Μόνος ολομόναχος




Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

H ελπίδα

Η γη είναι πλούσια και προνοεί για όλους.
Πρέπει να ζούμε με την ευτυχία των άλλων όχι με τη δυστυχία τους.
Δεν θέλουμε να μισιόμαστε, υπάρχει χώρος για όλους.
Η ζωή μπορεί να είναι ελεύθερη και ωραία. Όμως χάσαμε το δρόμο μας.
Η απληστία δηλητηρίασε τις ψυχές. Μας καταδίκασε στη δυστυχία.
Αυξήσαμε τις ταχύτητες. Οι μηχανές και τα αυτοκίνητα μας κάνουν υποχείρια.
Η επιστήμη μας έκανε κυνικούς και άξεστους.
Σκεφτόμαστε πολύ, μα νοιώθουμε λίγο.
Χρειαζόμαστε ανθρωπιά πιο πολύ από τις μηχανές, καλοσύνη πιο πολύ από εξυπνάδα.. Χωρίς αυτές τις αρετές η ζωή θα είναι βίαιη.
Τα αεροπλάνα και η κινητή τηλεφωνία και το διαδίκτυο μας έφεραν κοντά. Αυτές όμως οι εφευρέσεις αξιώνουν την καλοσύνη και την παγκόσμια αδελφοσύνη.
Αυτή η φωνή ας φτάσει στα εκατομμύρια απελπισμένων γυναικών και παιδιών, θυμάτων ενός συστήματος που βασανίζει.
Στους λίγους που με ακούν λέω: Μην απελπίζεστε. Η δυστυχία μας είναι προϊόν της απληστίας και της σκληρότητας όσων φοβούνται την πρόοδο. Το μίσος θα περάσει. Οι καταπιεστές θα πεθάνουν.
Η δύναμη θα επιστρέψει στο λαό.
Πολίτες μην ακούτε τους αγροίκους που σας περιφρονούν και σας υποδουλώνουν. Μην ακούτε αυτούς που υπαγορεύουν τις πράξεις, τις σκέψεις, τα συναισθήματά σας. Αυτούς που σας μεταμορφώνουν σε αγέλη. Μην υποχωρείτε μπροστά σ΄αυτά τα εκφυλισμένα όντα., σ΄αυτούς που ‘έχουν μηχανές για εγκέφαλο και καρδιά.
Δεν είστε μηχανές ούτε αγέλες. Είστε άνθρωποι. Έχετε αγάπη στην καρδιά σας. Μισούν μόνον αυτοί που δεν αγαπιούνται.
Αγωνιστείτε για ελευθερία, όχι για σκλαβιά.
Έχετε τη δύναμη να κάνετε τη ζωή ελεύθερη και όμορφη Μια ωραία περιπέτεια.
Ο λαός έχει τη δύναμη. Ας αγωνιστούμε για έναν νέο και αξιοπρεπή κόσμο, που θα δίνει δουλειά σε όλους. Μέλλον στους νέους και ασφάλεια στους ηλικιωμένους. Με αυτές τις υποσχέσεις οι αγροίκοι κατέλαβαν την εξουσία. Είπαν ψέματα δεν κρατούν τις υποσχέσεις τους. Οι κρατούντες νοιάζονται για τον εαυτό τους και σκλαβώνουν το λαό. Με τον αγώνα μας θα ελευθερώσουμε τον κόσμο , θα γκρεμίσουμε τα σύνορα, θα σβήσουμε την απληστία, το μίσος και την αδιαλλαξία.
Θα αγωνιστούμε για έναν κόσμο με λογική.
Χάνα με ακούς;

Χρόνια πολλά

Κάτι όμορφο!!!!


Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Η ομορφιά της Καθαρευούσης

Η φύσις ήτο εν τελεία αρμονία. Ο ήλιος εθέρμαινε και ο αήρ εμύρωνε δια της εαρινής πνοής, ενώ ελαφριά αύρα ερρίπιζε δροσερά από της θαλάσσης. Περικαλλής η τοποθεσία και ανεκάλει ενθυμήσεις ενδόξου παρελθόντος. Τα λευκά κτίρια της Τουρκικής πόλεως του Ναυπλίου έστιλβον παρά τους πόδας των Βενετικών οχυρωμάτων με τα κυκλώπεια θεμέλια, τα επιστρέφοντα το βραχώδες ακρωτήριόν της. Η ορεινή ακρόπολις του Παλαμηδίου επέσκεπεν αμφότερα, και το επινήσιον φρουρίδιον Μπούρτσι, αξιομνημόνευτον εν τη ιστορία της Επαναστάσεως, ίστατο ως σκοπός εις τον λιμένα. Ο Βασιλεύς απεβιβάσθη και επέβη του ίππου του υπό τα κυκλώπεια τείχη της Τίρυνθος, καλυπτόμενα υπό θεατών. Η νεωτέρα πόλις του Αργους αφαίνετο μειδιώσα και εν ερειπίοις, μετά των Πελασγικών θεμελίων και των μεσαιωνικών επάλξεων της Λαρίσσης υπεράνω. Ενθεν εφαίνοντο αι Μυκήναι του Ομήρου, εκείθεν αι ιοστέφανοι και χιονοσκεπείς κορυφαί των Αρκαδικών και Λακωνικών ορέων συνεχέοντο πόρρω με τα κυανά του Αιγαίου ύδατα.
(Γεωργίου Φίνλεϋ- ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ, Μετάφρασις Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης)

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009

Last Christmas

Εξαιρετικά αφιερωμένο στο Δήμαρχο Ναυπλίου κ. Τάκη Αναγνωσταρά το άσμα Last Christmas (τελευταία Χριστούγεννα)

