται η σημερινή διοίκηση από τα διάφορα blogs. Δεν είναι η πρώτη φορά, αλλά τώρα είναι άλλα τα κέντρα του. Ας συνεχίσουν να κρύβονται με την ανωνυμία τους. Αυτοί δεν έχουν , οι άμοιροι, άλλη επιλογή , δεν αναλαμβάνουν στοιχήματα,μόνο τζογάρουν στα στοιχήματα των άλλων.

Σχόλιο των αιρετικών: Και μετά από όλα αυτά οι "αριστεροι" κριτικάρουν και τα βάζουν με τον Καμίνη και τον Καμπύλη

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Θα γίνω οπαδός του ΠΑΜΕ

Μόλις τώρα βγήκε η ντουντούκα στην πόλη του Ναυπλίου.
Με τους ήχους του επαναστατικού τραγουδιού "σώπα που νάναι  θα σημάνουν οι καμπάνες" καλεί τους "ελεύθερους ακόμα πολίτες του Ναυπλίου" σε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο του Ναυπλίου.
Ωιμέ!! Θα με κάνουν οπαδό του ΠΑΜΕ με τις χωριστές αλλά τίμιες συγκεντρώσεις.
Εγώ ένα γνωρίζω. Οτι μια από τις πιο σοβαρές παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος, που μας έστειλαν να βυθιζόμαστε βαθειά στα έλη, είναι ο τρόπος που διοικούνται και λειτουργούν τα συνδικάτα.
Μα είναι δυνατόν να συμπαραταχθούμε με όσους διοικούν το Εργατικό Κέντρο Ναυπλίου; Με την μονοπαραταξιακή συνδικαλιστική διοίκηση; Με τους επί δεκαετίες καθισμένους στις καρέκλες συνδικαλιστές, που διεξάγουν τον Αντωνικό και συνάμα Αυτιακό και Μητροπουλικό αντιμνημονιακό αγώνα; Με συνδικαλιστές, που είναι ταυτόχρονα και εκπρόσωποι του πολιτικού συστήματος ως αιρετοί εκπρόσωποι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση; Πού ακούστηκε νάσαι εκπρόσωπος των εργαζομένων και ταυτόχρονα να ασκείς και διοίκηση επί εργαζομένων στο Δήμο; Πως ανέχεται ο άνεργος, ο χαμηλόμισθος, ο εργαζόμενος με ελαστικές σχέσεις εργασίας να συμπαρατάσσεται με υψηλόμισθους (από χρήματα φορολογουμένων αμειβόμενους) παράγοντες της συνδικαλιστικής και πολιτικής ηγεσίας;
Αν οι "ελεύθεροι ακόμα πολίτες του Ναυπλίου" είναι αύριο στο Εργατικό Κέντρο, εγώ προτιμώ να δηλώνω ότι παραμένω εντάξει με τη συνείδησή μου. Και η συνείδησή μου είναι ελεύθερη. Και ας με πουν οι "επαναστάτες" σκλάβο.

Όταν όλοι απορούσαμε

Του Γιάννη Κοσμίδη, 17.10.11


Όταν όλοι απορούσαμε:

-Πως κάτι τύποι που δεν ήξεραν να δένουν τα κορδόνια τους, διοριζόταν στο δημόσιο.

-Πως εκλέγεται ο τάδε ή ο δείνα αιρετός ενώ από ουσιαστική προσφορά ήταν ανύπαρκτος.

-Πως γίνεται και η Ελλάδα περνάει δίπλα από όλες τις κρίσεις(π.χ. Γρίπη των χοίρων)και δεν ακουμπά.

-Πως γίνεται ο Καποιόπουλος να έχει ξάφνου τόσα λεφτά που να τα σκορπάει ασύστολα και ξεδιάντροπα.

-Πως γίνεται και αποκτούν επιχειρήσεις και πολλά λεφτά, κάποιοι ‘ικανοί’ και κοντινοί των αρχών.

-Πως μπορεί να πάρει επιδότηση όλο το σόι και η παραμάνα μαζί



-Πως μπορεί να έχεις απέναντι σου σε συνέντευξη, έναν πολύ σημαντικό άνθρωπο και να μη του κάνεις ούτε μια ερώτηση που καίει.

-Πως οι δημοσιογράφοι δεν βλέπουν απλά πράγματα που βλέπει και ο τελευταίος.

-Πως μπορεί ο αγρότης να κυκλοφορεί με Cayenne στα πιο ακριβά κοσμικά κέντρα.







-Πως μπορεί να έχεις θέση σε γραφείο τύπου και παράλληλα να ασκείς έλεγχο ως δημοσιογράφος

-Πως έχτισε ο άλλος το οικόπεδο στην περιοχή που εσύ προσπάθησες επανειλλημένα να χτίσεις αλλά δεν μπορούσες γιατί ήταν εκτός σχεδίου.

-Γιατί εσύ δεν μπορούσες να προβλέψεις όπως ο δίπλα, να αγοράσεις αντί πινακίου φακής παλιοχώραφα που θα γίνουν χρυσωρυχεία μετά από λίγο όταν η περιοχή θα ενταχθεί στο σχέδιο δόμησης.