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Το Ναύπλιο θα σώσει τον πλανήτη

Αναστέλλω την αναστολή για έναν σοβαρότατο λόγο.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλίου με μια πολύ σημαντική του απόφαση που πάρθηκε κατά πλειοψηφία, βρήκε έναν τρόπο να συμβάλει στην παγκόσμια προσπάθεια για να προστατέψουμε τη γη από την καταστροφή που επέρχεται λόγω των κλιματικών αλλαγών.
Ακούστε λοιπόν το πολύ απλό που έκαναν για να προστατέψουμε τη ζωή στον πλανήτη.
Θα δώσουμε φθηνό νερό σε όλους τους μεσοαστούς της πόλης μας που έχουν γκαζόν και πισίνες στην πόλη μας. Με το φθηνό νερό θα ποτίζουν το γκαζόν τους και τις τριανταφυλλιές τους, θα μεγαλώσουν τα καλλωπιστικά τους φυτά, θα κάνουν τα μπάνια τους στην πισίνα τους και δεν θα απαιτούνται μετακινήσεις με τα Καγιέν τους.
Οι αντιδραστικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας διαφώνησαν στο επαναστατικό αυτό μέτρο να πάρουν φθηνό νερό οι εραστές του γκαζόν. Αυτή είναι η λύση και όχι η δημιουργία περιαστικού πράσινου, που ζήτησαν.
Και τώρα εκ νέου στη σιωπή μου μέχρι να έλθει η επόμενη επαναστατική πράξη εκ μέρους της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, που θα με αναγκάσει σε νέα αναστολή της αναστολής.

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Πού είναι;

Νέο απόκτημα

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

efevretika.blogspot.com/

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Αναστέλλω τη λειτουργία του ιστολογίου μου

Νόμιζα ότι οι απόψεις μου είναι αιρετικές.
Πρέπει να κάτσω και να το σκεφθώ.
Ο Χρήστος θα μας κάνει, είπε, αντιδημάρχους αν κερδίσει τις επόμενες δημοτικές εκλογές.
Ακούστε το παράδοξο.
Δήμαρχος ο Χρήστος και οι αιρετικές απόψεις θα αρχίσουν να εφαρμόζονται επί Δημαρχείας του.
Δεν μπορώ να πω...είναι τιμητική η πρόταση, όμως θα μπορούσε ο αιρετικός Άρειος να γίνει Πατριάρχης ή έστω αντιπατριάρχης;
Θα αναστείλω λοιπόν τον καθημερινό "αιρετικό" σχολιασμό των τοπικών δρώμενων. Πού και πού, ίσως και να παρεμβαίνω μέσω του blog μου για κάποιο από τα σοβαρά δημοτικά θέματα.
Όμως η καθημερινή ενασχόλησή μου με την μπλογκόσφαιρα δεν θα πάρει τέλος. Μου έχει γίνει άλλωστε ένα είδους ναρκωτικού, που δεν μπορώ να το κόψω.
Εκτός λοιπόν από αιρετικά σκέφθηκα να ασχοληθώ και με εφευρετικά.

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Είναι μακριά νυχτωμένοι

Είναι, νομίζω, μακριά νυχτωμένοι οι Τρισέδες και οι Αλμούνηδες.
Για να λύσουμε, λένε, τα προβλήματά μας πρέπει να τα βάλουμε με του υπαλλήλους.
Δεν μιλάνε για τους πολύ μεγάλους μισθούς των στελεχών (βλέπετε τί έπαιρνε ο πρόεδρος της ΕΡΤ), δεν μιλάνε για τα αδαμαντένια αγόρια των τραπεζών και των δημόσιων οργανισμών(βλέπετε τί έπαιρνε ο πρόεδρος της ΕΡΤ), δεν μιλάνε για τα πάρτια που γινόντουσαν. Μιλάνε αδιάκριτα για του μισθούς.
Είναι αστείο να θεωρείται μεγάλος ο μισθός ενός καθηγητή του Ελληνικού σχολείου ή ενός υπαλλήλου του δικαστηρίου.
Είναι μακριά νυχτωμένοι διότι δεν έχουν ιδέα τί γίνεται στο δημόσιο σε σχέση με τις δαπάνες του.
Δεν είναι έτσι;
Σας λέω ένα απλό παράδειγμα.
Δήμος Ναυπλίου. Τα πάρτια των συμβούλων. Σύμβουλος για να φτιάξουμε το Επιχειρησιακό πρόγραμμα, που δεν προσέφερε (το επιχειρησιακό)ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ στους δημότες. Κόστος εβδομήνατα χιλιάρικα. Σύμβουλος και για να εφαρμόσει το επιχειρησιακό!!! Κόστος εκατό και πλέον χιλιάρικα. Σύμβουλος για το επιχειρησιακό στο Λιμενικό Ταμείο. Κόστος εκατόν πενήντα χιλιάρικα. Σύμβουλος για τα ΣΔΙΤ του Πανεπιστημίου στη Δαλαμανάρα. Η εξέλιξη του έργου μετά από τόσα χρόνια αγνοείται. Κόστος;;; Σύμβουλος και για να προχωρήσει το Συνεδριακό Κέντρο. Κόστος εκατό τόσα χιλιάρικα. Ευτυχώς το θέμα πάγωσε, διότι έτσι όπως το σχεδίασαν το Συνεδριακό δεν θα γινόταν ποτέ.
Είναι μακριά νυχτωμένοι οι Τρισέδες. Φαντασθείτε πόσα δόθηκαν σε όλη την Ελλάδα, από όλους τους Δήμους για να φτιαχθούν τα επιχειρησιακά, που εν πολλοίς είναι αντιγραφές και δεν εφαρμόσθηκαν και ΔΕΝ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΟΥΝ.
Έχω ξαναμιλήσει και πολλές φορές για τα πολλά, πάρα πολλά χρήματα, που παίρνουν οι σύμβουλοι. Και μου απάντησε κάποιος που με διαβάζει, ότι σύμβουλοι υπάρχουν λογής-λογής. Οι δεξιοί που φτιάχνουν ωραία επιχειρησιακά και μεγαλεπήβολα χρηματοοικονομικά σχέδια, αλλά και οι αριστεροί που μπορούν να μας σχεδιάσουν πάρκα, ποδηλατόδρομους και ότι γουστάρει και η δική μας ψυχή.
Ε λοιπόν ο σχολιαστής έχει απόλυτα δίκιο. Και όταν γράφω κάτι θέλω να είμαι ειλικρινής. Είναι αλήθεια ότι ένα μεγάλο μέρος των συμβούλων, που εισπράττουν, εισπράττουν πολλά, είναι αριστεροί, ή για να το πω καλύτερα παλιοί αριστεροί, που προσεγγίζουν παρασινοκοκκινορόζ Δήμους. Αυτό που πιθανώς δεν ήξερε ο σχολιαστής, τουλάχιστον για μένα, είναι ότι όταν κατακρίνω πράγματα, δεν κάνω διακρίσεις. ΄Η πιθανώς και να κάνω. Διότι πιο κατακριτέοι είναι οι "αριστεροι" που τα αρπάζουν, που αρπάζουν τις εκατοντάδες χιλιάδες, από τους γραβατωμένους, που τουλάχιστον είναι συνεπείς με τις ιδέες τους. Ισως και να είναι πιο συμπαθής η τζιπάρα του δεξιοσυμβούλου, από την μερσεντάρα του αριστεροσυμβούλου.
Κάποτε πρέπει να γυρίσουμε σελίδα.
Δεν είναι δυνατόν να λέμε στον καθηγητή των χιλίων ευρώ, ότι θα του κόψουμε το επίδομα Πάσχα, όταν συνεχίζονται τα πάρτια των συμβούλων.
Δείτε και συγκρίνετε.
Ενας καθηγητής (υπάρχουν καθηγητές που είναι ευσυνείδητοι και προσπαθούν) παίρνει χίλα τόσα ευρώ το μήνα και ο σύμβουλος στο Λιμενικό Ταμείο για εργασία δέκα, είκοσι, άντε τριάντα ωρών εκατόν πενήντα χιλιάδες.

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Το χωριό του ΧΥΤΥ Νο 2

Θα μου πείτε: Πώς σου ήλθαν όλα αυτά για το εκπληκτικό χωριό με τη μηδενική ανεργία, με τα πρότυπα σφαγεία, με έσοδα από αιολικά πάρκα και αθλητικά κέντρα; Πώς σου ήλθε στο μυαλό αυτό για την τηλεθέρμανση;
Ε λοιπόν σας λέω ότι όλα αυτά δεν είναι της φαντασίας μου.
Το θαύμα αυτό συμβαίνει. Στην Ανάβρα Μαγνησίας. Αν σερφάρετε θα το ανακαλύψετε.
Απλώς για εμάς είναι όνειρα και φαντασίες.
Διότι κρίνουμε με τη μιζέρια μας.
Πρέπει να αρκεσθούμε στις πίσσες και τα πεζοδρόμια που σκάπτονται και ξανασκάπτονται.
Και τους έχουμε να υπερηφανεύονται για το έργο τους.
Οι δυνατότητες είναι πολλές.
Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε μια κοινωνία που δεν κινείται και άρχοντες που αρκούνται στις πίσσες.
Αυτά...