-Πως μπορεί η κοινωνία να ανέχεται να πεθαίνει από την μη χρήση φίλτρων της βιομηχανίας και να ξεγελιέται με λίγους διορισμούς και πολλά χρήματα σε μανδαρίνους συνδικάλες.

Όταν όλοι απορούσαμε,χτιζόταν ο Φρανκεστάιν Νεοελλάδα.Aυτό το τέρας που τώρα σφαδάζει και απειλεί να μας τραβήξει μαζί του στο βούρκο μαζί με τα σκουπίδια.Εκτός από το να ευχόμαστε για το καλύτερο ας αναλάβουμε να γίνουμε οι πολλαπλασιαστές στην παρέα,στον περίγυρο στους συναδέλφους.Πολλαπλασιαστές της νέας αισθητικής,της νέας αντίληψης και της νέας στάσης ζωής.Ας αντισταθούμε,ας μην αφήσουμε τους ηττημένους του χθες να μας τραβήξουν στον πάτο.Οι οπλαρχηγοί που σήμερα μας χρησιμοποιούν ως τον λαό που δήθεν προασπίζονται,να πάρουν ξεκάθαρο μήνυμα:Παραμερίστε,η ζωή εμάς θέλει,η νέα Ελλάδα εμάς περιμένει.

Πηγή:http://politicalreviewgr.blogspot.com/2011/10/blog-post_9522.html#more

Θα απαντήσω στους εκλογομαγείρους

Γνωρίζω πολλούς κομματάρχες, εκλομαγείρους, υποτακτικούς, που στις βουλευτικές εκλογές συμβουλεύθηκαν την τότε ανάρτησή μου που ανέλυα τις πολύπλοκες περιπλοκές του εκλογικού νόμου, σε σχέση με το πώς θα καθίσουν οι έδρες στην Αργολίδα.
Το τότε ζητούμενο και το διακύβευμα ήταν το εάν είχε την οποιαδήποτε δυνατότητα το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει δεύτερη έδρα στην Αργολίδα σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας. Ήμουν τότε ο μόνος που είχα αναλύσει τα δεδομένα και είχα γράψει ότι ήταν αδύνατο για το ΠΑΣΟΚ να πάρει δεύτερη έδρα στην Αργολίδα, εφόσον δεν ήταν πρώτο κόμμα και στο νομό. Και δικαιώθηκα.
Σήμερα που το ΠΑΣΟΚ καταρρέει ακούω διάφορα κουφά σε σχέση με το πώς θα κατανεμηθούν οι έδρες στην Αργολίδα.
Οι πάντες βγάζουν αποτελέσματα ανάλογα με τα θέλω τους και στηριζόμενοι μόνο στην γκλάβα τους, χωρίς να αναλύουν τα δεδομένα του εκλογικού νόμου που μόνο ένα ανώμαλο μαθηματικό κεφάλι μπορούσε να σκεφθεί.
Εδώ λοιπόν τις επόμενες μέρες θα αναλύσω τα εξής:
Θα βγει βουλευτής ο Μανιάτης ή θα χάσει την έδρα του; Εμπρός λοιπόν αγαπητοί κολαούζοι του Υφυπουργού. Τις επόμενες μέρες θα με κλικάρετε για να μάθετε αυτά που δεν γνωρίζετε.
Έχει σίγουρες τις δύο έδρες η ΝΔ;
Υπάρχει πιθανότητα να κερδίσει έδρα στην Αργολίδα για πρώτη φορά η "αριστερά";
Μήπως η νεαρά Μελίνα εκλεγεί βουλευτής; Μήπως η Κουρτέλη αρχίσει να χτυπάει το κεφάλι της;
Έχει την οποιαδήποτε πιθανότητα να κερδίσει έδρα κάποια προσωπικότητα που θα κατέβη με κάποιο μικρό κόμμα (π.χ. η Ελσα) και πάρει αρκετές ψήφους ή αυτό είναι τελικά αδύνατο;
Μήπως υπάρχει περίπτωση να επαναληφθεί το 1974 και πάρει και τις τρεις έδρες η ΝΔ; Είναι αυτό δυνατόν;
Η απάντηση τις προσεχείς μέρες στα αιρετικά 