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Το χωριό του ΧΥΤΥ

Κύριε Περιφερειάρχα
Ως Πρόεδρος της Κοινότητας ........ θέλω να σας εκφράσω με την παρούσα επιστολή μου την εντονότατη ανησυχία των δημοτών της Κοινότητάς μας σε σχέση με το νέο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, που σχεδιάζεται να γίνει στα όρια της εδαφικής περιφέρειας της Κοινότητάς μας.
Με ομόφωνη απόφαση του Κοινοτικού μας Συμβουλίου και με ψήφισμα που υπογράφεται από όλους τους κατοίκους του χωριού μας ηλικίας άνω των 14 ετών, εκφράζεται η βούληση όλων μας να μην επιτρέψουμε την οποιαδήποτε παρέκκλιση από όσα προβλέπει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Δεν θα επιτρέψουμε το παραμικρό που θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία μας. Πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι ομόθυμη η απόφασή μας να κλείσουμε αγωνιστικά τον νέο ΧΥΤΥ, εφόσον δεν γίνουν αυτά που προβλέπονται στις μελέτες.
Αναμένουμε την άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής της οδού που οδηγεί στο χώρο του ΧΥΤΥ, και η οποία παρακάμπτει τον οικισμό μας.
Κύριε Περιφερειάρχα
Η Κοινότητά μας είναι ορεινή και η κύρια ενασχόληση των κατοίκων είναι η κτηνοτροφία. Θεωρούμε ότι τα σχέδια και οι μελέτες που έχουμε υποβάλει για την αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας θα προχωρήσουν με τους ίδιους γρήγορους ρυθμούς με αυτούς του ΧΥΤΥ.
Σας υπενθυμίζουμε τις μελέτες που έχουμε υποβάλει για να εγκριθούν προκειμένου τα έργα να ενταχθούν στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Νέο σύγχρονο Κοινοτικό Σφαγείο.
Τηλεθέρμανση της Κοινότητας με απόβλητα της κτηνοτροφίας.
Αιολικό Πάρκο με φορέα την Κοινότητα και εταιρία λαϊκής βάσης.
Μικρό υδροηλεκτρικό με τη δημιουργία μικρής τεχνητής λίμνης.
Όπως θα γνωρίζετε τα προϊόντα κτηνοτροφίας (τυριά, γιαούρτια), που παράγονται στην Κοινότητά μας είναι φημισμένα παγκόσμια. Ήδη έχουν υποβληθεί σχέδια από ιδιώτες για τη χρηματοδότηση πρότυπων τυροκομείων, τα οποία θα πρέπει να εγκριθούν. Επίσης υπάρχουν σε εκκρεμότητα αιτήσεις ιδιωτών για τη δημιουργία παραδοσιακών οικοξενώνων, που θα προσελκύσουν επισκέπτες που μπορούν να θαυμάσουν τις ομορφιές της περιοχής μας και να γευθούν τα παραδοσιακά μας μας προϊόντα
Κύριε Περιφερειάρχα
Η Κοινότητά μας έχει ζητήσει τη δημιουργία ζώνης βιολογικής κτηνοτροφίας, προκειμένου να υπάρξει πιστοποίηση των κτηνοτροφικών που παράγουμε.
Σας γνωρίζουμε επίσης ότι έχουμε δεσμεύσει χώρο για τη δημιουργία αθλητικού πάρκου, με κλειστό θερμαινόμενο κολυμβητήριο, κλειστό γυμναστήριο, γήπεδα ποδοσφαίρου και ιπποδρόμιο.
Θεωρούμε αυτονόητο ότι θα συνεχισθεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση του Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, της Κοινοτικής Βιβλιοθήκης, του έργου για τη δημιουργία Κοινοτικού χώρου Στάθμευσης για την πλήρη απομάκρυνση των αυτοκινήτων από τον οικισμό και του έργου για τη στρώση όλων των δρόμων με κυβόλιθους.
Ιανουάριος 2010
(Ακολουθεί η υπογραφή του Κοινοτάρχη)


Μετά από 4 χρόνια (Ιανουάριος 2014)
Σε εφημερίδα δημοσιεύεται άρθρο για το θαύμα που συμβαίνει στην ορεινή Πελοπόννησο.
Το εισόδημα των κατοίκων είναι διπλάσιο του μέσου εισοδήματος που υπάρχει στην Ελλάδα.
Η ανεργία είναι μηδενική
Η Κοινότητα εισπράττει 100.000 Ευρώ ετήσια από τη λειτουργία του αιολικού πάρκου.
Τα σπίτια θερμαίνονται με το ελαχιστότατο κόστος μέσω του συστήματος τηλεθέρμανσης.
Το πρότυπο Κοινοτικό Σφαγείο, τα σύγχρονα τυροκομεία, με τις παραδοσιακές πρακτικές παραγωγής δημιουργούν τις συνθήκες παραγωγής εξαιρετικών βιολογικών τυριών.
Χιλιάδες επισκέπτες καταφθάνουν στο χωριό μένουν σε όμορφους ξενώνες, χαίρονται το φυσικό περιβάλλον, αθλούνται στο σύγχρονο αθλητικό Κέντρο, καταβάλλοντας ένα αντίτιμο για να καλύπτονται τα έξοδα λειτουργίας του.
Δρόμοι πεζοπορίας έχουν χαραχθεί και όλοι επισκέπτονται τον καταρράχτη, όπου και το μικρό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο.
Κανείς δεν θυμάται ότι σε απόσταση 15 χιλιομέτρων πίσω από το βουνό βρίσκεται ο ΧΥΤΥ.
Βέβαια δεν είναι όλα θετικά. Οι τιμές των αγροικιών έχουν εκτιναχθεί λόγω της τεράστιας ζήτησης από άτομα που θέλουν να ζήσουν στο χωριό.

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Ποίος θα πρέπει να ορισθεί Περιφερειάρχης Ανατολικής Πελοποννήσου (Η Αιωνιότητα και μια μέρα)

Μια μέρα και μια νύχτα έχουν 24 ώρες
Η θητεία μιας Κυβέρνησης είναι το πολύ 24 δίμηνα.
Το πρώτο δίμηνο πέρασε με την παρούσα Κυβέρνηση και επομένως αναλογικά πέρασε η μια ώρα του 24ώρου.
Πέρασε μια ώρα και ακόμα έχουμε τον ίδιο Περιφερειάρχη, που τον πληρώνουμε χωρίς πλέον να έχει αρμοδιότητες και εξουσίες. Χωρίς να προγραμματίζει, να σχεδιάζει, να προσπαθεί να δώσει λύσεις.
Και το πιο φλέγον θέμα της Περιφέρειάς μας που είναι τα σκουπίδια παραμένει στάσιμο. Παράγγειλαν τους δεματοποιητές. Προχώρησαν κάποιες μελέτες και έργα για τους χώρους στους οποίους θα λειτουργούν τα μηχανήματα που θα κάνουν δεματάκια τα σκουπίδια μας. Παραγγέλθηκαν και ήλθαν οι δεματοποιητές. Δρομολογήθηκε λοιπόν με τον προηγούμενο Περιφερειάρχη αυτό το εξωφρενικό σχέδιο, που έλεγε ότι για να αποφύγουμε τα πρόστιμα για τις παράνομες χωματερές μας αντί να τα πετάμε θα τα πακετάρουμε τα σκουπίδια και ουσιαστικά θα τα αποθηκεύουμε σε νέους ανεξέλεγκτους χώρους όχι πλέον διάθεσης αλλά αποθήκευσης. Είναι απίστευτη η κουτοπονηριά της διοίκησης που σχεδίασε, αντί να τα θάβουμε ανεξέλεγτα να τα πακετάρουμε και να τα αποθηκεύουμε ανεξέλεγκτα. Και αγοράσαμε τα μηχανήματα των δεματοποιήσεων με μια διαδικασία προμήθειας που δεν είναι γνωστή στους πολλούς ούτε καν στους αιρετούς. Και τώρα μαθαίνουμε ότι τα μηχανήματα αυτά είναι προορισμένα για τη διευκόλυνση της διαδικασίας της ανακύκλωσης. Τα κατασκεύασαν οι Γερμανοί για να κάνουν πιο εύκολη τη μεταφορά του χαρτιού ή του αλουμινίου, που ήδη έχουν ανακυκλώσει οι πολίτες. Μαθαίνουμε επίσης ότι ένας από αυτούς που έκανε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το δεματοποιητή της Ερμιονίδας είναι στέλεχος της εταιρίας που αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα την κατασκευάστρια των δεματοποιητών Γερμανική εταιρία.
Πέρασε λοιπόν μία ώρα από το όλο 24ωρο της Κυβερνητικής θητείας και ακόμα βρίσκεται στη θέση του ο Περιφερειάρχης των σκουπιδοδεμάτων.
Θα ανακοινωθεί, είπαν, ο νέος Περιφερειάρχης την άλλη εβδομάδα.
Ποιός θα είναι αυτός;
Θα έχει κάποια ιδέα για το πρόβλημα των σκουπιδιών ή θα χρειασθεί 5-6 ώρες ακόμα της Κυβερνητικής 24ωρης θητείας για να ενημερωθεί;
Θα είναι τίμιος άνθρωπος;
Εγώ λοιπόν έχω σήμερα να σας προτείνω τον κατάλληλο άνθρωπο που θα πρέπει να γίνει Περιφερειάρχης Ανατολικής Πελοποννήσου.
Και είναι ο καταλληλότερος διότι είμαι 100% βέβαιος ότι είναι τίμιος και έχει συγκεκριμένες θέσεις για το τί πρέπει άμεσα να γίνει για το τεράστιο αυτό θέμα των σκουπιδιών, που παραμένει άλυτο στην περιοχή μας για τόσο καιρό. Λύσεις που δεν έχουν να κάνουν με τη γελοιότητα του να κάνουμε τα σκουπίδια μας πακέτα και να τα αποθηκεύουμε πλέον πακεταρισμένα!!
Αυτόν λοιπόν που μπορώ να σκεφθώ σαν τον πιο κατάλληλο για να γίνει Περιφερειάρχης, τίμιο άνθρωπο, που θα δρομολογήσει άμεσες λύσεις είναι η αφεντομουτσουνάρα μου!!!
Σας λέω λοιπόν τί θα κάνω αμέσως μετά το διορισμό μου.
ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Θα ξεκινήσω άμεσα μια εξονυχιστική έρευνα για να διαπιστωθεί με ποιά διαδικασία έγινε η προμήθεια των δεματοποιητών, σε ποιά τιμή έγινε, εάν η τιμή ήταν συμφέρουσα, πώς έγιναν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τί διασύνδεση υπάρχει μεταξύ προμηθευτών και μελετητών. Θα απαιτούσα η έρευνα αυτή να ολοκληρωθεί εντός μηνός. Εάν διαπιστώνονταν παρατυπίες θα έστελνε την υπόθεση στον Εισαγγελέα για περαιτέρω έρευνα.
ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ: Θα συγκεντρώσω όλες τις μελέτες που έχουν γίνει σε όλους του νομούς σε σχέση με τους ΧΥΤΥ και ΧΥΤΑ, είτε αυτές αφορούν κάθε νομό χωριστά, είτε τα σχέδια για έναν χώρο σε όλη την περιφέρεια. Θα συγκεντρώσω και όλα τα στοιχεία σε σχέση με τους χώρους όπου θα ετοποθετούντο οι δεματοποιητές.
ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ: Θα μεταβώ προσωπικά σε κάθε νομό της Περιφέρειας και σε κάθε Δήμο και θα καταγράψω με λεπτομέρεια την πραγματική κατάσταση που υφίσταται με τις σημερινές ανεξέλεγκτες χωματερές.
ΤΡΙΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Θα ξεκινήσω το σχέδιο αξιοποίησης των δεματοποιητών και των χώρων όπου αυτοί θα εγκαθίσταντο. Καλώς ή κακώς οι δεματοποιητές έχουν αγορασθεί, οι χώροι στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν ορισθεί και όσο και αν η υπόθεση του πακεταρίσματος ήταν γελοία, όλα αυτά έχουν γίνει με χρήματα των φορολογουμένων τα οποία θα πρέπει με κάποιο τρόπο να αξιοποιηθούν. Επομένως θα ξεκινήσω άμεσα τη διαδικασία χωροθέτησης και δημιουργίας ενός έως τριών Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), τα οποία και μπορούν να χρηματοδοτηθούν και μπορούν, εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση, να λειτουργήσουν μέσα σε λίγους μήνες, στους χώρους που ήσαν προορισμένοι για το πακετάρισμα. Οι δεματοποιητές θα χρησιμοποιηθούν για το σκοπό για τον οποίο κατασκευάσθηκαν, δηλαδή για τη συσκευασία των υλικών της ανακύκλωσης. Μέσα σε λίγους μήνες λοιπόν θα δημιουργήσω την όλη υποδομή για να ξεκινήσει η ανακύκλωση στην πηγή με αρχικό στόχο του 30% των σκουπιδιών να πηγαίνει στην ανακύκλωση.
ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ: Καλώς ή κακώς, έχουν δίκιο όσοι λένε ότι με την ανακύκλωση με τα σημερινά δεδομένα μένει ένα 70% που δεν ανακυκλώνεται. Επομένως είναι αναγκαίο να χωροθετηθεί και χώρος ή χώροι της υγειονομικής Ταφής υπολλειμμάτων. Εχοντας λοιπόν συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα από τις προηγούμενες μελέτες θα ξεκινήσω μια σύντομη καινούργια διαδικασία για τη χωροθέτηση ενός ή το πολύ δύο ΧΥΤΥ μέσα στην Περιφέρεια. Δεν θα ζητήσω την εκ μηδενικής βάσης νέα μέλετη αλλά την εξέταση νέσα σε λίγους μήνες όλων των προηγούμενων για να φθάσουμε σε μία συγκεκριμένη λύση.
ΠΕΜΠΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ: Η πιο σημαντική της θητείας μου. Το ζητούμενο είναι πώς η διαδικασία που ξεκίνησα τη τέταρτη εβδομάδα για τη χωροθέτηση ενός ή δύο ΧΥΤΥ δεν θα φθάσει σε αδιέξοδο. Γιατί δεν ευοδώθηκαν όλες οι προηγούμμενες διαδικασίες και θα ευοδωθεί η νέα η δική μου; Εχω και εδώ τη λύση. Την πέμπτη λοιπόν εβδομάδα θα μεταβώ στις Βρυξέλλες. Μαζί μου θα έχω και έναν πλήρη φάκελλο με τα στοιχεία που έχω συγκεντρώσει στις μεταβάσεις μου στους Δήμους όλης της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τις παράνομες χωματερές. Θα δώσω όλα τα στοιχεία στους αρμόδιους και θα τους πω, ότι όλες οι προηγούμενες διοικήσεις και οι κοινωνίες μας δεν κατάφεραν να λύσουν το πρόβλημα της διάθεσης των σκουπιδιών μέσα στις προθεσμίες που είχαν ορισθεί. Επομένως πρέπει να ξεκινήσουν τα πρόστιμα σε βάρος μας. Δεν δεχόμαστε να είμαστε οι εξυπνάκηδες που ξεφεύγουμε με τεχνάσματα πακέτων σκουπιδιών και άλλα φαιδρά. Πρέπει να πληρώσουμε όλα αυτά τα υπέρογκα πρόστιμα μέχρι να καταφέρουμε να λύσουμε το πρόβλημα.
ΕΚΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ: Η μελέτη χωροθέτησης των ΧΥΤΥ έχει ανατεθεί με κατεπείγουσες διαδικασίες, ενώ ταυτόχρονα άρχισαν να καταφθάνουν τα πρόστιμα που μας παίρνουν το σκάλπ. Η μελέτη πρέπει να ολοκληρωθεί και τα έργο υποχρεωτικά να γίνει διότι άλλως οι Δήμοι μας βάζουν λουκέτο. Το μαστίγωμα που δεχόμαστε, που είναι δίκαιο, αλλάζει τα δεδομένα. Οι Δήμοι αρχίζουν να πιέζουν και δεν αρκούνται στον καθησυχασμό του πακεταρίσματος, ενώ όλοι είναι διατεθειμένοι να δώσουν σοβαρές οικονομικές ενισχύσεις για τις περιοχές που θα επιλεγούν για τη χωροθέτηση των ΧΥΤΥ.
ΕΒΔΟΜΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ: Το τηλέφωνό μου παίρνει φωτιά. Κυβερνητικοί παράγοντες, τοπικοί παράγοντες, αυτοδιοικητικοί διαμρτύρονται γι΄αυτά που έκανα. Προσπαθώ να αντέξω στις πιέσεις διότι χρειάζομαι μια ακόμα εβδομάδα πριν με παραιτήσουν.
ΟΓΔΟΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ (δύο μήνες ή μια ώρα Κυβερνητικής θητείας): Κατασκηνώνω έξω από τη Βουλή με πανώ. Για πρώτη φορά Περιφερειάρχης διαμαρτύρεται με αυτό τον τρόπο. Σκοπός μου: Να αλλάξει ο νόμος για τον τρόπο καταλογισμού στους πολίτες των τελών καθαριότητας. Είναι παράλογο κάποιος που ανακυκλώνει το 70% των απορριμμάτων του να πληρώνει τα ίδια τέλη με αυτόν που στέλνει όλα τα σκουπίδια τους στις χωματερές. Αυτό το πλαφόν του 30% που μπορεί να ανακυκλώσει ένας Δήμος υπάρχει όχι γιατί δεν μπορεί να ανακυκλωθεί παραπάνω ποσοστό, αλλά διότι υπάρχουν οι ασυνείδητοι που δεν ανακυκλώνουν και έτσι βγαίνει ο μέσος όρος. Αυτό λοιπόν που ζητάω με τη διαμαρτυρία μου είναι να πληρώνει ο καθείς ανάλογα με τα πόσα σκουπίδια πετάει (ο τρόπος που μπορεί να διαπιστωθεί αυτό υπάρχει) και το ποσό που θα του επιβάλλεται ζητώ να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο όσο οι ποσότητες που δεν ανακυκλώνει αυξάνονται.
ΟΓΔΟΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ και ΜΙΑ ΜΕΡΑ: Ο εκ Πάρου ορμώμενος με απολύει.