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Η μπάλα στην εξέδρα

"Όπως είναι γνωστό σε όλους η νέα σχολική χρονιά άρχισε με πολλά προβλήματα τα οποία μας ανάγκασαν στο προσωρινό κλείσιμο τμημάτων των παιδικών σταθμών, κυρίως λόγω των νέων κυβερνητικών μέτρων τα οποία προσπαθούμε με μεγάλους αγώνες να αντιμετωπίσουμε.
Το κυριότερο εκ των οποίων είναι το μειωμένο προσωπικό λειτουργίας των παιδικών σταθμών λόγω της δικαστικής απόφασης της 10-10-2011 βάσει της οποίας απολύονται δεκαπέντε εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων"
Το ακούσαμε λοιπόν και αυτό. Για τις απολύσεις και για το κλείσιμο των βρεφονηπιακών σταθμών δεν ευθύνεται η δημοτική αρχή, δεν ευθύνεται η κυβέρνηση για το πάγωμα των προσλήψεων, ευθύνεται το Δικαστήριο!!! Στις 10-10-2011, μας λέει η πρόσκληση του διοικητικού συμβουλίου της δημοτικής επιχείρησης που έχει την αρμοδιότητα για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, βγήκε μια δικαστική απόφαση βάσει της οποίας απολύθηκαν 15 εργαζόμενοι!!!! Απίστευτο και όμως το έγραψαν και αυτό. Θα ξεχάσουμε ότι ξέραμε. Από εδώ και μπρος τις διοικητικές αποφάσεις θα τις παίρνουν τα δικαστήρια!!! Πλέον τα δικαστήρια δεν θα εξετάζουν τη νομιμότητα των αποφάσεων, αλλά θα παίρνουν αυτά τις αποφάσεις. Μια και έξω. Τερματίζεται η αρμοδιότητα των αιρετών αρχών.
Ντροπή!!! Δεν είναι δυνατόν την ώρα που γίνεται δημοσκόπηση για το ποιόν θα σταυρώσουν οι νεοδημοκράτες να παίζονται τέτοια παιχνίδια σε βάρος των εργαζομένων.
Ακόμα δεν έχουμε μάθει από τα επίσημα χείλη της δημοτικής αρχής, γιατί απολύθηκαν οι εργαζόμενοι και έκλεισαν τμήματα των Σταθμών. Δεν θεωρούν πρέπον να ενημερώσουν. Ενδιαφέρονται, φαίνεται, περισσότερο για τη δημοσκόπηση. Καθαρίζουν τις ευθύνες τους με το εξωφρενικό επιχείρημα ότι οι εργαζόμενοι απολύθηκαν με δικαστική απόφαση, που προφανώς το μόνο που έκανε είναι να εξετάσει τη νομιμότητα ή μη της απόφασης της απόλυσης, που η δημοτική αρχή πήρε.
Δεν μπορώ καν να διανοηθώ ότι η όποια ενημέρωση για το σοβαρό αυτό θέμα  έχει γίνει μόνον από το blog του πρεφαδόρου, ο οποίος μιλάει και για ποινικές ευθύνες. Γιατί άραγε;
Δεν αντιλαμβάνομαι τη σιωπή της αριστεράς στην πόλη. Δεν αντιλαμβάνομαι, τον αριστερό του καναπέ, ο οποίος, αντί να ξεκινήσει τον αγώνα του  τον μόνο που βρίσκει να κάνει είναι να καταδικάσει τον γράφοντα, που από μεράκι και όρεξη και ενδιαφέρον εδώ και τριάντα χρόνια αγωνίζεται, διότι άργησε καμιά δεκαριά μέρες να ασχοληθεί με το θέμα, απλώς και μόνο διότι δεν το ήξερε (ε δεν είμαι και ο παντογνώστης).
Αλλά θα τη βρω την άκρη.
Θα ρωτήσω λοιπόν. Πώς έγινε και το Άργος ολοκλήρωσε το διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ, για την πρόσληψη προσωπικού στους Παιδικούς του Σταθμούς, παρότι ο διαγωνισμός αυτός έγινε μετά από αυτόν του Ναυπλίου;
Γιατί ακούγεται ότι αυτό έγινε διότι στον Αργείτικο διαγωνισμό υπήρξε το κριτήριο της εντοπιότητας, ενώ σ΄αυτόν του Ναυπλίου που προηγήθηκε δεν είχε θεσπισθεί τέτοιο κριτήριο; Τί σχέση έχει αυτό με την ολοκλήρωση ή μη της διαδικασίας;
Πόσο δύσκολο είναι να υπολογισθεί η μοριοδότηση σε έναν διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, ώστε ο προσωρινός πίνακας να συμπίπτει με αυτόν που θα εγκρίνει οριστικά το ΑΣΕΠ;
Νομίζω ότι έχει υποχρέωση η δημοτική αρχή, αντί να ρίχνει τις ευθύνες σε μία δικαστική απόφαση, να απαντήσει στα ερωτήματα, όχι γιατί τα θέτω εγώ, αλλά διότι εκατοντάδες οικογένειες είναι σε απόγνωση.
 
  

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Προς το παρόν ερωτήματα

Έκλεισαν στο Ναύπλιο οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί και διακόσιες οικογένειες εργαζομένων, είναι σε απόγνωση.
Εργαζόμενοι στους Σταθμούς απολύθηκαν.
Φαντάζομαι ότι όλη η κοινωνία έπρεπε να τώρα είναι στο πόδι για το γεγονός αυτό.
Ομολογώ και παραδέχομαι ότι δεν είχα ασχοληθεί με το θέμα και ούτε γνώριζα λεπτομέρειες για το πώς φτάσαμε στην τραγική κατάληξη.
Περίμενα τις τοποθετήσεις.
Εκπληκτικό και όμως αληθινό.
Ο υποψήφιος (απ΄ότι φαίνεται) βουλευτής Αργολίδας δεν θεώρησε σωστό, πρέπον και λογικό να ζητήσει συγνώμη από τους εργαζόμενους γονείς. Δεν θεώρησε καν υποχρέωση να  δώσει κάποιες εξηγήσεις. Αρκείται να κρύβεται πίσω από το δημοτικό σύμβουλο Μπακέα.
Παρότι όμως δεν εξηγήθηκε από τους αρμόδιους το πώς φτάσαμε στο σημείο να κλείσουν οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, την ίδια στιγμή οι πάντες σιωπούν. Ουδείς ενδιαφέρεται να πει την άποψή του και να αποδώσει ευθύνες. Στο απυρόβλητο ο υποψήφιος βουλευτής. Πού είναι τα κόμματα, οι οργανώσεις του δεν πληρώνω; Γιατί σιωπούν οι θιγόμενοι γονείς; Που είναι το ΠΑΜΕ;
Εγώ προς το παρόν θα θέσω τα ερωτήματα και αναμένω.
Γιατί έκλεισαν οι Σταθμοί στο Ναύπλιο, ενώ την ίδια στιγμή λειτουργούν στο Άργος;
Τί ακριβώς έχει γίνει με τους εργαζόμενους;
Γιατί διακόπηκε η σύμβασή τους;
Με ποιά διαδικασία προσλήφθηκαν και εργαζόντουσαν;
Έγινε διαγωνισμός με ΑΣΕΠ; Τί συνέβη και δεν ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για να προσληφθούν οι επιτυχόντες;
Θα εξεγερθεί η κοινωνία  για το απαράδεκτο γεγονός του κλεισίματος των Σταθμών;
Θα αποδοθούν πολιτικές ευθύνες για το γεγονός ότι στο Ναύπλιο έκλεισαν οι Σταθμοί, ενώ σε άλλες πόλεις λειτουργούν κανονικά (με τα προβλήματά τους βέβαια, αλλά λειτουργούν;)
Θα μιλήσουν επιτέλους οι οργανώσεις;
Άραγε πάλι όλοι περιμένουν ταν αντίδραση των γνωστών δύο τριών ατόμων στο Ναύπλιο; Θα συνεχίσουμε για πολύ το ποίημα του πείτε τα εσείς, αντιδράστε εσείς για να απενεχοποιηθούμε εμείς, που τίποτα δεν κάνουμε (ενώ κατά τα άλλα δηλώνουμε επαναστάτες και αριστεροί);
Ας είναι. Εγώ θα αναμείνω και μετά θα σας εκθέσω τί ακριβώς υποθέτω ότι  έχει γίνει βασιζόμενος σε κάποια στοιχεία. Ίσως η δική μου ανάρτηση με την επεξήγηση της κατάστασης, να κινητοποιήσει εντέλει κάποιον κόσμο.
ΥΓ.  Πρέπει να ομολογήσω ότι μόνον στο ιστολόγιο του πρεφαδόρου έχει γίνει μια αναλυτική περιγραφή των καταστάσεων που μας οδήγησαν στο κλείσιμο των σταθμών και στην απόγνωση διακοσίων οικογενειών.

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Τί είπε στο Δημοτικό Συμβούλιο;

Πολύ θάθελα να μάθω τί ακριβώς είπε στο Δημοτικό Συμβούλιο για τους μετανάστες ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα της νεοδεξιάς.

Και όμως.....

Κανείς δεν μπορεί να απορεί με το καλό άρθρο του αγωνιστή Δ. Κοδέλλα για τα νερά.
Είναι απόλυτα λογική η αλλαγή (εν κρυπτώ) της θέσης Μανιάτη, για διυλιστήριο στον Ανάβαλο.
Αυτό όμως που μου προξένησε τεράστια έκπληξη, είναι το τελευταίο άρθρο του τέως Νομάρχη Σωτηρόπουλου για τη διαχείριση των νερών στην Αργολίδα. Εκεί που οι αρμόδιοι πήγαιναν σε ολοφάνερα λάθος πολιτικές για τα νερά στην Αργολίδα, ξαφνικά άλλαξαν θέσεις και ουσιαστικά αντιγράφουν τα όσα η άλλη πρόταση επί χρόνια προτείνει. Διάβαζα την επιστολή του τέως Νομάρχη προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβούλιο και δεν πίστευα στα μάτια μου. Ρε μπας και προσέλαβε ο Βασίλης τον Μπάμπη για σύμβουλο και δεν το ξέρω;  Τόσα χρόνια Νομάρχης και τίποτα σωστό δεν είχε γίνει. Και τώρα; Όλα τα σωστά ξαφνικά προτείνει. Και για ενιαίο φορέα διαχείρισης των νερών μιλάει, και για συγκράτηση των επιφανειακών νερών με μικρά φράγματα και για νέους τρόπους άρδευσης και για  μειώσεις στις καταναλώσεις και για εμπλουτισμούς. Ωραία λόγια μας λένε τώρα οι εκπρόσωποι των δυνατών. Θα τα υλοποιήσουν όμως ποτέ;
Εκπληκτικά πράγματα συμβαίνουν τον καιρό της κρίσης.
Μετά τον Γιάννη, νάσου και ο Βασίλης στο σωστό δρόμο. Στα λόγια μας ήλθε και αυτός.
Τώρα ένα μόνο απομένει.
Να παραδεχθούν το λάθος που έκαναν στο σχεδιασμό των έργων του Αναβάλου με τις διπλές και τις τριπλές κινήσεις, που ανεβάζουν το κόστος για την άρδευση και φέρνουν σε απόγνωση τους αγρότες.
Ας το παραδεχθούν το λάθος τους και ας απομακρυνθούν επιτέλους από τον αποκλειστικό τοπικό μελετητή των δικτύων.