ΕΝΑ ΕΤΟΣ ΟΚΤΩ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑ
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανακυκλώνει το 60% των σκουπιδιών της. Οι λίγοι που δεν ανακυκλώνουν πληρώνουν χοντρά ποσά. Η ανακύκλωση γίνεται στην πηγή, τα χρήσιμα υλικά πηγαίνουν στα ΚΔΑΥ, όπου συσκευάζονται στους δεματοποιητές, που κάποτε αγοράσθηκαν για άλλο λόγο από αυτόν για τον οποίον είχαν κατασκευασθεί. Στους δύο ΧΥΤΥ της Περιφέρειας οδηγείται το 40% των σκουπιδιών. Τα πρόστιμα της Ευρωπαικής Ενωσης σταμάτησαν. Μετά από καμπάνια πράσινων ευρωβουλευτών αποφασίσθηκε η επιστροφή όσων κατεβλήθησαν λόγω της άριστης και ταχύτατης αντιμετώπισης ενός προβλήματος που χρόνιζε επί δεκαετίες. Ποσά μεγάλα διοχετεύονται στις περιοχές στις οποίες δημιουργήθηκαν τα ΧΥΤΥ. Η άριστη λειτουργία των ΧΥΤΥ, η μεγάλη χρηματοδότηση έργων και δράσεων στην περιοχή, η μηδενική ανεργία, έχει ως συνέπεια την αύξηση του πληθυσμού των Δήμων αυτών και την ευημερία των κατοίκων.