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Δεν είμαι μόνος

Οταν μιλούσα για τη μεγάλη ευκαιρία που είχε η πόλη και ο νομός μας να κάνει αποδεκτή την πρόταση να δημιουργηθεί στο Νοσοκομείο Ναυπλίου μονάδα θεραπείας χρονίων νοσημάτων, αποτελούσα φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Ημουν κυριολεκτικά μόνος ολομόναχος, που πίστευα ότι ένα τέτοιο νοσκομείο μαζί με την παράλληλη  αξιοποίηση της Καραθώνας ως ένα πολυχώρου αθλημάτων, δραστηριοτήτων και ειδικών εγκαταστάσεων για άτομα με ειδικές ανάγκες, θα μπορούσε να δώσει μια τεράστια ώθηση στην πόλη.
Ημουν μόνος ολομόναχος.
Ελεγα ότι μάλλον κάτι πταίει και κανείς δεν με ακούσει. Σκεπτόμουν ότι μάλλον πταίω εγώ, ή ο τρόπος με τον οποίο εξέφραζα τις απόψεις μου.
Και να!!!
Ο πολύ καλός διαδικτυακός συνάδελφος που λειτουργεί τον ιστότοπο cityofnafplio.com, ήλθε πρώτος και μόνος αυτός να δώσει το δικό του στίγμα στην ίδια προοπτική. Ανακάλυψε στην εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” ένα άρθρο του Γιαννη Τουντα (αναπληρωτή καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων ΕΟΦ) με τίτλο “Ο τρίτος δρόμος για την Υγεία”, όπου το παλαιό αυτό στέλεχος της ανανεωτικής αριστεράς και σήμερα εξαίρετος καθηγητής, αναλύει τις προοπτικές του θεραπευτικού τουρισμού για τη χώρα μας και μάλιστα κάνει συγκεκριμένη αναφορά για το Ναύπλιο, σαν ένα τόπο, όπου η δραστηριότητα αυτή θα μπορούσε να  ευδοκιμήσει.
Εγώ αυτό που θα αναφέρω είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Ναυπλίου.
Εγγύτητα στην Αθήνα.
Ετοιμο νοσοκομείο που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κέντρο του θεραπευτικού τουρισμού.
Εξαίρετες ξενοδοχειακές υποδομές.
Εγγύτητα σε αρχαιολογικούς χώρους.
Μία παραλία με ζεστά νερά όλο το χρόνο, που αποτελεί ιδανικό τόπο για   θεραπευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες αναπήρων και χρονίως πασχόντων.
Ολα είναι υπέρ μας πλην ενός. ΤΩΝ ΣΚΟΥΡΙΑΣΜΕΝΩΝ ΜΥΑΛΩΝ.




Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Ειλικρίνεια, ειλικρίνεια, ειλικρίνεια

Αγαπητοί δημοτικοί άρχοντες
Η εποχή που ήταν για εσάς όλα εύκολα πήρε τέλος.
Λιγότερα τα ρουσφέτια σας
Τέρμα τα εργάκια και οι προμήθειες
Πολύ λιγότερες οι απευθείας αναθέσεις.
Τέρμα οι ευκολίες σε όλα τα δημοτικά νομικά πρόσωπα με το άφθονο χρήμα, που ερχόταν από το Κράτος, που με τη σειρά του δανειζόταν.
Τώρα που τελείωσαν τα εύκολα, πρέπει να έλθει η ώρα της ειλικρίνειας.
Φωνάζουν τα μέλη της Φιλαρμονικής και με το δίκιο τους.
Το Δημοτικό Θέατρο υπολειτουργεί (ουσιαστικά αδρανεί).
Η παλαιά ΔΕΠΑΝ είναι ξεχασμένη.
Τέρμα τα ταξίδια της δημοτικής χορωδίας.
Οι Παιδικοί Σταθμοί λειτουργούν με τα χίλια προβλήματα στις πληρωμές των εργαζομένων.
Το Κολυμβητήριο παρέμεινε κλειστό μέχρι το νερό να ζεσταθεί από το ζωογόνο ήλιο. Και τώρα;;
Αγαπητοί Δημοτικοί Άρχοντες
Αγαπητέ κ. Αναγνωσταρά, Πρόεδρε του νέου υπεροργανισμού, πολιτισμού, αθλητισμού, τουρισμού κλπ
Αγαπητή κ. Νταή Αντιπροεδρίνα του ιδίου Οργανισμού.
Είναι ώρα να μιλήσετε προς όλους με ειλικρίνεια. Είναι επιτέλους στιγμή να τους πείτε την αλήθεια. Ότι ο τρόπος που λειτουργούσατε μέχρι σήμερα με τα δανεικά παίρνει τέλος. Πέστε τους, ότι δεν έχετε κανένα σχεδιασμό για το μέλλον με τα νέα δεδομένα. Ομολογείστε ότι δεν ξέρετε άλλο τρόπο να ενεργοποιήσετε τις δυνάμεις του αθλητισμού, πολιτισμού και τουρισμού, χωρίς τα άφθονα δανεικά χρήματα. Ζητήστε τη βοήθεια της κοινωνίας, απευθυνθείτε σε άτομα που δεν έχει γι΄αυτά σημασία ο μισθός και το χρήμα  για να ενεργοποιηθούν προς μιαν άλλη κατεύθυνση του πολιτισμού και του αθλητισμού στον τόπο μας
Μιλήστε στους μικρούς κολυμβητές και στους γονείς τους  με τη γλώσσα της αλήθειας. Πείτε τους με ειλικρίνεια τα οικονομικά, πόσα έχετε λαμβάνειν από τον Κρατικό προϋπολογισμό και αν τα χρήματα αυτά επαρκούν για τη θέρμανση της πισίνας. Μην τους αιφνιδιάσετε. Μην τους συμπεριφερθείτε με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίσατε τα μέλη της Φιλαρμονικής. Μην μένετε στην αυταρέσκεια που σας προκαλούν κάποιες ανακοινώσεις και συγχαρητήρια, για την εκλογή σας.
Οι μουσικοί μας δεν είναι αντίπαλοι της δημοτικής αρχής, ούτε και οι μικροί κολυμβητές. Μην τους αφήνετε στο σκοτάδι.
Στον Έλληνα σε στιγμές δύσκολες πρέπει να είσαι ειλικρινής. Την αλήθεια πρέπει να ξέρει και να  δει μια διέξοδο μέσα από ένα νέο σχεδιασμό. Τότε θα δείτε το  φιλότιμο των ενημερωμένων πολιτών.

Οι Ινδοί

Εκατομμύρια Ινδοί πανηγυρίζουν απο εχθές στον Γάγγη για το γεγονός ότι η Ινδία δεν θα γίνει Ελλάδα…!

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Η αριστερά στις πλατείες

Η δικιά μου αριστερά βγήκε στις πλατείες και τους δρόμους. Οχι για να φρίσει και να μουτζώσει. Οχι για να συνευρεθεί με  ανακτισμένους ακροδεξιούς και πρώην πελάτες του διεφθαρμένου δικομματικού συστήματος. Οχι για να στήσει κρεμάλες και να μιλήσει για εσχάτη προσδοσία (άσχημες θύμησες του πρόσφατου παρελθόντος της χώρας). Οχι για όλα αυτά, αλλά για να διεκδικήσει ζωή, κίνηση, ενέργεια. Να αγωνισθεί για τους ελεύθερους χώρους. Να πει όχι στους dealers και τους κερδοσκόπους της ανθρώπινης δυστυχίας Για πολιτισμό και κοινωνική συνοχή, στην εποχή  που κυριαρχούν λογικές της προσωπικής απενοχής μας.
Δεν γνωρίζω εάν αυτοί που διοργανώνουν τις εκδηλώσεις δηλώνουν δεξιοί ή αριστεροί. Ομως για εμένα αυτοί είναι οι αριστεροί των πλατειών


Επτά μέρες ζωής στην  οδό ΤοσίτσαΕπταήμερο εκδηλώσεων - ανάσα πολιτισμού στον πεζόδρομο της Τοσίτσα οργανώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΤ, ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Αθηναίων, το Εθνικό Θέατρο, η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Αρχιτεκτονική Σχολή του Μετσόβειου Πολυτεχνείου.
Να κάποιες από τις εκδηλώσεις
Τραπεζάκια έξω για καφέ και αναψυχή. Δραστηριότητες για παιδιά. Θέατρο δρόμου από την Εύα Τσούρου και τη Βίκυ Κουσουμή . Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Δείξε μου ένα κτίριο της Τοσίτσα να σου πω τι έχει μέσα» (από τις αρχαιολόγους Εβίτα Τσιώλη, Βιβή Βαμβακοπούλου και τη σχεδιάστρια Γιωργία Δαλακούρα)  Προβολή αρχαιολογικού ντοκιμαντέρ για παιδιά από το φεστιβάλ ΑΓΩΝ TO.RA.KE. του Φ. Κουτσαφτή, με θέμα την πανοπλία των Δενδρών (22 λεπτά)  Ανοιχτό μάθημα κρουστών από τον Νίκο Τουλιάτο. Παράσταση μαριονέτας από την ομάδα κούκλας-μαριονέτας του 18 ΑΝΩ Προβολή της ταινίας του Ντίνου Δημόπουλου «Στουρνάρα 288» Χορευτικός αυτοσχεδιασμός από την Εύα Τσούρου, βασισμένος στην ποιητική συλλογή «Η Κούνια» της συναδέλφου Σιαρίτας Κουκά (εκδ. Σοκκόλη-Κουλεδάκη), σε μουσική επιμέλεια Melroman-Αντώνης Χανιωτάκης.  Συλλογική κουζίνα. Milonga (χορευτές tango)  Εκδήλωση-συζήτηση: Ναρκωτικά και δομές απεξάρτησης: τα πρώτα θύματα της κρίσης; (με θεραπευτές και θεραπευόμενους του 18 ΑΝΩ) Η θεατρική ομάδα ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ (Ηράκλειο Κρήτης) παρουσιάζει την παράσταση «LARCO PROJECT ή Η Εργατική τάξη πάει στο Παράδεισο;» Κάτι μου θυμίζουν αυτά τα παιχνίδια», εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε μαθητές από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. «Λίθοι φθεγγόμενοι: η ιστορία της γραφής» εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Επιγραφικό Μουσείο. "Αποκρυπτογραφώντας τους Μάγια", του David Lebrun . "... μια σειρά από ιστορίες...", του Ευάγγελου Χριστοδούλου.
"Λιθοξόοι μαΐστορες", παραγωγή του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς . "Το κύκλωμα", Ανδρέας Αποστολίδης, Νικόλας Ζηργάνος. Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει την παράσταση «Αντιγόνη» στο πλαίσιο των «Καλλιτεχνικών Δράσεων στην Αθήνα». Περίπατος της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων. Εκδήλωση-συζήτηση: Ο πολιτισμός δεν μπαίνει σε «εφεδρεία»: συζήτηση για τα εργασιακά ζητήματα των εργαζόμενων στον πολιτισμό. Σκακιστικοί αγώνες με σκάκι δαπέδου (3Χ3) και τη συμμετοχή διεθνών μετρ από την ΑΕΚ (ερασιτεχνική). H ομάδα θεάτρου Minus[two] παρουσιάζει το θεατρικό «Ο Άμλετ αυτοκτόνησε» (σκηνοθεσία: Στέλλα Μαρή παίζουν: Κ. Αγιαννόπουλο, Α. Ανδρεάδη, Α. Ζήλου, Χ. Κονταξάκη, Α. Μπίνη, Σ. Μαρή). Μικτή χορωδία Μουσικών Συνόλων Δήμου Αθηναίων. Εκδήλωση-συζήτηση: Μετασχηματισμοί, αναπλάσεις, εγκατάλειψη: συζήτηση για το ιστορικό κέντρο (με συμμετοχή αρχιτεκτόνων, φοιτητών αρχιτεκτονικής). Εθνική Λυρική Σκηνή. Εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο «Οδός Τοσίτσα: Η ιστορία ενός δρόμου» μέσα από τις προσωπικές αφηγήσεις εργαζόμενων και κατοίκων.Συναυλία της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων