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Ενας χρόνος αιρετικά

Πέρασε ένας χρόνος με τα αιρετικά μου. Συνήθως μετά τα μεσάνυχτα έγραφα τις σκέψεις μου.
Διαπιστώνω ότι έχω αποκτήσει ένα μικρό άλλα πιστό κοινό. Σε πολλές φορές ο διάλογος που αναπτύχθηκε με στου ιστολογίου ήταν επικοδομητικός.
Ισως και να πίκρανα κάποιους με την κριτική μου. Ομως σας διαβεβαιώνω ότι δεν είχα καμία πρόθεση να θίξω κάποιον σε προσωπικό επίπεδο. Για τα κακώς κείμενα μιλάω. Ομως ότι άσχημο βλέπω και θίγω δεν μπορεί να είναι και τελείως ουδέτερο. Γι΄αυτό και αναγκάσθηκα σε ορισμένες περιπτώσεις να μιλήσω και για πρόσωπα εκτός από πράγματα.
Αλλά ας αφήσω τα σοβαρά.
Μιας και πέρασε ένα χρόνος σκέφθηκα να σας πω με ποιές λέξεις κλειδιά (keywords) μπήκαν κάποιοι στο ιστολόγιό μου.
Υπήρξαν 1752 αναζητήσεις με keywords.
Στις πρώτες θέσεις με τις πιο συχνές λέξειες κλειδιά ήταν τα αιρετικά, αιρετικό σε όλες του τις εκδοχές και ελληνικές και greeklish.
Από εκεί και πέρα σας αναφέρω κάποιες λέξεις κλειδιά που ήταν στις πρώτες θέσεις.
Στην τέταρτη θέση ήταν το "νικο Φρατζόγλου" με συχνότητα 109 φορές. Πραγματικά απορώ.
Στην πέμπτη θέση το "φεστιβάλ ναυπλίου".
Στην 7η το "δ.ε.υ.α.ν."
Στην 10η το "2ο και 5ο δημοτικό σχολείο ναυπλίου"
Στην 13 το "γιάννης δαρλάσης" με τόνο και με 30 αναζητήσεις και στην 14η το "γιαννης δαρλασης" χωρίς τόνο και με 28 αναζητήσεις. Αυτό και αν είναι από τα άγραφα.
Στην 23η το "αλλη πρόταση", χωρίς τόνους
Στην 37η το "pelerin άτομο και κρατοσ" ;;
Στην 68η το "ζερμπινος"
Στην 107η το "αναγνωσταρασ"
Στην 110η το "γυροσ αρβανιτιας"
Στην 111η το "γιαννησ δαρλασησ" με σιγμα όχι τελικό!!
Στην 122α το "μάντησ τειρεσιασ"
Στην 151η το "gkiolas"!!
στηην 172α το "γιάννης δαρλάσης ναύπλιο"!! (Η μηχανή αναζήτησης δεν μπορεί να ανακαλύψει αν αυτός που βάζει τις λέξεις κλειδιά είναι άνδρας ή γυναίκα, νέα ή ηλικιωμένη, όμορφη ή άσχημη)
Και μερικά ευτράπελα που εμφανίζονται σαν keywords μόνο μια φορά: 5 εις το τετράγωνο, eida ston ipno moy hrhmata, grammatikopoulos tasos, istoria tis voulgarias, johnson & johnson kalkanis, oikoi anoxhs sto nafplio, poleis pou kanoun voodoo, anagnostaras anifantis, αφρίζοντα ούρα, γριεσ πουτάνεσ πάνω από 60 χρονόν, δαρλάσης ιωάννης (όχι Γιάννης αλλά Ιωάννης), δαρλάσης Γιώργος, διαφημιστικά φυλλάδια για τραχανά,ζευγάρι μεγάλης παρασκευήσ, κάθετοι και παράλληλοι, μπουρτζί, ναυπλιο κατάλυμα με 5 ευρω,ο ύμνος του πανναυπλιακού, παρατσούκλια βυζαντινών αυτοκρατόρων, πομφόλυξ δερματοσ,σκελετοί γιγαντες αργολιδα, τα γενέθλια του χάρη σεφερλή ;;;;, τεχνικεσ να εκλεγεισ δημοτικοσ σύμβουλοσ, τι ειναι το ναυπλιο, τι καιρο θα κάνει την Πέμπτη στο ναυπλιο, τι σημαίνει ακραιφνείς, τι σημαίνει Αναπλιώτης, τι τρών τα φίδια,φαρκοσ τσουρνοσ,χουνταλασ αργολιδα πασοκ, χουνταλασ υποψηφιοσ δημαρχοσ.