Στοά Σπηρομήλιου
Mια πρωτότυπη ομαδική έκθεση με έργα 19 φοιτητών και νέων αποφοίτων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) εγκαινιάσθηκε χθες το βράδυ στη Στοά Σπηρομήλιου, στο κέντρο της Αθήνας.




Πλατεία Κλαυθμώνος
Τρόφιμα, λάδι, κρητικές μαχαίρες και όλα τα «σήματα κατατεθέντα» της Κρήτης μεταφέρονται στην Αθήνα για ένα τριήμερο.
Ο «Αγροτικός Αύγουστος», η επιτυχημένη έκθεση που γίνεται στα Χανιά εδώ και 13 χρόνια, μετακομίζει φέτος για λίγες ημέρες στην πλατεία Κλαυθμώνος, για να γευτούν και οι Αθηναίοι την κρητική καθημερινότητα.



Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Αχ Αλέξη μου

Έχω πολλά στο κεφάλι μου να γράψω.
Κάποιες παραινέσεις προς τον Υφυπουργό, ώστε να διορθώσει το σφάλμα του και για το φυσικό αέριο, όπως έκανε, πολύ ορθά και με το εργοστάσιο επεξεργασίας νερού.
Μια συνέχεια για το Μπούρτζι με την εξαιρετική πρόταση του Βασίλη Δωροβίνη και τα όσα γράφει ο Χρ. Πιτερός, υμνώντας το Δήμαρχο Αναγνωσταρά.
Θέλω να γράψω για τη δικιά μου αληθινή αριστερά, που βγήκε στις πλατείες, διεκδικώντας και προτείνοντας μιαν άλλη σχέση του πολίτη με τη ζωή και τους ελεύθερους χώρους.
Με ερέθισαν όμως οι προτάσεις του Αλέξη, που τις άκουσα το πρωί στην κρατική τηλεόραση, για το πώς μπορεί το Κράτος να μαζέψει έσοδα. Θα ασχοληθώ λοιπόν με αυτό.
Άκουσα τρεις ιδέες από τις οποίες συμφωνώ απόλυτα μόνο με τη μία και θεωρώ εξωφρενικές τις άλλες δύο.
Και βέβαια πρέπει να ελεγχθεί η διακίνηση του τεράστιου πλούτου που έφυγε στο εξωτερικό και τοποθετήθηκε σε τραπεζικές καταθέσεις στην Ελβετία και το Λιχτενστάιν ή επενδύθηκε στην αγορά ακινήτων στο Λονδίνο.
Όμως οι άλλες δύο προτάσεις του είναι τουλάχιστον γελοίες.
Να φορολογηθούν, είπε, οι ναυτιλιακές εταιρίες. Πόσο ωραία ακούγεται το λαϊκίστικο αυτό σύνθημα. Πόσο ωραίο θα ήταν να μπορούσε το Ελληνικό Κράτος να εισπράξει κάμποσα δις από τους super rich!! Είναι όμως γελοίο και να ισχυρίζεται κάποιος ότι μπορεί να πετύχει τούτο, φορολογώντας τα πλοία. Με ποιόν τρόπο θα τα εισπράξετε τα χρήματα κ. Αλέξη μου; Τί θα πει το Υπουργείο Οικονομικών; Φορολογείστε τους τζίρους που κάνουν οι ναυτιλιακές εταιρίες; Μα την επόμενη στιγμή, όλα τα Ελληνικά πλοία θα υποστείλουν τις Ελληνικές σημαίες, οι έδρες των ναυτιλιακών εταιριών θα βρεθούν στο εξωτερικό, τα πληρώματα θα αφελληνισθούν, η ανεργία στα επαγγέλματα της θάλασσας (στη ξηρά και τα νερά) θα βαρέσει κόκκινο, το ΝΑΤ θα πτωχεύσει εντός μηνός.  Δεν αντιλαμβάνεσθε αγαπητέ Αλέξη μου, ότι το πλοίο είναι κινητό είδος και ότι η ταχύτητα της ροής των χρημάτων είναι αστραπιαία. Πιστεύετε αγαπητέ Αλέξη ότι υπάρχει κάποιος κεφαλαιοκράτης πλοιοκτήτης τόσο φιλέλληνας, που θα δεχθεί τη φορολόγησή του, ενώ κάλλιστα μπορεί να την αποφύγει; Βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει λίγο αγαπητοί Συριζέοι.  Αυτό που πρέπει να φορολογηθεί στην Ελλάδα είναι ο ατομικός πλούτος των εφοπλιστών και όχι οι εταιρίες τους, κάτι που είναι αδύνατο. Τα πλοία φεύγουν και δεν μπορούν να φορολογηθούν. Οι βίλλες όμως στην Εκάλη και τη Μύκονο και τα έργα των ιμπρεσσιονιστών στις επαύλεις όλα τα απαστράπτοντα διαμαντικά είναι εδώ και δεν φεύγουν, διότι ο εφοπλιστικός κόσμος είναι κατά κανόνα απόλυτα συνυφασμένος με τον πλούτο και την επίδειξή του. Ναι, να μην τον αφήσουμε στο απυρόβλητο τον πλούτο των εφοπλιστών, αλλά να λέμε ότι μπορούμε να επιβάλουμε φόρο στις ναυτιλιακές εταιρίες και να πιστεύουμε ότι μπορούμε και να τον εισπράξουμε είναι μια πραγματική ανοησία.
Πρότεινε όμως και κάτι άλλο απίστευτο ο Αλέξης. Να φορολογηθεί, λέει, με ποσοστό 1% ο τζίρος κάθε επιχείρησης που ο κύκλος εργασιών της ξεπερνάει τα 100 εκατομμύρια. Και αυτό ωραία ακούγεται. Όλοι θα συνεχίσουμε έτσι όπως είμαστε, αφού θα πληρώσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις. Αλλά ας δούμε καλύτερα την ανοησία της πρότασης.
Υπάρχουν επιχειρήσεις (π.χ εταιρίες συμβούλων), που δουλεύουν με ποσοστά κερδών πάνω από 60 και 70%. Μια τέτοια επιχείρηση με τζίρο ογδόντα εκατομμυρίων και κέρδη πάνω από πενήντα εκατομμύρια θα μείνει αφορολόγητη. Από την άλλη υπάρχουν μεγάλες εταιρίες (π.χ. εταιρίες τροφίμων) που δουλεύουν με μικρά περιθώρια κέρδους (π. χ. 3%) και στηρίζονται στους τεράστιους τζίρους για να πετύχουν μεγάλη  κερδοφορία.  Μια τέτοια εταιρία πρέπει να κάνει τζίρο πάνω από 1 δις για να πετύχει την κερδοφορία της εταιρίας που δουλεύει με μεγάλο περιθώριο κέρδους και έχει τζίρο μόλις λίγων δεκάδων εκατομμυρίων. Ενώ λοιπόν την πρώτη εταιρία θα την αφήσει ο Αλέξης αφορολόγητη, τη δεύτερη θα τη φορολογήσει με πάνω από δέκα εκατομμύρια ενώ η κερδοφορία τους θα είναι η ίδια.
Δεν αντιλαμβάνεται ο Αλέξης, ότι η φορολογία στον τζίρο, είτε θα μετακυλισθεί στον τελικό καταναλωτή, είτε θα μηδενίσει την κερδοφορία της επιχείρησης με αποτέλεσμα απώλεια εσόδων από το Κράτος;
Αλήθεια ποιά εταιρεία θα επιτρέψει να φορολογηθεί και δεν θα κοιτάξει να σπάσει τον τζίρο της σε θυγατρικές εταιρίες για να βρίσκεται κάτω του αφορολόγητου;
Δεν έχει αντιληφθεί ο Αλέξης ότι η φορολόγηση επί του τζίρου, αποτελεί μια οιονεί αύξηση του ΦΠΑ (για την οποία διαμαρτύρεται) και μάλιστα μια τελείως άδικη αύξηση, αφού θα επιβαρύνει τα μέγιστα τις εταιρίες που δουλεύουν με μικρό περιθώριο κέρδους και θα ευνοήσει αυτές που κερδοσκοπούν, έχοντας μεγάλα περιθώρια;