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα δράσης για τα ΑΜΕΑ. Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία. Το 7-10% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από μια αναπηρία, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι με ειδικές ανάγκες. Το 80% κατ' εκτίμηση ζει σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Θάθελε να είναι υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές στο Ναύπλιο. Όμως αν εκλεγεί δεν θα μπορεί να πηγαίνει στα δημοτικά συμβούλια, διότι το Δημαρχείο μας δεν είναι προσβάσιμο στα καροτσάκια.
Θάθελε να πάει στις υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Δεν μπορεί να επισκεφθεί όσες είναι σε όροφο.
Θάθελε να κυκλοφορεί μόνος του στους δρόμους της πόλης μας. Πρακτικά αδύνατον.
Όταν αδικείται δεν μπορεί να υπερασπίσει μόνος του τον εαυτό του. Δεν μπορεί να καταθέσει σαν μάρτυρας στο Δικαστήριο.
Θα επιθυμούσε να αθληθεί στο κολυμβητήριο. Εις μάτην.

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Τι σηματοδοτεί ένα πρακτικό και μόνο

Πάμε, λένε, για Καποδίστρια 2. Αυτό που δεν έχουν δει όμως οι γραφειοκράτες της Αθήνας και της Πάρου, είναι ότι δεν πέτυχε ο Καποδίστριας 1, σε κάποια από τα βασικά του. Δεν είναι δυνατόν τα μικρά και καθημερινά προβλήματα στα δημοτικά διαμερίσματα να λύνονται από τους δήθεν επαΐοντες στο κέντρο.
Κάποιος από του δημοτικούς συμβούλους διαμαρτυρήθηκε στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο Ναυπλίου για την εικόνα του πρακτικού ενός Τοπικού Συμβουλίου. Το εμφάνισαν χωρίς σφραγίδα, χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου, χωρίς αριθμό απόφασης, ένα απλό Α4, δήθεν πρακτικό Τοπικού Συμβουλίου.
Τώρα θα μου πουν οι λοιποί δημοτικοί ταγοί το τί θέλει ο εξυπνάκιας και μας τα πρήζει.
Ποιος νοιάζεται για τις τυπικούρες και τα γραφειοκρατικά.
Οχι δεν είναι έτσι. Η προχειρότητα και η περιφρόνηση των στοιχειωδών κανόνων της εύρυθμης λειτουργίας του διοικητικού μηχανισμού, δείχνει ένα και μόνο πράγμα. Οτι ουσιαστικά δεν λειτουργεί τίποτα σε επίπεδο δημοτικών διαμερισμάτων. Το ότι δεν υπάρχουν πρακτικά είναι απότοκο του ότι δεν λειτουργεί το Τοπικό Συμβούλιο. Και το ότι δεν λειτουργεί το τοπικό συμβούλιο είναι απότοκο του ότι η τοπική κοινωνία δεν συζητά, δεν συμμετέχει, περιμένει τα πάντα από τον παντοδύναμο δήμαρχο. Αυτό όμως σηματοδοτεί την αποτυχία του τρόπου λειτουργίας των διευρυμένων Δήμων του Καποδίστρια 1. Πού να πάμε λοιπόν σε ακόμα μεγαλύτερους Δήμους. Πάνε τα χωριά μας. Θα εξαφανισθεί κάθε διάλογος και αντιπαράθεση σε τοπικό επίπεδο. Ζήτω η κεντρική εξουσία που θα ποδηγετεί το Δήμαρχο και μέσω αυτού όλες τις τοπικές κοινωνίες.

Το ντροπιαστικό θέαμα στο Ξενία

το Ξενία τότε





Και το ντροπιαστικό θέαμα του σήμερα




Απάντηση δεν πήρε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτηση που έκανε για τα Ξενία και μαζί με αυτόν δεν πήραμε και εμείς από τον τότε Υπουργό Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας (Μαρκόπουλο)και σημερινό πρωτοπαλίκαρο του νέου Προέδρου της.

Και ρωτώ:
Θα δώσει τα στοιχεία που είχε ζητήσει ο βουλευτής Τσούκαλης του ΣΥΡΙΖΑ η σημερινή Κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού στο οποίο πλέον υπάγεται ο τομέας του τουρισμού; Θα ευαισθητοποιηθεί με τα τραγικά χάλια του Ξενία ο Υπουργός Γερουλάνος, η Υφυπουργός Γκερέκου και ο νέος ΓΓ Τουρισμού Πουσαίος (;). Θα ισχύσει η ρήση του "όλα στο φως" ή και αυτό ήταν λόγια που ηχούσαν ωραία;
Θα ενεργοποιηθεί για τα χάλια μας ο Υφυπουργός Μανιάτης;
Τί έχει κάνει ο Δήμος Ναυπλίου για την τουριστική ντροπή της πόλης μας;